Leuven - Geschiedenis in kleur

Leuven - Geschiedenis in kleur Geschiedenis tot leven gebracht in kleur, op basis van zwart-wit foto's.

Bouw van het postgebouw, Margarethaplein, 1894(v2.0)
18/11/2019

Bouw van het postgebouw, Margarethaplein, 1894
(v2.0)

Het Vleeshuis uit 1613, in kleur.De foto zelf dateert van ongeveer 1880.Men kon er rond het eind van de 19de eeuw terech...
24/09/2019

Het Vleeshuis uit 1613, in kleur.
De foto zelf dateert van ongeveer 1880.

Men kon er rond het eind van de 19de eeuw terecht voor:
- Vleesch
- Wild
- Ellegoederen (stof aan de lopende meter)
- Mutsen
- Keukengerief
- Schoenen
(dus niet alleen vlees meer)

Op de twee gevels staat HALLE CENTRALE.

De fotograaf staat met zijn rug naar de Grote Markt, en kijkt bergaf richting het huidige winkelwandelgedeelte van de Mechelsestraat. Links is richting Pensstraat, rechts is richting Postgebouw. Heel het huizenblok op de foto is verdwenen, want ook het Vleeshuis overleefde de Grote Brand van Leuven niet in 1914. De sanering van de verwaarloosde buurt was echter al eerder gepland, net als de aanleg van een open ruimte, wat we nu kennen als het Mathieu de Layensplein. Enkel de straatnaam Pensstraat en twee overgebleven beenhouwers verwijzen nog naar dit verleden. Het straatje links, langsheen de lengte van het gebouw, was de Kalvermarkt. In de Pensstraat was een zijstraat genaamd de Leverstraat, en die kwam uit langs de Dijle in de Slachtstraat. Allemaal namen die ontstaan zijn met de eeuwenoude vleeshandel in Leuven. In tegenstelling tot een wijk verderop waar alles met water, te maken had: de Schipstraat, de Vismarkt, de Vissersstraat en de Vaartstraat.

Het oude Leuvens slachthuis bevond zich zelfs gewoon wat verder, ongeveer aan de huidige Dijleterrassen, tot wanneer er een nieuw werd gebouwd aan de Kapucijnenvoer in 1908.

----------------------------
Technisch weetje: dit werd nauwkeurig met de hand gedaan, bijna pixel bij pixel, door middel van een tweehonderdtal kleurlagenover een zwart-witfoto te positioneren.

De volgende is in de maak... 🥳Het Vleeshuis uit 1613 stond quasi vlak voor de trappen van de Sint-Pieterskerk, nu gewoon...
23/09/2019

De volgende is in de maak... 🥳

Het Vleeshuis uit 1613 stond quasi vlak voor de trappen van de Sint-Pieterskerk, nu gewoon de zuidelijke helft van het Mathieu de Layensplein.

De Leuvense slagers hadden zich in een gilde verenigd, en hun Vleeshuis stond sinds de 13de eeuw op deze plaats. Dit gebouw verving het oorspronkelijke gildehuis, dat zwaar beschadigd was door een instorting van de kerktoren van Sint-Pieters...

Stay tuned!

Het eerste brouwershuis uit 1739-1740. Het Brouwersambacht en het Groot Ambacht lieten een statig pand in Lodewijk XIV-s...
18/09/2019

Het eerste brouwershuis uit 1739-1740. Het Brouwersambacht en het Groot Ambacht lieten een statig pand in Lodewijk XIV-stijl op de toenmalige hoek Hooimarkt-Tiensestraat bouwen om er hun vergaderlokalen in onder te brengen. Nadat het tijdens het Franse Bewind in 1798 openbaar verkocht werd als nationaal goed, werd naderhand in dit voormalige gildenhuis het gerenommeerde "Café des Brasseurs" geopend en op de bovenverdieping de Verkoopzaal van de Notarissen ondergebracht. In 1870-1871 diende het gebouw echter gesloopt te worden voor het doortrekken van de "Statiestraat" (Bondgenotenlaan) tot de Grote Markt.

De kleuren zijn grotendeels gebaseerd op het schilderij van Joseph Maswiens: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Brouwershuis_in_Leuven,_by_Joseph_Maswiens_1828-1880,_undated_-_Museum_M_-_Leuven,_Belgium_-_DSC05597.JPG

Klaar voor de volgende...? 🤩Het Brouwershuis uit 1739 werd afgebroken in 1870 omwille van de aanleg van de huidige Bondg...
17/09/2019

Klaar voor de volgende...? 🤩

Het Brouwershuis uit 1739 werd afgebroken in 1870 omwille van de aanleg van de huidige Bondgenotenlaan.

Stay tuned!

De Grote Markt, rond 1860Na de bouw van het koor in 1425 en de profanatie van het kerkhof (1432-1433) werd de Sint-Piete...
07/09/2019

De Grote Markt, rond 1860

Na de bouw van het koor in 1425 en de profanatie van het kerkhof (1432-1433) werd de Sint-Pieterskerk omringd door bebouwing. Aanvankelijk ter hoogte van het koor door kleine houten kraampjes of "hallekens", gebouwd op kosten van de stadsmagistraat en geschonken aan de kerkfabriek; later werden ze versteend. In de 17de eeuw liet het kapittel van aan de westelijke kerkgevel tot aan het zuidportaal een twaalftal huurhuizen optrekken en in 1663 werden tegen de rechte koortraveeën de "kapelaanshuisjes" gebouwd: op één na waren het tweelaagse huisjes die een eenheidsbebouwing vormden. De ernaast tegen de straalkapellen gelegen "Tolcamere", waar vanouds de accijnzen werden geïnd, werd in 1480-1481 en opnieuw in de 17de eeuw herbouwd, en verderop werd in 1540 de kapel van de "Fiere Margriet" opgetrokken. Van 1858 tot 1914 zou de kerk echter progressief ontmanteld worden, waarbij de aanleunende en omringende pandjes op een schaars aantal na werden afgebroken. Hierdoor kwam de kerk quasi geïsoleerd te staan, geamputeerd van haar aloude historische omkadering.

Door een crash ben ik al het werk van de voorbije dagen kwijt. 😣Maar... ik begin gewoon weer opnieuw!Hier alvast een voo...
06/09/2019

Door een crash ben ik al het werk van de voorbije dagen kwijt. 😣

Maar... ik begin gewoon weer opnieuw!
Hier alvast een voorlopige teaser, die ik al klaar had liggen.

Tot snel!

Die huisjes rond de kerk... wat was dat nu?Dit 👇🏼 Stay tuned!
05/09/2019

Die huisjes rond de kerk... wat was dat nu?

Dit 👇🏼 Stay tuned!

Een update van de eerste inkleuring (beter dus), en met wat meer duiding rond wat die dag allemaal gebeurde...---Tijdens...
26/08/2019

Een update van de eerste inkleuring (beter dus), en met wat meer duiding rond wat die dag allemaal gebeurde...

---
Tijdens de nacht van 13 op 14 mei 1940 vindt op de Brugberg te Kessel-Lo een ongeval plaats met een Latil atrillerietrekker van de I/19A die over een Britse landmijn rijdt. Zeven Belgen en één Brit verliezen het leven.

De ganse voormiddag blijven de achterhoeden van Belgische cavalerie toekomen na hun terugtocht van de Demer/Gete Stelling. De eenheden trekken onmiddellijk verder naar het westen.
Ook vluchtende burgers en militairen van diverse formaties blijven via de Tiensepoort en de Diestsepoort naar het westen trekken.

Luitenant-kolonel Adam weet dat zijn regiment zich aan het eind van die dag in alle haasten uit de voeten zal moeten maken en laat dan ook overgaan tot het opeisen van zoveel mogelijk fietsen. De fietsen worden opgesteld rondom het station en zullen gebruikt worden door de achterhoede van het regiment. Daarnaast wil de kolonel de Britten zoveel mogelijk bijstaan om de eigen aftocht te kunnen dekken. Hij laat een aantal C47 anti-tankkanonnen terug in stelling brengen. Ook enkele bunkers worden opnieuw bewapend en bemand.

Tussen 15u00 en 16u00 wordt de brug van de spoorlijn Leuven-Brussel over de vaart Leuven-Mechelen opgeblazen. Een uur later stuurt Kapitein Wilmet van de 13de compagnie een ploeg naar het station van Herent om de telefoon- en telegraafcentrale te vernielen. Ook de brug van het verbindingsspoor tussen de lijn Leuven-Mechelen en Leuven-Aarschot vliegt de lucht in.

Rondom 16u00 komen de laatste detachementen van de Britse 15th/19th Hussars terug van hun dekkingsopdracht in de driehoek Diest-Tienen-Leuven en gaan de Cointet-elementen definitief dicht. De K.W. Stelling is afgesloten en Leuven is klaar voor de vijand.

De Britten melden dat vijand naar Leuven oprukt vanuit Diest via de Staatbaan. Vanaf 16u30 weerklinken de eerste salvo’s in de stationsbuurt. De Duitse en geallieerde artillerie mengt zich in de gevechten. Tussen 17u00 en 18u00 vernielt de Britse genie de bruggen van de Tiensesteenweg en de Diestsesteenweg en het brug over de Dijle op de Diestsevest.

---
3 dagen voordien kwam 101 Leuvenaars om tijdens Duitse bombardementen.

De Vismarkt, in 1865.Hier speelde de Dijle gedurende bijna een millennium een enorm grote rol in de bloei van de stad.In...
11/08/2019

De Vismarkt, in 1865.

Hier speelde de Dijle gedurende bijna een millennium een enorm grote rol in de bloei van de stad.
In 1327 schonk Hertog Jan II dit plein aan de stad (in ruil voor een jaarlijkse belasting natuurlijk).
Bootjes kwamen goederen brengen, o.a. bouwstenen voor bijvoorbeeld de Sint-Pieterskerk en het Stadhuis.
Rond 1441 werd het plein heraangelegd met brede kaaien omdat het plein alsmaar belangrijker werd voor de Leuvense economie en logistiek. Het plein werd al gauw dé (binnen)haven van Leuven.
In 1469 wordt een leuning gebouwd langs de 20-meter brede trap langs de kaaimuur.
In 1762 worden twee lange hallen gebouwd. In de hal op de voorgrond werd kwalitatieve vis verkocht. In de hal achteraan werd dan weer vis van lage kwaliteit verkocht. De hele oostkant van het plein heette de Sint-Annamarkt, genoemd naar de gotische kapel gewijd aan Sint-Anna die eind de 18de eeuw werd afgebroken. Zo is het spreekwoord ontstaan "'t is van Sint-Annamét", om aan te duiden dat iets van lage kwaliteit is.
Tot 1870 was het zelfs bij wet verplicht om enkel via hier vis te verhandelen in Leuven, met zeer strikte regels binnen de verkoop en scheiding van verschillende vissoorten.
Bij de afbraak van deze hallen in 1879 werd de Dijle overwelfd en de huizen aan noordzijde afgebroken. De rooilijn (aan noordzijde) werd opgeschoven zodat het plein nog iets groter werd, en er kwam een nieuwe rechte huizenrij. Er werd een nieuwe grote hal gebouwd. Deze werd ingehuldigd in 1884, die tot kort na WOII nog "the place to be" was om vis de komen kopen. Maar ook deze hal werd afgebroken in 1970 om plaats te maken voor parkeerplaatsen, gezien de opkomst van supermarkten, koelkasten en auto's. Er was geen nood meer aan dagelijkse verse vis.

Status "Vismarkt 1865" -> iets over de helft*Het verleden was nog nooit zo dichtbij. Spannend?*plus nog wat retouche'kes...
11/08/2019

Status "Vismarkt 1865" -> iets over de helft*

Het verleden was nog nooit zo dichtbij.
Spannend?

*plus nog wat retouche'kes nodig, dus zeker niet finaal

De fameuze hal op de Vismarkt had nog een voorloper, toen de Dijle nog open lag, en de schepen hier aanmeerden...Stay tu...
08/08/2019

De fameuze hal op de Vismarkt had nog een voorloper, toen de Dijle nog open lag, en de schepen hier aanmeerden...

Stay tuned!

Mechelsepoort, 1938
01/06/2019

Mechelsepoort, 1938

Work in progress...Herkennen jullie het?
30/05/2019

Work in progress...
Herkennen jullie het?

Beste fans, Zouden jullie zo'n frame in jullie woonkamer willen? Ik speel met het gedacht om dit in de toekomst aan te b...
28/03/2019

Beste fans,

Zouden jullie zo'n frame in jullie woonkamer willen? Ik speel met het gedacht om dit in de toekomst aan te bieden. 💡

En nog een vraagje: zouden jullie "op maat" een eigen oude foto willen laten inkleuren van je (groot)ouders, je ouderlijk huis... ? 📷

Stuur gerust in een rechtstreeks bericht als je vragen hebt! 🙏🏼

De Keizersberg, op een zomeravond in 1865.De keermuur bovenaan is wat rest van de hertogelijke burcht uit de 12de eeuw. ...
14/03/2019

De Keizersberg, op een zomeravond in 1865.

De keermuur bovenaan is wat rest van de hertogelijke burcht uit de 12de eeuw. Deze werd afgebroken in 1783. De onderbouw van de windmolen staat op de plek waar nu het Mariabeeld staat. De molen werd in 1796 gebouwd maar brandde al af in 1809. Toen een Engelse spoorwegmaatschappij in 1847 een 520 meter lange tunnel door de berg boorde, barstte deze onderbouw. De werken werden dat jaar nog stopgezet. Deze plek lag er een halve eeuw troosteloos bij en was die bebouwd met armzalige woningen. In deze periode werd deze foto dus genomen. Pas in 1897 begon de bouw van de huidige abdij, nadat de benedictijnen stapsgewijs alle percelen van de Keizersberg tussen 1889-1895 hadden opgekocht.

Originele foto door Edmond Fierlants. Hij maakte dat jaar 39 foto's in opdracht van Stad Leuven. Hij staat in de toen recente Riddersstraat, die op deze plek eerst de Melkstraat heette, en nadien werd rechtgetrokken.

⚠️ Wie over deze plek niet genoeg krijgt van geschiedenis: binnenkort komt het boek "De vloek op de Keizersberg" uit. Nu nog enkele dagen slechts voor 15 Euro in voorverkoop via www.vloek.be/presale. Het boek komt uit in mei en telt een goeie 160 pagina's vol foto's en een massa aan (onuitgegeven!) geschiedenis.

De volgende komt er aan... 🤩
14/03/2019

De volgende komt er aan... 🤩

De grondlegger van de oerknaltheorie is niemand minder dan Georges Lemâitre, priester, astronoom, kosmoloog, wiskundige ...
11/03/2019

De grondlegger van de oerknaltheorie is niemand minder dan Georges Lemâitre, priester, astronoom, kosmoloog, wiskundige en professor aan de Katholieke Universiteit Leuven. Tegenstanders noemden de theorie spottend de "Big Bang", een allitererende benaming die onbedoeld veel heeft bijgedragen tot de populariteit van deze theorie. In 1927 was Albert Einstein nog van mening dat het universum statisch was, maar stemde in met de visie van Lemaître in 1933. Lemaître overleed in Leuven in 1966.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Georges_Lemaître
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oerknal

Fochplein, 1927.Leuven moet toen toch mooi geweest zijn, niet?Deel gerust 🙏🏼
10/03/2019

Fochplein, 1927.

Leuven moet toen toch mooi geweest zijn, niet?

Deel gerust 🙏🏼

Het begint stilaan vorm te krijgen... Wat vinden jullie van het bladgoud-effect op enkele gevels?Deel gerust! 🙏🏼En blijf...
07/03/2019

Het begint stilaan vorm te krijgen...

Wat vinden jullie van het bladgoud-effect op enkele gevels?

Deel gerust! 🙏🏼
En blijf volgen voor het eindresultaat 🤩

Weet je nog vorige keer, de Oude Markt?Meh... was te weinig werk.Dus doen we de hele Bondgenotenlaan maar!Eén huis is kl...
05/03/2019

Weet je nog vorige keer, de Oude Markt?
Meh... was te weinig werk.

Dus doen we de hele Bondgenotenlaan maar!

Eén huis is klaar.
Een zevental mensen zijn klaar.
Het plein is klaar.
Er rest nog enkel... al. de. rest. 😓

Links de ware grootte van de details.
Rechtsboven het origineel totaalplaatje.
Rechtsonder een stukje van de vooruitgang.

Origineel bestand: 4724x3508 pixels

Wordt vervolgd!

De Grande Miroiterie in de J.-P. Minckelersstraat (waar tot niet lang geleden parking Vaartkom was) werd gesticht door E...
06/02/2018

De Grande Miroiterie in de J.-P. Minckelersstraat (waar tot niet lang geleden parking Vaartkom was) werd gesticht door Edouard Vanhove, en na zijn dood opgevolgd door zoon Gaston, en na die zijn dood door diens broer Joseph.

De hele Vanhove-familie heeft ongeveer 150 in de glasindustrie gezeten.

Ook was Edouard voorzitter van sportclubs, richtte de velodrome op in Heverlee (nu OHL) en lanceerde hij Jef “Poeske” Scherens.
De jaarlijkse Grote Prijs Jef Scherens heette eerst de Grote Prijs Edouard Vanhove.

Van links naar rechts:
Gaston, Edouard, Joseph, Leonie, Maria.

De Oude Markt rond 1920, tijdens de wederopbouw.Hopelijk vinden jullie het resultaat geslaagd.Geef je mening maar in de ...
24/04/2016

De Oude Markt rond 1920, tijdens de wederopbouw.

Hopelijk vinden jullie het resultaat geslaagd.
Geef je mening maar in de comments.

----------
Technische info:
- Originele werkfoto 4600 x 3400 pixels
- Photoshop bestand met 500+ lagen
- 40-tal uur kleurwerk

Groeten aan Oude Markt Leuven !

Nog een sneak preview...
23/04/2016

Nog een sneak preview...

Step by step, day by day. Een stukje van de kladversie. Hopelijk valt die in de smaak...Luc Ponsaerts kijkt nostalgisch ...
15/04/2016

Step by step, day by day. Een stukje van de kladversie. Hopelijk valt die in de smaak...
Luc Ponsaerts kijkt nostalgisch naar zijn alom bekende Orient. Café Intro is ook van de partij.
De Universiteitshallen waren - op de gevels na - helemaal vernield.

Een titanenwerk, een huzarenstukje, noem het hoe je wil.Deze is de volgende op de plank. Hier ben ik nog *even* mee zoet...
12/04/2016

Een titanenwerk, een huzarenstukje, noem het hoe je wil.
Deze is de volgende op de plank. Hier ben ik nog *even* mee zoet.

The making of
-------------------
Rechts zie je de "Photoshop layers" of lagen die voor alle afzonderlijke kleuren per object nodig zijn: de man die een grote zak op zijn schouder draagt bestaat uit 10 lagen. Paard en kar bevatten 15 lagen. De foto zelf: 16 Megapixel.

1880. De Leuvense Vaart, met op de achtergrond de Ateliers De La Dyle, die over het hele land gerenommeerd waren voor hu...
08/04/2016

1880. De Leuvense Vaart, met op de achtergrond de Ateliers De La Dyle, die over het hele land gerenommeerd waren voor hun staalkunst, zij bouwden o.a. de serre's van Laken. Op de voorgrond staat een seinhuisje, dat later vervangen zou worden door een eigen officieel gebouw "Leuven Kom". Dat werd afgebroken in de 1970's, samen met de ophaalbrug. Op deze foto is het nog de originele draaibrug. Ook de sporen, die bezaaid lagen over de hele Vaartkom en Engels Plein, waar op de foto deze trein vandaag komt richting Diestsevest, kwamen in onbruik. Tot zelfs enkele jaren terug kon men deze sporen nog op enkele plaatsen zien liggen. In de Vaart zelf, bezoek van een Noors zeilschip. Achteraan rechts zien we de Beerkom. Een lange tweede dok, dat vooral bekend stond om de "moospacht". Deze dok werd gedempt in de eerste helft van de 20de eeuw. Vandaag komt op deze plek de Ludenscheidsingel (ringviaduct) uit op het Johanna Maria Artoisplein. Het statige gebouw achteraan links, is waar vandaag de brouwerij van AB Inbev staat.

Correctie: de vlag moet rood met blauw kruis zijn. IJsland bestond nog niet :-)

Klaar voor de volgende? De Vaart en Beerkom in 1880. Coming soon!
07/04/2016

Klaar voor de volgende?
De Vaart en Beerkom in 1880.
Coming soon!

Bouw van het postgebouw tussen 1893 en 1895. Ter hoogte van de fotograaf was de "Salles de ventes". Wat niet in de zaal ...
26/03/2016

Bouw van het postgebouw tussen 1893 en 1895.

Ter hoogte van de fotograaf was de "Salles de ventes". Wat niet in de zaal paste, werd gewoon op het plein tentoongesteld. Er is een openbare verkoop aan de gang van enkele laatste losse stukken. De man met bolhoed zou - zegt men - de laatste beul van Leuven zijn.

De blok links van het nieuwe postgebouw werd in 1902 afgebroken nadat er brand uitbrak in het hoekhuis "den Gulden Mortier" (nu "Würst"). Er was toen wel al een herberg naar het postgebouw genoemd. Dit was gedurende 100 jaar nog zo. Daarna eventjes de bar "Houblon", en vandaag café "Leuven Central".

Aan het postgebouw rechts vond men toen de doodlopende Koralengang, vandaag is dat het Ferdinand Smoldersplein.

Adres

Leuven
3000

Website

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Leuven - Geschiedenis in kleur nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Delen