Calatoriim Smart - Turism Booking in Vacante cu Oferte in Jurul Lumii

  • Home
  • Calatoriim Smart - Turism Booking in Vacante cu Oferte in Jurul Lumii

Calatoriim Smart - Turism Booking in Vacante cu Oferte in Jurul Lumii Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Calatoriim Smart - Turism Booking in Vacante cu Oferte in Jurul Lumii, Travel Company, .

Frumusetile patriei, bogatia spirituala si alesele insusiri fizice ale taranului roman fusesera evidentiate si in alte memoriale de calatorie, dar nimeni pana la Vlahuta nu incercase sa ofere o imagine completa a tarii sub aspect etnografic si social.

29/08/2022

Asa arata locul de unde izvoraste Dunarea | Muntii Padurea Neagra, Germania
Cum arata locul de unde izvoraste Dunarea? De multe ori, ne-am pus intrebarea asta. Sigur, ne-am facut si multe scenarii... care nu au nicio legatura cu realitate.

28/08/2022

“Mocăniţa” pe Vaser – este singurul tren industrial tractat de locomotivă cu aburi din Europa rămas încă în funcţiune.Calea ferată pe care merge “mocăniţa” se întinde pe o lungime totală de 56 km. Linia ferată cu ecartamentul îngust a fost construită între anii 1930-1933, cu materialul dezafectat de la calea ferată ce traversa Prislopul din Maramureş în Moldova, linie construită în timpul primului război mondial.
Jurnalist - Daniel Spataru

Locul din România în care te simţi că în Maldive. Uită de biletele scumpe de avion, poţi ajunge uşor cu maşina! E superb...
28/08/2022

Locul din România în care te simţi că în Maldive. Uită de biletele scumpe de avion, poţi ajunge uşor cu maşina! E superbă zona

Un loc din România seamănă cu o celebră destinație pe care o vizitează des vedete din toată lumea. Poți să uiți de biletele de avion scumpe până în Maldive și să iei meleagurile la pas. Cu siguranță o să îți faci cele mai frumoase amintiri aici. Staţiunea pe care urmează să o ...

Lacul Vulturilor – Trasee, Legende și Obiective Turistice în zonăLacul Vulturilor sau ”Lacul fără fund” se află altitudi...
20/08/2022

Lacul Vulturilor – Trasee, Legende și Obiective Turistice în zonă

Lacul Vulturilor sau ”Lacul fără fund” se află altitudinea de 1.420 metri, în Munţii Siriului. Este un lac periglaciar, aflat pe suprafaţa comunei Chiojdu, în judeţul Buzău.

Lacul Vuturilor este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din Munții Siriului, peisajele ce îl înconjoară sunt răpitoare, iar imaginea lacului în sine completează cu grație această frumusețe.

Despre Lacul Vulturilor

Lacul fără Fund este aflat la est de Culmea Mălâia, la altitudine de 1420 m, este de origine glaciară. Are o suprafaţă de 10.000 mp, adâncimea maximă de 3 m şi este alimentat din ploi şi de izvoarele de la baza culmii de grohotiş.

Situaţi în partea de vest a grupei Munţilor Buzăului, Munţii Siriu sunt dominaţi de Culmea Mălâia (1662 m) şi de vârful Bocârnea (1657 m).

Culmea Mălâia are un profil asimetric şi este delimitată în est de un versant abrupt. Acoperită cu grohotişuri unde s-a dezvoltat o vegetaţie deasă de arbuşti, preodominând ienupărul, culmea Mălâia are două microdepresiuni. În prima microdepresiune se află Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund, iar în cea de-a doua microdepresiune este Lacul Sec. Lacul fară fund este printre puținele locuri din Romania în care, cu puțin noroc, puteți vedea capre negre.

Cum ajungi la Lacul Vulturilor – Trasee turistice

Lacul Vulturilor, format la peste 1400 metri altitudine, se află într-o zonă puţin cunoscută de turişti, cu peisaje sălbatice, aproape nemodificate.

Pe malul lacului se află cabana de vănatoare Lacul Vulturilor. Cabana este cu circuit închis, dar există posibilitatea de campare în curte sau lângă lac. Traseul 1: Siriu – Satul Bontu Mare – Cătun Gura Milei – Valea Milea – Lacul Vulturilor Marcaj: triunghi roșu Durata: 5-6 ore Traseul 2: Spre Poarta Vânturilor: Cabana Lacul Vulturilor – Lacul Sec – Șaua „Poarta Vânturilor”. Marcaj: punct roșu Durata: ½ oră Traseul 3: Cascada La Șipot – Chiojdu-Lacul Vulturilor[1]. Are o lungime de circa 20 km si urmează DJ 103 P, DC 209, continuînd apoi pe „drumul nemților” până la Lacul Vulturilor Traseul 4: La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin Valea Neagra pe un traseu de 3,5-4 ore. Marcaj: Banda rosie. Traseul începe la Gura Siriului (520 m), – Dosul Muntelui , Poarta Vânturilor (1.490 m) apoi continuînd pe traseul 2 (punct rosu) Traseul 5: Din localitatea Crasna (570 m). Valea Urlătoarea, Poarta Vânturilor. Marcaj: triunghi albastru Durata: 3-3,5 ore.

Obiective turistice în zonă

Munţii Siriu sunt un colţ de rai, cu locuri superbe care atrag prin frumuseţea lor liniştitoare şi prin peisajele unice întâlnite aici. Mulţimea atracţiilor oferite, aici pot fi văzute şi caprele negre, îndeosebi de cadrul natural, face ca acesta să constituie o zonă montană foarte solicitată de turişti.

Barajul şi lacul de acumulare Siriu

Lacul Siriu se află pe DN 10, cam la jumătatea drumului dintre Buzău şi Braşov şi este un lac artificial de vreo zece kilometri lungime situat pe cursul superior al râului Buzău. Este un baraj construit în aproape două decenii, între anii 1975 – 1994, doar din pământ, piatră steril şi argilă, după o reţetă inovatoare la acel moment, fără beton în compoziţie. Are 122 m înălţime şi o deschidere de aproape 600 m. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu.

Lacul Sec -- Lacul Sec este situat la nord de Lacul Vulturilor, la 1450 m, este mai degrabă o mlaştină care, per total, ocupă o suprafaţă de aproape 12.400 mp ce prezintă mici ochiuri de apă, adânci de 10-12 cm, alimentate din ploi şi din izvoarele de la poalele Mălâiei. Colții Balei -- Colţii Balei zonă din masivul Siriu cu aspect alpin, populată cu capre negre aduse din Munţii Retezat.

Cacsaca Cașoca --Cascada Caşoca (Pruncea) – cascadă ce se află în apropiere de Barajul Siriu, pe drumul forestier Caşoca (masivul Podu Calului), la 6 km din DN10. Cascada are o cădere de 17 m. În stânga se spune că este ascunzătoarea haiducului Gheorghelaş, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, “stăpân” al acestor locuri între 1821-1827.

Tabla Buții Tabla Buţii – numită şi Pasul Tătarilor, este o trecătoare şi un fost punct de graniță între Muntenia și Transilvania (altitudine 1340 m) care leagă Valea Buzăului de Valea Teleajănului din jud. Prahova. Dacă ajungi în județul Buzău, nu rata să vizitezi și Vulcanii Noroioși, unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din România.

Lacul Vulturilor – povești și legende Despre Lacul Vulturilor scriitorul Alexandru Vlahuţă spunea că aici “vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”. O altă poveste despre Lacul Vulturilor, de la care i se trage şi denumirea de Lacul fără fund, este aceea că un cioban de aici, sătul de această meserie, şi-ar fi părăsit turma de oi şi şi-a aruncat bâta în acest lac. După un an, el a regăsit-o plutind în Dunăre, moment la care, mistuit de dorul locurilor natale, a decis să se întoarcă la vechea îndeletnicire, căutându-şi turma de oi.

Localnicii mai știu și alte poveşti legate de Lacul Vulturilor. Una dintre ele ar fi că oamenii au construit un drum pe sub lac în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a induce în eroare armata germană. Iar tancurile ce au intrat pe acel drum nu au mai ieşit la suprafaţă niciodată.

17/08/2022

Descoperă principalele obiective turistice ale orașului Hunedoara, începând cu Muzeul Castelul Corvinilor dar și imagini inedite de la evenimente si locuri frumoase de relaxare! 😘🍃🏰..
O producție Go Hunedoara și HDmDan MEDIA Drone FPV alături de Asociatia Hunedava și Primăria Hunedoara.

16/08/2022

DESPRE BUCUREȘTI -- PREZENTARE GENERALĂ A MUNICIPIULUI BUCUREȘTI
SCURT ISTORIC AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Municipiul Bucureşti este aşezat în sud-estul ţării, acolo unde în urmă cu câteva sute de ani se întindeau Codrii Vlăsiei din care astăzi se păstrează câteva pâlcuri răzleţe de pădure. Râul Dâmboviţa traversează oraşul, iar salba de lacuri din nordul capitalei asigură răcoarea şi umezeala în timpul toridelor zile de vară. Cinstea care revine întemeietorului acestui oraş pare a fi disputată de către Bucur Ciobanul, candidatul tradiţiei şi legendei şi de controversatul Vlad Ţepes, omul primului document cunoscut, care atestă existenţa capitalei noastre la 20 septembrie 1459. În realitate, cercetările istorice şi în principal cele arheologice au scos la iveală vestigiile unei cetăţi, probabil prima, databilă încă din a doua jumătate a veacului al XIV-lea. Atunci se nasc Bucureştii şi în jurul acelei prime fortificaţii de 160 m.p., vor fi ctitorite rând pe rând Curtea Domnească, biserica lui Mircea Ciobanul (1558-1559), uliţele negustorilor şi meseriaşilor, într-un cuvânt oraşul politic şi cultural.
Urbea s-a dezvoltat treptat-treptat, coagulând în jurul vechiului centru istoric satele aflate împrejur. Dâmboviţa a fost un liant al aşezării urbane care şi-a căutat dimensiunile naturale, extinzându-se mai cu seamă spre nord, în zona lacurilor. Amintirea vechilor sate se păstrează şi astăzi în memoria bucureşteanului, căruia denumiri ca Berceni, Floreasca, Colentina sau Pantelimon îi sunt familiare ca zone componente ale capitalei.
În anul 1659, Bucureştii devin definitiv capitala Ţării Româneşti. Oraşul se dezvoltă, apar numeroase biserici, hanuri mari fortificate şi prima arteră pavată cu bârne din lemn, Podul Mogoşoaiei (1692), ulterior rebotezată Calea Victoriei în anul 1878.
În veacul al XIX-lea oraşul se modernizează fiind ales capitală a României, înfăptuită prin unirea Moldovei cu Ţara Românească, în anul 1862. In acea perioadă, este considerat cel mai mare oraş din sud-estul Europei după Istanbul. Apar pavajul, mai întâi din lemn, apoi din granit de Scoţia şi Sicilia, iluminatul, canalizarea şi parcurile publice. Spre sfârşitul secolului se trasează cele două axe, nord-sud şi est-vest care structurează oraşul. De altfel, domnia lui Carol I (1866-1914) este timpul marilor edificii reprezentative pentru urbea lui Bucur: Ateneul Român (1888), Fundaţia Carol I (1891), Ministerul Agriculturii (1894), Palatul de Justiţie (1890-1895), Palatul Poştelor (1894-1900), Palatul Sturdza (1899), Palatul CEC (1900), Palatul Patriarhiei (1907), Cercul Militar (1912), Hotelul Athenee Palace (1914) etc.
După primul război mondial (1914-1918), Bucureştiul devine una dintre cele mai frumoase capitale europene, strălucirea vieţii culturale şi sociale, atmosfera şi arhitectura aducându-i pe bună dreptate denumirea ”micul Paris”. (sursa: www.pmb.ro )
Bucureşti, oraş cu rang de municipiu (din 17 februarie 1968), cu statut de unitate administrativă aparte (asemănător judeţului), rămâne de-a lungul timpului capitala României şi, în acelaşi timp, cel mai important centru politic, economic, financiar-bancar, comercial, cultural-ştiinţific, educaţional, de trasnsport, informaţional, sportiv şi turistic al ţării. Populaţia cu domiciliu în Bucureşti, de peste două milioane de locuitori, îl poziţionează pe locul şase în ierarhia capitalelor din Uniunea Europeană.
În prezent, capitala are acelaşi nivel administrativ ca şi un judeţ şi este împărţită în şase sectoare.
Localizare geografică: Oraşul se află situat în S-SE României, în Câmpia Vlăsiei, la 54-90 m altitudine, pe râurile Dâmboviţa şi Colentina, la 60 km N de fluviul Dunărea, 120 K S de M-ţii Carpaţi şi 226 km V de Marea Neagră.
Populaţia: La 1 iulie 2017, erau înregistraţi cu domiciliul în Bucureşti 2.104.967 locuitori (9% din populaţia ţării), din care 981.183 de s*x masculin şi 1.123.784 feminin, rezultând o densitate a populaţiei de 8771 loc./km2
Clima oraşului este temperat – continentală, cu uşoare nuanţe excesive şi cu unele diferenţieri ale temperaturii aerului cauzate de încălzirea suplimentară a reţelei stradale din interiorul său, de arderile de combustibili industriali şi casnici, de radiaţia exercitată de zidurile clădirilor etc.
ŞTIAŢI CĂ?
Staţia de metrou Politehnica este pavată cu plăci de marmură şi granit ce conţin fosile de acum 180 de milioane de ani.
Potrivit Academiei Recordurilor Mondiale, Casa Poporului din Bucureşti este a 2-a cea mai mare clădire din lume, cea mai scumpă şi cea mai grea clădire construită vreodată.
Arcul de Triumf a fost construit iniţial din lemn, în anul 1922, pentru a onora curajul soldaţilor români care au luptat în primul război mondial.
Oraşul Bucureşti a fost desemnat capitală a Ţării Românesti în 1659, de către domnitorul Gheorghe Ghica.
Primul drum din Bucuresti a fost Drumul de Lemn (cunoscut de noi sub numele de Calea Victoriei) – zona era pavata cu trunchiuri de copaci.
Bucureştiul este înfrăţit cu 9 oraşe din lume. Cele mai importante oraşe sunt Beijing, Atlanta, Budapesta şi Hanovra.
Cel mai vechi parc din Bucuresti este Parcul Cişmigiu – deschis pentru public în anul 1860. ( sursa: www.kudika.ro)sursa: www.kudika.ro)
Bucureştiul are un statut special în administraţia românească, în sensul că este singurul municipiu care nu aparţine niciunui judeţ.
Oraşul are o formă circulară, axele sale măsurând circa 24 km pe direcţia N-S şi circa 22 km E-V, fiind dispuse radial (în sensul acelor de ceasornic) astfel încât, fiecare să aibă în administraţie o parte a centrului oraşului. Între aceste limite, municipiul Bucureşti cuprinde şase sectoare administrative (numerotate cu cifre arabe, de la 1 la 6). Fiecare sector are propriul consiliu local format din 27 consilieri aleşi prin vot, propria primărie şi un Primar.
Primăria Capitalei administrează oraşul şi este condusă de un Primar General, iar Deciziile sunt aprobate şi discutate de Consiliul General alcătuit din 55 de consilieri aleşi. Din punct de vedere al suprafeţei, Municipiul Bucureşti este cel mai mic judeţ comparativ cu celelalte judeţe ale ţării, având cea mai mare densitate a populaţiei. Începând cu decembrie 2016, suprafaţa capitalei a fost actualizată de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pe baza Planului Topografic de Referinţă al României în format digital (TopRo5), corespunzător scării 1:5.000, în conformitate cu prevederile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, Municipiul Bucureşti are o suprafaţă de 240 km pătraţi, din care, suprafaţa construită este de peste 70%.
Bucureştiul se află la următoarele distanţe faţă de alte oraşe europene: 425 km – Sofia; 735 km – Belgrad; 1730 km – Berlin; 1140 km – Viena; 1285 km – Atena; 2040 km – Roma; 2460 km – Paris. (sursa: www.pmb.ro)
Pe sectoare administrative, situaţia la 01.07.2017 se prezenta astfel:

13/08/2022

Dan Negru

In Italia sau in Franța erau obiective turistice aflate pe toate hărțile. Turismul de la noi promovează vara roabele cu șampanie din Mamaia si iarna, cozile de mașini de pe DN1. Atât.
România turistică , pe care n-o arată nimeni e și asta:

03/08/2022

Singapore Walk. The Shoppes at Marina Bay Sands
La Mall cu Barca la Cumparaturi in Singapore -- At the Mall by Boat Shopping in Singapore
SHOPPES DIN MARINA BAY SANDS -- CENTRUL COMERCIAL DE LUX DIN SINGAPORE
Shoppes este centrul comercial emblematic din complexul epic Marina Bay Sands din Singapore, care oferă o serie de mărci de lux din întreaga lume. Acasă cu sute de magazine, restaurante de lux, cafenele, baruri și atracții distractive, acest mall din Singapore se adresează fără rușine la capătul exclusivist al pieței.
Printre mărcile de modă remarcabile puse în vânzare la The Shoppes Singapore se numără Alexander McQueen, Armani, Dior, Hugo Boss, Bottega Veneta, precum și o gamă largă de mărci de bijuterii și ceasuri premium, de la Bvlgari la Chopard. Chiar dacă nu sunteți un fan al pescuitului în megamall-urile din Singapore, merită să vă uitați singur pentru arhitectura și caracteristicile sale spectaculoase.
The Shoppes at Marina Bay Sands - unul dintre cele mai importante 7 locuri pentru a merge la cumpărături la Marina Bay (Citiți totul despre Singapore aici)
Ferestrele uriașe de sticlă ale mall-ului de lux, atriumurile vaste deschise și un element central de apă sunt toate plăcute ochiului. Canalul interior de la The Shoppes este deosebit de impresionant, deoarece are bărci de sampan false antice care pot fi rezervate pentru o tură de mall cu propriul șofer de sampan care să vă vâsliți – la fel ca gondolele venețiene.
Când este timpul să mănânci, există opțiuni care prezintă practic toate bucătăriile regionale. Totul, de la dim sum cantonez la curry indian, pizza italiană, sushi japonez și mâncăruri franceze moderne, a existat o mișcare clară pentru a satisface toți călătorii din lume.
Bucătari celebri din întreaga lume au deschis aici o selecție de restaurante, cm ar fi bucătarul celebru britanic Gordon Ramsey cu Bread Street Kitchen, care servește mâncăruri clasice britanice și bucătăria Long Chim Thai de David Thompson, cunoscut drept creatorul celebrului brand Nahm. la Londra și Bangkok.
Shoppes at Marina Bay Sands este bine conectat cu restul complexului, așa că vă puteți combina vizita cu celelalte activități de lux disponibile aici, cm ar fi cazinoul, puntea de observare SkyPark și barul de pe acoperiș. Puteți ajunge la Marina Bay Sands cu MRT - este direct legat de stația Bayfront.
SHOPPES DIN MARINA BAY SANDS
Locație: Marina Bay Sands, 10 Bayfront Ave, Singapore 018956, Singapore
Deschis: zilnic de la 10.30 la 23.30
Telefon: +65 6688 8868
Ar putea fi o imagine cu 9 persoane şi text care spune „$S Level, B2-117 SINGAPORE MARINA BAY SANDS MARINABA”

03/08/2022

Singapore Walk. The Shoppes at Marina Bay Sands

La Mall cu Barca la Cumparaturi in Singapore -- At the Mall by Boat Shopping in Singapore
SHOPPES DIN MARINA BAY SANDS -- CENTRUL COMERCIAL DE LUX DIN SINGAPORE
Shoppes este centrul comercial emblematic din complexul epic Marina Bay Sands din Singapore, care oferă o serie de mărci de lux din întreaga lume. Acasă cu sute de magazine, restaurante de lux, cafenele, baruri și atracții distractive, acest mall din Singapore se adresează fără rușine la capătul exclusivist al pieței.
Printre mărcile de modă remarcabile puse în vânzare la The Shoppes Singapore se numără Alexander McQueen, Armani, Dior, Hugo Boss, Bottega Veneta, precum și o gamă largă de mărci de bijuterii și ceasuri premium, de la Bvlgari la Chopard. Chiar dacă nu sunteți un fan al pescuitului în megamall-urile din Singapore, merită să vă uitați singur pentru arhitectura și caracteristicile sale spectaculoase.
The Shoppes at Marina Bay Sands - unul dintre cele mai importante 7 locuri pentru a merge la cumpărături la Marina Bay (Citiți totul despre Singapore aici)
Ferestrele uriașe de sticlă ale mall-ului de lux, atriumurile vaste deschise și un element central de apă sunt toate plăcute ochiului. Canalul interior de la The Shoppes este deosebit de impresionant, deoarece are bărci de sampan false antice care pot fi rezervate pentru o tură de mall cu propriul șofer de sampan care să vă vâsliți – la fel ca gondolele venețiene.
Când este timpul să mănânci, există opțiuni care prezintă practic toate bucătăriile regionale. Totul, de la dim sum cantonez la curry indian, pizza italiană, sushi japonez și mâncăruri franceze moderne, a existat o mișcare clară pentru a satisface toți călătorii din lume.
Bucătari celebri din întreaga lume au deschis aici o selecție de restaurante, cm ar fi bucătarul celebru britanic Gordon Ramsey cu Bread Street Kitchen, care servește mâncăruri clasice britanice și bucătăria Long Chim Thai de David Thompson, cunoscut drept creatorul celebrului brand Nahm. la Londra și Bangkok.
Shoppes at Marina Bay Sands este bine conectat cu restul complexului, așa că vă puteți combina vizita cu celelalte activități de lux disponibile aici, cm ar fi cazinoul, puntea de observare SkyPark și barul de pe acoperiș. Puteți ajunge la Marina Bay Sands cu MRT - este direct legat de stația Bayfront.
SHOPPES DIN MARINA BAY SANDS
Locație: Marina Bay Sands, 10 Bayfront Ave, Singapore 018956, Singapore
Deschis: zilnic de la 10.30 la 23.30
Telefon: +65 6688 8868
Ar putea fi o imagine cu 9 persoane şi text care spune „$S Level, B2-117 SINGAPORE MARINA BAY SANDS MARINABA”

02/08/2022

Localnicii spun că morile de apă sunt o parte a spiritului almăjan, că moara era un element central al vieții din acest ținut. Fie era locul în care se legau iubiri pentru toată viața, fie, într-un mod pragmatic, părinții puneau la socoata zestrei și rândurile la moară.
Jurnalist - Cristina Baican
Documentarul poate fi urmărit pe youtube Timișoara.

Cazare Inedită Pe Malul Lacului Intr-O Atmosfera De Basm În Satul Sătic (Culoar Rucar – Bran) La Sătucul Lui Andrei
28/07/2022

Cazare Inedită Pe Malul Lacului Intr-O Atmosfera De Basm În Satul Sătic (Culoar Rucar – Bran) La Sătucul Lui Andrei

SATUCUL lui ANDREI, este situat in com.Rucar, sat.Saticul de Jos,pe malul lacului Satic,in inima Rezervatiei Naturale Piatra Craiului, sub privirea muntelui Papusa,la 5km de culuarul Rucar-Bran.SATUCUL lui ANDREI, este locul ideal pentru zile de odihna, relaxare si drumetii in mijlocul naturii,cu pe...

27/07/2022

România, Lăudată în Presa din SUA: Cea mai Frumoasă Tară a Europei!

România a fost lăudată în presa din SUA, mass media americane considerând-o „cea mai frumoasă țară a Europei”.
Potențialul turistic al României a fost elogiat într-un articol publicat sâmbătă de site-ul american The Huffington Post, în care se afirmă că țara noastră ar putea fi considerată „cea mai frumoasă din Europa”. Autoarea articolului, Patti Morrow, blogger, fotograf și jurnalist specializat în călătorii, s-a declarat impresionată, printre altele, de Transfăgărășan, arhitectura cosmopolită din București, bisericile fortificate din Transilvania și de castelele Bran și Peleș, transmite Agerpres.
În acest articol, intitulat „Is Romania Europe’s Prettiest Country? It Just Might Be” („Este România cea mai frumoasă țară a Europei? Chiar ar putea fi”), Patti Morrow a elogiat câteva obiective turistice ale României: „piețe din orașe încântătoare ce datează din timpuri medievale, dealuri cu pante blânde care se întind cât vezi cu ochii, castele învelite în misterul Contelui Dracula, perspective minunate asupra culmilor stâncoase ale munților și o rețea ce pare infinită de fortărețe și biserici”.
„Și să nu uităm de Transfăgărășan — fără îndoială cel mai spectaculos drum din lume. Frumusețea naturală a României și diversitatea ei culturală ar putea să vă surprindă. Mărginită de Marea Neagră din sud-estul Europei, printre atracțiile acestei țări se află și fluviul Dunăre și Munții Carpați”, a adăugat jurnalista americană în debutul articolului.
Patti Morrow a grupat obiectivele turistice ale României în trei categorii principale: „Orașe, cetăți și sate”, „Castele, fortărețe și biserici fortificate” și „Alte atracții”.

15/07/2022

FRUMUSEȚILE NEAMȚULUI

Plaiurile noastre!

15/07/2022

Vară...prin Cheile Bicazului!

11/07/2022

DESCOPERIND ZONA DE NORD A MEHEDINȚIULUI

09/07/2022

🇹🇩 Alege să iți petreci vacanța de vară in Delta Dunarii. Vă punem la dispoziție o locație creată pentru liniște si odihnă dar in același timp cu multe aventuri in mijlocul naturii . Multe nu va spunem , dar cu siguranta Delta este un taram special care trebuie vizitat !
🛎 Accesați site-ul nostru pentru mai multe detalii,trimite-ne o cerere de rezervare , iar in cel mai scurt timp iti vom raspunde si te vom informa asupra cerintelor tale. ✅ www.danubiu.ro
🌅 Rezervări sezon 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣
🔹 ️Cazare cu mic dejun
🔹 ️Pachete turistice complete
☎️ 0755300150 📩 [email protected]
Vă așteptăm cu mult drag !

Fluviul Subteran De Sub Dobrogea. O Apă Cu Calități Deosebite Si Veche De 23.000 De Ani O descoperire care acum este uşo...
09/07/2022

Fluviul Subteran De Sub Dobrogea. O Apă Cu Calități Deosebite Si Veche De 23.000 De Ani

O descoperire care acum este uşor argumentată ştiinţific a dat naştere, în urmă cu 50 de ani, unei legende spectaculoase: fluviul subteran de sub Dobrogea, care curge invers decât apele obişnuite, de la vale la deal. După ce a fost lămurită aşa-zisa ciudăţenie, au fost descoperite şi avantajele apei subterane. Astfel, localnicii din Constanţa au acum la robinet o apă fosilă, pură, veche de 23.000 de ani.

Dacă te duci azi în judeţul Constanţa şi întrebi de „fluviul subteran”, sigur vei găsi oameni care să-ţi spună că au auzit de aşa ceva. Cu atât mai mult cu cât lumea a văzut apa cm ţâşneşte din pământ, ca o fântână arteziană, de câte ori s-au făcut foraje, şi în apropiere de lacul Siutghiol, lângă staţiunea Mamaia, şi la Medgidia, Lazu, la Eforie sau Mangalia. E cu atât mai ciudat să se întâmple aşa ceva într-un judeţ, precum Constanţa, care dintotdeauna a suferit din cauza lipsei surselor de apă potabilă. Nici pământul dobrogean nu e darnic în râuri sau pâraie, dacă vorbim de cele de suprafaţă, cm nici cerul nu trimite aici prea multe ploi, zona confruntându-se deseori cu seceta. Primele foraje, în căutarea apei din adâncuri, au fost făcute de o firmă belgiană, în 1897, aproape de oraşul Constanţa, în zona Caragea-Dermen. Apa a fost găsită la 35 de metri adâncime. Au mai fost săpate puţuri şi în 1927. Pe atunci, numai centrul oraşului Constanţa avea apă, prin conducte, datorită forajelor. Dar legenda aşa-zisului râu subteran s-a născut abia când autorităţile comuniste au decis construirea canalului Dunăre-Marea Neagră.

Legenda a pornit de la un maistru de sondă

Om de ştiinţă, dar în acelaşi timp constănţean, inginerul Nicolae Pitu este omul ideal pentru a ne prezenta originile fantezistei poveşti. Cartea sa de vizită e completată de faptul că a „bătut ţăruşul”, cm se exprimă el, la 90% din puţurile săpate în acest judeţ. Întâmplarea face că interlocutorul nostru absolvea Institutul de Mine şi Geologie din Bucureşti, specialitatea hidrogeologie, în 1957, chiar anul în care s-a născut povestea fluviului subteran. „Noţiunea de fluviu subteran este eronată”, spune din capul locului inginerul, care în 1981 şi-a dat teza de doctorat în domeniul apelor subterane din Dobrogea. Nicolae Pitu ne spune că încă de la începutul anilor ’50 se lucra la prima variantă a canalului Dunăre-Marea Neagră, care trecea pe lângă lacul Siutghiol. În zona lacului lucra un maistru-şef de sondă, care a văzut, alături de colegii săi, cu toţii uimiţi, cm din pământ a răsărit dintr-odată o arteziană. Maistrul a trimis apoi informaţii la un ziar, despre ceea ce el credea că este un râu subteran. Informaţia s-a tot „rostogolit”, până când s-a creat ipoteza că râul ar fi venit pe sub pământ tocmai din Munţii Vrancei. Adică râul curgea de la deal la vale, ca orice apă de suprafaţă. Cu toate că specialiştii ştiu că apele subterane au cu totul alte legi de curgere.

Râul subteran, în atenţia Comitetului Central

Cum era de aşteptat, ştirea despre râul subteran a făcut vâlvă în presa vremii. Unele minţi înfierbântate au vorbit atunci chiar şi de necesitatea construirii unei hidrocentrale care să capteze râul subteran. Hidrocentrala ar fi trebuit amplasată la marginea lacului Siutghiol. Toată tevatura asta a ajuns în final la urechile liderilor Partidului Comunist din România. Subiectul a fost discutat la Comitetul Central. Şefii ţării însă au vrut ca specialiştii în hidrologie şi în geologie să-şi spună punctul de vedere. S-a format imediat o comisie care a plecat la Constanţa. S-au făcut şedinţe cu diverşi experţi, inclusiv cei care lucrau la canalul Dunăre-Marea Neagră. La una din aceste şedinţe a participat şi inginerul Nicolae Pitu. Discuţiile n-au fost prea lungi, pentru că lumea s-a lămurit repede despre ce e vorba cu adevărat.
„S-a lămurit de atunci problema, că nu e vorba de nici un râu subteran, ci de un acvifer”, arată inginerul. Cu toate astea, legenda a continuat să curgă prin timp. Cu cât treceau anii şi se făceau alte foraje în Dobrogea, iar apa ţâşnea cu putere în diverse colţuri ale judeţului Constanţa, cu atât oamenii reluau fantezista teorie. Chiar şi în anul 2011 s-a vorbit de râul subteran, când locuitorii comunei Siliştea, aflată în partea de est a judeţului Constanţa, au amintit de apa care a ţâşnit cu putere din pământ, în urma unui foraj mai vechi. Apă bună pentru irigarea culturilor agricole.

Definiţia acviferului

Ce înseamnă, de fapt, acvifer. Ne-am adresat Institutului Geologic al României şi am vorbit cu cercetătorul ştiinţific Diana Perşa. „Acviferul e un complex de rocă permeabilă şi apa pe care o găzduieşte”, sună răspunsul specialistului. Dar de unde vine această apă? Am primit răspuns de la Dumitru Neagu, şeful Laboratorului de studii şi cercetări hidrogeologice al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Am aflat astfel că există patru surse de alimentare pentru apele subterane din Dobrogea – din Podişul Prebalcanic, care este pe teritoriul Bulgariei, aceasta fiind sursa principală, apoi mai e o componentă de alimentare din Dunăre, în zona Ostrov-Cernavodă, dar şi din precipitaţii sau irigaţii. Ajunsă în măruntaiele pământului, apa circulă prin rocile permeabile – nisipuri, pietrişuri, calcare, ne-a explicat Diana Perşa. Există şi zone sub pământ, în care apa nu are acces. Acolo sunt rocile impermeabile – argile sau marme, cu textura foarte fină. Iată de ce apa din adâncuri nu urmează o linie continuă. Poţi găsi apă la câteva zeci sau la câteva sute de metri adâncime, într-un anumit perimetru. „Apa se acumulează în rocile neconsolidate – nisipuri şi pietrişuri, şi în calcare, dar numai în fisuri. Acestea sunt rocile acvifere, care permit circulaţia apei”, arată Diana Perşa.

Cercetări în lacul Siutghiol

De când era copil, Nicolae Pitu observase că lacul Siutghiol avea porţiuni în care apa nu îngheţa pe timpul iernii. Mai târziu, ca specialist, a descoperit motivul – apele subterane care debuşau din acviferul de mare adâncime al Dobrogei. Hidrologii ştiu astăzi că orice acvifer de pe planetă funcţionează pe principiul circuitului apei în natură – există o sursă de la care porneşte tot acest „mecanism”, dar la fel există unul sau mai multe locuri în care aceste ape ies din pământ.
„Această curgere poate aprinde imaginaţia asupra unor poten-ţiale râuri subterane”, opinează hidrogeologul Dumitru Neagu. „Acviferul alimentat de apele Podişului Prebalcanic are una dintre cele mai importante descărcări chiar în lacul Siutghiol”, ne anunţă inginerul Pitu.

Autorităţile române au declan-şat, în anii ’60, o vastă operaţiune de studiere a fenomenului apelor subterane din Dobrogea. Mai întâi s-a făcut o cercetare, cu scafandri, a lacului Siutghiol, alături de experţi ai Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, conform denumirii de atunci. „S-a măsurat adâncimea lacului, care în general are cinci-şase metri. Dar au fost descoperite locuri în care adâncimea ajunge la 17 metri, chiar unde sunt izvoarele subterane. Acolo se află contactul cu acviferul”, continuă inginerul din Cons-tanţa. Pare ciudat ca un asemenea lac, de peste şapte kilometri lungime şi vreo doi kilometri lăţime, despărţit de Marea Neagră doar printr-o fâşie de pământ, să conţină totuşi apă dulce.

Operaţiune de amploare în Dobrogea

Românii au vrut să ştie dacă Marea Neagră pătrunde în acvifer, drept pentru care au fost executate două foraje de mare adâncime în dreptul staţiunii Neptun. „S-au luat probe de debit şi au fost executate măsurători electromagnetice”, po-vesteşte inginerul Nicolae Pitu. Testele au durat cinci ani, iar la capătul lor verdictul a fost clar – nu există infiltraţii ale Mării Negre în acvifer. Trebuie evidenţiat că „apa subterană e cea mai bună sursă de apă potabilă, fiind cantonată într-un mediu relativ izolat de activităţile umane”, remarcă geologul Diana Perşa. Devenise aşadar certitudine că în subsolul Dobrogei se află o comoară. Dobrogenii aveau şansa apei potabile, de data asta nu din Dunăre, ci din adâncurile pământului. Ca urmare, începând din 1970 a fost demarat un proiect al Ministerului Geologiei, pus în practică de o unitate de cercetare în foraje geologice speciale. „Am participat la acel program, care a mers până în 1975″, spune inginerul Pitu, ocazie cu care s-au executat foraje pe tot cuprinsul jumătăţii de sud a Dobrogei. Statistica prezentată de Nicolae Pitu, care din 1972 până în 1990 a răspuns de alimentarea cu apă a judeţului Constanţa, arată că aici s-au realizat aproape 800 de foraje.

Debit enorm de apă din pământ

A fost stabilită în detaliu harta structurală care prezintă apele subterane din această zonă, la studiu participând specialişti ai Universităţii din Bucureşti. S-a constatat că aceste ape ocupă, în subteran, întreaga Dobroge de Sud, principala lor sursă aflându-se în Podişul Prebalcanic. Direcţia de curgere a apelor este de la Sud spre Nord, cu inflexiuni de la Vest spre Est, în dreptul oraşului Constanţa. „Captările de apă s-au făcut din cele trei acvifere, suprapuse, din subsolul Dobrogei. Debitul este enorm”, adaugă cercetătoarea Diana Perşa. Potenţialul celor trei acvifere totalizează, aşa cm precizează inginerul Nicolae Pitu, un debit între 9.000 şi 10.000 de litri de apă pe secundă. Toate forajele de până acum au însă o capacitate de până la 7.000 de litri pe secundă, dar capacitatea medie anuală de exploatare este de numai 5.000 de litri pe secundă.

„Apa fosilă”

Cu siguranţă că cel mai spectaculos rezultat al studiilor este vechimea apelor subterane, mai ales a celor din acviferul de mare adâncime al Dobrogei. Aţi văzut cât de repede curg râurile de suprafaţă. Mişcarea apelor subterane e cu totul alta, explică inginerul Nicolae Pitu, viteza lor depinzând de permeabilitatea rocilor.
Pentru stabilirea vechimii apelor acumulate în subteran s-au folosit anumiţi izotopi, precum deuteriu, tritiu şi carbon-14. „S-a constatat că această apă are o vechime de 23.000 de ani”, arată expertul cât de lung este circuitul în acest acvifer de mare adâncime. „Noi bem aici, în judeţul Constanţa, apă fosilă”, surâde inginerul Pitu. Cât priveşte direcţia de deplasare a apelor subterane, s-au folosit trasori izotopici pentru clarificarea acestei probleme. S-a descoperit că acviferul care provine din Podişul Prebalcanic se prelun-geşte şi spre Nord-Est, pe sub fluviul Dunărea, până în sudul Bărăganului. S-au efectuat foraje în apropiere de Călăraşi – la 500 de metri adâncime, şi lângă Giurgiu – la 200 de metri. S-a mai descoperit că şi în apropiere de Bucureşti este un acvifer, însă termal. Nu este vorba aici de apă potabilă.
Se vorbeşte de mai mulţi ani despre izvoarele termale din nordul Capitalei, aflate totuşi la adâncime foarte mare, de 2.000 de metri. Ape mineralizate, sulfuroase, hipotermale au fost identificate şi în apropierea litoralului românesc, între Eforie şi Mangalia, acolo fiind folosite în tratamentele balneare.

RESURSE

Comoara din „seiful” Terrei
Volumul apelor subterane se măsoară, la nivelul întregii planete, în milioane de kilometri cubi. Am descoperit câteva date într-un material intitulat „Prolog la hidrogeologia generală”, întocmit de profesorul Daniel Scrădeanu, de la Departamentul de Inginerie Geologică al Universităţii din Bucureşti. La adâncimea de 2.000 de metri, de pildă, volumul estimat este de 24 de milioane de kilometri cubi. Putem să coborâm şi la 5.000 de metri adâncime, unde cantitatea totală de apă atinge 60 de milioane de kilometri cubi. Oamenii de pe întreaga planetă folosesc totuşi numai 0,63% din tot acest volum, conform datelor UNESCO.

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Calatoriim Smart - Turism Booking in Vacante cu Oferte in Jurul Lumii posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Calatoriim Smart - Turism Booking in Vacante cu Oferte in Jurul Lumii:

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share