Шлях Закарпатського живопису

  • Home
  • Шлях Закарпатського живопису

Шлях Закарпатського живопису Перший культурний маршрут України 🎨

27/11/2021

Ми промаркували першу концентрацію Шляху - Ужанську Верховину 😍

Це той самий український Барбізон, де художники шукали і знаходили свій стиль. Місця та села, водоспади й перевали, старовинні церкви та віадуки. Серед всього цього жили й працювали митці. Це закарпатська сторінка в історії імпресіонізму.

Подорожуючи, звертайте увагу на дерев'яні мольберти та дорожні знаки Art Road - вони вкажуть вам шлях до місць сили 😌

Український культурний фонд
Державне агентство розвитку туризму України
Культурна платформа Закарпаття
Ставненська сільська рада

#запідтримкиукф #шляхзакарпатськогоживопису #орнамент

Вже сьогодні ми презентуємо "Орнамент"! 🤩Впродовж двох років Культурна платформа Закарпаття, за підтримки Український ку...
25/11/2021

Вже сьогодні ми презентуємо "Орнамент"! 🤩

Впродовж двох років Культурна платформа Закарпаття, за підтримки Український культурний фонд та партнерів працює над тим, щоб створити сучасну інфраструктуру, яка поширює знання про зміст «феномену закарпатського живопису» для українців, а з 2021 року і для англомовної спільноти.

Перший промаркований маршрут презентуємо спільно зі
Ставненська сільська рада. Це перша із 4-х виявлених концентрацій середовищ малярського феномену — Ужанський осередок шляху.

В рамках проєкту наша команда працювала, аби представити:

• арт-об’єкти «МОЛЬБЕРТ», що позначають місця в яких перетиналися шляхи митців фіксуючі унікальні ландшафти українських Карпат на своїх пейзажних роботах,

• брендовані дорожні знаки, що фіксують межі осередку та повідомляють про місця зупинок транспортних засобів біля «МОЛЬБЕРТІВ»,

• мапу «Шляху», що поєднує шляхи пейзажного малювання кожного з 4-х поколінь митців, які створили «феномен закарпатського живопису» зі світом червонокнижної флори та фауни - який наповнює зображені ландшафти,

• AR-фільтр до 130-річчя від дня народження засновників «феномену» - Адальберто Ерделі і Йосипа Бокшая.

• новий розділ на сайті проєкту

• англомовне видання монографії «Шлях закарпатського живопису»

Слідкуйте за оновленнями!

Проєкт "Шлях закарпатського живопису: орнамент" реалізується за підтримки Українського культурного фонду та Державне агентство розвитку туризму України 💛

Партнери проєкту - Riverside. Specialty coffee roastery and brew bar, Порядний Ґазда Shop, Апарт-готель "Кайзервальд клуб" - "Kaiserwald Club", Maxibud 🙌

#запідтримкиукф #орнамент #ставненськасільськарада

Лікар-реаніматолог з Ужгорода Юрій Небесник має одну з найбільших приватних колекцій живопису в Україні. У ній – друга з...
22/10/2021

Лікар-реаніматолог з Ужгорода Юрій Небесник має одну з найбільших приватних колекцій живопису в Україні. У ній – друга за кількістю приватна збірка картин Анатолія Криволапа і найбільша приватна збірка робіт одного з корифеїв Закарпатської школи живопису Андрія Коцки.

🖌 Цієї осені на Закарпатті у межах “Орнамент” промаркуємо перший з чотирьох виявлених у регіоні осередків пейзажного живопису закарпатського малярського феномена - на території Ставненська сільська рада, що є місцем ужанської концентрації Шляху.

🖌 На території громади у 2020 році було досліджено 35 місць малювання чотирьох поколінь художників, які створили більш як 50 пейзажних картин. Серед них, зокрема, був і Андрій Коцка. Тут народилася центральна тема його творчості – портрет верховинки. У 1956 році художник створює «Верховинку», яка примусила говорити про її автора в найавторитетніших мистецьких колах. Згодом Коцка написав іще сотні “верховинок”, утім з-поміж них, каже Небесник, ви не знайдете двох однакових, кожен портрет – унікальний.

🖌 Чому Коцка так любив малювати верховинок, де знайшов своє "місце сили" та чому художник недооцінений у сучасній Україні - читайте у нашому екслюзивному матеріалі для УКРІНФОРМ - https://bit.ly/3jt1MJtі 💛

------
Проєкт реалізується в межах програми «Культура. Туризм. Регіони» Український культурний фонд та Державне агентство розвитку туризму України.

#запідтрмкиукф #шляхзакарпатськогоживопису

До Всеукраїнського Дня відповідальності людини, в прес-центрі Закарпатської ОДА відбулася презентація мапи “Орнамент” 😇“...
19/10/2021

До Всеукраїнського Дня відповідальності людини, в прес-центрі Закарпатської ОДА відбулася презентація мапи “Орнамент” 😇

“Орнамент” поширює знання про пейзажний “феномен закарпатського живопису” та містить візуальну інформацію про ареали існування рідкісних, вразливих і зникаючих видів тваринного і рослинного світу - живописні ландшафти яких зафіксували митці на своїх картинах.

Мапу для громадськості представила команда проєкту:
Євген Забарило, голова ГО ”Культурна платформа Закарпаття;
Михайло Сирохман, науковий керівник дослідження;

“Орнамент”, є продовженням розвитку першого культурного маршруту країни - “Шляху закарпатського живопису”

Проєкт розпочався у 2020 року в межах однієї з програм Українського культурного фонду «Культура. Туризм. Регіони». Цьогоріч, в рамках сталості проєкту, також за підтримки УКФ, ми почали маркування першого з 4-х виявлених у результаті минулорічного дослідження осередків пейзажного живопису, на території Ставненська сільська рада. Саме ця громада є місцем першого ужанського осередку Шляху.

Проект реалізується в межах програми «Культура. Туризм. Регіони.»
Український культурний фонд та Державне агентство розвитку туризму України.

Культурна платформа Закарпаття
Ставненська сільська рада
Закарпатська обласна рада

#запідтримкиукф #шляхзакарпатськогоживопису

До Всеукраїнського Дня відповідальності людини, команда проєкту “Орнамент” презентує мапу, що поширює знання про пейзажн...
18/10/2021

До Всеукраїнського Дня відповідальності людини, команда проєкту “Орнамент” презентує мапу, що поширює знання про пейзажний “феномен закарпатського живопису” та містить візуальну інформацію про ареали існування рідкісних, вразливих і зникаючих видів тваринного і рослинного світу - живописні ландшафти яких зафіксували митці на своїх картинах 🤩

Надруковані мапи будуть поширені у сільських школах Ставненської ОТГ, центрах надання культурних послуг Колочавської, Мукачівської, Ужгородської, Ясінянської та Хустської громад.

Також мапи будуть розміщені у найбільших санаторіях краю:
“Кваси”, «Шаян», «Карпати», Сонячне Закарпаття «Поляна», «Квітка Полонини», «Сузір’я».

“Орнамент”, є продовженням розвитку першого культурного маршруту країни - “Шлях закарпатського живопису”.

Проєкт розпочався у 2020 року в межах однієї з програм Українського культурного фонду «Культура. Туризм. Регіони».

Цьогоріч у рамках проєкту “Орнамент” на Закарпатті розпочнеться маркування першого з 4-х виявлених в результаті минулорічного дослідження осередків пейзажного живопису закарпатського малярського феномену — на території Ставненської тергромади. Ця громада є місцем ужанської концентрації “Шляху закарпатського живопису”.

В результаті дослідження території громади у 2020 році було досліджено 35 місць малювання 4-х поколінь художників, які створили більш як 50 пейзажних картин.

Чекаємо на Вас 19.10.2021 у прес-центрі Закарпатської ОДА о 11:00 за адресою: площа Народна, 4, Ужгород, Закарпатська область.

Спікери:
Іван Мандрик, голова Ставненської ОТГ;
Михайло Сирохман, науковий керівник дослідження;
Євген Забарило, голова ГО ”Культурна платформа Закарпаття”;

Проєкт відбувається за підтримки
Український культурний фонд у партнерстві з Державне агентство розвитку туризму України.

Закарпатська академія мистецтв Transcarpathian Academy of Arts
Закарпатська обласна рада
Культурна платформа Закарпаття
Ставненська сільська рада

#запідтримкиукф #шляхзакарпатськогоживопису

15/10/2021

Віадуки, долини річок, дерев’яні карпатські церкви, які внесли до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, – все це лише малий перелік сюжетів з полотен митців, які випередили свій час та зафіксували для наступних поколінь унікальні місця Закарпаття.

Ми масштабували проєкт на території Ставненської ОТГ аби вже зовсім скоро промаркувати один з чотирьох осередків малювання художників.

За підтримки: Український культурний фонд
Реалізує: Ставненська сільська рада
Культурна платформа Закарпаття

Партнери: Riverside. Specialty coffee roastery and brew bar Порядний Ґазда Shop Апарт-готель "Кайзервальд клуб" - "Kaiserwald Club"

Режисер: Євген Забарило
Оператор: Тимофій Шмайда
Монтаж: Владислав Піров
Музика: Blat
Картини:
Йосип Бокшай "Осінь в горах" 1955 рік
Золтан Шолтес "Церква в селі Ужок" 1936 рік
Йосип Бокшай "Церква святого Михайла" 1936 рік
Гаврило Глюк "Околиця села Ужок" 1978 рік рік
"Золтан Шолтес "Село Стужиця" 1968 рік

#запідтримкиукф #шляхзакарпатськогоживопису #культурнаплатформазакарпаття

Ми мріємо, аби у кожного вашого спогаду був свій саундтрек 🎵Тому до вашої наступної подорожі Україною хочемо подарувати ...
11/10/2021

Ми мріємо, аби у кожного вашого спогаду був свій саундтрек 🎵
Тому до вашої наступної подорожі Україною хочемо подарувати одному з вас акустичну систему JBL Go 3 🤩

Щоб взяти участь у конкурсі, виконайте наступні умови:👇
🔥 1. Бути підписаним на сторінку Шлях Закарпатського живопису
🔥 2. Зробити репост цієї публікації, але обов’язково з публічним доступом!
🔥 3. Позначити одного реального друга в коментарях до цього посту (кількість коментарів необмежена).

🏆 Переможця будемо обирати серед ❗КОМЕНТАРІВ.
Але, якщо коментарів буде більше 10 000, то переможець буде обиратися серед ❗РЕПОСТІВ, тому що сервіс Random.org не може опрацювати більше 10 000 коментарів!
Розіграш проводиться на території України🇺🇦, окрім окупованих територій.

🗓 22.10.2021 за допомогою сервісу https://www.random.org/, ми визначимо одного випадкового переможця з-поміж тих учасників, які виконають всі умови конкурсу.

🕐 Конкурс триває з 11.10.2021 по 22.10.2021

Віримо, що цей подарунок зробить ваші подорожі ще яскравішими! 🌏

#запідтримкиукф #шляхзакарпатськогоживопису #конкурс

Цього тижня в рамках міжнародного туристиного форуму UITT & UITM, наша менеджерка проєкту Марина Михайленко, прийняла уч...
09/10/2021

Цього тижня в рамках міжнародного туристиного форуму UITT & UITM, наша менеджерка проєкту Марина Михайленко, прийняла участь в панельній дискусії «Підтримка якісних інноваційних культурних продуктів, привабливих для туристів у програмі «Культура. Туризм. Регіони».

Марина поділилась інсайтами створення першого культурного маршруту та розповіла про плани на майбутнє 🙌

#запідтримкиукф
#шляхзакарпатськогоживопису

Знайомтеся — це Йосип Бокшай.Йому сьогодні 130 років ✍🏻Вперше свій день народження Йосип Бокшай святкує, проявляючись че...
02/10/2021

Знайомтеся — це Йосип Бокшай.
Йому сьогодні 130 років ✍🏻

Вперше свій день народження Йосип Бокшай святкує, проявляючись через фільтр доповненої реальності 😍
І першим місцем його проявлення відбулося на Expo 2020 Dubai, Всесвітня виставка, яка у даний час проходить у м. Дубаї в Об'єднаних Арабських Еміратах

Святкує спільно зі своїм колегою - Адальберто Ерделі, адже народилися в одни рік - 1891.

Бокшай народився в родині священника та чудово розумів, хто створив цей світ.
Бокшай закінчив Мукачівську гімназію та відправився до Будапештського королівського інституту. Став учнем відомого угорського майстра Ревеса Імре. А вдосконалювати свою художню техніку відправився до Італії. Там його зачарували роботи художників Відродження. Але рідна земля міцно тримала художника. Він викладав на Закарпатті, розписував собори та став одним із засновників художньої школи на Закарпатті.
Після Першої світової війни потрапив у російський полон та пройшов жахи війни. Але його релігійне виховання мало надзвичайний вплив на віру у милосердя та добро. Художник міг встати на коліна та молитися на уроці, коли викладав учням живопис. Та навіть за часів радянської влади продовжував ходити до служби та сідати на першу лаву, не соромлячись своїх переконань та віри.

Ти у мене єдиний - Шлях закарпатського живопису 💛

#запідтримкиукф #шляхзакарпатськогоживопису

Разом із Sensorama Lab ми запускаємо конкурс на розробку AR-фільтрів в Instagram, щоб розповісти світові про локальну ук...
13/09/2021

Разом із Sensorama Lab ми запускаємо конкурс на розробку AR-фільтрів в Instagram, щоб розповісти світові про локальну українську спадщину! 💛

Ми хочемо створити чотири найкращі фільтри, які популяризуватимуть культурну та природну спадщину України.

Про які об’єкти розповідатимемо через AR-фільтри?

Фільтри створюватимуться за чотирма категоріями:
☄️ метеорит “Княгиня” - найбільший з-поміж знайдених в Європі метеоритів, що вибухнув над с.Княгиня (Закарпаття) в 1866 році та наразі зберігається у Віденському музеї природознавства
🍃 букові праліси Карпат - об’єкт спадщини ЮНЕСКО
⛪️ дерев'яна церква Св. Михайла, село Ужок - також об'єкт спадщини ЮНЕСКО
🌺 пізньоцвіт осінній (дикий шафран) - рослина з Червоної книги України

Хто може прийняти участь?
3D-художники, моушен-дизайнери, дизайнери цифрової анімації, розробники та всі інші хто раніше працював або завжди планував створити свій власний AR-фільтр на платформі SparkAR.

Які призи на тебе чекають?
Всі учасники конкурсу гарантовано отримають подарунки від локальних Закарпатських майстрів та виробників - кошик крафтових продуктів. А на переможців в кожній категорії чекає подорож (ретрит-вікенд) до серця Карпат - Ужанської долини.
В програмі - закарпатська осінь, краєвиди що затамовують подих, естетична та гастрономічна насолода.
Культурна платформа Закарпаття разом з партнерами забезпечить проживання та харчування у місцевих ресторанних та готельних комплексах: готелі з мінеральними водами Ужанські Купелі, готель Кайзервальд Кайзервальд - місці сили династії Шенборнів, годуватиме топова ресторація Закарпаття Порядний Ґазда, а справжньою кавою пригощатиме перша закарпатська ростерія Riverside. Specialty coffee roastery and brew bar.

Але це ще не все! Призовий фонд для переможця в кожній категорії - новенькі VR-окуляри Oculus Quest 2 від інноваційного партнера конкурсу - Sensorama Lab.

Ну і звісно, фільтри-переможці буде опубліковано на офіційних сторінках проєкту Шлях закарпатського живопису.

Як прийняти участь?
До 20 вересня обери одну або декілька категорій, з якою будеш працювати. Ми не стримуємо тебе у твоїх ідеях та креативі, нехай це будуть найсміливіші фільтри, які бачив коли-небудь український Інстаграм! 3D-об’єкти чи 2D-анімації, face-маски або particle-ефекти - обирати тобі!

Для участі та вибору категорії - реєструйся до 20 вересня включно за посиланням - https://cutt.ly/bW1GkeW 👈
З моменту підтвердження реєстрації - в тебе буде два тижні на створення та подачу твого AR-фільтру.

Давай говорити про українське - мовою креативу та інновацій! 💫

#запідтримкиукф #шляхзакарпатськогоживопису

24/08/2021

Результати були вражаючі. Постали цілі серії живописних зображень, а ще – відбулося художнє осягнення цілості, що включає навколишню природу, спосіб життя людей, говірку, орнаментику, пісні, обряди.

Коли починалося велике мистецьке дослідження Закарпаття, митці вишукували ті особливі місця, що інспірували до творчості. Фактор місця мав значення. Ужанська долина (разом з долиною притоки Ужа річки Турї), яка стала головним пленерним осередком закарпатських художників, принадила їх не лише близькістю до Ужгорода, а й поезією затишних краєвидів, розмаїттям мотивів, які чарували своєю мальовничістю, багатством сцен, забезпечених переднім, середнім та заднім планами, варіативним набором об’єктів...

Більше: https://artroad.digital/ty-u-mene-iedynyy-shzzh/

#30роківнезалежності #шляхзакарпатськогоживопису #запідтримкиукф

На Закарпатті в Ставненській ТГ ми промаркуємо першу частину Шляху 💛У жовтні 2021 року на території Ставненської територ...
11/08/2021

На Закарпатті в Ставненській ТГ ми промаркуємо першу частину Шляху 💛

У жовтні 2021 року на території Ставненської територіальної громади, що розташована вздовж державного кордону України із Польщею, будуть встановлені 7 арт-інсталяцій у вигляді мольбертів з інтеграцією у доповнену реальність та кастомізовані дороговкази.

Також спеціально для проєкту закарпатський ресторатор Віктор Михайлов (ресторації Порядний Ґазда Shop “Порядний газда”, Chizay. МАЛА ГОРА) розробить та представить громадськості меню улюблених страв закарпатських художників, яким вони надавали перевагу у подорожах краєм. Відтак, для прихильників гастротуризму на початку осені буде проведено серію арт-пікніків з нагодою скуштувати спеціалітети, які полюбляли А. Ерделі, Й. Бокшай, А. Коцка, З. Шолтес, Г. Глюк, Е. Контратович, А. Кашшай, В. Габда, І. Шутєв, І. Ілько.

Детальніше про наші плани цього року читайте за посиланням - https://artroad.digital/pres-anons/

------

Stavnenska territorial community in Zakarpattya region will have its marked art road 💛

In October 2021, 7 art installations in the form of easels with AR-integration as well as customized road signs will be installed on the territory of the Stavne Territorial Community. The community itself is located along the state border of Ukraine with Poland.

Also specially for the project, Zakarpattia's restaurateur Viktor Mykhajlov (restaurants Poryadnyi Gazda and Chizay.Mala Gora) will develop and present a menu of Zakarpattia artists' favorite dishes. A series of art-picnics will be held at the beginning of autumn.

More details about projects' plans - https://artroad.digital/pres-anons/

#шляхзакарпатськогоживопису #запідтримкиукф

Вже другий рік поспіль ми працюємо над тим, аби розвивати перший культурний маршрут України. Сьогодні на четвертій зустр...
20/07/2021

Вже другий рік поспіль ми працюємо над тим, аби розвивати перший культурний маршрут України.

Сьогодні на четвертій зустрічі Business Culture Hub керівник нашого проєкту Євген Забарило розповів про формування бренду регіону та перспективи розвитку бізнесу завдяки культурним маршрутам.

Чудова розмова з бізнес спільнотою, представниками креативних індустрій про культурний туризм, інтерактивні подорожі, ціну і цінність мандрів, збереження ресурсів та інструменти для підтримки економічного та туристичного потенціалу регіонів.

Дякуємо за запрошення!

#запідтримкиукф #шляхзакарпатськогоживопису

Після зустрічі Business Culture Hub #4 хочеться зробити лише одне — спланувати подорож Україною 🇺🇦 😍

В межах своєї соціальної корпоративної відповідальності компанії реалізовують туристичні активності в регіонах впливу. Наприклад, IDS Borjomi Ukraine зосередилися на розвитку туризму в місті Моршин, а команда МХП організовує фестивалі та українське кіно в регіонах та сільській місцевості.

📍 Далі запрошуємо вас до Житомира. Тут на заводі «Електровимірювач» пройде фестиваль електронної музики «Атом». Також у розробників буде можливість залишитися на декілька тижнів та реалізувати проєкти на саунд-резиденції, яка оснащена всім необхідним.

👉 Детальніше тут:
https://biggggidea.com/project/laboratoriya-zvuku-na-zavodi-elektrovimiryuvach-v-zhytomyri/ #

📍 Ви цього сезону вже були в Одесі? Якщо ні, то саме час спланувати подорож з інтерактивною туристичною мапою Західної Одещини — I-mapa.
👉 Переходьте за посиланням: https://imapa.com.ua/

📍А розробники проєкту Pocket City потурбувалися про те, щоб вам взагалі не потрібно було виходити з дому для того аби досліджувати архітектуру. Ви можете замовити AR-листівки з архітектурними спорудами України на сайті, які практично не відрізняються від оригіналу.
👉 Про проєкт: https://pocketcityar.com/

📍Остання наша зупинка — Закарпаття. Автори проєкту
Шлях Закарпатського живопису пропонують обрати один із 20 осередків, де творили художники XX століття. Кожен маршрут має свої родзинки флори та фауни, гірських пейзажів, архітектурних пам’яток та місць, де можна скуштувати автентичних страв. У вас буде можливість обрати одну і з 20 окремих локацій або відвідати їх всі.
👉 Обрати шлях: https://artroad.digital/

Це ще не кінець, бо Український культурний фонд отримав більш як 500 заявок і готові підтримати понад 70.

Тому, чекайте на нові підбірки неймовірних культурних проєктів 😉

Василь Габда (1925 — 2003) — художник-перфекціоніст, який міг одним лише фіолетовим кольором передати всю глибину краси ...
25/06/2021

Василь Габда (1925 — 2003) — художник-перфекціоніст, який міг одним лише фіолетовим кольором передати всю глибину краси гір. Друзі жартували, що за слідами фіолетової фарби на камінні знаходяться ідеальні місця для змалювання пейзажів. Він отримав закордонну освіту архітектора, але обрав своїм шляхом малярство. Найбільше любив пленери, на які часто відправлявся сам. Вибирався у далекі села, де міг лишитися ночувати в місцевих та затоваришувати з ними на все життя.

Йому пропонували переїхати в Угорщину, Чехо-Словаччину і навіть Канаду. Але Габда лишався вірним рідній землі: «Я не зможу бути художником без своєї вітчизни, без Закарпаття».

Ми поспілкувалися з дітьми Василя Георгійовича — Владиславом та Оленою.
Ділимося їхніми спогадами про батька і не лише, у матеріалі за посиланням

#шляхзакарпатськогоживопису #запідтримкиУКФ
Український культурний фонд

У спогадах сина - Владислава Габди, який обрав шлях художника та доньки Олени Зимокосової, яка обрала медицинську стезю

25/05/2021

130 років тому, 25 травня у селі Климовиця на Закарпатті народився Адальберт Ерделі. Сьогодні неодноразово згадають про феномен культового засновника першої Закарпатської художньої школи, його здатність попри метушню та буденність розгледіти глобальні значення та істинні цінності.

Команда проєкту “Шлях Закарпатського живопису” хоче поділитися дуже особливою цитатою, яка для нас є джерелом натхнення та мотивації:

“І все ж, не зважаючи ні на що, я відчуваю, що повинен там залишитися, мені треба йти туди, хоча б тому, щоб та маленька лампада культури отримала довший гніт, щоб послужити факелом, який проллє більше світла на дивну романтику моєї прекрасної Верховини. Бо кожна її маленька частина є моєю — її сонце, місяць, зірки. Тут почали бачити мої очі, тут я почав дивуватися. Мати моя народила мене із землі хвойних лісів, батько обійняв мене густим озоном, так пробуджувався я на Верховині, біля підніжжя древніх гір, у гарному *Келеменфолво” (*угорська назва села Климовиця)

Це цитата з унікальної та рідкісної книги “IMEN”, що поміж іншим розкриває Ерделі ще й як не знаного до того літературного автора. Видання побачило світ майже 10 років тому, а його упорядниками були Іван Небесник, Михайло Сирохман та Павло Балла.

Особливо приємно, що Іван Небесник та Михайло Сирохман є вагомою частиною команди проєкту “Шлях Закарпатського живопису” сьогодні. Адальберт хотів бути щасливим і бути щасливим вдома. Ми переймаємо цей факел, горимо цією ідеєю та вирушаємо його стежками у експедицію розробки культурно-туристичного маршруту “Орнамент” — продовження та черговий виток нашого Шляху.

#запідтримкиУКФ
Український культурний фонд

Художник Адальберт Ерделі залишив по собі не лише полотна. Він заснував першу художню школу на Закарпатті, сформував ціл...
22/12/2020

Художник Адальберт Ерделі залишив по собі не лише полотна. Він заснував першу художню школу на Закарпатті, сформував ціле покоління митців та суспільних діячів, які буквально писали історію краю. Ерделі, як виявилося, був не лише талановитим художником, а ще письменником та філософом ✍️

Розмова з Іваном Небесником, ректором Закарпатська академія мистецтв Transcarpathian Academy of Arts про книгу А. Ерделі "IMEN" та те, як йому вдалося «відродити» академію мистецтв.

Фото: Віталій Маріаш

Матеріал підготовлено у партнерстві зі Свалявською компанією Maxibud. MAXIBUD 12 років допомагає втілювати мрії у форми ✨

#шляхживопису #академіямистецтв #першийкультурниймаршрут

Шлях закарпатського живопису - матеріали про барви закарпатських мрій. Художник Адальберт Ерделі залишив по собі не лише полотна. Він заснував першу художню школу ...

11/12/2020

Святкуємо День гір вже зараз 👇

09/12/2020

Ми, в Культурна платформа Закарпаття вже другий рік поспіль святкуватимемо Міжнародний День гір 11 грудня!

Цього року темою заходу стала культурна спадщина на території українських Карпат 🎨

З 2003 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН запропоновано світовій спільноті організовувати 11 грудня заходи, які пропагують значення сталого розвитку гірських регіонів. Українські Карпати займають територію площею 56,6 тисяч квадратних кілометрів. На цій території знаходяться дві мережі, що внесені до переліку об'єктів Усесвітньої спадщини ЮНЕСКО: 8 дерев'яних церков карпатського регіону України, які представляють гуцульський, галицький, бойківський і лемківські типи архітектури та транскордонний об'єкт «Древні та первісні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи». Понад 25 відсотків території об'єкта розташовані в Україні ⚡️

Святкуватимемо разом? Онлайн-трансляція заходу відбудеться вже цієї п'ятниці, 11 грудня, о 18:00 на День гір: культурна спадщина українських Карпат ❤️

#гориважливі #культурнаспадщина

Гаврило Глюк (1912 — 1983)Майстер щасливого живопису та кольорів радості«Без нього регіональний калейдоскоп живописних в...
08/12/2020

Гаврило Глюк
(1912 — 1983)

Майстер щасливого живопису та кольорів радості
«Без нього регіональний калейдоскоп живописних візій був би неповним, втратив би одну з призм живописного перетворення реальності».

Гаврило Глюк був художником, який отримав освіту в Європі, але свій стиль знайшов лише тоді, як повернувся додому. Він був єдиним, хто з учнів Ерделі та Бокшая навчався у Будапешті. І єдиний представляв східну частину Закарпаття — Сигіт. Любов до малювання передалася йому від батька, який теж мав слабкість до пензлів та кольорів. Гаврило вже в другому класі почав перемальовувати ілюстрації з журналів, а у четвертому — малював з натури сусідів та друзів родини. У Будапешті вивчав різьбярство, а вечорами відвідував курси ремісничого малювання. Щоб таки стати художником, йому довелося самостійно заробити кошти на будівництві, а далі — сплатити за навчання в Вищій школі образотворчого мистецтва Будапешта. Викладачем Глюка став румунський маестро та засновник пленерної школи живопису в Нодьбані Іштван Рейті.

Глюк не сприймав ані старого натуралізму, ані модернізму. Його вабив реалізм. Коли художник після тривалих років життя в Будапешті, Кишиневі та Бухаресті повернувся на Закарпаття, він був уже сформованим митцем. Однак саме тут, на рідній землі, йому вдалося віднайти свій унікальний голос. Він приєднався до ґрона закарпатських художників найпізніше, аж 1947 року.

Глюк писав картини з побутового життя селян, його вабила людина в праці, можливість передати внутрішній стан через діло. Масштабну картину Глюка «Лісоруби» побачили Київ, Москва, Варшава, Венеція Брюссель, Париж, Нью-Йорк та Мехіко. Хоча сам художник протягом тривалого часу був невиїзним через «залізну завісу», його роботи мандрували світом замість нього.

Цікаво, що малюнки олівцем у Глюка переросли в окремий вид мистецтва. Він не лише креслив ескізи, а й досконало передавав натуру, гру тіні та світла, рух, кількома штрихами збирав окремі деталі в цілу композицію.

Гаврило Глюк володів неймовірною палітрою кольорів, які на його пейзажах вибухали сонцем та радістю. Його полотна стали гімнами краси природи. Щасливий у своїй творчості, Глюк лишався дослідником реальності та її найбільшим шанувальником.

Три факти про Гаврила Глюка:
1. Його депортували до Сибіру, де він працював у трудовому батальйоні. Глюк будував залізниці у Дніпропетровську, Ростову та Сталінграді і дивом урятувався від сталінградської м’ясорубки. Бо обморозив ноги та потрапив у лазарет.
2. Глюк пройшов усю Другу світову, фашисти вбили його батьків та сестру, а коли Глюк дізнався, що братові вдалося вижити і мешкає він в Ужгороді, художник прийняв рішення повернутися на Закарпаття.
3. Любив дуже автівки. Коли з’явилася можливість придбати нову машину, то він вибрав не модну «Волгу», хоч йому і пропонували, а найдешевші «Жигулі» яскраво-салатового кольору.

Читайте більше про художника у цифровій версії монографії на сайті. Лінк у коментарі 👇

#гаврилоглюк #шляхзакарпатськогоживопису #культура #живопис #закарпаття #гори #природа

Let’s speak по-закарпатськи! Як перекласти слово англійською, якщо ти й українською не второпаєш значення? Діалект Закар...
04/12/2020

Let’s speak по-закарпатськи! Як перекласти слово англійською, якщо ти й українською не второпаєш значення? Діалект Закарпаття — унікальна штука, ми зі школою англійської мови "Let's Speak" вирішили вбити одразу трьох зайців:
⁃ по-перше, розібратися зі значеннями цікавих слів
⁃ по-друге, перекласти їх англійською (щоб без вагань пояснювати їх друзям з усього світу)
⁃ по-третє, отримати pure joy від того, наскільки колоритною може бути наша мова

Тож вчимо, дізнаємось нове та вирушаємо на Закарпаття :)

Бо ж зима тут паранна! ❄️

#шляхживопису #культурниймаршрут #закарпаття #діалект

Віднайти та відтворити Шлях — ми це зробили 👏В ILKO Gallery представили Шлях закарпатського живопису таким, як він був т...
02/12/2020

Віднайти та відтворити Шлях — ми це зробили 👏

В ILKO Gallery представили Шлях закарпатського живопису таким, як він був та є зараз. Історія цілої епохи: коли Ужгород точно нагадував маленький Париж, коли майстеернь митців було більше, ніж кафе, коли в гори ходили, аби малювати. Яким вийшов цей Шлях і що ми зробили?
✔ Цифрова мапа з 4 осередками та 150 унікальними природними середовищами
✔ VR-панорами полонини Руни — аби побачити пейзажі, які змінили історію нашого живопису
✔ Монографія про життя та стиль 10 художників Закарпатської школи живопису
✔ Сайт, де можна знайти свій маршрут, почитати про художників, знайти рецепти їх улюблених страв і спланувати свій відпочинок на Закарпатті

Нам вдалося презентувати Шлях разом з:
▪ Михайлом Сирохманом, який став науковим куратором проєкту та спеціально підготував першу українську монографію про Закарпатську школу живопису.
▪ Олексієм Петровим і Іриною Мірошніковою, засновниками Forma Architectural Studio, які підтримали ідею сталого розвитку та розповіли, як архітектура може і має цьому сприяти.
▪ Іваном Ілько — останнім носієм традицій та знань Закарпатської школи живопису. Без пана Івана цей Шлях був би неможливим.
▪ Михайлом Ілько - куратором мистецької складової проєкту, який підтримував створення проєкту на усіх його етапах.
▪ Олегом Коцюбою, першим заступником голови Закарпатська обласна державна адміністрація, адже це дослідження об’єднує європейську та українську ідентичності та сприяє розвитку нових сценарієв культурної дипломатії
▪ Михайлом Дураном - генеральним директором представництва американської компанії JABIL Uzhgorod в Україні. Jabil входить у трійку контрактних виробників електроніки у світі.
▪ Іваном Небесником - ректором Закарпатська академія мистецтв Transcarpathian Academy of Arts.

І це лише початок, далі більше — ми плануємо розвивати сталий туризм регіону та показати вам Закарпаття в усій його містично-самобутній красі. Час для інтелектуального туризму, готові? 😉

Проєкт створено за підтримки Український культурний фонд, Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та Офіс розвитку малого та середнього підприємництва/SME.DO

#першийкультурниймаршрут #шляхживопису

30/11/2020

Шлях закарпатського живопису - перший культурний маршрут України 🎨 🖌

Це маршрут, який зібрали з 459 пейзажів художників Закарпаття. Вони 70 років тому написали картини з натури, а ми сьогодні об’єднали їх в унікальну мапу.

Без чітких вказівок та планів — місця сили, довкола яких можна планувати свої туристичні маршрути, щоб побачити унікальну флору та фауну, скуштувати народні страви, побачити старовинні церкви та познайомитися з культурним спадком регіону.

Крок за кроком, від міст до перевалів, починаємо маршрут? ⛰

------------

Сценарій: Євген Забарило
Режисер монтажу: Микола Напарник
Повітряна зйомка: Тимофій Шмайда
Фото: Віталій Маріаш
Монтаж звуку та відео: FishVideoProduction

У відео використані фото пейзажів: Адальберто Ерделі, Йосипа Бокшая, Андрія Коцки, Золтана Шолтеса, Гаврило Глюка, Ернеста Контратовича, Івана Шутєв, Василя Габди, Антона Кашшая, Івана Ілько
Локації зйомок: полонина Руна, село Лумшори, Боржавська полонина, гора Петрос, озеро Синевир, Синевирський перевал, Колочаські полонини, село Ясіня, село Чорна Тиса, Свидовецький масив, річка Тиса, майстерня Івана Ілько (мистецький центр ILKO Gallery), Закарпатський обласний художній музей ім.Й.Бокшая.

----------

Проєкт "Інноваціний культурний маршрут "Шлях Закарпатського живопису" реалізується в рамках партнерської програми "Культура. Туризм. Регіони" від Український культурний фонд, Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та Офіс розвитку малого та середнього підприємництва/SME.DO при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.
Проєкт створюється за підтримки Закарпатська обласна державна адміністрація, співпраці з Закарпатська академія мистецтв Transcarpathian Academy of Arts, а його автором є Культурна платформа Закарпаття 🙌🏻

#карпати #культурниймаршрут #шляхживопису #закарпаття #туризм #інтелектуальнийвідпочинок

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Шлях Закарпатського живопису posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Шлях Закарпатського живопису:

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share

Шлях Закарпатського живопису

Відправляйтеся у мандрівку Закарпаттям!

Перед вами маршрут, якого раніше не було. Кухня, традиції, рослини, тварини, мистецтво та інтелектуальний спадок регіону, який має чим здивувати. Ми зібрали для вас точки, де можна понюхати рододендрон чи скуштувати справжнього високогірного меду. Побачити чорну дерев’яну церкву зі списку ЮНЕСКО чи храм в стилі дерев’яної готики.

Це все Закарпаття, яке оживає з картин художників Адальберта Ерделі, Йосипа Бокшая, Золтана Шолтеса, Гаврила Глюка, Ернеста Контратовича, Антона Кашшая, Василя Габди, Андрія Коцки, Івана Шутєва та Івана Ілька. Можливо ви десь чули про них, або читаєте ці імена вперше? Чудово, тоді для вас ця історія стане новою! Якби не ці митці — ми би мали геть інший регіон сьогодні.

Шлях Закарпатського живопису — ваш гід в історію, культуру, традиції краю та новий формат екотуризму, де кожен крок осмислений та повниться враженнями. Ви ступаєте з нами на незвідану територію українського культурного туризму. Готові?