Alege Prahova

  • Home
  • Alege Prahova

Alege Prahova Vacanță frumoasă, în Prahova sănătoasă!
(3)

26/08/2023

Puțină adenină nu strică! - Azuga frumoasă

Relaxare și aer curat la hotel Ski & Bike Resort - Azuga, Prahova
26/08/2023

Relaxare și aer curat la hotel Ski & Bike Resort - Azuga, Prahova

O plimbare in natura la Crucea Caraiman!
16/07/2023

O plimbare in natura la Crucea Caraiman!

24/06/2023
Elena Nicolae a distribuit a amintire
24/06/2023

Elena Nicolae a distribuit a amintire

08/03/2023
11/01/2023

Iarna de poveste….❤️

Azuga -Valea Prahovei

𝐁𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐃𝐨𝐦𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ – 𝐁𝐮𝐬̧𝐭𝐞𝐧𝐢, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚𝑶 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒅𝒆𝒐𝒔𝒆𝒃𝒊𝒕𝒂̆!Biserica Domnească situată în inima localității Buşteni poa...
07/02/2022

𝐁𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐃𝐨𝐦𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ – 𝐁𝐮𝐬̧𝐭𝐞𝐧𝐢, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚

𝑶 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒅𝒆𝒐𝒔𝒆𝒃𝒊𝒕𝒂̆!

Biserica Domnească situată în inima localității Buşteni poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului” și este una dintre cunoscutele ctitorii ale Regelui Carol I și ale Reginei Elisabeta.

Biserica a fost construită în anul 1889, și tot în același an pe data de 8 septembrie a fost sfințită, iar la sfințirea locașului au fost prezente și Altețele Regale.

Dacă treceți prin zonă nu ratați o vizită la această Biserică Domnească. În interior puteți admira frumoasele tablouri ale ctitorilor bisericii, mobilierul din lemn masiv, picturile si catapeteasma bisericii, sculptată în lemn aurit cu icoane originale, ce poartă amprenta pictorului Gheorghe Tăttărăscu.

Încă din secolul lXX biserica mângâie sufletele localnicilor. Este o biserică nu foarte mare, cu pereții din piatră, așezată într-un loc feeric, străjuită de Crucea de pe Caraiman. Un lucru mai puțin știut e că la zidirea ei s-a folosit piatră din Masivul Caraiman.

Planul bisericii a fost proiectat de către arhitectul român Ion N. Socolescu, iar lucrările au fost realizate de către meșterii italieni.
Catapeteasma din lemn sculptat și aurit realizată la Viena este o splendoare, iar mobilerul din stejar masiv, pictura și icoanele originale o fac să fie o adevărată perlă arhitecturală și religioasă a Bușteniului.


România e patria noastră și a tuturor românilor! La mulți ani România!
24/01/2022

România e patria noastră și a tuturor românilor!
La mulți ani România!


𝑺𝒂̆𝒓𝒃𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒊 𝒃𝒊𝒏𝒆𝒄𝒖𝒗𝒂̂𝒏𝒕𝒂𝒕𝒆!!!
24/12/2021

𝑺𝒂̆𝒓𝒃𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒊 𝒃𝒊𝒏𝒆𝒄𝒖𝒗𝒂̂𝒏𝒕𝒂𝒕𝒆!!!

𝐒𝐟𝐢𝐧𝐱𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐮𝐜𝐞𝐠𝐢, 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐚 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐞𝐢𝑳𝒐𝒄𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒓𝒖𝒈𝒂𝒄𝒊𝒖𝒏𝒆 𝒂𝒍 𝒅𝒂𝒄𝒊𝒍𝒐𝒓!Legendele și misterele fascinante din jurul Sfinxului su...
21/12/2021

𝐒𝐟𝐢𝐧𝐱𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐮𝐜𝐞𝐠𝐢, 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐚 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐞𝐢

𝑳𝒐𝒄𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒓𝒖𝒈𝒂𝒄𝒊𝒖𝒏𝒆 𝒂𝒍 𝒅𝒂𝒄𝒊𝒍𝒐𝒓!

Legendele și misterele fascinante din jurul Sfinxului sunt un magnet pentru turiștii care vin cu miile să viziteze monumentul naturii din vârful munților Bucegi. Sfinxul aflat pe platoul Bucegi , măsoară 8 metri în înălțime, 12 metri în lățime și este situat la o altitudine de 2216 metri.

Platoul Bucegi găzduiește una dintre cele mai impresionante monumente ale naturii din România, Sfinxul. Denumirea a fost aleasă datorită formei sale care seamănă cu chipul uman, formă rezultată în urma unei eroziuni eoliene produsă într-o perioadă îndelungată de timp. Contrar tuturor zvonurilor lansate cu privire la Sfinxul din Bucegi s-a demonstrat ca formarea acestuia s-a realizat pe parcursul a milioane de ani, în mod natural.

De-a lungul timpului, Sfinxul din Bucegi a fost considerat un mister al lumii, iar legendele nu s-au lăsat aşteptate.

Se spune că Sfinxul ar avea o însemnătate sacră, și a luat naștere în vremea dacilor. Platoul Bucegi ar fi fost locul de întâlnire al celor care doreau să aducă o ofrandă zeului Zalmoxis, iar totul ar fi început de la sacrificiul făcut de Decebal când și-a ucis fiul pentru a-l trimite ca mesager zeilor.

Oamenii au asemănat Sfinxul din Bucegi cu o fiinţă spirituală, o entitate care protejează ţinuturile cu puterile sale.
O zi pe an este legată de cel mai mare aflux de turişti pe Munţii Bucegi, în jurul Sfinxului. Câteva sute de turişti se adună în jurul monumentului pentru a primi energie de la “Piamida Energetică”. În 28 noiembrie, se spune că turiştii vin pentru a vedea cm razele Soarelui construiesc o piramidă energetică în jurul chipului sculptat în piatră de strămoşii noştrii sau de vânt, ploaie, îngheţ sau dezgheţ.

Accesul spre Platoul Bucegi este facilitat de existenţa telecabinei, traseul de la poalele munţilor până la Cabana Babele se parcurge în 15 minute. De aici până la Sfinx, traseul este accesibil şi nu pune dificultăţi de nici un fel..

Importanţa Sfinxului din Bucegi este subliniată şi prin faptul că a apărut în câteva filme româneşti, cu tematică istorică. În anul 1967 au apărut imagini cu Sfinxul din Bucegi în filmul “Dacii”, iar în anul 1971 în filmul “Haiducii lui Şaptecai”. De asemenea, o româncă stabilită în SUA, sprijinită de câţiva specialişti americani, a reuşit să creeze un film-documentar inedit despre misterele Sfinxului din Bucegi.

Platoul Bucegi este una dintre cele mai vizitate zone turistice ale României, de români şi străini deopotrivă. Mii de turişti ajung zilnic aici pentru a inspira aerul curat din Bucegi şi pentru a admira frumuseţile naturale ale României.

𝑴𝒂̆𝒏𝒂̆𝒔𝒕𝒊𝒓𝒆𝒂 “𝑺𝒇𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍 𝑨𝒏𝒕𝒐𝒏𝒊𝒆 𝒄𝒆𝒍 𝑴𝒂𝒓𝒆” – 𝑴𝒂̆𝒍𝒂̆𝒊𝒆𝒔̧𝒕𝒊, 𝑷𝒓𝒂𝒉𝒐𝒗𝒂𝑶 𝒇𝒓𝒖𝒎𝒖𝒔𝒆𝒕̧𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒊̂𝒕̧𝒊 𝒕𝒂𝒊𝒆 𝒓𝒆𝒔𝒑𝒊𝒓𝒂𝒕̧𝒊𝒂!Mănăstirea “Sfâ...
26/11/2021

𝑴𝒂̆𝒏𝒂̆𝒔𝒕𝒊𝒓𝒆𝒂 “𝑺𝒇𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍 𝑨𝒏𝒕𝒐𝒏𝒊𝒆 𝒄𝒆𝒍 𝑴𝒂𝒓𝒆” – 𝑴𝒂̆𝒍𝒂̆𝒊𝒆𝒔̧𝒕𝒊, 𝑷𝒓𝒂𝒉𝒐𝒗𝒂

𝑶 𝒇𝒓𝒖𝒎𝒖𝒔𝒆𝒕̧𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒊̂𝒕̧𝒊 𝒕𝒂𝒊𝒆 𝒓𝒆𝒔𝒑𝒊𝒓𝒂𝒕̧𝒊𝒂!

Mănăstirea “Sfântul Antonie cel Mare”, este situată pe Valea Vărbilăului în satul Mălăeștii de Jos, comuna Dumbrăveşti, la doar 28 de kilometri de Ploiești, 16 km de Slănic și nu departe de Mănăstirea Zamfirai. A fost ridicată într-o zonă cu veche tradiție monastică, în care, cu aproximativ două secole şi jumătate în urmă, exista un schit de călugări.

Şi cm locurile sfinte reînvie mereu din propria cenuşă, neţinând cont de timp sau decizii arbitrare, pe aceste locuri se află acum un complex mănăstiresc nou nouţ.Terenul a fost donat de Guiu Ion din Ploieşti, iar ctitorii sunt Vasile Cucu şi Traian Bledea.

Un loc parcă uitat de lume, dar important pentru Dumnezeu. Într-o odihnitoare gradină, frumos împodobită cu pomi și flori, se gășeste biserica de zid ce poartă trei hramuri :”Sfântul Antonie cel Mare” (17 ianuarie),”Sfântul Mucenic Fanurie”(29august), “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”(24 iunie). Piatra de temelie a fost pusă în anul 1995, iar biserica a fost terminată în anul 2004, an în care a avut loc și slujba de sfinţire.

Având o istorie recentă, mănăstirea de la Mălăeștii de Jos este însă bogată în împliniri pe tărâm duhovnicesc. Ajungând acolo, descoperi o frumuseţe aparte a locului, o linişte izbăvitoare şi o trăire duhovnicească pe măsura Lucrării Creatorului. Din anul 2006 și până în present, stareț aici este Ierom.Petru Ungureanu, venit de la mănăstirea prahoveană Turnu.

Mănăstirea Sfântul Antonie de la Mălăiești are o biserică de dimensiuni medii care nu impresionează prin grandoare, însă uimește prin slujbele săvârșite de către părinții slujitori, prin cuvântul de învățătură transmis la sfârșitul Sfintei Liturghii și prin forța cu care acest loc reușește să țină aproape enoriași tineri și chiar copii. În biserica mănăstirii este o linişte deplină.

Lăcaşul este o construcţie în formă de cruce de o rară frumuseţe. De pe partea exterioară a zidului bisericii, din picturi, sfinţii încolonaţi îmbie credincioşii la o discuţie cu Dumnezeu. Pe naos se ridică maiestuoasă turla mare octogonală, aşezată pe un soclu pătrat şi două turle mai mici desupra pronaosului. De o parte şi de alta a celor două canaturi de lemn masiv ale uşii de la intrare, meşterul Atomi Constantin a sculptat cu măiestrie portretele a patru sfinţi, încadrate în chenare de cruci şi viţă de vie : Antonie cel Mare, Fanurie, Ioan Botezătorul şi Vasile cel Mare.

În interior, altarul luminat de ferestre, este separat de naos prin catapeteasma sculptată în lemn de stejar de meşteri din Humuleşti. Pictura interioară, realizată în ulei de către Ade şi Nicoleta Voicu, îţi taie respiraţia. Culorile sunt atât de proaspete şi vii încât ai senzaţia că ai nimerit în mijlocul unui sfat ţinut de sfinţi în carne şi oase.

Pe aici sunt sate cu istorie așa de veche, încât însuși savantul Nicolae Iorga a scris despre ele. Că doar la Mălăești e locul în care a existat o fortificație romană(castru), iar la doi pași, la Coțofenești s-a descoperit Coiful de aur, ce datează din vremea strămoșilor noștri daci.

Copacii din jur parcă protejează şi resping orice zgomot venit din afara acestui perimetru. Aerul încărcat cu parfum de liliac şi iarbă proaspătă se furişează în respiraţie alungând umbrele sufletului, iar pacea senină, mângâiată de triluri de păsări, te îndemnă la meditaţie.

Colinele verzi din jurul mănăstirii se scaldă într-o lumină specială ce se revarsă pe acest colţ de rai. Pelerinii caută cu sufletul ceea ce lumea nu le poate oferi: fericirea prin iubire, ascunsă doar în emoţia întâlnirii cu Dumnezeu.

Peisajele ce înconjoară sunt splendide, așa că sfatul meu este să vă faceți măcar odată timp și să ajungeți aici!
Cineva spunea ca biserica este "Raiul cel de pe pamant" și tot Biserica poate fi ușa ta în Raiul cel de pe pământ și poate fi scara ta către Raiul cel din Cer.!

𝘾𝙖𝙨𝙩𝙚𝙡𝙪𝙡 𝘾𝙖𝙣𝙩𝙖𝙘𝙪𝙯𝙞𝙣𝙤 – 𝘽𝙪𝙨̧𝙩𝙚𝙣𝙞, 𝙋𝙧𝙖𝙝𝙤𝙫𝙖Mai puțin cunoscut decât Castelul Peleș, dar cu o istorie la fel de frumoasă, Ca...
04/11/2021

𝘾𝙖𝙨𝙩𝙚𝙡𝙪𝙡 𝘾𝙖𝙣𝙩𝙖𝙘𝙪𝙯𝙞𝙣𝙤 – 𝘽𝙪𝙨̧𝙩𝙚𝙣𝙞, 𝙋𝙧𝙖𝙝𝙤𝙫𝙖

Mai puțin cunoscut decât Castelul Peleș, dar cu o istorie la fel de frumoasă, Castelul Cantacuzino din Bușteni este un ,,rival” turistic pentru fosta reședință de vară a lui Carol I din Sinaia. Castelul Cantacuzino este unul dintre cele mai recente obiective turistice de pe harta staţiunii Bușteni. Se află în cartierul Zamora, iar astăzi turiştii au posibilitatea de a vizita un muzeu şi de a savura o cafea în casa celui poreclit „Nababul”.

Castelul Cantacuzino este un colț de istorie, bine îngrijit și păstrat, deși are mai bine de 100 de ani. Castelul a fost ridicat în anul 1911, proprietarul său fiind Gheorghe Grigore Cantacuzino. Porecla acestuia, „Nababul”, provine de la faptul că era foarte bogat. Arhitectul care s-a ocupat de proiect a fost Grigore Cerchez, care a ridicat această clădire alcătuită din patru corpuri principale: pavilionul central, pavilionul de serviciu, vila administrativă şi capela.

Ornamentele din castel sunt şi ele deosebite. Balustradele din lemn sunt frumos sculptate, plafoanele au grinzile pictate, şemineele sunt realizate din piatră albă, unele dintre decoraţiuni sunt executate din mosaic, iar geamurile cu vitralii sunt de o frumuseţe impresionantă.

În castel a fost amenajată şi o cafenea, care se pare că are succes, deoarece este plină mai tot timpul. Vizitatorii pot urca şi în turnul castelului, care oferă o privelişte splendidă asupra Văii Prahovei, a oraşului, dar şi a Crucii Eroilor de pe Caraiman.

Castelul Cantacuzino din Bușteni, este locul unde ai atâtea de văzut, descoperit și făcut, că o zi întreagă nu iți este de ajuns. Aici istoria și distracția se țin de mână, iar priveliștea te lasă cu gura căscată la propriu. Este unul dintre cele mai potrivite locuri de vizitat în weekend, te simți ca „Alice în țara minunilor” și nu este nici o exagerare!

Castelul, construit în stil neoromânesc, este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre cascade, fântâni arteziene și grotă. Edificiul a fost realizat în piatră și cărămidă și se întinde pe o suprafață de 3148 mp. Grădina de la poalele palatului a fost amenajată cu mult bun-gust, după moda parcurilor din marile capitale europene.

Vizitatorii au posibilitatea de a se plimba în curtea edificiului, aceasta fiind plină de fântâni arteziene şi grote, care dau un caracter de poveste locului.

Dacă vrei să iți potolești foamea, restaurantul CANTA CUISINE a fost conceput pentru a integra o atmosferă confortabilă și rafinată, cu servicii extravagante, rezultând o experiență romantică și elegantă. Aceasta stabilește starea de spirit pentru o întâlnire romantică, sau orice altă ocazie specială, alături de persoana iubită, prieteni sau familie.
Restaurantul este situat în incredibilul Castel Cantacuzino, iar elegantul design interior îl transformă într-un loc unic în România. ​

În zilele de vară, puteți degusta preparatele cu specific franțuzesc pe terasa restaurantului, unde vă puteți bucura de o priveliște extraordinară asupra munților Bucegi. Încăperile restaurantului sunt create în stiluri diferite de la o ambianță istorică – pivnița de vânătoare – până la o atmosfera de restaurant elegant.

De asemenea, Castelul Cantacuzino este disponibil şi pentru organizări de nunţi, botezuri sau alte evenimente. Chiar dacă preţurile nu sunt deloc mici, invitaţii la nuntă sunt înconjuraţi de istorie şi sunt priviţi de portretele Cantacuzinilor.

Domeniul Castelului Catacuzino de la Buşteni este unul dintre cele mai frumoase de pe Valea Prahovei.
O priveliște extraordinară asupra Munților Bucegi. Istorie, Artă, Relaxare, Aventură. Totul, la Castelul Cantacuzino!

!

𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑴𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒂𝒍𝒂̆ „𝑮𝒆𝒐𝒓𝒈𝒆 𝑬𝒏𝒆𝒔𝒄𝒖” - 𝑺𝒊𝒏𝒂𝒊𝒂, 𝑷𝒓𝒂𝒉𝒐𝒗𝒂Situată pe malul drept al râului Prahova din Sinaia, o localitate destu...
12/10/2021

𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑴𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒂𝒍𝒂̆ „𝑮𝒆𝒐𝒓𝒈𝒆 𝑬𝒏𝒆𝒔𝒄𝒖” - 𝑺𝒊𝒏𝒂𝒊𝒂, 𝑷𝒓𝒂𝒉𝒐𝒗𝒂

Situată pe malul drept al râului Prahova din Sinaia, o localitate destul de cunoscută și de populată de turiști în orice sezon al anului, Casa Memorială George Enescu încearcă să dea un răsunet destul de important stațiunii.

Casa Memorială „George Enescu”este un muzeu amenajat în Vila Luminiș, în cartierul Cumpătu din Sinaia, înconjurată de brazi. Adăpostește obiecte cu o valoare spirituală inestimabilă, obiecte care ne aduc aminte de viața și opera compozitorului.

Numeroase piese de valoare din cristal, porţelan, metal sau ceramică dau strălucire interioarelor.Vila este înscrisă în lista monumentelor istorice din județul Prahova.
Aici a locuit timp de peste 20 de ani, cel mai mare compozitor român al tuturor timpurilor, George Enescu.

Vila nu a fost construită întâmplător la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atât sentimental, cât şi profesional de acest oraş. Era un apropiat al familiei regale și protejat al Reginei Elisabeta, o mare iubitoare de artă și cultură și pentru care artistul susținea numeroase recitaluri la Castelul Peleș. Aceasta i-a oferit o cameră într-un colț liniștit al Castelului Peleș, unde să poată studia, recunoscându-i talentul deosebit al artistului.

Castelul a devenit astfel pentru Enescu rampa de lansare în lumea muzicală, punctul său de plecare în cariera sa internațională destul de cunoscută. Talentul compozitorului a reușit să facă cunoscută noua muzică românească, prin cele două "Rapsodii Române, ce s-au răspândit în întreaga lume unde el a reușit să amuțească publicul cu geniul său unic.

Frumuseţea locurilor, apropierea de Palatul Peleş și dorința de a rămâne în apropierea familiei regale, l-au determinat pe acesta să-şi construiască din banii câştigaţi în primul său turneu în America o vilă, după planuri proprii.

Ajutat de arhitectul Radu Dudescu, în anul 1926 a terminat construcția în stil brâncovenesc, o clădire simplă, așa cm îi plăcea artistului, un motto al său fiind ”simplitatea în viață este adevărata libertate”, evidențiat cel mai bine în camera acestuia, atât de mică și de simplă încât a fost denumită ”chilia maestrului”.

Înainte de a părăsi definitiv țara, emigrând la Paris, George Enescu a donat vila statului român în anul 1947, pentru a fi folosită ca loc de odihnă și de creație pentru artiști. Din anul 1995, vila a devenit Casa Memorială George Enescu, iar din 2007 – secţie a Muzeului Naţional “George Enescu”.

La intrarea în vilă se află bustul în marmură al lui George Enescu, realizat de sculptorul moldovean Ion Irimescu, fascinat de personalitatea acestuia. În salon se păstrează pianul maestrului, camera sa mobilată modest, într-un stil autentic românesc, locul preferat de odihnă al compozitorului după numeroasele sale concerte, iar camera soţiei, Maria Cantacuzino-Enescu, este decorată în stil eclectic.


,,În lumea muzicii – spunea Enescu – eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist şi profesor. Cel mai mult preţuiesc darul de a compune muzica şi nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”

𝐁𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐦𝐧 „𝐒𝐟𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐏𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐢 𝐈𝐨𝐚𝐜𝐡𝐢𝐦 𝐬̦𝐢 𝐀𝐧𝐚” – 𝐌𝐢𝐳𝐢𝐥, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚𝑶 𝒇𝒓𝒖𝒎𝒖𝒔𝒆𝒕̦𝒆 𝒓𝒂𝒓𝒂̆!La poalele dealurilor înconjura...
23/09/2021

𝐁𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐦𝐧 „𝐒𝐟𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐏𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐢 𝐈𝐨𝐚𝐜𝐡𝐢𝐦 𝐬̦𝐢 𝐀𝐧𝐚” – 𝐌𝐢𝐳𝐢𝐥, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚

𝑶 𝒇𝒓𝒖𝒎𝒖𝒔𝒆𝒕̦𝒆 𝒓𝒂𝒓𝒂̆!

La poalele dealurilor înconjurate de podgorii bogate care străjuiesc orașul Mizil, la doar câțiva kilometri de Ploiești , în parcul central de lângă Sala Sporturilor a fost ridicată Biserica de lemn care are hramul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”.

Este una dintre cele mai înalte biserici de lemn din România. Poate chiar cea mai înaltă. Biserica are o lățime de 32 de metri, turnul o înălțime de 52 de metri și a fost construită în stil maramureșean din lemn de brad și stejar, de meșteri din Baia Mare. Este o realizare deosebită, cu proporții armonioase.

Prispa îngustă înconjoară aproape toată biserica întreruptă doar de absidele laterale și absida altarului, toate de formă pentagonală. De un deosebit efect sunt cele două prispe din dreptul proscomidiarului și a diaconiconului care amintesc de prispele caselor țărănești. De formă pătratică, turnul este prevăzut cu un foișor deschis pe toate laturile. Mai sus de acesta se înalță coiful zvelt în vârful căruia se află crucea.

Exteriorul abundă de decorațiuni specifice: funia răsucită, crucea, arborele vieții, soarele, peștele, roata și coroana.
Biserica de lemn este o biserică ortodoxă frumoasă, cu o arhitectură impresionantă. Piatra de temelie a bisericii „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din Mizil, a fost pusă în anul 2006, iar sfințirea ei a avut loc la 21 octombrie 20007.

Dacă sunteți pe Drumul Vinului Prahova sau din Ploiești în drum spre Buzău, merită un popas pentru a admira acest lăcaș de cult cu o arhitectură magnifică!

A distribuit o amintire...
06/08/2021

A distribuit o amintire...

𝐌𝐚̆𝐧𝐚̆𝐬𝐭𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐢𝐬𝐬𝐢𝐨𝐭𝐚 – 𝐏𝐨𝐢𝐞𝐧𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐁𝐮𝐫𝐜𝐡𝐢𝐢, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚𝑪𝒐𝒎𝒐𝒂𝒓𝒂 𝒓𝒆𝒏𝒂̆𝒔𝒄𝒖𝒕𝒂̆!Departe de zgomotul lumii, dar aproape de oameni, ...
02/08/2021

𝐌𝐚̆𝐧𝐚̆𝐬𝐭𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐢𝐬𝐬𝐢𝐨𝐭𝐚 – 𝐏𝐨𝐢𝐞𝐧𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐁𝐮𝐫𝐜𝐡𝐢𝐢, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚

𝑪𝒐𝒎𝒐𝒂𝒓𝒂 𝒓𝒆𝒏𝒂̆𝒔𝒄𝒖𝒕𝒂̆!

Departe de zgomotul lumii, dar aproape de oameni, în inima câmpiilor judeţului Prahova, un inginer de origine aromână a ridicat o biserică ciudată ca arhitectură, dar nespus de frumoasă.

Acest mic colț de rai deranjat mai mult de albine, fluturi și păsărele se află în localitatea Poienarii Burchii, nu departe de malul râului Ialomiței și cu mirosul petrolului extras de sondele prahovene.

Frumoasa Mânăstirea Pissiota a fost ctitorită între anii 1928-1929 de omul de aleasă cultură, Nicolae Pissiota şi soţia sa Zoe Pissiota. Locul a fost cumpărat de la familia cunoscutului general Gheorghe Angelescu, nume de rezonanţă în istoria războiului de la 1877.

Nicolae Pissiota, născut în Grecia şi stabilit pe meleagurile noastre, dispunând de o mare avere și-a permis construirea acestui frumos lăcaş de cult. Discret, din cărămida de culoare roșie și locuită de măicuțe, biserica este o adevărată minune.

Micuță, intimă, caldă și frumos pictată, bisericuța ca o adevărată bijuterie își dezvăluie istoria. Stilul arhitectural al bisericii este cel al renașterii italiene înmănunchiat cu cel bizantin, lucru care îi dă mănăstirii o unicitate aparte față de alte lăcașe de cult din țara noastră.

Pissiota este o adevărată operă de artă unde artiști renumiți au lucrat la împodobirea ei. Elementul religios definitoriu din Sfânta Mânăstire Pissiota este reprezentat de Icoana Maicii Domnului cu Pruncul - icoană făcătoare de minuni pictată pe lemn de stejar.

Chiar dacă nu este realizată în maniera clasică bizantină, icoana impresionează prin frumuseţea şi puterea harului său, fiind apreciată nu doar de credincioşi, ci şi de criticii de artă. Aceasta a fost pictată de Gheorghe Eftimiu şi este de o frumuseţe tulburătoare.

Catapeteasma bisericii este sculptată în lemn de trandafir şi de cireş adus din Grecia, făcând un echilibru între sensibilitate şi migală sub influenţa artei italieneşti. Mobilierul bisericii este sculptat în lemn de stajar cu motive naţionale. Pardoseala este din marmură roşie de Carrara, iar la demisolul bisericii se află criptele cu rămăşiţele pământeşti ale ctitorilor.

Cocheta și inedita biserică a fost pictată de Costin Petrescu, același artist care a pictat fresca de la Ateneul Român și Catedrala din Alba Iulia. Biserica mai adăpostește și un mic muzeu subteran, amenajat în anul 1999, în care este expusă o piesă rară - o mică icoană, pictată pe lemn de Nicolae Grigorescu.

Vara, curtea mănăstirii este mirifică. Florile, curățenia, chiliile maicilor ne arată vrednicia lor. Curtea mănăstirii este plină cu flori de toate soiurile, arbuşti decorativi, iar în curtea sa păstrează și cateva specii de struți și păuni, ceea ce aduce culoare unei drumeții la Pissiota.

Arhitectura deosebită, culoarea roșie a bisericii, interiorul luminos și pictura, mulțimea de flori, liniștea din curtea lăcașului sunt elemente care dau un farmec aparte lăcașului de cult.

Un petec de rai unde liniștea și pacea Domnului sunt prezente, trainic întărite de Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului!

𝐏𝐞𝐧𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐂𝐨𝐥𝐢𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 – 𝐔𝐫𝐥𝐚𝐭̦𝐢, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚𝑶 𝒆𝒙𝒄𝒖𝒓𝒔𝒊𝒆 𝒅𝒆 𝒘𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅 𝒊̂𝒏 𝒍𝒖𝒎𝒆𝒂 𝒗𝒊𝒏𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓!La poalele dealurilor din Urlați, la...
22/07/2021

𝐏𝐞𝐧𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐂𝐨𝐥𝐢𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 – 𝐔𝐫𝐥𝐚𝐭̦𝐢, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚

𝑶 𝒆𝒙𝒄𝒖𝒓𝒔𝒊𝒆 𝒅𝒆 𝒘𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅 𝒊̂𝒏 𝒍𝒖𝒎𝒆𝒂 𝒗𝒊𝒏𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓!

La poalele dealurilor din Urlați, la doar 20 de kilometri de Ploiești departe de agitația citadină, într-o zonă naturală și o locație specială se află situatã Casa Colinelor în același loc cu crama 1000 de Chipuri, înconjurată de întinsele coline cultivate cu viță de vie.

Povestea celor 1000 de Chipuri începe la vie și se continuă în cramă. Crama este vestită în zonă pentru că cei de acolo nu consideră că vinul este doar băutură, ci artă. Pensiunea Casa Colinelor dispune de 20 de spații de cazare, restaurant, parcare păzită și o terasă exterioară splendidă unde vă puteți relaxa admirând peisajul care este absolut minunat.

Cadrul natural, spațiul generos și decorul elegant sunt doar câteva elemente care pot contribui la crearea unei atmosfere inedite. O clădire care a fost recondiționată și transformată într-un confortabil minihotel, este cea mai bună soluție pentru iubitorii de vinuri și natură.

Așezată în mijlocul a 63 de hectare de vie pe rod, crama oferă ocazia unor priveliști pitorești, plimbări în natură și a degustării vinurilor de top direct din baric, din portofoliul 1000 de Chipuri, într-o atmosferă cât se poate de relaxantă.

La cramă, pot găsi o varietate de soiuri specifice zonei viticole Dealu Mare și pot alege vinul preferat. Degustările organizate sunt o expresie a rafinamentului și se adresează pasionaților de vinuri și iubitorilor de frumos,însoțite de frumoasele povești despre soiuri și podgorii, taninuri și fructe, culori și texturi, coline și soare, dragoste și știință, gust și amintire, om și istorie, se vor constitui în momente de neuitat răsfăț.

Vinurile 1000 de Chipuri sunt mai puțin cunoscute, dar foarte apreciate pentru caracteristicile și aromele unice.

Acest obiectiv important de pe Drumul Vinului este unul cu totul și cu totul special, datorită locului și peisajelor superbe din zonă. Turiștii au posibilittea să facă plimbări pe dealuri printre vii și la câteva obiective turistice: Mănăstirea Jercălăi, Conacul Bellu sau Crama Basilescu.

𝐁𝐚𝐫𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐏𝐚𝐥𝐭𝐢𝐧𝐮 – 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐚 𝐃𝐨𝐟𝐭𝐚𝐧𝐞𝐢, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚𝑳𝒂𝒄𝒖𝒍 „𝒅𝒆 𝒔𝒎𝒂𝒓𝒂𝒍𝒅”!Așezat într-o zonă montană pitorească pe valea râului Doftan...
15/07/2021

𝐁𝐚𝐫𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐏𝐚𝐥𝐭𝐢𝐧𝐮 – 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐚 𝐃𝐨𝐟𝐭𝐚𝐧𝐞𝐢, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚

𝑳𝒂𝒄𝒖𝒍 „𝒅𝒆 𝒔𝒎𝒂𝒓𝒂𝒍𝒅”!

Așezat într-o zonă montană pitorească pe valea râului Doftana, barajul cu înălțimea de 108 metri impresionează prin frumusețea și grandoarea sa, oferind turiștilor o priveliște cu peisaje spectaculoase. Reprezintă poarta magică de intrarea în frumoasa localitate Valea Doftanei.

Toată zona impresionează la rându-i prin sălbăticia sa naturală. Pădurile străbătute de poteci înguste, văile, râurile și peisajele sunt desprinse parcă din povești. De asemenea, aici puteți admira și peisaje autentice românești, cu pajiști, animale lăsate libere, căpițe de fân și căsuțe mici de munte, cu garduri joase din lemn. O adevărată oază de relaxare!

Barajul Paltinu a fost construit între anii 1966 și 1971 și este primul baraj din țară în dublu arc cu rost perimetral, considerat unul dintre cele mai frumoase baraje din România. Acesta a fost dat în funcțiune în anul 1971, iar între anii 1976 și 1982 au fost făcute consolidări.

Dincolo de destinația clară pe care acesta o are, și anume alimentarea cu apă potabilă a municipiilor Câmpina și Ploiești, el este și un loc pitoresc ales de mulți turiști ca destinație de vacanță. Luciul apei fascinează, mai ales în sezonul cald, când apa capătă o culoare verde smarald.

Pe lângă utilitatea sa evidentă, barajul surprinde prin spectaculozitatea sa și atrage, zilnic, turiști dornici să se relaxeze la o partidă de pescuit, la o plimbare cu barca sau la vânătoare și să se bucure de peisajele absolut ireale pe care le oferă această zonă. Pe Paltinu, însă, înotul nu este indicat datorită curenților.

Întreaga zonă a barajului Paltinu este una care îți taie respirația prin grandoarea și liniștea pe care ți le oferă. Nu degeaba, zilnic, zeci, poate sute de turiști fac un popas în zonă pentru a admira frumusețea acestui loc și pentru a se încărca cu energia dată de el.

,, Azi, mai mult decât… un baraj și… un lac, o zonă cu peisaje mirifice, un loc în care munții și dealurile se îmbățișează iar apele le stau chezășie”…

𝐁𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐒𝐟. 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 – 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐜𝐡𝐢𝐨𝐣𝐝, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚𝙐𝙣 𝙡𝙤𝙘 𝙗𝙞𝙣𝙚𝙘𝙪𝙫𝙖̂𝙣𝙩𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝘿𝙪𝙢𝙣𝙚𝙯𝙚𝙪!Așezată în vechea vatră a satului de centru, ...
09/07/2021

𝐁𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐒𝐟. 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 – 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐜𝐡𝐢𝐨𝐣𝐝, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚

𝙐𝙣 𝙡𝙤𝙘 𝙗𝙞𝙣𝙚𝙘𝙪𝙫𝙖̂𝙣𝙩𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝘿𝙪𝙢𝙣𝙚𝙯𝙚𝙪!

Așezată în vechea vatră a satului de centru, Biserica „Sfântul Nicolae” din comuna Starchiojd a fost construita în secolul al XVlII-lea din bârne de stejar și piatră acoperită cu șindrilă de brad. Lăcașul de cult a fost reconstruit între anii 1980-1987, iar pictura refăcută în 1995.

Biserica a fost declarată monument istoric datorită vechimii pastorale din care este construită și datorită formei sale.
Elementul decorativ important din exterior îl constituie măiestria cu care meșterii dulgheri au sculptat cu barda.

Pictura bisericii prezintă interes datorită faptului că ea constituie un unicat precum și prin modul ei artistic, documentar și iconografic.

Frumusețea picturii și mai ales încadrarea armonioasă a chipului straniu al Sfantului cu cap de miel în naosul bisericii, ceea ce captează atenția, l-au determinat pe Nicolae Iorga să aducă aici și înalte personalități ale casei regale precum Ferdinand I și Carol al II-lea, dar și personalități ale patriarhiei Românești.

Marele savant Nicolae Iorga mai venea însotit și de alte personalități străine și de studenți de la Universitatea Populară din Vălenii de Munte aproape în fiecare an.
Nicolae Iorga a apreciat în mod deosebit interiorul bisericii, care are o „zugraveală arhaică plină de pricepere și de poezie naivă”. Cărțile de slujbă au rânduri din veacul al XVIII-lea, care vorbesc de cutremure și alte întâmplări uitate.

Clopotnița bisericii este construită din piatră și datează din anul 1818. De-alungul timpului aceasta a suferit avarii și au fost făcute reparații capitale mai ales în urma seismelor din anii 1940 și 1977.
Faima Bisericii „Sfântul Nicolae” este un motiv suficient de bun pentru a fi vizitată!

𝐆𝐫𝐚̆𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐁𝐨𝐭𝐚𝐧𝐢𝐜𝐚̆ 𝐁𝐮𝐜𝐨𝐯, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚𝑼𝒏 𝑹𝒂𝒊 𝒂𝒍 𝑵𝒂𝒕𝒖𝒓𝒊𝒊!La doar 7 km distanţă de Ploieşti, se întinde pe o suprafaţă de aprox...
01/07/2021

𝐆𝐫𝐚̆𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐁𝐨𝐭𝐚𝐧𝐢𝐜𝐚̆ 𝐁𝐮𝐜𝐨𝐯, 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚

𝑼𝒏 𝑹𝒂𝒊 𝒂𝒍 𝑵𝒂𝒕𝒖𝒓𝒊𝒊!

La doar 7 km distanţă de Ploieşti, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 15 ha cea mai tânără Grădină Botanică din țară, amplasată în apropierea grădinii zoologice din Parcul Memorial Constantin Stere de la Bucov.

Nu ai cm să treci nepăsător pe lângă ea, întrucât frumusețea ei te atrage ca un magnet. Grădina este un adevărat paradis având în vedere sutele de trandafiri înfloriți, aborii înalți, fântâna arteziană, dar și atracția celor mici, un mic iaz cu pești.

Cei care ajung aici pot admira peste 300 de specii de arbori și arbuşti, plante şi flori ornamentale, iazul cu nuferi și peşti exotici, dar şi o interesantă fântână arteziană în formă de piramidă, repartizate în diverse sectoare, precum Grădina Engleză, Grădina Italiană, Grădina Franceză şi o zonă alpină.

Grădina Botanică este o oază de linişte şi frumos, un regal de verde și culoare, este o adevărată splendoare. Este hrană pentru suflet!

Pasionaților de flori sau celor care vor să studieze mai mult botanica sau pur și simplu își doresc un loc relaxant și încântător pentru plimbare, recomandăm cu toată căldura să meargă să viziteze Grădina Botanică de la Bucov.

𝑰𝒂 𝒅𝒆 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒛𝒂 – 𝒔𝒊𝒎𝒃𝒐𝒍 𝒂𝒍 𝒕𝒓𝒂𝒅𝒊𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝒔𝒕𝒓𝒂̆𝒎𝒐𝒔̦𝒆𝒔̦𝒕𝒊De Sânziene, pe 24 iunie, în fiecare an este sărbătorită Ziua Universa...
24/06/2021

𝑰𝒂 𝒅𝒆 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒛𝒂 – 𝒔𝒊𝒎𝒃𝒐𝒍 𝒂𝒍 𝒕𝒓𝒂𝒅𝒊𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝒔𝒕𝒓𝒂̆𝒎𝒐𝒔̦𝒆𝒔̦𝒕𝒊

De Sânziene, pe 24 iunie, în fiecare an este sărbătorită Ziua Universală a Iei. Bluza tradițională românească este un simbol internațional al culturii române și o piesă emblematică a costumului popular național românesc. Ia, reprezintă mai mult decât un obiect vestimentar tradițional românesc, este un simbol naţional, o poveste şi o carte de istorie.

Aceasta reprezintă cămaşa tradiţională lăsată moştenire de la strămoşii noştri, care este purtată cu grijă din generaţie în generaţie pentru a transmite şi păstra cât mai mult din simbolistica şi energia ei spirituală.
Ia a fost și ne este mereu aproape de suflet. Broderiile bogate, unicat, cusute manual și cu multă migală, fascinează prin frumusețea și originalitatea lor.

Simbolurile brodate vorbesc despre viața și familia femeilor care au cusut aceste cămăși, despre zona geografică în care au fost ele realizate, dar și despre preocupările meșteșugărești ale satului.

Celebra ie este articolul vestimentar care s-a făcut cel mai remarcat în lumea întreagă și care le-a arătat tuturor că straiele românești sunt de o frumusețe covâșitoare. Desenele cusute pe pânză, sunt adevărate simboluri magice, menite să îi poarte noroc celei care îmbracă aceste Ii și să le apere de ghinion și de rău.

Numeroase personalități ale României au integrat în garderoba lor ia: regina Maria, principesele Ileana și Elena, cântăreața Maria Tănase. Regina Maria, care a fost și artistă, soldat, diplomat, a fost atrasă de arta populară românească, de multe ori adaptându-și garderoba în funcție de aceasta. Regina Maria s-a lăsat fotografiată deseori în ia populară, boemia acelor vremuri fiind influențată de exemplul vestimentar al reginei.

Frumoasa ie românească a fost și este, în continuare, sursă de inspirație pentru creația vestimentară a unor celebri designeri precum Yves Saint Laurent care a dedicat o întreagă colecție în anii 1980 intitulată ,,La blouse roumaine”, colecție care ulterior i-a inspirat și pe alți designeri celebri.

Printre designerii români care s-au inspirat din portul traditional românesc îi amintim pe Adrian Oianu, Corina Vlădescu, Ingrid Vlasov și mulți alții. Iar pe meleagurile Prahovene in localitatea Breaza o tânără talentată - Anda Mănescu care și-a dezvoltat o afacere de succes.

O ie poate fi o lecție de istorie, dar pentru a o învăța avem nevoie de exercițiu și de timp.
Unică și încărcată de poveste, Ia de Breaza te pune mereu în centrul atenției. Iile de Breaza au ajuns să facă înconjurul lumii datorită frumuseții și unicității lor.

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Alege Prahova posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share