08/12/2023
חג שמח לכולם! פוסט חגיגי על החיבור בין חנוכה וחג המולד, למי שנוסע לפראג ולמי שבא לחיפה🕯🇨🇿🎅🇮🇱🕎
לרגל החגים היפים החלטנו דותן חיפה בהליכה - Haifa walking tours ועבדכם הנאמן להראות בפוסט משותף שגם בחיפה וגם בפראג אפשר להרגיש את חג האורים וחג המולד ביחד. האמת, לא חייבים לקחת מטוס כדי להרגיש את אווירת הכריסמס ואפשר להגיע לחיפה, וכמובן שכיף להרגיש את חגי ישראל במיוחד בעיר עם עבר יהודי כל כך משמעותי כמו פראג.
כשהחורף מגיע, הימים מתקצרים והלילות ארוכים וקרים, בכל העולם נוהגים לחגוג חגי אור ואש, כדי להתחמם יחד באורה המנחם של אח בוערת או של חנוכיה בחלון וכדי להניס את החושך באופן טקסי. בהודו מציינים את דיוואלי, אצלנו היהודים חוגגים את חנוכה, שנקרא גם חג האוּרים, ובעולם הנוצרי מאירים את הרחובות והבתים לרגל חג המולד. בחיפה, בכל דצמבר חוגגים חג עירוני מיוחד - חגיגה רב־תרבותית ובין־דתית, שנקראת "החג של החגים" (או בערבית: עיד אל־אעיאד), ובפראג, הרחובות לובשים בגדי חג בעיטורים ואורות בעוד שהכיכרות מתמלאים במטיילים ומקומיים הנהנים משווקי החג המסורתיים.
בצ'כיה, אחת המדינות הכי פחות אדוקות באירופה, חג המולד הוא יותר חג משפחתי של פולקלור מאשר חג דתי, ולכן הדגש הוא יותר על המסורות המקומיות מאשר על הסיפור הנוצרי. משיטוט חטוף באחד השווקים המוארים פתאום יתגלה למטייל מאכל מסורתי של החג שלהם שדווקא מזוהה לנו עם החג שלנו - הלביבה המטוגנת והמנחמת שמזמינה במיוחד ביום קר של חודש דצמבר. כיאה למסורות שעוברות מדור לדור, אי אפשר לדעת מי השפיע על מי או שבכלל מדובר במנהגים שהתפתחו ללא קשר, אך תמיד ניתן למצוא את מאכל החנוכה גם בשווקי הכריסמס בפראג. הלביבות מטוגנות במקום בשמן עמוק, ולפעמים יש דוכן ייעודי רק ללביבות שאני אוהב לכנות "טיגוניה", ובו נמצאים סוגים שונים של המאכל בשילוב עם גזר, גבינה כחולה ועוד.
מגיעים לפראג אחרי חנוכה ובכל זאת רוצים להרגיש את החג? לשמחתנו בכל יום אפשר לציין את נס פך השמן עם הסופגניות הצ'כיות שאהובות כאן. אמנם בישראל הסופגניות הן מאכל זמני לחנוכה, אבל בצ'כיה מדובר בקינוח עממי וזול שאפשר לאכול כל השנה. הסופגניה הצ'כית, שנקראת Kobliha, נראית כמעט תמיד כמו הסופגניות של פעם עם אבקת סוכר וריבה מוזרקת. אז אם אתם רוצים עוד קצת חנוכה, כל שעליכם לעשות בפראג הוא לקפוץ לסופר או למאפיה ולקנות את הנשנוש המטוגן. ואם הגענו כבר לסופגניות אפשר לראות איך שני החגים מתחברים בארצנו בחיפה…
ראשיתו של החג של החגים בחיפה לפני 30 שנה בדיוק, בדצמבר 1993. באותה שנה, הצטרף לחנוכה ולחג המולד, שחולקים תאריכים דומים מדי שנה, גם חודש הרמדאן האסלאמי. כמו הכריסמס וחג האורים, גם רמדאן הוא חג של אור, שנהוג לקשט בו את הבתים והמסגדים בשרשראות של אורות, ואחד מסמליו הוא ה"פאנוס" - עששית שנהוג להאיר בעזרתה את הדרך בלילה. "בית הגפן", שהוא מרכז תרבות יהודי־ערבי שעיריית חיפה הקימה בשנות השישים כדי לחזק את החיים המשותפים בעיר, קפץ על ההזדמנות הזאת ויצר פסטיבל אורות משותף לשלושת החגים, שמלווה אותנו עד היום. בכל שנה מגיעים ישראלים רבים לעיר כדי לראות אותה מקושטת באורות, לעשות קניות בואדי ניסנאס, להשתתף במופעים הרבים ובתהלוכת החוצות החגיגית.
השנה החג של החגים קצת אחר, מן הסתם, ותתקיימנה הרבה פחות חגיגות פומביות. אולי זאת הזדמנות למבט מעמיק ומשתהה יותר בחגי האור החורפיים ובמסורות הרבות שלהם ואולי זאת גם הזדמנות לנסות להניס את החושך ולהגביר את האור. זה בדיוק מה שננסה לעשות בסיורי חנוכה וחג המולד ברחובות ואדי ניסנאס והעיר התחתית בחיפה. מוזמנים ומוזמנות להצטרף! כל הפרטים בתגובות.