28/11/2023
We krijgen heel veel vragen waarom de Lijn zijn nieuw net aanpast. Dit is een beslissing van de Vlaamse regering meer uitleg vind je hieronder.
In 2018 besliste de Vlaamse overheid dat gemeentebesturen meer zelf kunnen beslissen hoe ze hun mobiliteit organiseren. Omdat verkeer niet stopt aan de grens van een gemeente werd Vlaanderen opgedeeld in 15 vervoerregioโs. In die vervoerregioโs werken verschillende gemeenten samen aan een mobiliteitsplan, specifiek voor die regio. Vervoerregio Waasland is eฬeฬn van die regioโs.
De Vervoerregio Waasland is 430 km2 groot en telt negen gemeenten: Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zele. In het gebied wonen ongeveer 244.000 mensen. Er zijn 95.000 arbeidsplaatsen.
Het is best druk in en rond Sint- Niklaas en Temse en op de as van Lokeren naar Zele. Het zijn dan ook aantrekkingspolen die zorgen voor heel wat heen-en-weerverkeer in het Waasland. Een groot deel van het โlandelijkeโ Waasland, met verschillende uit de kluiten gewassen gemeenten, richt zich ook op Sint- Niklaas en op Lokeren.
Het Waasland ligt tussen de steden Antwerpen en Gent. Heel wat oost-westgerichte infrastructuren doorkruisen de regio. Dat zijn niet alleen autowegen, maar ook waterwegen, fietssnelwegen en een spoorlijn.
De Waaslandhaven zorgt voor heel wat verkeer van mensen en goederen. Dat verkeer verloopt vandaag grotendeels via de weg. De grote drukte op de snelwegen en de concentratie van wegen richting Antwerpen zorgen dat steeds meer chauffeurs van personen- en vrachtwagens, de snelweg verlaten en andere routes uitproberen. Ze zoeken met andere woorden de โbinnenwegenโ op tussen de E17 en de Waaslandhaven. Deze reflex levert bijzonder veel verkeersoverlast op doorheen onze regio.
Deze gemeente zijn vertegenwoordigd in de vervoersregio Waasland
Kruibeke
Lokeren
Moerbeke
Stekene
Sint-Gillis-Waas
Sint-Niklaas
Temse
Waasmunster
Zele
Beveren zit bij de vervoersregio Antwerpen.