30/08/2024
TEXT COPIAT !
ATENTIE !
Dacă discutăm despre persoanele care au traume nevindecate și care se manifestă într-o maniferă disfuncțională în relația de cuplu, de regulă, acești oameni își aleg parteneri care le tolerează comportamentele disfuncționale. Și partenerii lor au traume nevindecate, evident, fiindcă un om care este sănătos la nivel emoțional și mental nu tolerează asemenea derapaje.
Oamenii care au comportamente disfuncționale își aleg parteneri care, prin atitudinea lor, îi ajută să rămână în spațiul disfuncționalului. Și când găsesc astfel de parteneri care le tolerează lucruri pe care alții nu le-ar tolera, cei dintâi se gândesc că asta este „iubire”, că sunt iubiți.
Deci oameni care au comportamente disfuncționale/ toxice în cuplu consideră un semn de iubire faptul că partenerul lor le acceptă acele comportamente.
Oamenii care nu sunt echilibrați din punct de vedere emoțional, care reacționează exploziv în momente în care le sunt apăsate butoanele, au nevoie de un „sac de box” în care să lovească, pentru a se descărca în astfel de momente de toată energia negativă pe care o acumulează în interiorul lor și ei consideră că este o dovadă de iubire faptul că partenerul lor acceptă să fie un astfel de „sac de box”. Practic, ei iau drept dovadă de iubire faptul că partenerul lor nu are stimă de sine, nu are respect față de sine și acceptă să fie tomberonul în care celălalt își varsă periodic gunoiul energetic.
Oamenii cu comportamente disfuncționale nu sunt atrași de parteneri care au limite sănătoase și ferme, pentru că aceștia nu le-ar tolera ceea ce le tolerează partenerii care au traume nevindecate. Și tocmai de aceea oameni cu comportamente disfuncționale nu-și vindecă traumele interioare – pentru că se orientează către parteneri de cuplu care le tolerează comportamentele lor complet deplasate/ toxice.
Acești oamenii știu că dacă manifestă în mod repetat astfel de comportamente disfuncționale/ toxice la serviciu vor fi concediați sau dacă manifestă în mod repetat astfel de comportamente în spațiul public riscă să fie amendați sau arestați, dar își găsesc un partener de cuplu care care acasă, în spațiul lor privat, le suportă fără să crâcnească comportamentele disfuncționale, așa că dau în acel „sac de box” emoțional pentru a elibera energiile negative pe care le acumulează de-a lungul întregii zile, la serviciu, în spațiul public, etc.
Dacă vrem să ne vindecăm traumele interioare, ne-ar ajuta foarte mult să ne alegem un partener care are stimă de sine, care are respect față de sine și care nu ne tolerează mizeriile, să alegem un om care ne spune ferm „Eu nu tolerez așa ceva!” și care știm că dacă vom continua să facem acele lucruri, va rupe relația și va pleca fără să se uite înapoi.
Faptul că un om nu-ți tolerează comportamentele deplasate/ toxice nu înseamnă că nu te iubește; înseamnă că are limite sănătoase, înseamnă că are stimă de sine și respect față de sine și că dacă nu îl tratezi cu respect, te va scoate din viața lui, indiferent cât te-ar iubi. (Sadia Khan)
Mihaela Dan