22/04/2022
Șirince sau Gradina Maicii Domnului
Astăzi am ajuns intr-un sătuc desprins din alte timpuri, numit Sirince(frumos). Am cuprins prin taina inimii acest loc binecuvântat.
Poziționat aproape de ruinele orașului antic Efes si de casa Fecioarei Maria, Sirince este un sătuc plin de culoare, rândunele, ierburi, mirodenii, arome, pisici mari si mici... Aici, la tot pasul te privește Ochiul Meduzei.
Sirince poarta amprenta a doua culturi diferite.
A fost sat grecesc, ortodox, pana in 1926. După război, bătrânii greci, au fost forțați sa părăsească acest loc, iar turcii care trăiau in Grecia s-au stabilit in Sirince. Turcii veniți din Grecia vorbeau limba turca dar foloseau alfabetul grecesc.
Sirince, satul sfânt al primilor crestini.
Se spune ca acest loc a fost binecuvântat de Maica Domnului si de Apostolul Ioan.
In acele vremuri in care oamenii credeau in zei, adepții lui Isus erau alungați din Efes si se refugiau in acest sătuc, unde au format prima așezare creștina si au construit si prima biserica ortodoxa.
Pe atunci erau prigoniți si daca erau întrebați, in drumurile lor, de unde vin ei răspundeau ca vin dintr-un loc urat, pentru a nu deconspira aceasta așezare ascunsa printre coline.
Așa ca, la începuturi, sătucul se numea Kirkinca (urat). Acest nume s-a schimbat in Sirince (frumos) atunci când satul a fost vizitat de unul dintre guvernatorii Izmirului, care a fost fascinat de frumusețea acestui loc.
Noi suntem urmașii Fecioarei Maria
Asta s-a transmis dintr-o generație in alta si faptul ca au fost botezați de Sf Ioan si binecuvântați de Maica Domnului.
Se spune ca ar exista un tunel secret, care trece pe sub orașul Efes si leagă acest sat de casa Fecioarei Maria, situata pe Muntele Privighetorii.
Sirince de astăzi
Acest sătuc se afla la 7 km de orașul Selcuk, si este accesibil pe un drum șerpuit care străbate dealurile înțesate cu măslini, aloe uriașa, leandri si pietre seculare.
Sătucul are case albe mai vechi si mai noi, cu obloane maronii, ulițe înguste, multe pensiuni si taverne, cafenele.
Chiar de la intrare pe toate străduțele găsești negustori locali care își vând marfa in liniște fără a te aborda in stilul turcesc.
Aici găsești ierburi, coronițe de flori, mirodenii, măsline, siropuri naturale, haine din bumbac, șosete de lâna viu colorate, bluze cu motive tradiționale locale, si ciucurași colorați.
Cele mai multe dintre lucrurile de aici sunt lucrate de mana.
Sirince Paradisul Vinurilor
Din farmecul Sirince mai fac parte si vinurile pentru toate gusturile: alb sau roșu, din struguri, cireșe, căpșuni, dude, caise sau piersici.
Vinurile de aici sunt renumite in întreaga lume, dar pot fi cumpărate doar de aici, pentru ca localnicii nu vând nimic înafara satului.
Cine dorește acest vin unic, trebuie sa vina sa se delecteze cu frumusețea locului pentru a pătrunde energia si aroma lui.
Gözleme (placinte traditionale din Sirince)
Probabil la fel de vechi ca legendele acestui loc, plăcintele sunt renumite. Sunt făcute cu foi subțiri de aluat, coapte si umplute cu brânza, cartofi, sau spanac...
Ne-am bucurat de gustul lor la o taverna micuță, colorata Kervansaray.
Gradina tavernei era plina de flori si de copaci împodobiți cu ochișori albaștri care ne priveau, cu canafuri colorate, si alte obiecte ce se împleteau perfect cu trilul privighetorilor care ne povesteau pe limba lor istoria acestui loc.
Am savurat cafeaua turceasca si plăcinta si Dumnezeu știe daca am aparținut vreodată acestui loc, dar mă simțeam acasă.
Daca ajungi in Sirince pune-ti o dorința
Chiar la fântâna poți arunca bănuțul tău. Acolo este statueta Fecioarei Maria, care te așteaptă cu brațele deschise. Se afla la ieșirea din biserica care poarta numele Sf Ioan.
Este pustie aparent, degradata, dar pe pereții bisericii se mai vad fragmente din picturi, cuiburi de rândunele si o sculptura care înfățișează chipul Sf Ioan.
In aceste locuri binecuvântate nu poți sa nu simți fiori.
Îți las câteva poze sa prinzi drag de acest loc...