05/05/2023
𝗦𝘁𝗮𝘁𝗶𝘂𝗻𝗲𝗮 𝗠𝗼𝗻𝗲𝗮𝘀𝗮 - 𝗣𝗲𝗿𝗹𝗮 𝗠𝘂𝗻𝘁𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗔𝗽𝘂𝘀𝗲𝗻𝗶 🇷🇴
Staţiunea Moneasa, situată la aproximati 100 de kilometri de Arad, în localitatea cu acelaşi nume, se bucură de un climat destul de blând, extrem de favorabil curelor balneare, aici existând şi posibilităţi de petrecere a timpului liber datorită sălilor de teatru şi cinema, bazinelor cu ape minerale, plimbărilor cu barca pe lacul de agreement, terenurilor de sport şi nu numai.
Locul ideal, în orice anotimp
Supranumită şi ‘’Oraşul Paradisului’’, Moneasa, situată într-o mică depresiune, la poalele munţilor Codru – Moma, la altitudinea de 280 metri, îmbrăţişată de piscuri care se înalţă până la altitudini de 1.000 de metri, este locul ideal pentru petrecerea sfârşitului de săptămână sau a unui concediu întreg, în orice anotimp.
În timpul iernii, când staţiunea este învelită de plapuma de zăpadă, locul este de-a dreptul feeric. Primăvara, natura revine la viaţă, ȋntâmpinând vizitatorul cu un covor şi brânduşe întins pe malurile unui pârâu.
Vara este perioada în care se poate merge la ştrandul din staţiune sau pentru a realiza plimbări plăcute prin pădurile din jur. Se poate închiria un teren de tenis sau unul de baschet, acestea fiind doar câteva dintre activităţile de destindere.
Toamna jucăuşă învesmântează copacii în cele mai fermecătoare culori, dealurile dimprejur devenind desprinse parcă din poveşti.
Posibilităţile de cazare sunt multiple şi accesibile pentru orice buzunar.
Factori naturali terapeutici
Staţiunea se poate mândri cu o întreagă colecţie de ape termominerale, cunoscute din primele secole ale erei noastre, când romanii stăpâneau regiunea.
Apele minerale oligominerale, mezotermale, bicarbonatate, calcice, mageziene şi sodice din Moneasa, cu o temperature de 24 – 32 grade celsisus şi o mineralizare totală de 0.190.27 g/l, au printre cele mai diverse indicaţii terapeutice:
• afecţiuni ale sistemului nervos periferic
• afecţiuni neurologice periferice şi centrale
• afecţiuni ale aparatului locomotor (reumatisme inflamatorii degenerative, reumatisme abarticulare, stări posttraumatice)
Moneasa, statiune balneoclimaterica
• afecţiuni ginecologice cronice
• nevroză astenică
• afecţiuni asociate (boli metabolice şi de nutriţie)
• periartrită scapulohumerală
Toate acestea sunt posibile datorită factorilor de climă şi a apelor care sunt foarte slabe din punct de vedere radioactiv.
Mai mult decât atât, aerul de aici este încărcat cu ioni negativi, ceea ce ajută organismul la o refacerea mai rapidă şi la o însănătoşire grabnică.
Printre alte facilităţi ale staţiunii Moneasa, se numără şi băile termale, tratamentele de relaxare pentru alungarea stresului şi oboselii, precum şi instalaţiile pentru hidroterapie, electroterapie şi kinetoterapie.
Agrement în staţiune
Zona oferă posibilităţi de vânătoare (mistreţ) sau pescuit (păstrăv), ca de altfel, posibilitatea de a parcurge peste zece trasee montane marcate.
Având în vedere numărul impresionant de peşteri (peste 100) din împrejurimi, staţiunea are un potenţial crescut de explorare, aici amintind doar câteva dintre cele uşor accesibile: Grota Urşilor, peştera Liliecilor, peştera Albă, peştera Cristalelor.
Moneasa – pista de ski
Pasionaţii de adrenalină trebuie să ştie că zona oferă locaţii pentru exerciţii sau concursuri de alpinism cu un grad redus până la mediu ca dificultate. În ceea ce priveşte sporturile de iarnă, de aici nu lipseşte pista de ski amenajată, cu o lungime de 250 de metri, dotată cu baby – ski.
De vizitat în zonă
Atracţiile turistice din împrejurimile staţiunii Moneasa sunt, de asemenea, numeroase. Astfel, în zonă se poate vizita Cetatea Aradului, Platoul carstic Vaşcău, Lipova (biserica ortodoxă construită în sec XVII), Şoimuş (cetate medievală ridicată în sec XIII), mănăstirea Hodoş – Bodrog (unul dintre cele mai vechi monumente ecleziastice din România).
Cetatea Soimos
Căi de acces
Staţiunea Moneasa se află în judeţul Arad, într-o depresiune lângă muntele Codru Moma. Este amplasată la o distanţă de 110 kilometri de oraşul Arad şi la 20 kilometri de localitatea Sebiş.