03/02/2023
O figură importantă a exilului românesc din Franţa:
🇹🇩 Constantin Virgil Gheorghiu 1916-1992 🇫🇷
Printre personalitățile care au marcat destinul exilului românesc din spaţiul francez, un loc aparte îl ocupă, Virgil Gheorghiu. Personaj controversat, cu o viaţă dinamică, el va reuşi, ajutat de şi , să prezinte drama ţării sale prin intermediul romanului , devenind un scriitor tradus în peste 30 de limbi şi ecranizat.
Succesul scriitorului Constantin Virgil Gheorghiu a început în 1949, odată cu publicarea la editura pariziană Plon a romanului: Ora 25 (La vingt-cinquième heure), tradus în franceză de Monica Lovinescu (sub pseudonimul Monique Saint-Côme) cu o prefaţă de Gabriel Marcel.
A cunoscut un succes imens de librărie în Franţa, iar realizarea unui film la , cu actorii şi în rolurile principale (1967 - vezi foto ) cu un scenariu după carte, a făcut ca aceasta să aibă o notorietate şi mai mare, ceea ce a dus la traducerea ei în peste 40 de limbi. Măcar din această privinţă, Ora 25 ar merita mai multă valorizare în cadrul culturii române.
Viaţa lui nu s-a rezumat însă doar la acest eveniment important, ci s-a constituit, după cm el însuşi ţine să arate în paginile propriilor memorii sau în alte lucrări.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Virgil Gheorghiu a fost trimis pe frontul din corespondent de presă, în urma experienţei publicând volumul cu reportaje de război Ard malurile Nistrului, prefaţat de . Când au ajuns la putere, comuniştii aveau să-l acuze de antisovietism.
În 1943, pleacă din ţară, ca atașat de presă al ambasadei românești la Zagreb, în Croaţia, evenimentele de la 23 august 1944 prinzându-l acolo. A refuzat să mai vină în ţară şi, împreună cu soţia, a plecat în Austria. La Viena a fost internat 10 luni într-un lagăr pentru motivul că fusese „diplomat dintr-o ţară inamică”, apoi a ajuns în Turingia, dar Comisia Aliaţilor l-a considerat „germanofil” şi a fost internat doi ani (1945-1947) în lagărele de prizonieri la Darmstandt, Nürnberg şi altele.
Eliberat în 1947, și-a regăsit soţia, apoi s-au stabilit la Heidelberg. Acolo, Virgil Gheorghiu s-a înscris la Facultatea de Teologie și a început scrierea romanului care avea să-l consacre definitiv în lumea culturală vestică, Ora 25.
Mai târziu s-a stabilit la Paris, iar în 1963 a fost hirotonit preot la biserica românească „Sfinţii Arhangheli” din Paris, unde a trăit până la finalul vieţii, în 1992.
———
Photos: Cimetière de - Paris. Locul de veci al părintelui şi soţia sa, Ecaterina 🖤