01/04/2020
תפוח זהב קוראים לו והוא מלא בויטמין סי. בחודש האחרון מצאתי את עצמי שותה די הרבה מיץ תפוזים ואוכלת די הרבה תפוזים (בהמלצת הרופא), ובכלל המקום שאני גרה ולא יוצאת ממנו כבר שבועיים, תל אביב, היה פעם בית למאות דונמים של עצי תפוז. עד היום על התפוזים שגדלים בספרד ובדרום אפריקה יש מדבקה ועליה כתוב, JAFFA , זכר לאותם פרדסים, זכר שעולה לאותם מגדלים הרבה כסף אבל כנראה משתלם מבחינה שיווקית.
מהתחלה-
נחל איילון פעם היה נשפך לים באזור יפו של היום, בשלב מסוים אולי בגלל גל צונאמי קדום שהביא איתו הרבה חומרים מים ויצר חסימה, הנחל תפס זווית צפונה והיום הוא נשפך לים יחד עם נחל הירקון, אזור רוקח. הביצה שנותרה מאחור באזור השפך הקדום של נחל איילון התייבשה לאט לאט ונותר בה חומר אורגני רב, מצע מושלם לגידול פרדסים.
על מצע זה במאה ה19, גידלו החקלאים של יפו את תפוז ה"שמוטי" שהיה זן חדש שסחרר את העולם. הוא היה מתוק ומלא מיץ והייתה לו קליפה מספיקה עבה כדי לשמור על התפוז בדרך הארוכה מאזור הגידול החם בישראל ועד אירופה הקרה ולכן היה אידיאלי לייצוא, עד אותו זן היה התפוז נרקב בדרך. עד היום לא בטוחים אם זהו סוג של מוטציה מתפוז הבאלדי הנפוץ באותה תקופה, או זן שהגיע מסין עם נזיר ארמני לארץ ישראל(סיפור אמיתי!) תפוזי JAFFA הפכו למותג עולמי, אחריהם החלו לקרוא לכל התפוזים שייוצאו מישראל תפוזי JAFFA והיום חקלאים בספרד ודרום אפריקה משתמשים במותג, בתשלום כמובן. אז כשאתם רואים בסופר בלונדון או ניו יורק תפוז יפואי הוא ככל הנראה מכל מקום בעולם, חוץ מיפו, אל תתמלאו כל כך מהר געגועים הביתה. מעריכים כי מאז הקמת המותג ועד היום יוצאו בעולם מעל מילארד וחצי ארגזים עם הלוגו JAFFA.
אותם פרדסים נקנו והפכו לשכונות של תל אביב. כזכר לאותם פרדסים בדרום תל אביב ליד בית הכלא אבו כביר, הוקם פארק החורשות, בו ננטעו פרדסי פרי כדי להשיב לאזור את הנוף ההיסטורי שלו.
כשיסתיים הסגר הזה, ממליצה ממש לתכנן את הריצה/ רכיבה/ איורור התל אביבי הבא שלכם ממש לשם.
עוד שתי עובדות מגניבות על תפוזים:
1. בערבית הפרי נקרא برتقال = בורטוקאל, שזה שיבוש של המילה פורטוגל, משם הגיע זן קדום יותר של תפוזים לארץ.
2. במחקר עדיין לא הצליחו לגלות אם מקור הבר של התפוז הוא מהפרי חושחש שדומה לתפוז אבל חמוץ ולא טעים או מהשבחה של פומלה ומנדרינה.
🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊
לגיטימי לא לדעת ש..
המאה ה19- הכוונה למאה שלפני 1900, זה הגיוני כשסופרים החל מהמאה הראשונה 0-100, שנייה 100-200 וכך הלאה..
נחל איילון זורם היום ממש בין שני הכיוונים של נתיבי איילון, יותר נכון לומר הפוך, נתיבי איילון נבנו על תוואי נחל איילון, שמתחיל כבר בהרי יהודה.
Maayan Kitzony