Călătorind prin istorie

  • Home
  • Călătorind prin istorie

Călătorind prin istorie Despre cetăți, castele, palate și despre poveștile oamenilor de demult.

Nu există om care să fi trecut prin Cluj și să nu știe unde este biserica lui Matia (care, spre surprinderea multora, nu...
23/07/2022

Nu există om care să fi trecut prin Cluj și să nu știe unde este biserica lui Matia (care, spre surprinderea multora, nu se traduce în română prin „Matei”). Cât despre clujeni, well, noi ne întâlnim, de vreo 4 generații, „la coada calului”, iar viețile noastre se împletesc cu biserica de mai bine de 600 de ani.

cetati palate

După ce ieși, cu sufletul varză, de la Memorialul Sighet, tot ce-ți mai trebuie este o vizită la Casa memorială Elie Wie...
20/07/2022

După ce ieși, cu sufletul varză, de la Memorialul Sighet, tot ce-ți mai trebuie este o vizită la Casa memorială Elie Wiesel, care se află nu departe. Totuși, ca turist cultural, n-ai voie s-o ratezi. Nu-ți va spune nimic nou, dar nu te va lăsa să uiți ce nu trebuie uitat.

cetati palate

Cu scuzele de rigoare pentru pauza lungă, azi mergem la Sighet.
17/07/2022

Cu scuzele de rigoare pentru pauza lungă, azi mergem la Sighet.

cetati palate

Pe faleza Dunării, la aprox. 300 de metri de Parlament, se află 60 de perechi de pantofi vechi, de diferite stiluri și m...
12/05/2022

Pe faleza Dunării, la aprox. 300 de metri de Parlament, se află 60 de perechi de pantofi vechi, de diferite stiluri și mărimi (de bărbați, femei și copii), ruginiți, făcuți din fier și prinși de dig.

cetati palate

15/02/2022

On this day
15 februarie

-2001 - prima schiță a genomului uman a fost publicată în revista „Nature”. În lipsa Facebook-ului, omenirea a pierdut inestimabilele opinii ale lui Dorel, 55 de ani, instalator, din Jucu de Sus, și ale Maricicăi, 48 de ani, coafeză, din Mizil, despre cm acesta poate fi modificat prin simpla injectare a unui vaccin antigripal.

Dacă aveți drum la Iulius Mall, astăzi s-a deschis, și ține până în 28 februarie, expoziția Romeo și Julieta de Cluj. În...
14/02/2022

Dacă aveți drum la Iulius Mall, astăzi s-a deschis, și ține până în 28 februarie, expoziția Romeo și Julieta de Cluj.
În 2012-2013, în contextul reabilitării fostei Mănăstiri Franciscane din Piața Muzeului, s-au descoperit mai multe morminte, dintre care unul a atras atenția, pentru că conținea două schelete care se țineau de mână. Acestea ar fi aparținut la doi tineri de aproximativ 30 de ani, care au trăit acum 500-600 de ani. El a murit într-un accident, iar ea, probabil, de infarct la auzul veștii. Au fost îngropați în același sicriu, ținându-se de mână.
Foto credit MNIT

Știu că Turda este cunoscută mai ales pentru salină, dar dacă ajungeți prin zonă, nu vă sfiiți să aruncați un ochi și pe...
13/02/2022

Știu că Turda este cunoscută mai ales pentru salină, dar dacă ajungeți prin zonă, nu vă sfiiți să aruncați un ochi și pe clădirile din oraș. Merită.

cetati palate

13/02/2022

On this day
13 februarie

1693 - se înființează Colegiul William & Mary în Williamsburg, Virginia. Universitatea Bologna avea, deja, vreo 500 de ani. Românii încă se mai legănau în copaci.

12/02/2022

On this day
12 februarie

1049 - Bruno, conte de Egesheim & Dagsburg este încoronat sub numele de Papa Leon al IX-lea. Cinci ai mai târziu, în 1054, pentru că nu s-a înțeles cu patriarhul de la Constantinopole, Mihail Cerularios, își urează unul altuia „ba pe-a mă-tii” și provoacă Marea Schismă.

10/02/2022

On this day
10 februarie

1947: României îi sunt recunoscute, prin Tratatul de la Paris, drepturile asupra Transilvaniei de Nord. Românilor din Transilvania de Nord nu li s-a cerut părerea dacă vor ca România să aibă drepturi asupra lor.

09/02/2022

On this day
9 februarie

2001 - reprezentanții Bisericii catolice, lutherane și reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgențelor, pentru prima dată după Reforma protestantă din 1517. Biserica ortodoxă, invitată și ea, a refuzat invitația, apreciind că e prea devreme, să mai treacă puțin timp.

08/02/2022

On this day

Azi nu e funny. Azi e despre ceva abominabil, ce n-ar fi trebuit să existe vreodată.

1856 - Barbu Știrbei decretează desființarea robiei în Țara Românească.
În Moldova, fusese abolită cu un an înainte.
Transilvania nu a fost niciodată sclavagistă.

07/02/2022

On this day

7 februarie
1967- se naște viitorul premier al României, Nicolae Ciucă. Întrebat, la vârsta de 3 ani, ce vrea să se facă atunci când va fi mare, micuțul Nicolae răspunde că, în general, vrea să se facă doctor, să poată trage țepe...ăsta...să facă injecții oamenilor.

06/02/2022

Neața!
La sugestia unui amic, de azi înainte o să găsiți, în fiecare zi, pe această pagină, informații despre ce s-a întâmplat în ziua respectivă de-a lungul istoriei.

6 ianuarie
1540 - Regele Henric al VIII-lea al Angliei se însura cu cea de-a patra soție, Anne de Cleves. Tăriceanu, citind această informație, a pufnit disprețuitor: „Ești la categoria juniori, boss!”

Haideți la plimbare prin Sibiu!
05/02/2022

Haideți la plimbare prin Sibiu!

cetati palate

30/12/2021

Se împlinesc, azi, 74 de ani de la lovitura de stat a comuniștilor. Și pentru că Facebook-ul nu mai vrea să arate articolele decât dacă se plătește reclama, articolul de azi are fix 35 de vizualizări și un clik pe link. Adică 35 de persoane au văzut linkul și doar una l-a deschis să-l citească. Motiv pentru care o să-l mai distribui o dată, de data asta în comentarii. Să vedem dacă are vreun efect.
V-aș fi recunoscătoare dacă ați da un click pe link, chiar dacă n-aveți răbdare să și citiți. Mulțumesc!

Se împlinesc, astăzi, 74 de ani de la lovitura de stat prin care Regele Mihai a fost forțat să abdice, iar noi am intrat...
30/12/2021

Se împlinesc, astăzi, 74 de ani de la lovitura de stat prin care Regele Mihai a fost forțat să abdice, iar noi am intrat în noaptea comunismului, ale cărui urmări încă le simțim. Nu știu dacă s-ar fi putut face ceva ca aceasta să nu se întâmple. Noi singuri sigur n-am fi putut face nimic. Poate dacă ne-ar fi ajutat marile puteri, dar ele nu erau interesate de asta.

cetati palate

17/12/2021

În fiecare an, văd postări și comentarii despre cm cei care au murit în 89 au murit degeaba, și mă ia amocul. Păi haideti să vedem.
E 17 decembrie 2021. Comunismul, în România, continuă să fie înălțat pe cele mai înalte culmi de progres și civilizație.
E ora 6 dimineața. Sari din pat, speriată că n-ai auzit ceasul la 5, și fugi s-o trezești pe maică-ta, pensionară, sa meargă repede să se așeze la coadă la Alimentara. Poate azi bagă ceva carne. Ieșită de sub plapumă, frigul de decembrie te mușcă nemilos și începi să dârdâi. Te uiți, înciudată, la țurțurii de gheață care atârnă sub fereastra ta, în casă. Nu este căldură, chiar dacă tovarășul Ceaușescu a plătit demult întreaga datorie națională.
Vrei să aprinzi lumina în bucătărie, dar constați că s-a luat curentul aseară și încă n-a venit, așa că orbecăiești în sertar, după lumânări, și aprinzi una.
Fugi la baie, cu oala de 20 de litri, să-ți pui apă la încălzit, să te speli. Constați că nu este apă deloc. Nici aseară n-a fost.
Te duci în bucătărie și deschizi frigiderul, să vezi ce ai putea mânca. În frigider ai 5 ouă întregi și încă 5 într-un borcan (te-ai dus târziu să-ți iei ouăle de pe cartelă, nu mai erau decât de-alea sparte), o margarină Unirea și dulceață de la bunica. Lapte n-ai, că n-ai mai prins ieri, a fost coada prea mare. Ai mânca un ou, dar ti-e frică să nu rămâi fără de Crăciun. Scoți pâinea, tare și aia, pentru că proaspătă n-ai mai găsit când ai ieșit de la serviciu, o ungi cu margarină și cu dulceață și îți faci un ceai. Fără zahăr, că nici de-ăsta n-ai mai găsit.
La 6,30 ești deja pe drum spre serviciu. Ești profesoară de istorie și ai ore de la 7. Te duci în stație, că mașina ta e cu număr fără soț, iar azi circulă numai alea cu soț. Oricum, n-ai benzină. Ai stat la coadă o zi întreagă săptămâna trecută, dar s-a terminat în fața ta. Luna asta nu circuli cu mașina.
Vine autobuzul. E plin ochi, n-ai unde să te urci. Câțiva curajoși atârnă de barele de la uși, gata să cadă. Oftezi și pornești pe jos, pentru că următorul va veni abia peste o oră.
Ajungi la școală. În cancelarie, colegele tale vorbesc în șoaptă. Una din ele plânge. Distingi ceva despre sora ei, care a murit de la un avort. Te cutremuri. Avortul e tot ilegal și îți amintești de prietena ta, care a murit anul trecut din același motiv. Îți amintești și că săptămâna viitoare aveți vizita lunară la ginecolog, toate deodată. Sună de intrare. Iei catalogul și te duci în clasă. Nu ți-ai dat jos paltonul. Nici căciula. Nici mănușile. În clasă e ca afară de frig. Azi ai de predat Al Doilea război Mondial. Știi că au falsificat istoria, dar n-ai ce face. Trebuie să te supui. Nu poți vorbi. Nu știi cine e de-al lor și ți-e frică. Dacă vorbești, dispari de pe stradă, cm a dispărut vecinul tău de la etajul 2, acum 2 ani. Nimeni nu mai știe nimic de el, iar familia lui e vizitată, săptămânal, de niște bărbați ciudați. Termini orele. Te gândești să dai o raită prin cartier, să vezi dacă nu mai găsești ceva la Alimentara. Nu găsești, așa că te duci acasă și speri ca măcar mama ta să fi avut noroc. N-a avut. Au băgat salam de vară, dar s-a terminat fix în fața ei. A fugit, săraca, și la coadă la banane. De-alea a reușit să cumpere, 3 bucăți. Sunt verzi și nu se pot mânca, așa că le-a pus pe dulap, în hârtie de ziar, să se coacă.
Te duci la baie și constați că ești în perioada aceea a lunii. Vată nu ai, că n-ai apucat să fugi la coadă. O strigi pe mama ta, să-ți aducă foarfeca și cârpele alea pe care le ții în debara pentru treaba asta, pe care o să le speli după folosire și o să le folosești din nou. Te simți umilită și plângi.
E ora 20. Deschizi televizorul. Nu te interesează Telejurnalul, dar altceva n-ai. Speri să se dea în seara asta un film. Orice film. De la Telejurnal, afli că economia țării merge bine, iar românii sunt fericiți și recunoscători conducătorilor. Și că în vest e rău, că oamenii sunt exploatați. Știi că nu e asa și plângi din nou. Ai vrea să vizitezi Roma, dar n-ai origini sănătoase, așa că nu ai voie să ieși din țară.
La ora 23 îți dai seama că ori ai pierdut apa caldă, ori nu se dă azi deloc, așa că îti încălzești o oală cu apă, să te poți spăla. Te speli în bucătărie, în lighean, repede să nu îngheți. Îți iei pijamaua, puloverul și ciorapii ăia croșetați și te bagi la somn.
Mâine va fi o nouă zi.
Bănuiesc că așa trăiesc cei care se miorlăie că nu s-a schimbat nimic, că altfel nu-mi explic.

31/10/2021

Deja Zuck a ajuns un șantajist ordinar, de genul ”nu plătești (din ce în ce mai mult) să ți se vadă postările, le vezi doar tu și stalkerul tău, dacă ai”. Ete, Marke, nici de-al dracu ce-i pielea pe mine nu dau 35 de lei să-mi vadă 20 de persoane pe zi articolul.
Guys, am pus link în comentarii cu noul articol despre Bistrița. Nu m-aș supăra dacă l-ați citi și i-ați da și un share. Sărna!

Când vorbesc despre Bistrița, îmi dau lacrimile. E a doua mea casă. E locul în care s-a născut Aris și unde am avut part...
31/10/2021

Când vorbesc despre Bistrița, îmi dau lacrimile. E a doua mea casă. E locul în care s-a născut Aris și unde am avut parte de liniște, după foarte mult timp. Dacă te-ai săturat să trăiești într-un oraș mare, zgomotos și impersonal, dar nu vrei să te retragi chiar la țară, Bistrița e ceea ce trebuie. Un orășel de provincie liniștit, verde, cu oameni buni și calzi, în care mai auzi accentul acela de demult, specific bistrițean. În ultimii 20 de ani, am schimbat 5 orașe, dar niciunul nu mi-a rămas în suflet cm a făcut-o Bistrița.

cetati palate

Anul acesta este Centenarul nașterii celui mai mare Om cu care am avut privilegiul să fim contemporani. Și sper din tot ...
25/10/2021

Anul acesta este Centenarul nașterii celui mai mare Om cu care am avut privilegiul să fim contemporani. Și sper din tot sufletul să-l onorăm cm se cuvine.

cetati palate

Mărturisesc spășit că n-aș putea lucra în publicitate și, dacă aș fi rămas în avocatură, aș fi fost o avocată muritoare ...
19/09/2021

Mărturisesc spășit că n-aș putea lucra în publicitate și, dacă aș fi rămas în avocatură, aș fi fost o avocată muritoare de foame. Pentru că nu pot să vând ce nu-mi place sau în ce nu cred și nu pot apăra ce n-am certitudinea că este drept. Ăsta este motivul pentru care, deși a trecut destul timp de când am vizitat Șimleu Silvaniei, n-am scris nimic despre el: n-am putut să aduc niciun argument în sprijinul îndemnului de a-l vizita, cm am făcut cu Porolissum, de exemplu. Sau cu Alba Iulia. Dar m-am mai gândit și am ajuns la concluzia că istoria orașului n-are nicio vină că actuala administrație l-a lăsat în paragină, iar oamenii trebuie să știe ce are de oferit, din punct de vedere istoric.
În concluzie, mergeți să vizitați Șimleul! Nu trebuie să vă placă orașul. Trebuie să vă placă istoria lui.

cetati palate

Am fost în Rai.
15/08/2021

Am fost în Rai.

cetati palate

11/07/2021

cetati palate

28/06/2021

cetati palate

Săptămâna asta, Dejul
25/04/2021

Săptămâna asta, Dejul

cetati palate

Azi, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, aș fi vrut să vă arăt cm ne protejăm noi patrimoniul, ce frumo...
18/04/2021

Azi, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, aș fi vrut să vă arăt cm ne protejăm noi patrimoniul, ce frumos arată monumentele istorice și cât de mult muncim să le punem în valoare. Din păcate, nu pot să fac asta. Pentru că adevărul este că nu dăm nici doi bani găuriți pe minunile pe care ni le-au lăsat strămoșii noștri. Am ajuns la Gherla greu, deși am plecat din Cluj, nu din vreun sat uitat de lume. E duminică, și duminica toată lumea se odihnește. Inclusiv administrația publică, cea care ar trebui să facă tot ce poate să atragă turiști, mai ales atunci când ar avea cu ce.

cetati palate

În așteptarea primăverii, câteva locuri care merită vizitate
10/01/2021

În așteptarea primăverii, câteva locuri care merită vizitate

cetati palate

În general, Scoția e asociată cu kiltul, clima absolut imposibilă, whisky-ul, monstrul din Lochness și zgârcenia (care, ...
09/01/2021

În general, Scoția e asociată cu kiltul, clima absolut imposibilă, whisky-ul, monstrul din Lochness și zgârcenia (care, by the way, e doar o legendă). Haideți să vedem și câteva fun facts despre Scoția.

cetati palate

Din seria "știați că....?"
03/01/2021

Din seria "știați că....?"

cetati palate

Ceva spooky, ca de început de an :D Dacă vă îmboldește inima să dați un share, eu nu mă supăr. 🙄
01/01/2021

Ceva spooky, ca de început de an :D Dacă vă îmboldește inima să dați un share, eu nu mă supăr. 🙄

cetati palate

Răfuieli și vicii de procedură în Clujul medieval
22/08/2020

Răfuieli și vicii de procedură în Clujul medieval

cetati palate

Puneți-vă țilindrele și redingota, domnilor, încălțați-vă condurii și îmbrăcați-vă rochiile, doamnelor, și poftiți în ră...
16/08/2020

Puneți-vă țilindrele și redingota, domnilor, încălțați-vă condurii și îmbrăcați-vă rochiile, doamnelor, și poftiți în rădvane, pentru un nou tur al vechiului Cluj!

cetati palate

Săptămâna trecută v-am promis Biserica Piariștilor și Biserica Romano-Catolică Szent Mihaly. Însă, cm socoteala de-acas...
07/08/2020

Săptămâna trecută v-am promis Biserica Piariștilor și Biserica Romano-Catolică Szent Mihaly. Însă, cm socoteala de-acasă nu se prea potrivește cu cea din târg, am fost nevoită să-i las deoparte pe piariști (biserica era închisă) și pe romano-catolici (e în renovare până anul viitor) și să aleg altceva. So, azi vă întâlniți cu Cimitirul Hajongard (Hazsongard), cu Bastionul croitorilor, Palatul Rhedey (sau Casa cu lanțuri) și casa contesei-vampir.
Sharing is caring. Thanks!

Salut! Sunt Ligia și sunt pasionată de istorie. Vă invit alături de mine, într-o călătorie în trecut, în care să ascultăm poveștile pe care ni le spun zidurile cetăților și castelelor, mormintele și monumentele dedicate oamenilor care au trăit, au visat, au luptat și au murit înai...

Cea mai veche piatră de mormânt din Cluj. Datează din 1585 și aparține unei mame și fiicei ei, moarte, amândouă, de cium...
06/08/2020

Cea mai veche piatră de mormânt din Cluj. Datează din 1585 și aparține unei mame și fiicei ei, moarte, amândouă, de ciumă.
Restul, mâine, pe blog.

Am auzit spunându-se, deseori, că, în orașele în care ne-am născut, trecem, orbi, pe lângă clădiri și locuri-comoară, pr...
02/08/2020

Am auzit spunându-se, deseori, că, în orașele în care ne-am născut, trecem, orbi, pe lângă clădiri și locuri-comoară, prea obișnuiți cu ele ca să ne mai pese. Veșnic obosiți, îngândurați, îmbolnăviți de zgomot și de viteza cu care se desfășoară viața în secolul 21, nu mai găsim bucurie în aproape nimic.
M-am hotărât, zilele trecute, să-mi văd orașul natal așa cm îl vede un turist, să observ statuile, clădirile, ruinele, să le aflu istoria și să v-o împărtășesc și vouă, celor care sunteți interesați de poveștile lor ascunse.
Episodul de azi cuprinde câteva dintre cele mai reprezentative puncte istorice ale Clujului: Cetățuia, Piața Muzeului (sau Piața Mică, așa cm era cunoscută în Evul Mediu), cu Biserica mănăstirii franciscane, obeliscul Carolina și Casa Matei Corvin. Sper să vă placă. Mie mi-a plăcut să le documentez.
Săptămâna viitoare, ne întâlnim cu Biserica romano-catolică St Mihaly (km 0 al orașului), Biserica Piariștilor și cimitirul Hajongard.
Dacă v-a plăcut, sharing is caring. Thanks!

Am auzit spunându-se, deseori, că, în orașele în care ne-am născut, trecem, orbi, pe lângă clădiri și locuri-comoară, prea obișn...

02/08/2020

Salut, guys! Urmează o postare nouă. Diseară. Stay tunned.

20/07/2020
Construită, cel mai probabil, la sfârșitul secolului XIII, cetatea avea rolul de a supraveghea drumul care duce de-a lun...
20/07/2020

Construită, cel mai probabil, la sfârșitul secolului XIII, cetatea avea rolul de a supraveghea drumul care duce de-a lungul văii Crișului Repede. A fost atestată documentar pentru prima dată în 1304, sub numele de Sebuswar, fiind un punct important pe drumul sării.

Trenul Cluj-Napoca-Oradea alunecă lin pe șine, iar eu mă gândesc la călătoria în timp spre care mă îndrept: bătrâna cetate Bologa, care,...

20/07/2020

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Călătorind prin istorie posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Călătorind prin istorie:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share