Αρχαιολατρεία Αρχαιοπληξία

  • Home
  • Αρχαιολατρεία Αρχαιοπληξία

Αρχαιολατρεία Αρχαιοπληξία Περί των "ευγενών" ηθών και εθίμων του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού την εποχή που η διδασκαλία του Χριστού ήρθε να αλλάξει τον κόσμο.

Αρχαία Νεμέα. Οταν περασε ο Παυσανίας η στεγη είχε ηδη καταρρεύσει. Συγκεκριμενα, γραφει ο περιηγητής:Στην Νεμέα βρίσκετ...
03/10/2023

Αρχαία Νεμέα. Οταν περασε ο Παυσανίας η στεγη είχε ηδη καταρρεύσει.
Συγκεκριμενα, γραφει ο περιηγητής:
Στην Νεμέα βρίσκεται ο αξιοθέατος ναός τού Νεμείου Διός, του οποίου όμως, εχει καταρρεύσει η στέγη και δεν υπάρχει πλέον κανένα άγαλμα.

Ακόμα ένας ναός του οποίου η κατάρρευση οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα.

Κεγχρεές. Το λιμάνι της Αρχαίας Κορίνθου στον Σαρωνικό. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 375, που προκάλεσε καταβυθιση τ...
01/10/2023

Κεγχρεές. Το λιμάνι της Αρχαίας Κορίνθου στον Σαρωνικό. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 375, που προκάλεσε καταβυθιση του εδάφους, κτίστηκε τρικλητη και στην συνέχεια πεντάκλιτη βασιλική χριστιανική. Το δαπεδο του νοτιου κλιτους της οποίας, σωζεται σε καλή κατάσταση.

Τα αρχαία Λείβηθρα, (Σκοτίνα Ολυμπου)  καταστράφηκαν από τον χείμαρρο Συν (Συς = αγριόχοιρος) διοτι στους κατοίκους της ...
09/09/2023

Τα αρχαία Λείβηθρα, (Σκοτίνα Ολυμπου) καταστράφηκαν από τον χείμαρρο Συν (Συς = αγριόχοιρος) διοτι στους κατοίκους της φανηκε γελοία η σχετική προφητεία, οτι δηλαδη η πολη θα καταστρεφόταν από ένα αγριογούρουνο. Ο Παυσανίας μας διηγείται πως η πόλη αυτή κατεστράφη "υπό του Ζυός, χειμάρρου του Ολύμπου".

Η αιτία πάντως ειναι η ασέβεια προς τα Θεία. Οταν καποιοι ντοπιοι εριξαν κατά λάθος κάτω την στήλη με την λειψανοθήκη με τα λείψανα του Ορφέα, οι κάτοικοι αδιαφόρησαν. Και της Υβρεως επακολούθησε η Νέμεσις.
Πάντως, τοτε σίγουρα δεν υπήρχε κλιματική αλλαγή.

ΥΓ. Οι επιβιωσαντες της καταστροφής, ιδρυσαν την Ελευσίνα,

Η παλαιά Μητρόπολη Βεροίας (11ος αιων). Το σύνθρονο θυμίζει τα προέδρια των καθισμάτων του κοίλου των αρχαίων θεάτρων. Τ...
29/08/2023

Η παλαιά Μητρόπολη Βεροίας (11ος αιων). Το σύνθρονο θυμίζει τα προέδρια των καθισμάτων του κοίλου των αρχαίων θεάτρων.
Το αρχαιο θεατρο, πριν καταντήσει οπως το καταντησαν σήμερα στην Επίδαυρο, όπως και παλιότερα οι Ρωμαίοι που το μετετρεψαν σε αρένα και σε χωρο πάσης βαρβαρότητας, ειχε θρησκευτικό, λατρευτικό και διδακτικό χαρακτηρα. Η στεγη μάλιστα της σκηνής ονομαζόταν Θεολόγιον.

The Old Metropolis of Veria is an early 11th- century basilica, dedicated to Saint Paul, that during the Ottoman period of the city became a mosque.

The Synthronon, the semicircular tiered structure at the back of the altar reminds of the proedria (presidential) seats of the koilon of an ancient Greek theater, that originally also had a religious character.

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΛΟΥΚΑΡΙΣΟ Πνευματικος πατέρας της μετάφρασης της Βίβλου King James.Αντιστάθηκε στην ιεραποστολή της Παπικής Εκκ...
22/08/2023

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΛΟΥΚΑΡΙΣ

Ο Πνευματικος πατέρας της μετάφρασης της Βίβλου King James.
Αντιστάθηκε στην ιεραποστολή της Παπικής Εκκλησίας στην Ανατολική Ευρώπη. Στοχοποιήθηκε από τους Ιησουίτες και κατηγορήθηκε ως Καλβινιστής.
Ίδρυσε Ακαδημία στη Βίλνα της Λιθουανίας.
Ίδρυσε το πρωτο Ελληνικό τυπογραφείο που το κατέστρεψαν οι Γενιτσαροι.
Κατόπιν διαβολής των Ιησουϊτων τον στραγγάλισαν οι Γενίτσαροι το 1638 με την πρόφαση οτι ετοίμαζε επανάσταση.

«Ημπορούσε να ειπούν οι Λατίνοι ότι χειρότερα είσθε σεις οι Ανατολικοί παρά ημάς, διότι βασιλείαν δεν έχετε. Διά την υπερηφάνειαν σας την επήρεν ο Θεός (…). Μάθημα και σοφίαν δεν έχετε, αμή είστε δούλοι και έχετε τους Τούρκους επάνω εις τα κεφάλια σας (…).

Όσον πως δεν έχομεν σοφίαν και μαθήματα, αλήθεια είναι, αμή ας μετρήσουν δύο πράγματα οι Λατίνοι:

Πρώτον, ότι τον καιρόν τον παλαιόν, όσον η σοφία επολιτεύετο εις την Ελλάδα, τους Λατίνους οι Έλληνες είχον διά βαρβάρους. Και τώρα, αν εβαρβαρώθημεν ημείς και εκείνοι εσοφίσθησαν, παράδοξον δεν είναι. Η πτώχεια και η αφαίρεοις της βασιλείας μας το έκαμαν και ας έχωμεν υπομονήν.

Δεύτερον, ας λογιάσουν ότι αν δεν έχωμεν σοφίαν εξωτερικήν, έχομεν, χάριτι Χριστού, σοφίαν ανωτέραν και πνευματικήν, η οποία στολίζει την Ορθόδοξόν μας Πίστιν, και εις τούτο είμεθα ανώτεροι από τους Λατίνους εις τους κόπους, εις τας σκληραγωγίας, και να σηκώνωμεν τον σταυρόν μας, και να χύνωμεν το αίμα μας διά την πίστιν και την αγάπην την προς τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Αν είχε βασιλεύσει ο Τούρκος εις την Φραγκιάν δέκα χρόνους, Χριστιανούς εκεί δεν εύρισκες. Και εις την Ελλάδα τώρα διακόσιους χρόνους ευρίσκεται και κακοπαθούσιν οι άνθρωποι και βασανίζονται διό να στέκουν εις την πίστιν τους, και λάμπει η Πίστις τού Χριστού και το μυστήριον της ευσέβειας, και σεις μου λέγετε ότι δεν έχομεν σοφίαν; Την σοφίαν σας δεν εθέλω εμπρός εις τον Σταυρόν τού Χριστού. Κάλλιον ήτο να έχη τινάς και τα δύο, δεν το αρνούμαι, πλην από τα δύο, τον Σταυρόν του Χριστού προτιμώ».
___

Το 1601, μετά το θάνατο του θείου του, Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μελέτιου Πηγά, τον διαδέχτηκε σε ηλικία 29 ετών. Από τη θέση αυτή καλλιέργησε σχέσεις με τους πρεσβευτές Προτεσταντικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη και με τους Αγγλικανούς θεολόγους. Μετέφερε την έδρα του Πατριαρχείου στο Κάιρο και ξεκίνησε αγώνα κατά της Δυτικής Εκκλησίας.

Προκαλεί την εχθρότητα του φιλοκαθολικού Οικουμενικού Πατριάρχη Νεόφυτου Β' και εκλέγεται αμέσως μετά τοποτηρητής του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Επιβάλλεται όμως ως Πατριάρχης ο λατινόφρων Τιμόθεος Β' και ο Λούκαρις αποσύρεται στο Άγιο Όρος και από εκεί πηγαίνει στη Βλαχία. Δεν εγκαταλείπει τους αγώνες του εναντίον των Καθολικών. Έτσι στο διάλογό του Ζηλωτής και Φιλαλήθης επιτίθεται εναντίον των Ιησουϊτών, που είχαν αναπτύξει έντονη προπαγάνδα σε βάρος της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Στις 4 Νοεμβρίου 1620 εκλέχτηκε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Έκτοτε οι πρεσβείες των καθολικών χωρών τον πολέμησαν με λύσσα. Τον ανεβοκατεβάζουν από το θρόνο κατηγορώντας τον ως καλβινίζοντα για τη φιλική του στάση προς τους διαμαρτυρόμενους και την έκδοση το 1631 της περίφημης Ομολογίας του, μολονότι ο ίδιος πάντα διακήρυσσε ότι ήταν Ορθόδοξος.

Τον κατήγγειλαν ότι ετοιμάζει επανάσταση των Ελλήνων και οι Τούρκοι τον έκλεισαν σε κάποιο φρούριο του Βόσπορου και τον στραγγάλισαν στις 27 Ιουνίου 1638. Το πτώμα του ρίχτηκε στη θάλασσα όπου το βρήκαν ψαράδες και το έθαψαν. Οι εχθροί του όμως ξέθαψαν το σώμα του και το ξανάριξαν στη θάλασσα, αλλά βρέθηκε και πάλι.

Πιστεύεται ότι ο Λούκαρις, όταν έγινε πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, πήρε μαζί του τον Αλεξανδρινό Κώδικα —έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς Βιβλικούς Κώδικες που σώζονται έως σήμερα— και αργότερα τον έστειλε ως δώρο στον Βασιλιά Ιάκωβο Α' της Αγγλίας. Ο Βασιλιάς Ιάκωβος ήταν εκείνος που έδωσε εντολή να γίνει μια νέα μετάφραση της Βίβλου στην Αγγλική, η οποία ξεκίνησε το 1607 και ολοκληρώθηκε το 1611 και η οποία έγινε γνωστή ως «Μετάφραση Βασιλέως Ιακώβου» King James Version. Ο Ιάκωβος πέθανε πριν του παραδοθεί ο Κώδικας κι έτσι τον παρέλαβε ο διάδοχός του Κάρολος Α' το 1627.

Ενας από τους αρχαιότερους χριστιανικούς ναούς ανεσκάφη στο Ισραηλ. Ανοικοδομηθηκε γυρω στο 305, πολυ πριν το διαταγμα τ...
18/08/2023

Ενας από τους αρχαιότερους χριστιανικούς ναούς ανεσκάφη στο Ισραηλ.
Ανοικοδομηθηκε γυρω στο 305, πολυ πριν το διαταγμα του Κωνσταντινου περί ανεξιθρησκείας.
Μια σημαντική "λεπτομέρεια" ειναι η αναφορά στον Ιησού Χριστό ως Θεό.
Η δωρητρια προφανως και δεν ειναι εβραία, ενώ το γεγονός οτι υπηρξε χρηματοδότρια ειναι ενδειξη πως ανηκε σε ανωτερη κοινωνική τάξη.

H Ιουλιανή Ανικία, γυναίκα διανοούμενη και προστάτιδα των Τεχνών στο Βυζάντιο (462 - 527). Έκτισε τον ναό του Αγίου Πολύ...
16/08/2023

H Ιουλιανή Ανικία, γυναίκα διανοούμενη και προστάτιδα των Τεχνών στο Βυζάντιο (462 - 527). Έκτισε τον ναό του Αγίου Πολύευκτου κατά την περιοδο του Αυτοκρατορα Ιουστίνου Α' και παράλληλα έδωσε εντολή να αναπαραχθεί το 515 το επιστημονικό σύγγραμα του βοτανολογου Πεδάνιου Διοσκουρίδη de Materia Medica με 491 σελίδες με απεικονίσεις βοτάνων και ζώων καθως και 7 γνωστών βοτανολόγων της αρχαιότητας όπως ο Γαληνός, ο Κρατεύας, ο Διοσκουρίδης, ο Ἀπολλώνιος ὁ Μῦς, ο Νίκανδρος, ο Ρούφος και ο Ανδρεας.
Αντιγραφο του Materia Medica φυλάσσεται στην Μονή Μεγίστης Λαύρας ενώ το εικονιζόμενο στην Βιεννη αφού αγοράστηκε το 1560 από τους Οθωμανούς.

Ανόητοι και κακόβουλοι γραφουν ανοησιες οτι το ιερατείο ειναι εχθρικό προς την θυραθεν παιδεία.Κατι τετοιο όχι μονο εινα...
30/05/2023

Ανόητοι και κακόβουλοι γραφουν ανοησιες οτι το ιερατείο ειναι εχθρικό προς την θυραθεν παιδεία.
Κατι τετοιο όχι μονο ειναι ψευδες (ο Ιουλιανος μεγαλωσε μέσα σε επισκοπικες βιβλιοθήκες), οχι μονο η αρχαία γραμματεια διασωθηκε σε βυζαντινες βιβλιοθήκες (όσες επιβίωσαν - δεκάδες χριστιανικα συγγράμματα εχουν επισης χαθεί), αλλα και πολλοί επισκοποι και ιερεις συνεγραψαν σχετικα βιβλία.

Μητροπολίτου Αθηναγόρα:
Η Αιθιοπία και οι Αιθίοπες των Ομηρικών επών.

Τοποθεσίες της Βόρειας Ευρώπης στις οποίες βρέθηκαν βυζαντινά νομίσματα. Η συντριπτική πλειονότητα των βυζαντινών νομισμ...
21/03/2023

Τοποθεσίες της Βόρειας Ευρώπης στις οποίες βρέθηκαν βυζαντινά νομίσματα.

Η συντριπτική πλειονότητα των βυζαντινών νομισμάτων έχει βρεθεί σε θησαυρούς αλλά είναι επίσης γνωστά και άλλα ευρήματα. Είναι ως επί το πλείστον από ταφικά, ιδιαίτερα στη Λετονία, τη Φινλανδία και την περιοχή στα νοτιοανατολικά της λίμνης Ladoga, επίσηςως οικισμοί όπως το Γκνέζδοβο και το Κίεβο. Στους θησαυρούς υπάρχουν πάντα βυζαντινά νομίσματα μια πρόσμιξη με νομίσματα άλλης προέλευσης, εκτός από ένα λιγα ευρήματα από τη νότιο Ουκρανία και το Κίεβο. Η διανομή τους σε θησαυρούς του τέλους του δέκατου και των αρχών του 11ου αιώνα.

Τα ευρήματα προέχρονται από
Κωνσταντίνο Ζ' (945-959) και Ρωμανό Β' (959-963) τεμάχια 248
Νικηφόρο Φωκά (963-969) τεμ. 53
Ιωάννη Τσιμισκή τεμ. 183
Βασίλειο Β' (976-995) τεμ 512
Κωνστανίνο Μονομάχο (1042-1055) τεμ 126.

Τα περισσότερα που βρέθηκαν στην Εσθονία και Φινλανδία είναι από την εποχή του Βασιλείου του Β'.

Βυζαντινά νομίσματα του 10ου αιώνα που βρεθηκαν στην Φινλανδία. (977–989). Τα χρήματα προέχονται από μια κρύπτη χρημάτων...
21/03/2023

Βυζαντινά νομίσματα του 10ου αιώνα που βρεθηκαν στην Φινλανδία. (977–989).

Τα χρήματα προέχονται από μια κρύπτη χρημάτων που βρέθηκε στην Anttila του Lieto το 1897. Περίπου 900 νομίσματα της Εποχής των Βίκινγκς και μερικά κοσμήματα ήταν κρυμμένα μέσα στο πήλινο δοχείο. Τα περισσότερα από τα νομίσματα ήταν γερμανικές πένες (πάνω από 700 νομίσματα), αλλά υπήρχαν επίσης, για παράδειγμα, αρκετά αγγλικά και μερικά δανικά, ανατολίτικα και ιρλανδικά νομίσματα. Τα αντικείμενα είναι κρυμμένα από το 1060.

Η απελευθέρωση της γυναικας ξεκινησε με τον χριστιανισμό.1. Επετράπη να συμμετεχουν και οι γυναικες στην Εκκλησία. Οχι α...
21/03/2023

Η απελευθέρωση της γυναικας ξεκινησε με τον χριστιανισμό.

1. Επετράπη να συμμετεχουν και οι γυναικες στην Εκκλησία. Οχι ασκεπείς, και αυτό λογω της γνωστης επιδειξιομανίας και φιλαρέσκειας. Και μαλιστα στο πλευρό των συζύγων, αλλα χωρις να ρωτανε εκείνην την ωρα οτι δεν αντιλαμβάνονται, και γινεται χάβρα.

2. Ο Αρειος Παγος διατηρούσε και Γυναικονομία που επιτηρούσε την αμφίεση των Γυναικων, οπως επι Πάγκαλου ή στο Ιραν.

3. Οι γυναικες ηταν καλυμμενες σαν μουσουλμάνες. Συμφωνα δε με τον Ηρακλείδη τον Κριτικό, (3ος αιών π.Χ) οι όμορφες Θηβαιες ηταν καλυμμενες με niqab, που αφηνε μονο μια σχισμή για τα μάτια:

Οι γυναίκες τους από την άλλη, στο ύψος, στο περπάτημα και στην κίνηση είναι οι πιο χαριτωμένες και οι πιο κομψές γυναίκες της Ελλάδας. Το επιβεβαιώνει και ο Σοφοκλής: Μου μιλάς για τη Θήβα, τις επτάστομες πύλες, που εκεί μονάχα γεννούν οι θνητές θεούς.

18 Τα ιμάτιά τους καλύπτουν με τέτοιο τρόπο το κεφάλι, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι όλο το πρόσωπο είναι σκεπασμένο με προσωπίδα. Γιατί μόνο τα μάτια διακρίνονται –τα υπόλοιπα μέρη του προσώπου καλύπτονται από τα ιμάτια. Όλες τους φορούν λευκά ιμάτια.

19 Τα μαλλιά τους είναι ξανθά, δεμένα προς τα πάνω μέχρι την κορυφή. Αυτό οι ντόπιοι το λένε λαμπαδίτσα. Τα παπούτσια τους είναι απλά, όχι ψηλά, πορφυρού χρώματος και με χαμηλή σόλα, ενώ έχουν τόσες θηλιές για γορδόνια ώστε να φαίνονται τα πόδια σχεδόν γυμνά.

20 Στις συναναστροφές τους δεν είναι εντελώς Βοιωτές, αλλά πιο πολύ Σικυώνιες. Η φωνή τους είναι χαριτωμένη, ενώ των ανδρών είναι άχαρη και βαθιά.

Οι επιδράσεις της ελληνικης φιλοσοφίας στον Αγ.Γρηγοριο Παλαμά.
17/03/2023

Οι επιδράσεις της ελληνικης φιλοσοφίας στον Αγ.Γρηγοριο Παλαμά.

O Θεολόγος – Φιλόλογος καθηγητής κ. Χρήστος Πάτσης αναπτύσσει εισήγηση με θέμα: «Η επίδραση της Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Θεολογία του Αγ. Γρηγορίου Παλαμά» σε επισ....

Ένας τομέας του Ελληνισμού που δεν έχει αναδειχθεί καθόλου είναι και οι Χριστιανοί Φιλόσοφοι των πρώτων αιώνων.Αυτοί χωρ...
15/03/2023

Ένας τομέας του Ελληνισμού που δεν έχει αναδειχθεί καθόλου είναι και οι Χριστιανοί Φιλόσοφοι των πρώτων αιώνων.
Αυτοί χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες

1. Κοσμικοί φιλόσοφοι που μεταστραφηκαν στον Χριστιανισμό.
2. Χριστιανοί εκ γενετής που είχαν και την θυραθεν παιδεία.
3. Χριστιανοί που ανέδειξαν τα χριστιανικά δόγματα μεσα από μια πρωτότυπη χριστιανική φιλοσοφία.

Μάλιστα οι Αθηναίοι άγιοι ήταν κατα κανόνα μορφωμενοι και καλλιεργημένοι σε αντιθεση με τον κανόνα που ήθελε τους Χριστιανούς ως ανηκοντες σε λαΙκά στρωματα. Εξ άλλου, η Παιδεια την εποχή εκείνη ήταν "ιδιωτική" και όσοι χριστιανοί απέκτησαν θυραθεν παιδεία ανηκαν στις ανωτερες τάξεις κατα κανονα και δεν θα μπορουσαν να κατηγορηθούν για αμορφωσιά ή λαϊκισμό.

Ενας εξ αυτός και ο Αθηναγόρας ο Αθηναίος, ο οποίος συνέγραψε ένα εξαιρετικό πόνημα Απολογητικής με το οποίο απευθυνόταν στους Ρωμαίους αυτοκράτορες Marcus Aurelius Anoninus και Lucius Aurelius Commodus. Και δεν ειναι ο μονος φυσικά. Υπαρχει και η αλληλογραφία του Αγίου Αριστείδη με τον Αδριανό.

Η χριστιανική Απολογητική και Δογματική (με μερικές ίσως εξαιρέσεις), αναπτυχθηκε στον Ελληνιστικό χώρο και από Έλληνες ή Ελληνιζοντες χριστιανούς, καθότι ο ΙουδαΙσμός αφ' ενός υπήρξε ο μεγαλύτερος διώκτης του, ακόμα και στον Ελλαδικό χώρο, ενώ παράλληλα δεν ειχε ανεπτυγμένη την Φιλοσοφία, καθότι ως νομικιστική θρησκεία το απαγόρευε. Υπήρξαν σαφώς περίοδοι που το Ιουδαϊκο στοιχείο δεχόταν επιδράσεις από τον Ελληνιστικό χώρο, όμως αυτό αφ ενός ήταν εκτροπή του ΙουδαΙσμού ( για αυτό και κριθηκε απαραίτητη η συγγραφή του βιβλίου της "Σοφίας του Σολομώντος") αλλά και τα δόγματα τους δεν είχαν ανάγκη απολογητικής καθότι θεωρούνταν ως θέσφατα, όπως και στο Ισλαμ ( θέσφατο > θεός + φημί (=λέγω)).

Το δόγμα που χρειάστηκε να αναπτυξει απολογητική, καθότι μαλιστα απευθυνόταν στους πάντες, σε ανθρώπους διαφορετικων θρησκευμάτων, γλωσσών και εθνοτήτων ήταν ο Χριστιανισμός. Ακόμα και τα ιερά βιβλία των Χριστιανών, δεν είναι ενός ανδρος γραφή, αλλά συναπόφαση της Εκκλησιας του Δήμου των Χριστιανών, που διήρκησε μερικούς αιώνες. Το ακριβως αντιθετο δηλαδή από την αθλιότητα των "Διαφωτιστών" που βιώνουμε σήμερα με την ομοφωνη παρουσιάση της ειδησεογραφίας και των κυβερνητικών επιλογών, ακόμα και αυτολεξί, με δοτά κειμενα από εντός κι εκτός κατευθυντήρια.

15/03/2023

Ενημερώνουμε νεοπαγάνια, ψεκασμένους, Αίληνες εκ Κάτω Μπουκουρίτσας, πρακτορες ξενων δογματων και πρεσβειων και λοιπες ομάδες αυτοκτονίας πως η σελιδα ΔΕΝ δεχεται προκατ και ανακυκλωμενα κιτσατα σχόλια από ιστοσελίδες που διατηρουν τρόφιμοι ξενων πρεσβειων ή τρόφιμοι ψυχιατρικών κλινικων.

Επίσης ΚΑΝΩΝ: Δεχομαστε ΜΟΝΟ σχολια ή αντιρρήσεις (αν υπάρχουν) επ' αυτων που γράφουμε ΕΜΕΙΣ. Δεν είναι δυνατόν να λερωνει τον χώρο ο κάθε βρωμύλος με τα παραληρήματά του.
Οποιοδηποτε ασχετο σχολιο από Ψεκ θα διαγραφεται χωρις εξηγήσεις.

Λένε οι νεοπαγανιστές ανοησίες περί της Θυσίας του Αβρααμ. Η θυσία του μονογενούς υιού του Ανθρώπου ήταν η προτύπωση της...
10/03/2023

Λένε οι νεοπαγανιστές ανοησίες περί της Θυσίας του Αβρααμ. Η θυσία του μονογενούς υιού του Ανθρώπου ήταν η προτύπωση της θυσίας του μονογενούς Υιού του Θεού χάριν του Ανθρώπου.

Αυτό που τους "διαφεύγει" όμως είναι οτι στην αρχαία Ελλαδα υπάρχουν ουκ ολίγες αναφορές σε ανθρωποθυσίες. Δυο περιπτωσεις εξ αυτών αναφέρονται στα Βοιωτικά του Παυσανία, σε εναν λατρευτικό χώρο στο Τάχι Θηβών.

Εκεί μεσα στο οργιαστικό μεθυσι τους οι πιστοί σκότωσαν μέχρι και τον ιερέα του Διονυσου. Προκειμενου να γλυτώσουν το θανατικό που ακολούθησε, προσέφυγαν στο Μαντείο των Δελφών, το οποίο τους συνεστησε την θυσία ενός ωραίου παιδός.

Μόνο μερικά χρόνια αργότερα αντικαταστάθηκε το παιδί από μίαν αίγα.

[9.8.2] Εδώ υπάρχει επίσης ένας ναός του Διόνυσου του κατσικοβολητή. Γιατί μια φορά, όταν θυσίαζαν στον θεό, έγιναν τόσο βίαιοι από το κρασί που σκότωσαν πραγματικά τον ιερέα του Διονύσου. Αμέσως μετά το φόνο τους επισκέφθηκε λοιμός και ο δελφικός χρησμός είπε ότι για να τον θεραπεύσουν έπρεπε να θυσιάσουν ένα αγόρι σε άνθηση νεότητας. Λίγα χρόνια μετά, έτσι λένε, ο θεός αντικατέστησε το αγόρι τους με μια κατσίκα ως θύμα. Στην Ποτνία παρουσιάζεται επίσης ένα πηγάδι. Οι φοράδες της χώρας λέγεται ότι όταν πίνουν αυτό το νερό τρελαίνονται.

[8.1] διαβεβηκότι δὲ ἤδη τὸν Ἀσωπὸν καὶ τῆς πόλεως δέκα μάλιστα ἀφεστηκότι σταδίους Ποτνιῶν ἐστιν ἐρείπια καὶ ἐν αὐτοῖς ἄλσος Δήμητρος καὶ Κόρης. τὰ δὲ ἀγάλματα ἐν τῷ ποταμῷ τῷ παρὰ τὰς Ποτνιὰς Τὰς θεὰς ὀνομάζουσιν. ἐν χρόνῳ δὲ εἰρημένῳ δρῶσι καὶ ἄλλα ὁπόσα καθέστηκέ σφισι καὶ ἐς τὰ μέγαρα καλούμενα ἀφιᾶσιν ὗς τῶν νεογνῶν: τοὺς δὲ ὗς τούτους ἐς τὴν ἐπιοῦσαν τοῦ ἔτους ὥραν ἐν Δωδώνῃ φασὶν ἐπὶ Λόγῳ τῷδε ἄλλος πού τις πεισθήσεται.

[8.2] ἐνταῦθα καὶ Διονύσον ναός ἐστιν Αἰγοβόλου. θύοντες γὰρ τῷ θεῷ προήχθησάν ποτε ὑπὸ μέθης ἐς ὕβριν, ὥστε καὶ τοῦ Διονύσου τὸν ἱερέα ἀποκτείνουσιν: ἀποκτείναντας δὲ αὐτίκα ἐπέλαβε νόσος λοιμώδης, καί σφισιν ἀφίκετο ἴαμα ἐκ Δελφῶν τῷ Διονύσῳ θύειν παῖδα ὡραῖον:

ἔτεσι δὲ οὐ πολλοῖς ὕστερον τὸν θεόν φασιν αἶγα ἱερεῖον ὑπαλλάξαι σφίσιν ἀντὶ τοῦ παιδός. δείκνυται δὲ ἐν Ποτνιαῖς καὶ φρέαρ: τὰς δὲ ἵππους τὰς ἐπιχωρίους τοῦ ὕδατος πιούσας τούτου μανῆναι λέγουσιν.

Ο Abū al-Faraj ʿAbd Allāh ibn al-Ṭayyib  (πέθανε το 1043), ήταν πολυγραφότατος συγγραφέας, ιερέας και πολυμαθής της Εκκλ...
09/03/2023

Ο Abū al-Faraj ʿAbd Allāh ibn al-Ṭayyib (πέθανε το 1043), ήταν πολυγραφότατος συγγραφέας, ιερέας και πολυμαθής της Εκκλησίας της Ανατολής. Άσκησε την ιατρική στη Βαγδάτη και έγραψε στα αραβικά για την ιατρική, το κανονικό δίκαιο, τη θεολογία και τη φιλοσοφία. Η βιβλική του εξήγηση παραμένει η πιο επιδραστική γραμμένη στα αραβικά και ήταν σημαντικός σχολιαστής του Γαληνού και του Αριστοτέλη. Έκανε επίσης μεταφράσεις από τα συριακά στα αραβικά.

Ο Ibn al-Tayyib σπούδασε ιατρική και πιθανώς φιλοσοφία υπό τον Abū al-Khayr ibn Suwār ibn al-Khammār, (γεννημένον το 942), χριστιανό φιλόσοφο και γιατρό από την Ανατολική Συρία που δίδασκε και εργάστηκε στη Βαγδάτην, πολυγραφότατο μεταφραστή από τα συριακά στα αραβικά και συγγραφέα πρωτότυπων έργων φιλοσοφίας, ηθικής, θεολογίας, ιατρικής και μετεωρολογίας. (Το χειρόγραφο Arabe 2346 στη Bibliothèque nationale de France περιέχει μια αραβική μετάφραση του Οργάνου του Αριστοτέλη του Ibn al-Khammār, το οποίο αντιγράφηκε από ένα αντίγραφο του δασκάλου του, Abū Zakarīyā' Yaḥyá ibn ʿAdī (893–974) Σύριου Ιακωβίτη Χριστιανού φιλόσοφου, θεολόγου και μεταφραστή.)

Ο Ibn al-Tayyib είναι πιθανώς υπεύθυνος για την αραβική μετάφραση του συριακού Ευαγγελίου Διατεσσάρων του Τατιανού. (120 – 180 μ.Χ.)

Ο Τατιανός υιοθέτησε τη χριστιανική θρησκεία και έγινε μαθητής του Μάρτυρος Ιουστίνου . Την περίοδο αυτή οι χριστιανοί φιλόσοφοι ανταγωνίζονταν Έλληνες σοφιστές. Όπως και ο Ιουστίνος, ο Τατιανός άνοιξε χριστιανική φιλοσοφική σχολή στη Ρώμη.

Το Oratio ad Graecos (Ομιλία προς τους Έλληνες) καταδικάζει τον παγανισμό ως άχρηστο και επαινεί τη λογική και την υψηλή αρχαιότητα του Χριστιανισμού.

Το άλλο σημαντικό έργο του ήταν το Διατεσσαρων, μια σύνθεση των τεσσάρων Ευαγγελίων της Καινής Διαθήκης σε μια συνδυασμένη αφήγηση της ζωής του Ιησού. Ο Εφραίμ ο Σύρος το ανέφερε ως «Το Ευαγγέλιο των Μικτών»)= και ήταν ουσιαστικά το μόνο ευαγγελικό κείμενο που χρησιμοποιήθηκε στη Συρία κατά τον 3ο και τον 4ο αιώνα.

H ύπαρξη του Διατεσσάρων ειναι και ενα ακόμη τεκμήριο της παλαιότητας των Ευαγγελίων.

Κυβέλη, Άττις και Γάλλοι.Ο Άττις ήταν γιός της Κυβέλης στη φρυγική και ελληνική μυθολογία. Οι ιερείς του ήταν ευνούχοι, ...
09/03/2023

Κυβέλη, Άττις και Γάλλοι.

Ο Άττις ήταν γιός της Κυβέλης στη φρυγική και ελληνική μυθολογία. Οι ιερείς του ήταν ευνούχοι, οι Γάλλοι, όπως εξηγούν οι μύθοι που αφορούσαν τον Άττη και τον ευνουχισμό.

Στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., η λατρεία του Άττι γενικεύτηκε στον ελληνικό κόσμο. Η ιστορία της καταγωγής του από την Αγδίστη, που καταγράφεται από τον ταξιδιώτη Παυσανία, έχει κάποια εμφανώς μη ελληνικά στοιχεία: στον Παυσανία λέγεται ότι ο δαίμονας Αγδίστης είχε αρχικά και αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά. Όμως οι Ολύμπιοι θεοί, φοβούμενοι τον Αγδίστη, απέκοψαν το αρσενικό του όργανο και το έριξαν μακριά.

Εκεί φύτρωσε αμυγδαλιά, και όταν οι καρποί της ωρίμασαν, η Νάνα, κόρη του θεού-ποταμού Σαγγάριου, πήρε ένα αμύγδαλο και το έβαλε στο στήθος της. Το αμύγδαλο εξαφανίστηκε και έμεινε έγκυος. Η Νανά εγκατέλειψε το μωρό (τον Άττι). Το βρέφος τράφηκε από μια κατσίκα. Καθώς ο Άττις μεγάλωσε, η ομορφιά του, επιστεγασμένη από μακριά μαλλιά, ήταν θεϊκή, και η μητέρα του η Αγδίστη, ως Κυβέλη, τον ερωτεύτηκε.

Αλλά οι θετοί γονείς του Άττι τον έστειλαν στον Πεσσινό, όπου έπρεπε να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Μίδα. Ακριβώς την ώρα που τραγουδούσαν το τραγούδι του γάμου, η Αγδίστις / Κυβέλη εμφανίστηκε με την υπεράνθρωπη δύναμή της και ο Άττις τρελάθηκε και έκοψε τα γεννητικά του όργανα. Ο βασιλιάς που επρόκειτο να γίνει πεθερός του ακολούθησε το παράδειγμά του, προεικονίζοντας τους αυτοευνουχιζόμενους κορύβαντες που αφιερώνονταν στην Κυβέλη.

Στη Ρώμη, οι ευνούχοι οπαδοί της Κυβέλης ήταν γνωστοί ως Γάλλοι. Γάλλοι (λατ. galli) ονομάζονταν οι ευνούχοι ιερείς της θεάς Κυβέλης στην αρχαία Φρυγία.

Οι Γάλλοι ακρωτηριάζονταν από μόνοι τους με κοφτερές πέτρες στην αποκορύφωση δημόσιων οργιαστικών εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή της θεάς Κυβέλης, ενώ σύμφωνα με τον Αυγουστίνο Ιππώνο ο αυτοακροτηριασμός αυτός πίστευαν πως έφερνε γούρι στην μετά θάνατο ζωή. Σύμφωνα με τον Λουκιανό οι Γάλλοι στην Ιεράπολη τελούσαν δημόσια τον αυτοευνουχισμό τους και μετά περιόδευαν στις συνοικίες, συλλέγοντας φορέματα γυναικεία και κοσμήματα που δώριζαν οι κάτοικοι. Είχαν μαζί τους τα αποκομμένα γεννητικά όργανα, τα οποία έδειχναν για παραδειγματισμό και για να τους δώσουν τάματα.

Η Εικονοκλάστες ήταν μιά από τις πρωτες εκφάνσεις τού "Διαφωτισμού", όπως επίσης και οι ανεικονικές θρησκείες. Ειναι δηλ...
05/03/2023

Η Εικονοκλάστες ήταν μιά από τις πρωτες εκφάνσεις τού "Διαφωτισμού", όπως επίσης και οι ανεικονικές θρησκείες.

Ειναι δηλαδή η απαξίωση του Προσώπου κατ' εικόνα Θεού και η απόπειρα καποιων επηρμενων να "διαφωτισουν τον λαουτζίκο".

Θυμαμαι, οταν ο γιος μου ηταν νήπιο, οταν ασπαζοταν διαδοχικά τα εικονίσματα, ελεγε μπροστά από το κάθε ένα: Χριθτούληθ. Κι ας ηταν και η Αγία Βαρβάρα.

Βαθειά θεολογική η αντίδραση του νηπίου. Σαν να ήξερε οτι ο μεν Θεός ενσαρκώθηκε κατ εικόνα, ο δε Ανθρωπος θεωνεται κατ' ομοιωση.

Η απαξιωση του Θεανθρώπου ως εικονα, γεννησε τερατα στην Παγκόσμια ιστορία:

Εναν στρεβλό Ιουδαϊσμό που κυνηγάει τον Χριστιανισμό διαχρονικά, και τις μεταλλάξεις του, Κομμουνισμό και Φιλελευθερισμό.
Τον Αρειανισμό που μετατράπηκε σε Ισλαμισμό.
Την εικονομαχία και ολα τα προτεσταντικά παρακλάδια.
Τον Διαφωτισμό που ποδοπατά συμβολα, και μαλιστα με τελετουργικό τρόπο.
Τον Ναζισμό, τον Ζιωνισμο και καθε άλλο δόγμα απαξιωνει το Προσωπο.

Η αναστήλωση των εικόνων ειναι μεταξύ άλλων και ο θρίαμβος του πνεύματος του Ελληνισμού. Εξ άλλου το ελληνιστικό παρελθόν των χριστιανων δεν ηταν εχθρικό ουτε προς την ιδέα της θεωσης του ανθρώπου (με τους ημιθεους και τις θεοποιησεις αυτοκρατόρων) ουτε προς την ιδέα της ενσάρκωσης των θεών με ανθρώπινη μορφή.

Ο χριστιανισμός ειναι περα απο Αποκαλυψη και καθαρά ελληνικό θεολογικό και φιλοσοφικό προϊόν. Αλλά ουτε εχει σχεση με την υιοθετηση παγανιστικών δογμάτων. Τα μαρτυρια που υπέστησαν οι πρωτοι χριστιανοί από τους παγανιστές για να μην προσκυνήσουν τα ειδωλα και θεοποιημενους αυτοκράτορες ενω τιμουσαν τις εικόνες, δειχνει ότι ήξεραν πολυ καλά τι ακριβως εκαναν.

Δεν μας φτάνουν ολα, έχουμε και τα Νεοπαγάνια που εβγαλαν το Δημοτικό με δωροδοκία κανενα τενεκέ λάδι, να ειρωνεύονται τ...
01/03/2023

Δεν μας φτάνουν ολα, έχουμε και τα Νεοπαγάνια που εβγαλαν το Δημοτικό με δωροδοκία κανενα τενεκέ λάδι, να ειρωνεύονται την αμφίεση των καλογραιών και να τις αντιπαραβάλουν με κάτι ψευδοϊέρειες ντυμενες ως αρχαία πορνίδια, από την Αφή του Τεκτονικού πυρσού της φλόγας της ναζιστικης "Ολυμπιάδας" του Βερολινου. Η οποια δεν εγινε ΚΑΝ πρωτη φορα στην Ολυμπία αλλά στην Τεγέα.

Και αγνοουν φυσικά οτι οι αρχαιες ελληνιδες ηταν καλυμμενες όπως και οι μοναχες ή οι μουσουλμάνες. Όσες δε περιφέρονταν ασέμνως και δεν ηταν πόρνες, στην Αθήνα ειχαν να αντιμετωπίσουν την Γυναικονομία του Αρείου Πάγου.

Η Αρχαία Ολυμπία δεν σταματησε να κατοικείται, ούτε μετα την  απαγόρευση των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Θεοδόσιο. Ενώ κατ...
22/02/2023

Η Αρχαία Ολυμπία δεν σταματησε να κατοικείται, ούτε μετα την απαγόρευση των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Θεοδόσιο. Ενώ κατ' αλλους αυτό που οντως απαγορεύτηκε δεν ήταν οι αγώνες αλλα το τελετουργικό των θυσιών. κατά δε τον π. Γεωργιο Μεταλληνό η απαγορευση αυτή, σταματησε την υβρι προς το πνευμα της αρχαιότητας (ύβρι που επαναλαμβανεται και σημερα στις συγχρονες "Ολυμπιάδες"). Ειναι γνωστος ο εκφυλισμος των αρχαιων θεαμάτων και δρωμενων με μονομαχίες, θηριομαχίες κλπ ως μερος της "ψυχαγωγίας" του πληθυσμού. Μάλιστα συμμετειχε σε Ολυμπιάδα και ο ψυχοπαθής αυτοκράτωρ Νέρων, ο οποίος αν και γκρεμοτσακίστηκε από το άρμα (μαντέψτε) κέρδισε! Και κερδισε και συμβόλαιο με την πολυεθνική εταιρεία παπουτσιων Sapila.

Ο σεισμός του 551 κατεστρεψε τα κτιρια της Ολυμπιας, και μαζι και τον πρωτοχριστιανικό ναό στο φερόμενο ως εργαστηριο του Φειδία. Πολλοί εικαζουν πως ο σεισμος συνοδευτηκε με τσουναμι καθοτι η απόσταση της Ολυμπιας από την ακτή στην αρχαιότητα ήταν κατα 8 χιλιόμετρα μικροτερη, κατα τον ρουν του ποταμού.

Και αμεσως μετα την καταστροφή του σεισμού, ακολουθησ εη εισβολή των Σλαβων, οι οποίοι εγκατασταθηκαν στην Ολυμπία, (άγνωστο αν ηταν μαζι ή χωρις τυχόν επιβιώσαντες ΕΛΛΗΝΕΣ χριστιανούς, όπως μαρτυρεί και το σλαβικό νεκροταφείο που βρεθηκε στο χωρο κατασκευής του νέου μουσείου της Ολυμπίας.

Το συμπαγες κατα τόπους σλαβικό στοιχείο, εκχριστιανίστηκε, απέκτησε την Ρωμαϊικη ταυτότητα, και στην συνεχεια εξελληνιστηκε πολιτισμικά και με τις επιμειξίες αφομοιώθηκε φυλετικά στο ελληνικο στοιχειο.

Φωτο: Σλαβικές τεφροδόχοι, ο παλιοχριστιανικός ναός της Ολυμπίας, οι ναοί κατεστραμμενοι μετα τον σεισμό.

Επίσκοπος Αθηνών Μελέτιος Β΄Ο Μελέτιος (Ιωάννινα, 1661 - Κωνσταντινούπολη, 1714) διετέλεσε επίσκοπος Αθηνών, πριν από τη...
19/02/2023

Επίσκοπος Αθηνών Μελέτιος Β΄

Ο Μελέτιος (Ιωάννινα, 1661 - Κωνσταντινούπολη, 1714) διετέλεσε επίσκοπος Αθηνών, πριν από τη δημιουργία της Αρχιεπισκοπής, από το 1703 ως το 1713.

Πήγε στην Πάντοβα της Ιταλίας, όπου σπούδασε Θεολογία, Ιατρική και Φιλοσοφία και έμαθε ταυτόχρονα και τα Λατινικά. Επέστρεψε στα Γιάννενα και έγινε δάσκαλος και σχολάρχης του διδασκαλείου του Επιφανίου.

Στην εποχή του ήταν από τους πλέον μορφωμένους επισκόπους του ελλαδικού χώρου. Συνέγραψε πολλές θεολογικές, ιατρικές και φιλοσοφικές πραγματείες. Σημαντικά συγγραφικά έργα του είναι η «Παλαιά και Νέα Γεωγραφία», «Ρητορική» και μεταξύ των άλλων και η σπουδαιότατη για την εποχή εκείνη τρίτομη «Εκκλησιαστική Ιστορία»

Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα συγγράμματά του:

Επιτομή Γεωγραφίας, Βενετία, 1728
Εκκλησιαστική Ιστορία, Βιέννη, 1783
Ρητορική περί του πως δει ομιλίαν συγγράφειν (ανέκδοτο)
Διδαχαί, (ανέκδοτο)
Ερμηνεία σύντομος περί της πανώλιδος, (ανέκδοτο)
Περί αστρονομίας, (ανέκδοτο)
Εισαγωγή διαφόρων ακουσμάτων και ιατρικών, (ανέκδοτο)
Αστρονομικόν συνταγμάτιον, (ανέκδοτο)

Από το βιβλίο του ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ Συλλεχθείσα εκ διαφόρων συγγραφέων και παλαιων τε και νέων, εκ διαφόρων επιγραφών των εκ λιθοις και εις κοινην διάλεκτος εκτεθείσα χάριν των πολλών του ημετέρου γένους.

Ο Μελέτιος έγραφε περί της Ελλαδας:

Η Ελλάδα, όνομα που ήταν άλλοτε ένδοξο και μεγάλο και σημερα ταπεινο, αποκαλείται από τους Ευρωπαίους "Γραικία" και από τους Τουρκους και άλλους λαούς Ρούμελη. Στην πιο εκτεταμένη έννοιά της περιλαμβάνει την Ηπειρο, την Ακαρνανία, την Αττική, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Αιτωλία, την Αττική, τη Θράκη, τα ελληνικάνησιά του Αιγίου και του Ιονίου και ολόκληρη την Μικρά Ασία".

Αναφερόμενος στο παραπάνω απόσπασμα ο Γάλλος περιηγητής και αρχαιολόγος Gaston Deschamps συμπληρώνει:

Αδυνατώντας να ανακαταλάβουν με το ξίφος αυτή την χιμαιρική αυτοκρατορία, οι ΕΛΛΗΝΕΣ κληρονόμοι των Ρωμαίων της Ανατολής, οι ΡΩΜΙΟΙ όπως τους αποκαλούν οι Τούρκοι, προσπαθουν να διατηρήσουν την παλιά τους επικράτεια επιστρατεύοντες παντού δασκάλους.

O ΕΛΛΗΝ ή ΣΥΡΙΟΣ ελληνιστής Ευαγγελιστής Λουκάς και οι αναφορές του σε Αρχαίους ΚλασσικούςΟ Steve Reece προτείνει ότι ο ...
15/02/2023

O ΕΛΛΗΝ ή ΣΥΡΙΟΣ ελληνιστής Ευαγγελιστής Λουκάς και οι αναφορές του σε Αρχαίους Κλασσικούς

Ο Steve Reece προτείνει ότι ο συγγραφέας τών Πράξεων εκπαιδεύτηκε ως νέος σύμφωνα με το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδο, όπου εξοικειώθηκε με τους κλασικούς και ελληνιστικούς συγγραφείς των οποίων τα έργα ήταν στο επίκεντρο μελέτης.

Υποστηρίζει τη γνώση του Λουκά για αυτούς τους συγγραφείς, επισημαίνοντας την πυκνότητα των νύξεων σε αυτούς στην αφήγηση των Πράξεων του.

Ο Reece ξεκινά με μια ενδελεχή εξέταση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδο, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών ήταν πολύ ομοιογενές, τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν οπουδήποτε στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να περιμένουν να λαμβάνουν παρόμοια εκπαίδευση.

Η προσεκτική του εξέταση του ελληνικού κειμένου των Πράξεων του Λουκά έφερε στο φως απηχήσεις, υπαινιγμούς και αποσπάσματα αρκετών από τους ίδιους τους συγγραφείς που εμφανίστηκαν πιο έντονα στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών: Όμηρος, Αίσωπος, Ευριπίδης, Πλάτωνας και Άρατος. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι ο Λουκάς, μαζί με άλλους συγγραφείς της Καινής Διαθήκης,

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο Έργο
Κεφάλαιο 2: Ο συγγραφέας των Πράξεων
Κεφάλαιο 3: Η εκπαίδευση του συγγραφέα των Πράξεων
Κεφάλαιο 4: Ποιούς Έλληνες Συγγραφείς θα γνώριζε ο Λουκάς;
Κεφάλαιο 5: Λουκάς και Όμηρος
Κεφάλαιο 6: Λουκάς και Αίσωπος
Κεφάλαιο 7: Λουκάς και Επιμενίδης και Άρατος
Κεφάλαιο 8: Λουκάς και Ευριπίδης - Μέρος Πρώτο
Κεφάλαιο 9: Λουκάς και Ευριπίδης-Μέρος Δεύτερο
Κεφάλαιο 10: Λουκάς και Πλάτωνας

Παράρτημα Ι: Το παλαιότερο γνωστό χειρόγραφο του Ευαγγελίου του Λουκά

Παράρτημα II: Λατινικά λογοτεχνικά κείμενα που διατηρούνται σε έγγραφα σύγχρονα με τα έργα του Λουκά που αναφέρονται ευρετήρια.

Στο Μουσείο της Πολής των Αθηνων σώζεται πίνακας του ζωγράφου Jacques Carrey που επισκέφτηκε την Αθήνα το Νοέμβριο του 1...
11/02/2023

Στο Μουσείο της Πολής των Αθηνων σώζεται πίνακας του ζωγράφου Jacques Carrey που επισκέφτηκε την Αθήνα το Νοέμβριο του 1674, ως μέλος της αντιπροσωπείας του μαρκησίου Charles Olier, marquis de Nointel για να σχεδιάσει αρχαιότητες, μόλις δεκατρία χρόνια πριν την καταστροφή του Παρθενώνα από τον βομβαρδισμό του Μοροζίνι το 1687.

Διακρίνεται ο Παρθενώνας με μιναρέ, ως τζαμί. Στα δεξιά του, στους πρόποδες του Αρείου Πάγου, εικάζουμε πως ήταν η ορθοδοξη Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο παρακείμενος ναός του Διονυσίου του Αεροπαγίτου, σήμερα κατεστραμμένοι. Προφανως η Αρχιεπισκοπή μεταφέρθηκε εκεί μετα τον εκτοπισμό της από τους Λατίνους και στην συνέχεια τους Τουρκους από την Ακρόπολη.

Εκτός των τειχων πιθανόν ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Σώτειρας του Λυκοδήμου. Επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την εποχή που ήταν στον θρόνο η Ειρήνη η Αθηναία (780-802 μ.Χ.) εκεί όπου βρισκόταν το παλιό βαλανείο χτίστηκε μια μικρή χριστιανική εκκλησία (ίχνη του βαλανείου σώζονται απέναντι, επι της λ. Αμαλίας). Αργότερα, τον 11ο αιώνα, χτίστηκε και γυναικείο μοναστήρι, της Παναγίας Σώτειρας του Λυκοδήμου.

Λίγο πιο αριστερά απο τις στηλες του Ολυμπίου Διός, πάνω από την κρήνη Καλλιρόη (διπλα στην σύγχρονη Αγία Φωτεινή) και κοντά στον Ιλισσό, υπήρχε στην αρχαιότητα το ιερό της Δήμητρος και Κόρης, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό της Παναγίας εις την Πέτραν. Πιθανόν λόγω της θέσης της κοντά στους βραχους που βρισκονται στην Καλλιρόη.

Οταν ο de Nointel επισκεφθηκε την Αθηνα το 1674 ο ναός αυτός διασώζετο ακόμα και μάλιστα ο μαρκήσιος διέταξε τον Καθολικό ιερέα να τελέση λειτουργία.

Ο ναός της Παναγίας εκθεμελιώθηκε μαζι με τα αρχαία στοιχεία το 1778 από τον βοεβόδα των Αθηνων Αλή Χασεκή, προκειμενου να χρησιμοποιηθει ως οικοδομικό υλικό για τα νέα τείχη των Αθηνών, προκειμενου να προστατευθει η πόλη από τις συνεχεις επιθεσεις και το πλιατσικο των Τουρκαλβανών.

Την ιδια τειχη ειχαν και τα μοναστηριακά κτισματα της Σωτείρας Λυκοδήμου (νυν Ρωσικη Εκκλησια) τα οποία κατεδαφίστηκαν. Διασω΄θηκε τουλαχιστον ο ναός.

Μια από της πύλες εισόδου των τειχών του Χασεκή ήταν η Πύλη του Αδριανού. Στον πίνακα του Carrey διακρινεται μια άλλη πύλη, στην περιοχή της σημερινης πλατείας Συντάγματος.

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Αρχαιολατρεία Αρχαιοπληξία posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share