Romania In Inima Mea

  • Home
  • Romania In Inima Mea

Romania In Inima Mea Romania In Inima Mea este o campanie de promovare a turismului din tara noastra.
(2)

  | "Revino cu atenția spre vinul, brânza și casa românească!"Totul are o legătură, o ordine și un rost. Inclusiv depărt...
29/01/2023

| "Revino cu atenția spre vinul, brânza și casa românească!"
Totul are o legătură, o ordine și un rost. Inclusiv depărtarea de tot ce-a însemnat românesc. Era cumva și normal după toată acea uniformizare impusă forțat și raționalizare până la os (la propriu și la figurat)… Când am scăpat, am vrut de toate de la toți, numai de la noi nu! Însă orice plecare de acasă are și o întoarcere…

Deci, ce găsim când revenim?

Oameni care cresc și care-și doresc dinadins să tragă și țara asta după ei prin business-urile lor (indiferent că sunt din HORECA sau alte domenii), oameni care-s îndrăgostiți de România, de geografia ei, terroirul, vinurile, gastronomia și orizonturile pe care simt că le pot lărgi oricât le-ar fi de greu să împingă la ele.

Imperfecțiuni avem cu toții, cm avem și calități. N-ar fi mai bine să tragem împreună ca acestea din urmă să le suplinească/corecteze pe cele dintâi?!
_____

Ți-am tot povestit anul trecut despre specificitatea zonelor viticole din România, iar la începutul lui ianuarie am subliniat de ce este așa mare brânză să cunoaștem terroirul și turismul nostru inclusiv prin Harta Producătorilor de Brânzeturi.

💚 Ce-ai zice dacă ai vizita întreaga Românie viticolă în trei zile, între 6-8 mai 2023 la “Revino Bucharest Wine Show, 6th Edition”?
Sau că în octombrie (21-23), la “Salonul gastronomic Revino Gourmet, 1st Edition” poți interacționa direct cu producătorii de brânzeturi artizanale și de fermă?

🫶 Te vei lămuri la aceste evenimente că ce crește împreună, merge împreună și că la sucul de struguri vs. lapte se produce o înnobilare prin fermentarea și adăugarea de drojdii selecționate sau bacterii. Din pricina acestei evoluții ajungem să spunem că vinul “miroase a…” și “are gust de…” dar niciodată de struguri, iar despre brânzeturi spunem că se împart de fapt în șapte grupe de mirosuri: lactic, floral, ierbos, fructat, gust de nucă, grajd (bălegar) și picant.

Mult de digerat? Atunci cumpără bilet din timp și hai să testezi cu toate simțurile cm a crescut România în ultimii ani!

📸 credit | Revino Cheese & Wine / revino.ro

  | “Stilul brâncovenesc — primul stil românesc | Monumente religioase din București”BIJUTERII. Cu volumetrii și repreze...
26/01/2023

| “Stilul brâncovenesc — primul stil românesc | Monumente religioase din București”
BIJUTERII. Cu volumetrii și reprezentări vegetale (frunze de acant, vrejuri, struguri, floarea soarelui, trandafiri etc), zoomorfe (păsări, şerpi, dragoni) sau antropomorfe (îngeri, sfinți), colorate fără vreo restricție (doar de cea a indisponibilității anumitor pigmenți din pricina vremurilor) sau cu exterior cuminte dar interior exploziv.

Te-am prins! Nu vorbim despre podoabele femeilor, ci despre clădirile în stil brâncovenesc; așa că ne oprim puțin asupra câtorva monumente religioase din capitală:

💚 Biserica Fundenii Doamnei (1699) — ridicată pe malul lacului Fundeni, se află la aprox. 20 km depărtare de ansamblul Mogoșoaia (acesta la rândul lui fiiind un simbol laic de referință al stilului).

💚 Biserica Sfântul Gheorghe Nou (1707) — locul unde se și odihnește trupul lui Constantin Brâncoveanu. Se află chiar la kilometrul 0 al Bucureștiului, în centrul capitalei. Aici, pe un perimetru relativ restrâns, întâlnim numeroase lăcașuri de cult ridicate în acest stil sau urmând influențele brâncovenești: Biserica Doamnei, Biserica Stavropoleos, Biserica Crețulescu, Biserica Colțea, Catedrala Patriarhală care reprezintă o fază premergătoare și începuturile acestui stil și Mănăstirea Antim ctitorită de marele ierarh Antim Ivireanul (obiectiv turistic căruia i-am dedicat o postare specială în sept. anul trecut).

💡 Ca o curiozitate, în Biserica Sfântul Gheorghe Nou a fost făcută slujba de înmormântare a poetului național Mihai Eminescu.
_____

🫶 Ascunse pe după blocuri comuniste sau încă înconjurate de ambientul natural cm intenționat erau poziționate (parcuri, lacuri, râuri, heleștee), aceste bijuterii arhitecturale te așteaptă să le auzi poveștile tumultoase din gura ghizilor și a istoricilor pasionați — căci așa un trecut are nevoie de intonație și bătaie de inimă! …nu degeaba au rezistat atâtor atacuri ale invadatorilor, cutremurelor, sărăciei și a timpului în sine.

📸 credit | lovedeco.ro | thecrazytourist.com | imagoromaniae.ro | pinterest.com

  | Freeride ski și snowboardDouă orizonturi — cel al văzduhului și cel al crestelor de munți cu unghiuri frânte ca un E...
21/01/2023

| Freeride ski și snowboard
Două orizonturi — cel al văzduhului și cel al crestelor de munți cu unghiuri frânte ca un EKG “normal”.
Două stări de fapt — oboseală fizică și îndârjire.
Două emoții intense — adrenalină și eliberare.
Două culori — albastru adânc și alb orbitor.

Cei care ajung acolo sus, unde se termină Pâmântul și începe Universul, sunt o altă specie de oameni! Ei renunță pentru câteva ore la viața de la “subsol” tocmai ca să îngrămădească mai multă viață-n ei când își dau drumul de pe versant. Skiatul/snowboardingul tip freeride (adică în afara pistelor pentru ski de masă), neprevăzutul, incontrolabilul controlabil, adrenalina, zăpada neatinsă, frumusețea “necuprinsului” — sunt pentru ei un microb care îi dezleagă de tot și toate.

⛷ Poate nu știai, însă există inclusiv în România competiții de freeride care testează elasticitatea mușchilor și a minții.

UNDE?
În Munții Bucegi (Sinaia și nu numai), Făgăraș (Bâlea Lac) și Retezat-Godeanu — mai exact Red Bull Oslea Hike & Ride (anul acesta în 17-18 feb.) Dacă îți plac aceste sporturi, dar totuși nu te țin balamalele pentru a participa, poți fi unul din susținătorii care ridică moralul și tonusul participanților.

🫶 Have fun! But stay safe!

📸 credit | ski-outdoor.ro

  | Afecțiuni ale ierniiE frig, e cald, e și mai frig, e amăgitor de cald, e vânt șuierător, e soare cu multe UV în vârf...
18/01/2023

| Afecțiuni ale iernii
E frig, e cald, e și mai frig, e amăgitor de cald, e vânt șuierător, e soare cu multe UV în vârf de munte, e wiii! buf! și poc! pe pârtia de ski…

Dermatite, piele obosită cu aspect tern, edeme, entorse și alte traumatisme de pe la ski, probleme digestive, luat în greutate, sistem imunitar slăbit datorită virușilor și deficitului de vitamine și lumină, chef de viață ca de Blue Monday… Nu-i a bună! Sună a măsuri holistice de recuperare, regenerare, realiniere și reconectare cu corpul.

Unde putem trata (și/sau suplimenta tratamentul alopat) al afecțiunilor de iarnă?

🫧 În Lacu Sărat (Brăila) există unul dintre cele mai mineralizate nămoluri sapropelice din țară, numit și elixirul negru. Tratamentul cu acest nămol este ideal în ameliorarea afecțiunilor reumatologice, dermatologice, inflamatorii, ginecologice, endocrine, respiratorii și ale sistemului nervos central, stări post-traumatice, stres, suprasolicitare, sedentarism și alimentație.

🫧 Izvoarele din Băile Felix și Herculane sunt resurse terapeutice de mare valoare și sunt indicate în principal pentru: spondiloze, discopatii, poliartrită, sciatică, afecțiuni post-traumatice și neurologice (stări după operaţii pe articulaţii, stări după fracturi, pareze, paralizii) sau afecțiuni asociate (digestive, renale, cardio-vasculare, dermatologice, endocrine, ginecologice sau de nutriție.
Utilizarea băilor cu sulf se face la recomandarea medicului pentru cei cu diverse afecțuni și cu precauție de către persoanele sănătoase.
______

💚 Iată, există și în România investitori idealiști care se încăpățânează să pună pe harta turismului medical centrele balneare și de wellness construite “ca afară”, doar-doar om călători și noi prin țară! Ofertă există. Ține de noi să ridicăm cererea!

🫶 Să fie 2023 anul în care corpul, mintea și emoțiile noastre nu mai conviețuiesc într-un Babilon, ci vorbesc toate trei aceeași limbă!

📸 credit | Lacu Sărat by picomartravel.ro

  | Muzee pentru copii— Maamiiii, mă plictiseeeesc!— Gata! Îmbrăcarea și la muzeu cu tine! — Ce-i aia? Ce facem cu cei m...
16/01/2023

| Muzee pentru copii
— Maamiiii, mă plictiseeeesc!
— Gata! Îmbrăcarea și la muzeu cu tine!
— Ce-i aia?

Ce facem cu cei mici iarna, când e frig și/sau bate vântul de mai să-i ia pe sus? Îi ducem la muzeu! …mai ales dacă pentru ei ar fi prima oară.

Clădirile acestea care pun bine la păstrare colecții de animale, de plante, de tablouri, de haine, de mașini, de ceasuri și de tot felul de alte obiecte pe care ai sau nu voie să le atingi, nu-s altceva decât “porți” către “Cum a fost odată…” sau “Ce-ar fi dacă/Cum se simte când…?”

💚 UNDE GĂSIM cele mai interesante muzee pentru copii?
în BUCUREȘTI:
- Casa Experimentelor — primul centru științific non-profit din România
- Muzeul de Artă Contemporană
- Muzeul Simțurilor
- Casa EFdeN — casă solară smart și hub de sustenabilitate & smart living
- Observatorul astronomic

în CLUJ
- Muzeon - Muzeu cu povești de viață

în BRAȘOV
- Muzeul Amintirilor din Comunism
- Muzeul de Științe

în jud. PRAHOVA
- Salina Slănic Prahova - Supernova Planetarium — Cerul de sub Pământ
- Ploiești - Muzeul de Științe ale Naturii

…iar lista e lungă dacă răscolim dintr-un spațiu de curiozitate trecutul, prezentul și viitorul.
______

🫶 Legăturile cu trecutul nu se pot uita, chiar și dacă am vrea, însă este sănătos să le documentăm, celebrăm, admirăm, doar să le privim + să le înțelegem sau nu — e ok și asta.

Copiii înțeleg lumea Altfel. Ei nu au preconcepții sau alte limitări, ci deschidere și curiozitate. Ei primesc lumea; lumea e cea care, uneori, îi respinge în mod brutal… ca și când a uitat că viața a început de la stadiul de copil.

📸 credit | madc.ro | muzeon.ro | momadica.ro

  | Ce mare brânză…?! Chiar așa, ce mare brânză că fug până ici colea, la vecinu’ de peste graniță să mănânc din brânza ...
13/01/2023

| Ce mare brânză…?!
Chiar așa, ce mare brânză că fug până ici colea, la vecinu’ de peste graniță să mănânc din brânza lui, din carnea lui, croissantele, eclerele… sau că-i beau vinurile și cafelele? …Ideea e că nu-i doar un Eu, ci milioane de astfel de Eu. O demonstrează simplu statisticile că ne aruncăm cu entuziasmul, bagajele și banii spre atracțiile turistice din afară mai abitir decât spre cele din țară. Ce-i al nostru pare că ne plictisește sau nu-i cool destul, însă doar de l-am privi cu o altă lentilă, una de apropiere, ca să vedem mai bine că și la noi se produc, de exemplu, niște brânzeturi de se oprește lumea-n loc!

Unde? Culmea, prin toată România!
Nici n-are rost să mai enumerăm toate localitățile că ne-am lungi până mâine, dar ia-le la puricat direct de pe Harta Producătorilor de Brânzeturi alcătuită de cei de la revino.ro.

🫶 Știai că Țara Dornelor are o rețetă de șveițer deja de ani buni încetățenită, ca și cm ar fi a noastră? Sau că la Sârbova, în județul Timiș, se produc brânzeturi după rețete italienești de genul Tondello, Tomasar, Ricotta, Stracchino și Caciotta? Ori că brânza de capră devine tot mai sofisticată pe dealurile Feleacului?

💚 Ne pregătim vacanțele în jurul obiectivelor turistice, însă de ce n-am putea trata un aliment cu exact același interes?
Hai, caută o casă de oaspeți (vezi că ți-am povestit despre ele în articolul anterior) și încheagă tu un întreg sejur gastronomic în jurul ideii că “a mânca natural” nu-nseamnă altceva decât să ingerezi un întreg ecosistem neperturbat ori brusc întrerupt — de la plai la gura ta și-apoi la urechea lui Dumnezeu mulțumindu-i pentru masa asta bună…

📸 credit | Revino Cheese & Wine / revino.ro

  | Case de oaspeți | "— Poftiți, intrați! De când am construit v-am tot așteptat!…"RĂDĂCINI. Rădăcinile nu se smulg. Și...
08/01/2023

| Case de oaspeți | "— Poftiți, intrați! De când am construit v-am tot așteptat!…"
RĂDĂCINI. Rădăcinile nu se smulg. Și de crezi că te depărtezi de ele de bună voie și nesilit de nimeni, la un punct (de cotitură) te vor (a)trage înapoi cu un recul de nici nu vei ști ce și de unde te-a trăsnit! Rădăcinile nu uită. Nu Te uită!

În peregrinările noastre de a cunoaște, a compara, a cerne și a socoti ce rămâne, vrem de fapt să ajungem la o descoperire de sine; cât din SINE e pur al nostru și cât al strămoșilor noștri? Clarificarea aceasta se întâmplă în liniște, cel mai adesea pe pământul pe care-am crescut.

În ultimii 10 ani (plus, minus) au luat ființă zeci de proiecte de reabilitare a caselor vechi (românești, săsești, ungurești, lipovinești) în mediul rural. Fie că ne-am dezis de ea sau ne-a fost înșfăcată de regimul comunist care ne-a trimis la oraș, “viața la țară” ne vorbește iară. O avem în ADN și ne face bine — fie că luăm contact cu ea preț de câteva zile sau o transformăm într-un business de familie, să vie și alții să se limpezească la cap și la suflet…

💚 Biertan, Richiș, Cincșor, Micloșoara, Mălâncrav, Viscri, Șona, Berislăvești, Curtea de Mușcel, Breb, Sângeorz-Băi — sunt doar un vârf de ac din lungul șir al satelor din România cu “rădăcini” arhitecturale și socio-culturale revitalizate. Când ajungi aici, la aceste case de oaspeți cu un Ceva al lor aproape sacru, lasă mâțele să toarcă-n tihnă pe sobă, iar tu vezi-ți de experiențele gastronomice, activitățile în aer liber de trezire a corpului, de yoga, socializare, contemplare, visare… de iubire și îmbrățișare a rădăcinilor!

🫶 …și cine știe, poate-ai să găsești și tu un loc al tău care să te facă să zici: “Eu de-aicea nu mai plec decât cu picioarele-nainte!”…

📸 credit | Wildventure Romania | Albastru si Origini

  | Iarnă de festival în 2023Iarna hibernăm, sau ne distrăm? Unde, când și pentru ce plecăm să descoperim în alte moduri...
05/01/2023

| Iarnă de festival în 2023
Iarna hibernăm, sau ne distrăm?
Unde, când și pentru ce plecăm să descoperim în alte moduri România cea Altfel?

Uite, ți-am pregătit mai jos o listă cu festivalurile pe timp de iarnă, din februarie și martie 2023 (ianuarie fiind lună de hibernare pentru noi, însă nu și pentru organizatori 😀 )
______

🎧 Dacă te pasionează sporturile de iarnă, muzica tehno și afmosfera de festival à la Untold/Neversea, ai două opțiuni ce le îmbină pe toate: Winterfest și Massif.

⛷ Ești competitiv și “munțoman” până în măduva oaselor? Atunci tu sigur nu hibernezi, ci te antrenezi deja pentru cursele de ski și alpinism de la Ski Alpinism Race, din luna martie.

🎼 Sau poate ești un meloman cu urechi și inimă receptivă la poezia instrumentelor de muzică clasică. Pentru asta te trimitem la Classix, deja ediția a IV-a, din Iași - orașul cuvintelor (neapărat să citești postarea noastră dedicată, de acum câteva săptămâni).

💃🏻 Le ai cu dansul latino ceva mai mult decât a te feri să nu-ți calci partenerul pe picior? Atunci și tu să te antrenezi până-n martie, iar dacă-ți iei pantofi de dans noi, să-i înmoi bine pe ringul de dans ori prin sufragerie ca să nu faci bătături enervante fix la Salsa Addicted Festival 🫣!
______

FEBRUARIE
24.02 - 26.02 | Winterfest, Vatra Dornei
23.02 - 04 mar. | Classix Festival, Iași

MARTIE
03 - 05.03 | BeMassif, Poiana Brașov
11 - 12.03 | Ski Alpinism Romania Race, Bâlea
10 - 13.03 | Salsa Addicted Festival, Timișoara

📸 credit | paginile oficiale ale festivalurilor

La mulți ani 🥂 și la cât mai multă deschidere pentru înțelegerea LOCULUI de unde vin ceilalți — cel Nativ cu contextul s...
31/12/2022

La mulți ani 🥂 și la cât mai multă deschidere pentru înțelegerea LOCULUI de unde vin ceilalți — cel Nativ cu contextul său spațial și socio-familial, cât și cel Emoțional care ne leagă sau dezleagă în funcție de limpezimea “apelor” în care ne scăldăm la fiecare interacțiune.

Neapărat CURIOZITATE pentru a găsi oamenii-experiență, căci ei îți vor ghida pașii spre locuri noi din inima unui oraș sau chiar inima ta, plus multă BUNĂSTARE a corpului, a mindsetului și a buzunarului să poți explora toate colțurile din România ta!

An Nou fericit!

  și   | Să începem Anul Nou ,,pe curat”!Identificare - Debarasare - Purificare - Integrare. Patru cuvinte de luat amint...
28/12/2022

și | Să începem Anul Nou ,,pe curat”!
Identificare - Debarasare - Purificare - Integrare. Patru cuvinte de luat aminte nu doar pentru curățarea caselor, ci și a corpului și minții în care locuim — acestea două din urmă fiind casa noastră cea mai importantă, dar culmea, lăsată mereu la urmă…

Da, ne primenim casele în fel și chip înainte de marile sărbători sau schimbări din viața noastră (Crăciun, Anul Nou, Paștile sau căsătoria copilului devenit adult) — proces realizat ,,cu sfințenie”, cm ne place să spunem, independent de cât de mult ne spetim pentru redarea luciului fiecărui colțișor și obiect aflat în posesia noastră.

Spălăm și curățăm exteriorul cu o atenție exhaustivă, însă interiorul în responsabilitatea cui rămâne dacă nu a noastră? Cum scoatem ,,vechiturile” din noi — adică stresul, oboseala, energiile stagnante, reziduurile emoționale bine încastrate în mușchii corpului, un mindset care nu ne mai servește, prejudecăți, frustrări și alte cele?

💚 O soluție outside the box ne-o oferă Natura: terapie de purificare energetică stând sub o cădere de apă. Știai de asta? Dacă ești neînfricat, poți încerca inclusiv iarna să lași căderea unei cascade să-ți spele greutățile de pe umeri, sau ține minte pentru la vară să mergi la cascadele:
• Ciucaș și Vălul Miresei (Valea Stanciului - CJ)
• Vârciorog (M-ții Apuseni)
• Urlătoarea și Valea Spumoasă (M-ții Bucegi - Bușteni)
• Ciumfu (M-ții Retezat)
• Capra (M-ții Făgăraș)
• Vânturătoarea și Fecioara Maria (Valea Cernei)
…iar lista poate continua, căci avem destule astfel de frumuseți naturale de zici că-s pletele vânturate ale Crăiesei Zăpezii!

💚 Dacă nu, poți face asta și la un SPA, ori în stațiuni balneo, căci adesea piscinele au jeturi de apă sau mici cascade tocmai pentru masajul umerilor. Apa ne învață despre curățare (fizică, psihică și emoțională), curgere/flow, eliberare și revenire la elementul pur care ne ține în viață: apa!
———

🫶🥂 Acum că ești ca nou, în prag de Anul Nou, ia un pix și scrie PE CURAT tot ce-ți dorești mai mult și mai mult — și ce să plece, dar și ce să vină! Dacă nu-i facem loc, Viața unde să mai intre?

OPREȘTE-TE… căci nu degeaba i se zice “Crăciun fericit!” și nu “Crăciun grăbit!”Alergăm atâta după cadourile dorite (de ...
25/12/2022

OPREȘTE-TE… căci nu degeaba i se zice “Crăciun fericit!” și nu “Crăciun grăbit!”

Alergăm atâta după cadourile dorite (de ei sau de noi pentru ei), după rochia aia nouă, după atenția lui (“Poate anul ăsta mă observă…”) sau după aprobarea părinților că suntem bine acolo unde suntem și cu cine suntem…

Ne spetim, trebăluim, gătim de toate, să miroasă a sarmale până-n uliță sau până la intrarea-n casa scării… — obiceiuri ereditare și identitare pe care le facem pentru că, la noi, așa (se) arată iubirea.

Hai, astăzi este 25! Indiferent unde te-a prins — acasă la mama, acasă sub plapumă îmbrățișând pisica și cu copiii sărind în pat c-a venit Moșu’! a venit Moșu’! …sau poate la conac, ori pe undeva la ski — oprește-te și dă-ți voie să fii fericit! Nu degeaba i se zice “Crăciun fericit!” …și nu “Crăciun grăbit!”

De sărbători iubește mai mult, fii tu mai mult, fii fericit mai mult! ...știi tu acolo, în inima ta, ce înseamnă asta 🫶

  | “Deschide ușa, creștine, că-i Ajunul Crăciunului și-am venit să-ți dăm binețe prin cânt și port popular românesc!”Se...
22/12/2022

| “Deschide ușa, creștine, că-i Ajunul Crăciunului și-am venit să-ți dăm binețe prin cânt și port popular românesc!”
Se spune că cine nu primește colindători în casa sa în Ajunul Crăciunului, are să-i meargă prost în anul ce vine.

Colindele au fost cântate prima oară în Europa cu mii de ani în urmă, însă ele aveau o însemnătate diferită — erau cântece păgâne evocate în perioada sărbătorilor Solstițiului de Iarnă pe care oamenii le celebrau dansând în jurul focurilor și monumentelor de piatră.

Pe teritoriul țării noastre colindele au avut inițial un scop ritualic — acela de urare pentru fertilitate și belșug; obiceiul era legat de începutul noului an agrar, ori de finalul său (primăvara, respectiv toamna). Un alt scop des întâlnit al colindelor era și acela de alungare a spiritelor rele și de invocare a sufletelor celor trecuți în
neființă.

Astăzi, colindele românești au tente folclorice, ritmuri alerte sau tânguite cu urări epico-lirice legate de obiceiul pre-creștin al datinei colindatului. În spațiul rural, ce a rămas pe alocuri o adevărată capsulă a timpului strămoșesc aproape intactă, grupuri (denumite ,,cete”) de copii sau adulți pornesc la colindat îmbrăcați în porturi populare.

Pe vremuri (ceva mai recente de data aceasta, anii ’90-2000), acest obicei exista și la bloc, doar că fiecare copil era înfofolit cu ce avea… Ne adunam toți copiii de pe scara blocului, cu mic cu mare, și porneam la colindat! Tare ne mai plăcea umblătura prin frig, hârjoneala, bulgăreala și entuziasmul că cu cei câțiva bănuți strânși la colindat aveam să ne luăm ciocolată turcească, jeleuri sau casete cu muzică ori jocuri!

———

💚 Totuși, hai repede, până nu dispare și la sat obiceiul colindatului, să ne facem vacanțele de Crăciun acolo unde tradițiile românești nu sunt acoperite de ninsoarea uitării!

🫶 Maramureș, Ardeal, Bucovina, Moldova, Banat, Dobrogea — în orice regiune a țării vei găsi câte-un cătun sau chiar o pensiune care deschid ușa colindătorilor ce ne urează de bine și ne împrospătează amintirea propriilor obiceiuri! Un pic doar să cercetezi înainte să achiziționezi un sejur de Crăciun! ;)

📸 credit | Colecţia de artă populară Silvia-Floarea Tóth

  | “Hai afară la zăpadăăă…”⛷ …dar nu oricum, ci împreună, toată familia, într-o tabără de ski, că tot e sezonul! Cel ma...
19/12/2022

| “Hai afară la zăpadăăă…”
⛷ …dar nu oricum, ci împreună, toată familia, într-o tabără de ski, că tot e sezonul!

Cel mai bun sport este cel pe care nu îl percepi ca fiind un efort, ci ca pe o distracție, preferabil în aer liber, iar schiatul este o activitate care implică atât aspecte fizice, mentale, sociale cât și emoționale.

Deși un sport nu chiar la îndemâna oricui, schiatul are extrem de multe beneficii: susține oasele și articulațiile, crește rezistența cardiovasculară, dezvoltă musculatura și îmbunătățește echilibrul, ajută corpul să elibereze endorfine ce îmbunătățesc starea de spirit și reduc stresul și, prin natura sa, ne expune la soare, prilej de metabolizare a vitaminei D extrem de importantă pentru sănătatea generală a corpului, a pielii și minții.

⛷ Învățându-i pe copii să schieze, îi va ajuta inclusiv să aibă mintea mai elastică în fața situațiilor limită și să perceapă căzăturile care întrerup distracția (inclusiv cele de pe pârtie, cât și cele din viață) ca pe ceva normal, parte din proces.

———

💚 În Bușteni, Poiana Brașov, Bran, Sinaia și Toplița găsești varii opțiuni de tabere de ski pentru părinți și copii indiferent de nivelul de pricepere la slalomuri, ce combină cursurile de schiat cu cele de dezvoltare personală și bonding între părinți și omuleții lor în creștere.

  | IAȘI — orașul cuvintelorÎn Iași nu devii rătăcitor doar printre străzi, ci și printre cuvinte. Cuib al literaturii r...
16/12/2022

| IAȘI — orașul cuvintelor
În Iași nu devii rătăcitor doar printre străzi, ci și printre cuvinte. Cuib al literaturii române, oficial din 1863 când s-a înființat “Junimea” — curent cultural, literar, dar și asociație culturală —, Iași a fost orașul-gazdă al multor scriitori și artiști români. Ulterior, a intrat într-un con de umbră, însă revine în atenția publicului tânăr, în special, printr-un vibe fresh și explorator cultural.

O vizită în Iași îmbină trecutul cu prezentul. De la arhitectură la gastronomie, de la case memoriale ale scriitorilor-fundație pentru limba și literatura română la artiști contemporani ce schimbă feelingul orașului.

🫶 Apropo, ai auzit de Muzeul Poezie(i)? Ce este? O expoziție conceptuală dedicată ideii de poezie, realizată de artistul vizual Ion Barbu, ce oferă „picto-poeme” alături de instalații artistice de mari dimensiuni. Acest muzeu-poezie ce stimulează înadins lirismului din noi se află în Casa Muzeelor unde funcționează alte 3 noi muzee captivante: Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Pogromului de la Iași și Muzeul Teatrului Evreiesc în România.

💚 Pentru un turist străin cu siguranță bojdeuca lui Ion Creangă (deja un sinonim al cuvântului “Iași”) n-ar rezona cm rezonează pentru noi; pășind în căsuța țărănească a scriitorului, deodată toate regionalismele și umorul specific poveștilor sale fac sens. La școală le citeam că așa “era programa”, dar mult din esența lor se pierdea din pricina limbajului apus, devenit greoi. Nu-i bai! Azi, aici, sufletul lui Creangă încă se simte, și inclusiv al dragului său, Mihai Eminescu — prietenia profundă și legătura lor intelectuală stau mărturie că sufletele predestinate se găsesc în viață și se urmează unul pe celălalt în moarte… Creangă murind la un an după Eminescu — și de boală, dar mai ales de inimă neagră…

Pe site-ul muzeediniasi.ro îți poți face o idee despre cm e acasă la Creangă (și în alte 9 muzee) prin tururile virtuale interactive.

💚 Oh, și neapărat să ajungi la Biblioteca Universităţii Tehnice Ghe. Asachi, realizată în stil eclectic după proiectele arhitectului francez Louis Blanc — este absolut impresionantă! Mai că te simți la Hogwarts, școala de magiei și a tuturor posibilităților din seria “Harry Potter”.

📸 credit | travellerinromania.com | demilioane.ro | pinterest.com | planiada.ro

  | “Masa de Crăciun — context și pretext”Salată de boeuf, răcituri (răci), sarmale, cârnați de porc afumați, slănină af...
13/12/2022

| “Masa de Crăciun — context și pretext”
Salată de boeuf, răcituri (răci), sarmale, cârnați de porc afumați, slănină afumată, caltaboș și tobă, ciorbă de oase de porc afumate, friptură de porc (sau carne la garniță) cu piure de cartofi, în unele zone și pește, castraveți, gogonele și varză murată, gogoșari umpluți cu varză la oțet, cozonac, prăjituri cu foi și tot felul de creme, bomboane de pom, vin și țuică de casă — la români, pe mesele tradiționale de Crăciun, găsești din toate câte mult, nu câte puțin.

Căutăm să satisfacem gusturile tuturor invitaților, să aibă de unde alege, să fie toți mulțumiți și îndestulați — indiferent de unde-avem sau n-avem, este modul nostru de a ne arăta omenia și iubirea.

Pe vremuri (acelea după care unii mai tot tânjim), inclusiv pregătirea mâncărurilor tradiționale era prilej de întrajutorare și socializare. De Ignat, porcul se tăia în grădina din dos a vecinului, apoi se tranșa și împărțea echitabil, vecinele de pe uliță se strângeau toate la cuptorul cu lemne al uneia din ele pentru a-și coace pe rând cozonacii, pâinile și colacii colindătorilor, iar mai încoace, mamele și fiicele tăiau de zor cât mai mărunt carnea și legumele fierte pentru salata de boeuf.

💚 Indiferent cărei regiuni aparținem, la sărbătorile importante, cu toții mâncăm (aproape) la fel. Îi drept, tradițiile culinare se instalează prin repetiția ritualică, prin semnificația din spate (religioasă sau nu) și încărcarea emoțională a lui ÎMPREUNĂ.

Împreună cu oamenii tăi de suflet și de sânge, alege să petreci Crăciunul într-un sat românesc unde și omătul și lemnele trosnesc a iarnă și a românesc. Sau, de ce nu, și la oraș e la fel de bun; important pentru turism, continuitate și tradiții este să călătorim românește!

🎄Peste 12 zile vine Crăciunul, și indiferent ce vei pune pe masa festivă, caută întâi de toate să pui bucurie — în farfurii, în ce întinzi pe pâine, dar mai ales în oameni. Și tu, și ei, aveți mare nevoie! 🫶

📸 credit | Irina Dascalu Photography

  | “Struguri, Dobrogea și… o mamaie”Mamaia. Nu prea se aude despre ea în restul țării, dar în 1993, specialiștii de la ...
09/12/2022

| “Struguri, Dobrogea și… o mamaie”
Mamaia. Nu prea se aude despre ea în restul țării, dar în 1993, specialiștii de la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Viti-Vinicolă (SCV) Murfatlar au creat un soi nou de viță de vie nobilă denumită Mamaia, obținută prin altoirea Merlotului cu Băbească Neagră şi Muscat Ottonel.

Cât de intim și autentic este să descoperi un ținut cu ajutorul unui aliment? Poate nu chiar cm e pentru pruncul ce bea lapte de la sânul mamei sale, dar pe-acolo…

De ce oare lăsăm mai mult turismul viticol în seama celor care îl și comercializează sau studiază, când de fapt ușile cramelor ne sunt larg deschise tuturor?!

Datorită expunerii îndelungate la soare (adică peste 2100 de ore pe an, mai mult decât în orice altă zonă din România), strugurii din Dobrogea dobândesc o cu totul altă complexitate. Curenții de aer sărat, loessul, solurile nisipoase și cel dominant de tipul „cernoziom calcaric” transferă produsului finit, VINUL, o expresivitate aparte.

🍇 Vezi că la Cernavodă, pe dealul Vifor, dai de Crama Rasova (una din cele mai moderne din țară), ce are vedere la podul proiectat de Gustave Eiffel și construit de Anghel Saligny. Echipa de aici are o abordare proaspătă și vie asupra turismului viticol, cm bine zic ei despre festivalul propriu și filosofia lor de business: „Aer proaspăt pentru urechi. Aer proaspăt pentru ochi. Aer proaspăt pentru minte. Și aer proaspăt pentru suflet.”

🍇 O poziționare pe piață și abordare holistică (adică integrală și integrantă) au și cei de la Domaine DUMETRIER , care nu sunt doar cramă, ci un întreg resort high class.

💚 Podgoria Alcovin-Măcin, Crama Alira, Crama Delta Dunării La Săpata și temarara Cramă Murfatlar te așteaptă să cunoști prin ele România cea altfel!

📸 credit | valentinceafalau.wine

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Romania In Inima Mea posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share