04/09/2022
THEMAWEEK 15: BRISTOL ZOO
Op 3 september sloot Bristol Zoo definitief haar deuren. Daarmee verdwijnt een monument in het dierentuinlandschap maar met een themaweek in onze groep willen we haar historische nagedachtenis extra in de verf zetten.
https://www.facebook.com/groups/1803001446634766
Bristol Zoo werd op 22 juli 1835 gesticht door Henry Riley, een lokale arts. Voor de uitbating werd 'Bristol, Clifton and West of England Zoological Society' opgericht, plaatselijke zoölogische vereniging voor 'het observeren van gewoonten, vorm en structuur van het dierenrijk, evenals het bieden van amusement en recreatie aan de bezoekers van de buurt'. Heel wat lokale notabelen sprongen bij om een startkapitaal bij elkaar te brengen. Bijna een jaar later, op maandag 11 juli 1836, opende deuren voor het publiek en daarmee is het de op vier na oudste dierentuin ter wereld!
Bristol opende als 'Clifton Zoo', naar de gelijknamige parochie waar het park toen lag. Door de positie van Bristol als havenstad had de plaatselijke dierentuin makkelijker toegang tot exotische dieren, een situatie die we wel vaker zien in Europese zoos uit die tijd. Onder andere olifant Zebi was in die periode een uithangbord van het park.
Als Britse tuin uit de 19de eeuw had de originele architectuur Victoriaanse invloeden. Tot in haar laatste dagen lag het binnen de authentieke ommuring; historisch waardevol maar door de beperkte oppervlakte onrechtstreeks ook verantwoordelijk voor de verhuis.
In de 20ste eeuw groeide Bristol Zoo gestaag. Bekende verblijven zoals het leeuwenhuis (1900), apentempel (1928), aquarium en ijsberenverblijf (beide 1935) werden neergepoot. Het park was ook een populaire locatie voor festiviteiten en leek me op dat vlak ook minder 'aristocratisch' dan leeftijdsgenoten in dierentuinland.
Naast de architectuur van het park mogen we ook de zoologische successen van het park niet vergeten. In 1934 was Bristol de eerste zoo van Europa waar er een chimpansee werd geboren, met hun jongen bij de doodshoofdaapjes hadden ze zelfs een wereldprimeur. Bovendien waren ze de eerste Britse dierentuin die kweekte met zwarte neushoorns (1958) en okapi's (1967)
Sinds de jaren '80 veranderde het aanzien van deze klassieke tuin. Er werden naast de meer historische monumenten ook 'modernere' verblijven geopend, meer in een landschapsstijl. Het park ging mee in de tendens van historische stadsdierentuinen die een nieuwe weg insloegen. Grotere soorten zoals olifanten gingen uit de collectie. Het park had echter ook amper uitbreidingsmogelijkheden en botst daarom op haar limieten. In 2013 opende het een zusterpark, het 'Wild Place Project'. In 2020 werd echter aangekondigd dat de site in Clifton de deuren zou sluiten en Bristol Zoo een doorstart zou maken op de locatie van haar zusterpark. Afgelopen zaterdag viel het doek over het oude park ...
Bron info en beeld: Bristol Zoo