Cu traista-n spinare

  • Home
  • Cu traista-n spinare

Cu traista-n spinare CE PUNEM ÎN TRAISTĂ? Drumeții, mirosuri și gusturi apetisante, merinde pentru suflet, STARE DE BINE!

HARTA ACTUALIZATĂ A ȘANTIERELOR DE AUTOSTRĂZI DIN ROMÂNIA - Pentru un turism extins și de calitate, infrastructura rutie...
07/02/2024

HARTA ACTUALIZATĂ A ȘANTIERELOR DE AUTOSTRĂZI DIN ROMÂNIA - Pentru un turism extins și de calitate, infrastructura rutieră, feroviară, aeroportuară și navală sunt vitale!

Într-o excursie, într-un circuit turistic de calitate, turistul, călătorul trebuie să petreacă un timp rezonabil în trafic, în drumul lui de la un obiectiv la altul, trebuie să aibă OPȚIUNI ȘI CONEXIUNI privind transportul public, într-un cuvânt trebuie să aibă INDEPENDENȚĂ DE MIȘCARE!

”HRISTOS A ÎNVIAT, BUCURIA MEA!”
15/04/2023

”HRISTOS A ÎNVIAT, BUCURIA MEA!”

TRADIȚII ÎN JOIA MARE - SPĂLAREA PICIOARELOR, exemplu de smerenie și de slujire”Spălatul picioarelor” este un gest intim...
12/04/2023

TRADIȚII ÎN JOIA MARE - SPĂLAREA PICIOARELOR, exemplu de smerenie și de slujire

”Spălatul picioarelor” este un gest intim de igienă. Ni se pare înjositor să facem asta cuiva și suntem foarte stânjeniți dacă cineva ar dori să ne spele picioarele.

În JOIA MARE, în unele mănăstiri ortodoxe, există obiceiul ca starețul să spele picioarele a doisprezece viețuitori ai mănăstirii, amintind de acest ritual al spălării picioarelor Apostolilor de către Iisus, înainte de CINA CEA DE TAINĂ.

Și starețul spune:
”Precum am făcut Eu vouă, așa și voi să faceți unul altuia, însuți și acum Stăpâne, vino în mijlocul nevrednicilor robi lor Tăi, care urmăm pildei Tale și spală toată întinăciunea și necurăția sufletelor noastre, ca spălând praful ce s-a lipit de noi prin păcate și ștergându-ne unul pe altul cu ștergarul dragostei, să putem plăcea Ție în toate zilele vieții noastre și să aflăm milă înaintea Ta".

Ritualul spălării picioarelor este un îndemn la smerenie, la slujirea celuilalt, este curățire, o purificare înainte ca Apostolii să primească TAINA ÎMPĂRTĂȘANIEI prin Cina cea de Taină.

Și este și un exemplu viu pentru ca ei ca în misiunile lor de propăvăduire să se facă cei mai mici dintre oameni, ”toate tuturor”, să slujească și nu să fie slujiți.

"Pildă am dat vouă; precum v-am făcut eu vouă, SĂ FACEȚI ȘI VOI!"
(MÂNTUITORUL HRISTOS)

”OSANA, BINECUVÂNTAT ESTE CEL CARE VINE ÎNTRU NUMELE DOMNULUI!”TRADIȚIA RAMURILOR DE SĂLCII.Mântuitorul HRISTOS, după ce...
08/04/2023

”OSANA, BINECUVÂNTAT ESTE CEL CARE VINE ÎNTRU NUMELE DOMNULUI!”

TRADIȚIA RAMURILOR DE SĂLCII.

Mântuitorul HRISTOS, după ce l-a înviat pe prietenul său Lazăr, mort de 4 zile, însoțit de apostoli și ucenici, intră în Cetatea Ierusalimului, pentru a se împlini Scripturile.
Asta se întâmpla cu o săptămână înainte de Patimile și de Învierea Sa.

Iisus a fost primit cu multă dragoste și bucurie de poporul evreu care auzise și văzuse minunile Lui. Primirea a fost una triumfală!

Ceea ce observăm imediat pe icoanele acestei foarte mari sărbători este prezența copiilor. Copiii pe care Hristos îi iubește atât de mult!... În picioare, în brațe sau pe grumazul părinților, aceștia participau la bucuria colectivă. Îi vedem întinzând haine în calea Mântuitorului sau ramuri de finic.

FINICUL sau CURMALUL este un palmier. Era din vechime un simbol al sărbătorii și al biruinței. Romanii înnobilau cu ramuri de finic câștigătorii din competiții sau soldații întorși victorioși din războaie. Un mare semn de apreciere și de izbândă pentru efortul depus în bătălii.

Popoarele ortodoxe dunărene nu au avut finic sau măslin, dar au folosit RAMURILE DE SĂLCII.
Și ce frumusețe, sălciile înfloresc chiar înainte de Sărbătoarea Floriilor! Ramurile de salcie sau de finic sunt binecuvântate de preoți la finalul slujbei de Florii în toate Bisericile și mănăstirile, iar credincioșii care participă la slujbă le iau și le duc în casele lor, așezându-le la icoane, în colțul de rugăciune, sau păstrându-le în alt loc curat.

Semnificația acestui gest este una profundă: credincioșii Îl primesc pe Hristos în casele și în sufletele lor în această zi care marchează începutul Săptămânii Mari. După uscare, ele nu se aruncă, ci se îngroapă în pământ sau se ard.

Și poate cel mai frumos gând legat de RAMURILE DE SĂLCII, spune că poporul român a ales salcia, deoarece ea imită cel mai bine gestul de plecare smerită în faţa Mântuitorului lumii.

”OSANA, BINECUVÂNTAT ESTE CEL CARE VINE ÎNTRU NUMELE DOMNULUI!”

05/01/2023

https://www.facebook.com/watch/?v=279989180123475
TRADIȚIA CRUCILOR DE GHEAȚĂ DE BOBOTEAZĂ SE PĂSTREAZĂ bine în nordul Moldovei, deși, și în restul țării, acolo unde este posibil, această frumoasă tradiție începe să prindă rădăcini.

Nu exista an ca bisericile mari, mănăstirile, schiturile să nu aibă CRUCE DE GHEAȚĂ în curte de Botezul Domnului! Ajuta foarte mult Gerul Bobotezei care era în Moldova la el acasă, râurile și lacurile erau înghețate bocnă la vremea asta, bucăți sănătoase de gheață se puteau extrage și apoi cu drujba sau prin cioplire, acesta calupuri de gheață se prelucrau în forme de cruci nemaigândite...

Însă nimeni nu pleca la drum fără binecuvântarea părintelui, uneori chiar el participa la această căutare și alegea locul din care se extrăgea gheața din care se făcea crucea. Oamenii care o fac trebuie să fie într-o anumită rânduială sufletească, aproape de Biserică cu sufletul.

Ca totul să fie în curățenie, puritate, CRUCEA ÎNSĂȘI FIIND PATUL DOMNULUI!

Din păcate, încălzirea vremii face ca această tradiție să se șteargă singură cu fiecare an. Gheața se mai găsește cu foarte mare greutate doar pe la colțuri, acolo unde nu a ajuns soarele sau.... deloc!

Însă creștinii satelor românești nu se lasă, chiar dacă această căutare a bucății de gheață e tot mai lungă și mai încercătoare de răbdare!

” SĂRBĂTOARE CU BUCURIE!”

BOBOTEAZA la noi, la români!SĂRBĂTOARE CU BUCURIE!
05/01/2023

BOBOTEAZA la noi, la români!
SĂRBĂTOARE CU BUCURIE!

În așteptarea Bobotezei, o veche prietenie de iarnă: PÂCLA BUCOVINEI și BRUMA DE NOAPTE!❤️
03/01/2023

În așteptarea Bobotezei, o veche prietenie de iarnă: PÂCLA BUCOVINEI și BRUMA DE NOAPTE!
❤️

DOAMNE, dă‐ne un an bun!Nici prea bun, dar nici nebun,Nici prea mândri să nu fim,Nici prea mult să suferim,DOAMNE, DĂ-NE...
01/01/2023

DOAMNE, dă‐ne un an bun!
Nici prea bun, dar nici nebun,
Nici prea mândri să nu fim,
Nici prea mult să suferim,
DOAMNE, DĂ-NE UN AN BUN!

Cel mai frumos pluguşor primit..."PLUGUȘOR  MÂNAT  DE  ÎNGERI"Plugușor desprins din stele,semn al izbăvirii mele,plugușo...
31/12/2022

Cel mai frumos pluguşor primit...
"PLUGUȘOR MÂNAT DE ÎNGERI"
Plugușor desprins din stele,
semn al izbăvirii mele,
plugușor mânat de îngeri
plugari alor noastre plângeri!
Luceafăru-ți luminează
calea spre a lumii oază,
să tragi brazde-n veșnicie,
sufletelor să le fie
rodul bun îmbelșugat,
iubirea făr' de păcat.
Plugușor pornit din Rai,
cu-al tău îngeresc alai
să te-oprești din casă-n casă,
să lași brazdă luminoasă,
semn între Cer și pământ
a-nceputului Cuvânt!
Binele, de poți, sporește-l,
răul, de poți, ocolește-l,
în suflete să răsară
Pace și Iubire iară!
Lutul, ni-l însuflețește,
gheața inimii, topește,
la bogați și la sărmani,
La anul și la mulți ani!
Plugușor mânat de îngeri
Peste ale lumii plângeri,
Varsă Har, Dar și Iubire,
Peste întreaga omenire!
Și le dă și niște bani
Pentru noaptea dintre ani,
LA ANUL ȘI LA MULȚI ANI !

”S-A NĂSCUT HRISTOS, SLĂVIȚI-L!”ÎNTRU MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI!
25/12/2022

”S-A NĂSCUT HRISTOS, SLĂVIȚI-L!”

ÎNTRU MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI!

Azi este despre BUCOVINA și BUCOVINENI.ÎNTRU MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI!
28/11/2022

Azi este despre BUCOVINA și BUCOVINENI.
ÎNTRU MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI!

Azi este ZIUA FRUMOASEI NOASTRE BUCOVINE!Tare frumos se așează această sărbătoare înaintea Zilei noastre Naționale... E ...
28/11/2022

Azi este ZIUA FRUMOASEI NOASTRE BUCOVINE!

Tare frumos se așează această sărbătoare înaintea Zilei noastre Naționale... E ca logodna ce vestește nunta!

Pe mine, Bucovina m-a adoptat, dar trebuie să spun că mai moldovean ca în Bucovina, nu m-am simțit nicăieri.

De la obcinele ei inconfundabile, la portul popular, la bucatele tradiționale, la parcănile de fân sau la celebra pâclă de dimneață, de la modul de a trăi credința zi de zi, la încondeierea ouălelor și scoborâtul plutelor pe Bistrița, și peste toate la DUHUL și BINECUVÂNTAREA Măritului Voievod Ștefan ce trece dincolo de zidurile multelor cetăți lăsate moștenire, toate te impresionează, te intrigă, te odihnesc și te schimbă.

BUCOVINA E HRANĂ TARE!

Te obligă să te redescoperi, să te reconectezi la Dumnezeu și la natură...
Acolo, în Bucovina, timpul stă în loc.
E primul lucru care te izbește.
Curge după alte coordonate, total diferite de modernismul cu care coborâm îmbibați din mașini. Omului agitat de la oraș îi trebuie timp să se așeze și să se contopească cu acea atmosferă. Liniștea doare și te zgândăre plăcut, la fel și aerul tare de brad...

La început o admiri, apoi începi să simți cm îți pătrunde încetuțu în tine, apoi realizezi că o iubești, pentru ca în final să-ți fie dor de ea. Nu dor pătimaș, ci nostalgie sfântă. Un dor de mamă...

Când ești acolo, în Bucovina, simți că multe din lucrurile pe care le faci în viață fie sunt fie de prisos, fie sunt inutile, fie sunt păguboase, fie nu au sens. Ai vrea să rămâi definitiv, dar știi că nu se poate, că trebuie să te întorci la viața ta de oraș, aia cu obligații, planuri, obiective, carieră, greutăți și reușite, însă îți promiți să te reîntorci cu prima ocazie.

Sigur o porți în suflet.
Uneori tânjești după ea, alteori o simți ca pe un refugiu emoțional, iar alteori simți că te întărești sufletește, că-ți regăsești demnitatea și puterea de român din spiritul și energia Bucovinei.

Nu mai ești un simplu moldovean sub vremuri, ci un plăieș al Lui Ștefan, care scrie istorie cu rugăciunea, cu fapta și cu mărturisirea.

Când intri în munții Bucovinei, simți că te duci undeva unde ești în siguranță. Ai acea impresie că răul lumii, tumultul ei, nu poate trece de piscurile munților, că nimic din ceea te împovărează nu poate să te ajungă... Pur și simplu te simți în siguranță.
Ca în brațele mamei.

Bucovina ne regăsește și ne însuflețește.
În BUCOVINA, suntem ceea ce ar trebui de fapt să fim.

ÎNTRU MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI, BUCOVINA!
Pur și simplu, TE IUBIM!

TRADIȚII DE SÂN MEDRU sau SFÂNTU DUMITRU”Sfântul Dumitru sau Sânmedru este stăpân peste iarna care vine. Jumătate de an ...
25/10/2022

TRADIȚII DE SÂN MEDRU sau SFÂNTU DUMITRU

”Sfântul Dumitru sau Sânmedru este stăpân peste iarna care vine. Jumătate de an stăpânește Sfântul Gheorghe și cealaltă jumătate el.
Este ziua soroacelor pentru tot felul de înțelegeri între slugi și stăpâni, chiriași și proprietari, cei care dau și cei care primesc bani împrumut. Împlinirea sorocului e prilej de petrecere și de ceartă.

Nu se lucrează de Sfântul Dumitru – deloc. Stânele se desfac și oile pleacă la vale. Ca să afle cm va fi timpul, ciobanii întind un cojoc.
Dacă se așază pe el o oaie neagră, iarna va fi blândă, dacă oaia e albă, iarna va fi cu multă zăpadă.
(Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești, București, Editura Humanitas, 1998)

MĂNĂSTIREA GOLIA - IAȘICultul florilor - una din frumoasele trăsături care ne caracterizează pe noi românii!
14/10/2022

MĂNĂSTIREA GOLIA - IAȘI
Cultul florilor - una din frumoasele trăsături care ne caracterizează pe noi românii!

”SFÂNTA PARASCHEVA - SFÂNTA VINERI”SFÂNTA PARASCHEVA mai este cunoscută popular și ca ”Sfânta Vineri”, deoarece Parasche...
14/10/2022

”SFÂNTA PARASCHEVA - SFÂNTA VINERI”

SFÂNTA PARASCHEVA mai este cunoscută popular și ca ”Sfânta Vineri”, deoarece Paraschevi în greacă înseamnă ”vineri”.

În bogatul folclor românesc, Sfânta Vineri e prezentată de cele mai multe ori ca o bâtrână uscățivă, foarte curată, dar cam ”neprietenoasă”, cu cei care lucrau în zi de vineri. Chiar aspră și rea, pedepsindu-i pe aceștia.
Spre deosebire de celelalte zile ale lunii, în viața satului românesc, ziua de vineri era considerata” zi de post și nelucrătoare”.

În satul românesc vechi, vinerea erau interzise torsul, cusutul, făcutul pâinii, spălatul…, femeile satului spunând : ”cine coase vinerea își coase gura, cine toarce își toarce mațele, cine sparge ouă, face culcuș moroilor în casa lor”.

Bătrânii satului spuneau că ” Vinerea e o maică bătrână, ce încontinuu se roagă la Dumnezeu, pentru lumea păcătoasă și greșită”.

Dar, Sfânta Vineri este și bună și corectă. În basmul ”Fata babei şi fata moşului”, ea o răsplăteşte pe fata harnică şi cuminte şi o pedepseşte pe cea leneşă. În basmele de acest tip, sfânta are, de fiecare dată, unul sau mai multe animale care trebuie îngrijite.

Ea este ocrotitoarea fetelor muncitoare și cuminți, doar acestea primeau daruri de la sfântă.

Tot în basme ea are un rol pozitiv, ajută mereu eroul poveștii să-și ducă misiunea și încercarea la capăt. Eroul le vizitează, în drumul său, pe Sfânta Miercuri, Sfânta Vineri şi Sfânta Duminică, de la care primeşte în dar obiecte magice, care să-l ajute, spre exemplu, „un arc” în basmul Ileana Cosânzeana sau „un măr de aur”.

A rămas în credința bătrânilor SFÂNTA ZI VINERI ca fiind cea mai mare din toate zilele săptămânii, e jumătate de duminică, iar dacă o ţii, e de mare ajutor...

Dincolo de credințe populare, folclor și basme, dragi prieteni, MIERCUREA este ziua trădării și vânzării MÂNTUITORULUI, iar VINEREA este ziua în care a fost crucificat IIsus spre mântuirea neamului omenesc.

”LA MULȚI ANI IAȘI!”Dacă e să vorbesc despre Iași, nu o pot face decât cu multă dragoste și cu nostalgie.IAȘUL este genu...
14/10/2022

”LA MULȚI ANI IAȘI!”

Dacă e să vorbesc despre Iași, nu o pot face decât cu multă dragoste și cu nostalgie.

IAȘUL este genul de oraș în care dorești să trăiești: un amestec de CULTURĂ, de TINERȚEE și EXUBERANȚĂ SUFLETEASCĂ, de FIOR RELIGIOS. Bulevardele largi, spațiile întinse, îți dau acea senzație de atmosferă patriahală, de oraș ce îți picură liniște în suflet. În IAȘI simți că te odihnești, că te reîncarci sufletește…
Iașul, ca și capitală a Moldovei, a atras de-a lungul vremii, oameni cu poziție socială și interese diferite: negustori, preoți, boieri, artiști, oameni precum Chirița lui Alecsandri veniți pentru o lume aristocratică și o viața mai bună, poeți, scriitori, studenți.
MIHAI EMINESCU, ION CREANGĂ, MIHAIL SADOVEANU, MIHAIL KOGĂLNICEANU datorează mult din formarea lor ca oameni și intelectuali acestui oraș…

Astăzi Iașul este un oraș cosmopolit. Oraș universitar puternic, cu UNIVERSITĂȚI de stat și private recunoscute, cu o idustrie înfloritoare a ÎNVĂȚĂMÂNTULUI MEDICAL adresat atât românilor cât și studenților străini, Iașul este un oraș modern, demn de o CAPITALĂ cel puțin regională. Peste 50.000 de studenți trec anual pragurile universităților Alexandru Ioan Cuza, Petre Andrei sau Gheorghe Asachi.

Nu cred că există student care peste ani să nu-și amintească cu regret plimbările prin PARCUL COPOU, întâlnirile date la TEIUL LUI EMINESCU, ieșirile la terasele din parc, orele de studiu la B.C.U. (Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu”), pizza servită ”la HALĂ”, sau tonetele cu tot felul de produse din Podu Roș…De momentele petrecute în Complexul PALLAS, ce să mai vorbim…

Însă ceea ce definește cu adevărat CAPITALA NOASTRĂ A MOLDOVENILOR este MITROPOLIA, cu moaștele SFINTEI PARASCHEVA, ”cea mult folositoare”. Șiruri și șiruri de oameni stau zilnic la rând pentru a se închina și a-și spune păsul lor sfintei, care mijlocește pentru noi la Dumnezeu. Bolnavi înainte de operație, studenți în febra examenelor, oameni rămași fără servici, tineri și tinere în căutarea perechii potrivite, oameni de afaceri în căutarea speranței de redresare, fiecare cu miile lor de motive, toți vin să se roage aici cu plecăciune.

Am vizitat MUZEUL SUBTERAN al Mitropoliei Moldovei.
Pot spune doar atât: IMPRESIONANT! Pleci mândru că ești român și moldovean.
Într-un cadru ce amintește de arhitectonica cetăților, zeci de icoane și obiecte de cult vechi de sute de ani, donate de mănăstiri din Moldova (Văratec, Agapia, Secu) te îndeamnă la reflecție. Nivelul tehnologic de prezentare este similar marilor muzee ale lumii.

Un alt mare reper al Iașului îl reprezintă BISERICA TREI IERARHI – vatra spiritualității ortodoxe moldovenești, astăzi un așezământ în întregime restaurat.
La capătul străzii principale rezervată doar circulației pietonale, se ridică maiestos PALATUL CULTURII. Fost Palat de Justiție și Administrație, construit pe ruinele Curții Domnești medievale, inaugurat de regele Ferdinand în 1925, astăzi el adăposește mari muzee românești: Muzeul de istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muxeul de Artă,Muzeul Științei și Tehnice. Recent redeschis, Palatul atrage mii de vizitatori dornici de a se întâlni cu istoria Moldovei la ea acasă…

Nu poți pleca din Iași dacă nu poposești un pic la BOJDEUCA LUI CREANGĂ sau MUZEUL MEMORIAL ”ION CREANGĂ” așa cm este el cunoscut oficial, dacă nu treci pragul mănăstirilor GOLIA și GALATA sau a MUZEULUI UNIRII.

V-aș vorbi despre GRĂDINA BOTANICĂ, ce frumuseți florale ascunde, v-aș vorbi despre expozițiile tematice de primăvară sau toamnă, dar toate cuvintele pălesc în fața culorilor și a imaginilor.
Odată ajuns în Iași devii altcineva: mai bun, mai profund, mai plin de viață.

”TE IUBIM, DRAGUL NOSTRU IAȘI!”

Au început să se coloreze în portocaliu ( adică s-au început lucrările) pe bucăți din tronsoanele autostrăzii Moldova.
03/10/2022

Au început să se coloreze în portocaliu ( adică s-au început lucrările) pe bucăți din tronsoanele autostrăzii Moldova.

”ÎNTRU MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI, SAT ROMÂNESC!”Când îndelungăm prea mult cu cele lumești, uităm de cele cu adevărat im...
02/10/2022

”ÎNTRU MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI, SAT ROMÂNESC!”

Când îndelungăm prea mult cu cele lumești, uităm de cele cu adevărat importante.

Pe 30 septembrie, am sărbătorit două mari lucruri: SFÂNTUL ACOPERĂMÂNT și ZIUA SATULUI ROMÂNESC. Ele sunt de nedespărțit!

SATUL ROMÂNESC este casa noastră părintească, ”România rădăcinilor noastre”, România începuturilor. Suntem ultima civilizație rurală a Europei. Încă suntem ”ȚĂRANI, în cel mai frumos și mai profund sens al cuvântului!
Atunci când nu mai știm cine suntem, când dorim să ne reîncărcăm sufletește, lăsăm toată civilizația în urmă, betoanele, zgomotul orașelor, ”obiectivele” de la job și ”mergem la țară” să ne vindecăm... Căutăm pensiuni cât mai retrase în creierii munților, închidem telefoanele ca să auzim cântatul de dimineață al cocoșului și clinchetul cirezilor venite la adăpat.
Uităm de ”feliate, de tot ce este fabricat, ambalat și redescoperim chiar dis de dimineață mirosul mămăliguței aburinde, cu ochiuri și jumări de la căldare...

Adulții au uitat, copiii nu au de unde să știe dacă nu le povestește cineva, dar în satul românesc, totul începea cu un ”DOAMNE AJUTĂ” și o cruce făcută cu credință la ieșirea din casă.
Locul unde s-a născut veșnicia dar și trăinicia sentimentelor dintre oameni, Satul românesc stă așezat pe cinci mari stâlpi existențiali: CREDINȚA, BISERICA, FAMILIA, TRADIȚIILE și OGORUL”. Fără acest fundament nu există sat românesc, fără acești stâlpi nu putem vorbi de NEAMUL ROMÂNESC.

Ce putem face noi cu adevărat pentru SATUL ROMÂNESC?!
Păi, să vorbim copiilor despre el, pentru ca satul românesc să aibă viitor!

Învățându-i TRADIȚIILE, și poate și vechile MEȘTEȘUGURI.
Ducându-i la BISERICĂ, pentru a înțelege comuniunea celor rămași aici cu cei plecați și importanța pe care o dădea țăranul român relației cu Dumnezeu... Făcăndu-i să îndrăgească PORTUL, CÂNTUL, OBICEIURILE, dându-le SCOP vieții lor aici, ca să nu se risipească în toate zările, printre străini... Arătându-le prin exemplu personal, valoarea și puterea FAMILIEI, taină ce impune trăinicie și legământ... Oferindu-le un ROMÂNISM LUMINAT construit pe învățătură, pe muncă asiduuă, pe respect, pe lucruri valoroase concret făcute, pe progres în acord cu spiritul românesc...

ZIUA SATULUI ROMÂNESC este în fiecare zi.
Ține de noi să ne simțim ca de sărbătoare!
Ține de noi să îmbrăcăm SATUL ROMÂNESC în haine de sărbătoare!

”MITUL MEȘTERULUI MANOLE sau nevoia de sacrificiu pentru a realiza ceva durabil, măreț!”LEGENDA MEȘTERULUI MANOLE, așa c...
25/09/2022

”MITUL MEȘTERULUI MANOLE sau nevoia de sacrificiu pentru a realiza ceva durabil, măreț!”

LEGENDA MEȘTERULUI MANOLE, așa cm a fost ea culeasă și prelucrată de marele poet VASILE ALECSANDRI, una din zecile de variante care circulau până atunci prin viu grai în popor, ne face să înțelegem una din cele mai mari taine ale creștinismului:
JERTFA DIN DRAGOSTE!

O jertă din dragoste, care în fapt este JERTFA LUI HRISTOS PE CRUCE DIN DRAGOSTE PENTRU OAMENI!

Nici Manole nu a vrut să o zidească pe Ana, soția lui, nici calfele cu Manole în frunte, nu au dorit să moară zdrobindu-se de pământ, sărind cu aripi de pânză de pe turlele mănăstirii, fiind lăsați acolo de NEGRU VODĂ pentru a nu mai construi altundeva o mănăstire atât de mândră - MĂNĂSTIREA CURTEA DE ARGEȘ.

Ce ne-au rămas cu adevărat sunt
FÂNTÂNA MEȘTERULUI MANOLE, izvorul de apă care a țâșnit în locul în care Manole s-a zdrobit de pământ,
ne-a rămas faptul istoric că MĂRITUL VOIEVOD NEAGOE BASARAB a construit și ctitorit această bijuterie arhitecturală ortodoxă,
precum și CONȘTIINȚA FAPTULUI CĂ PENTRU ORICE LUCRU BUN TREBUIE UN SACRIFICIU SAU MAI MULTE PUSE LA TEMELIA LUI!”

MĂNĂSTIREA CURTEA DE ARGEȘ- CTITORIE A MARELUI DOMNITOR NEAGOE BASARAB PE CARE ÎL PRĂZNUIM PE 26 SEPTEMBRIE!NICOLAE IORG...
25/09/2022

MĂNĂSTIREA CURTEA DE ARGEȘ- CTITORIE A MARELUI DOMNITOR NEAGOE BASARAB PE CARE ÎL PRĂZNUIM PE 26 SEPTEMBRIE!

NICOLAE IORGA: „Toate silinţele şi toată bogăţia însă şi le cheltui Neagoe pentru a da Argeşului ... cea mai frumoasă din mănăstirile aflătoare pe pământul românesc”.
Unicat din punct de vedere arhitectonic, cu turle răsucite ce aduce cu infinitatea și urcușul spre Dumnezeu a Coloanei Infinitului, Mănăstirea Curtea de Argeș a fost construită în perioada 1512-1517 de către MĂRITUL DOMNITOR PROFUND ROMÂN NEAGOE BASARAB.

Ea a fost și este necropolă regală, locul în care se odihnesc cmarii conducătorii ai României: NEAGOE BASARAB, CAROL I, FERDINAND I și REGINA MARIA, REGELE MIHAI I și REGINA ANA.
De asemenea, Mănăstirea este și casa SFINTEI FILOFTEIA, ”cea mult folositoare!”, ocrotitoarea Țării Românești.

Vizitarea ei este un act de cultură și un pelerinaj în același timp!

MORMÂNTUL MAICII DOMNULUI din GhetsimaniAcolo, în adâncul pământului, a fost așezat trupul Maicii Domnului, care a fost ...
14/08/2022

MORMÂNTUL MAICII DOMNULUI din Ghetsimani

Acolo, în adâncul pământului, a fost așezat trupul Maicii Domnului, care a fost apoi înălțat la Cer, nu prin puterea ei, ci prin puterea Domnului nostru Iisus Hristos.

În Ţara Sfântă, Biserica Mormântului Maicii Domnului se află unul dintre cele mai căutate şi îndrăgite altare de închinare. Astăzi este mare Hram. Icoana Împărătesei Cerurilor de la Metocul „Ghetsimani” de lângă Sfântul Mormânt este purtată în procesiune cale de 1,5 km, din Ierusalim la Mormântul Maicii Domnului.

Despre acest sfânt lăcaș, Părintele Ioanichie Bălan spunea:
„Jos se află biserica de pe Mormântul Maicii Domnului.
Aici, în adâncul pământului, a fost aşezat trupul Fecioarei Maria, care s-a învrednicit să poarte în braţe pe Hristos, Viaţa noastră! Aici, în satul Ghetsimani, s-au adunat Apostolii de la marginile pământului să petreacă la mormânt pe Maica Vieţii!
Sfântul Apostol Toma, ajungând mai târziu, n-a aflat trupul Maicii Domnului în mormânt. Aici s-a smerit «roaba Domnului», cea mai sfântă dintre mame, cea mai curată dintre fecioare, Maica Vieţii, mijlocitoarea lumii, mângâierea mamelor, sprijinul fecioarelor, întărirea sărmanilor şi acoperitoarea călugărilor şi a tuturor creştinilor!”

Sfânta Elena a zidit o biserică deasupra Mormântului Maicii Domnului, între anii 325 şi 337, pe care, în anul 614, perşii au distrus-o. Peste timp, prin secolul al XI-lea, cruciaţii au ridicat altă biserică, ce se păstrează şi în zilele noastre.

48 de scări trebuie coborâte până la încăperea efectivă, unde se află mormântul străpuns în piatră. Lumânări aduse de pelerini și lăsate pe scări.
CANDELE multe, multă LITURGHIE și foarte multă RUGĂCIUNE!

Cu HRISTOS trecem prin MOARTE și ajungem la VIAȚĂ!
(sursă foto: Pr. Silviu Cluci și Oana Nichifor, www.doxologia.ro)

”HAIDEȚI LA HRAM! HAIDEȚI PE TRANSRĂRAU!”HAIDEȚI LA SĂRBĂTOARE!Țara se pregătește de o mare sărbătoare: ADORMIREA MAICII...
14/08/2022

”HAIDEȚI LA HRAM! HAIDEȚI PE TRANSRĂRAU!”
HAIDEȚI LA SĂRBĂTOARE!

Țara se pregătește de o mare sărbătoare: ADORMIREA MAICII DOMNULUI.
MĂNĂSTIRILE RARĂU și VĂRATEC așteaptă cu porțile deschise la HRAM pelerinii, dar și pe cei aflați în trecere!

Acest fel de momente de sărbătoare sunt adevărate prilejuri de comuniune și de bucurie împreună! Nu va fi om care să plece ”nefolosit” (neajutat) de la Hram. Se spune că nimeni nu pleacă de la ziua unui sfânt fără un dar oferit de acesta.

Ca să ne amintim, ”Hram” este un cuvânt cu originea în limba slavonă și care se traduce prin ”casă”. După tradiția ortodoxă, fiecare biserică în momentul în care se sfințește (târnosește) de către episcop primește un nume de sfânt ocrotitor, care devine hramul său. În sens larg, HRAMUL este Sărbătoarea acelei Biserici, momentul în care sunt așteptați toți cei dragi, atașați sufletește.

Sus, la Mănăstirea RARĂU, ctitorită de Petru Rareș, Măicuța Domnului așteaptă să asculte păsurile, necazurile, să ne ajute, să pună puțin leac pe rănile noastre deschise…
Despre minunile Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului s-a scris mult. Eu pot doar să vă spun că veți întâlni o pace interioară și o liniște cm rar mi-a fost dat să văd. Acolo, lângă Pietrele Doamnei, simți că ești mult mai aproape de Dumnezeu și că timpul a stat în loc.

Nu vă așteptați la o mănăstire cu o dotări și ”înlesniri” (îmbunătățiri tehnice), părinții de aici au fost ”ocupați” cu alte lucruri… E ca și cm ați face o excursie înapoi în timp, atunci când, în fiecare an, însoțit de un alai numeros, Părintele Iustin Pîrvu de la Mănăstirea Petru Vodă, urca să se închine la această icoană sfântă și atât de dragă lui. Și ca mărturisire, o brânză cu smântână mai bună și pură ca acolo sus în munte, nu am mai mâncat...

Ceea ce remarcă toți pelerinii ajunși aici, dacă vii cu gândul curat de plecăciune și de rugăciune pentru ajutor, privirea Maicii Domnului te urmărește în orice colț al bisericii te-ai afla.

Cei care se încumetă să urce RARĂUL, urcând de pe partea Chiril, Broșteni, nu vor regreta.
TRANSRARĂUL este cu adevărat superb!
În unele puncte, chiar mai dificil ca Transfăgărașanul. Peisajele sunt impresionante, rar te afli ca om deasupra vârfurilor munților…Te simți mare și mic, în egală măsură…Mare în raport cu munții ce se întind sub privirea ta, mic față de ce a dăruit Dumnezeu omului și nouă românilor.

După ce ați stat la Sfânta Liturghie, aveți posibilitatea de a vă continua călătoria coborând spre Pojorâta, Câmpulung și, acolo, să alegeți să continuați traseul în frumoasa Bucovină, sau să reveniți ușor, ușor, cu sufletul plin de amintiri, spre Iași și Bacău.

Dacă alegeți Manăstirea VĂRATEC, comuna Agapia, ați făcut o alegere minunată! Este cea mai mare mare mănăstire de maici din România, fondată în anii 1800 și unde în prezent viețuiesc și se roagă aproape 500 de suflete.
După ce v-ați umplut sufletul duhovnicește, opriți-vă câteva clipe și la muzeul cu odoare bisericești, adevărate obiecte de patrimoniu, faceți o mică plimbare în jurul mănăstirii, rostiți o rugăciune la mormântul Veronicăi Micle.

Mănăstirea VĂRATEC este locul cel mai potrivit pentru a simți ce înseamnă o viață de obște, pentru a admira gospodăriile curate ale măicuțelor, dragostea și grija lor pentru flori. Prin viața lor de rugăciune împletită cu muncă, măicuțele de aici ne spun că a îngriji locul în care te afli și slujești, înseamnă a-l cinsti pe Dumnezeu!

Orice drum din Moldova veți alege, veți fi aproape de Maica Domnului, de darurile Sale și de români!
”ÎNTRU MULȚI ANI FERICIȚI !”

”VEȘTI FOARTE BUNE PENTRU CEI CARE CĂLĂTORESC!”Vă rog să aruncați o privire la harta șantierelor de autostrăzi și drumur...
02/08/2022

”VEȘTI FOARTE BUNE PENTRU CEI CARE CĂLĂTORESC!”

Vă rog să aruncați o privire la harta șantierelor de autostrăzi și drumuri europene în lucru.
CE A RĂSĂRIT OARE ÎN MOLVOVA?! :)

A DOUA VESTE foarte bună: în curând se lansează în licitație CENTURA DE OCOLIRE A ORAȘULUI GURA HUMORULUI, care va face parte din AUTOSTRADA NORDULUI: SATU MARE - BAIA MARE - BISTRIȚA - VATRA DORNEI - SUCEAVA.
2 h și jumătate am făcut în weekend de la Vatra Dornei până la ieșirea din Gura Humorului... Nu se poate face turism în aceste condiții!

A TREIA VESTE foarte bună, darea în folosință a CENTURII SLATINA, parte a drumului rapid CRAIOVA - PITEȘTI.

A PATRA VESTE: s-a semnat și se încep lucrările la tronsonul care traversează Carpații, autostrada SIBIU-PITEȘTI.

”SĂ FIE CÂT MAI MULT VERDE!”

PARGA  - visul unei nopți de vară!Un alt "Santorini" al grecilor...Peisaj de vis, soare, apă superbă și o gelaterie... w...
18/07/2022

PARGA - visul unei nopți de vară!
Un alt "Santorini" al grecilor...
Peisaj de vis, soare, apă superbă și o gelaterie... wow!
Toți cei de aici, localnici sau călători, vorbesc aceeaşi limbă: cea a BUCURIEI!

"VARĂ...CĂLĂTORII... MÂNCĂRURI MEDITERANIENE, CU AROME DE NEUITAT!"O delicatesă ușoară, ca pentru călători dornici de ex...
18/07/2022

"VARĂ...CĂLĂTORII... MÂNCĂRURI MEDITERANIENE, CU AROME DE NEUITAT!"

O delicatesă ușoară, ca pentru călători dornici de experiențe culinare: VINETE UMPLUTE ÎN STIL TURCESC, cu carne de vită, sau în variantă vegetariană.

Totul la cuptor.
Simplu și delicios, fibre cât cuprinde!

Obligatoriu și un pahar de vin de butuc! :)
Sā fim sănătoşi şi bucuroşi, cu "bunităţi" de la Dumnezeu! .. ŞI SĂ CĂLĂTORIM!

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Cu traista-n spinare posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share