Romania un basm

  • Home
  • Romania un basm

Romania un basm "Romania un basm" propune intoarcerea la origini! Locurilor minunate care exista in tara asta de poveste trebuie sa invete calatorul ce inseamna sa fii roman!

04/12/2023

ENG : One evening, towards the end of winter, winter showed its breath for the last time in that season. It snowed like in the stories. Snow fell everywhere....

11/11/2023

La Casa Maghiară a fost deschisă o expoziție dedicată operei arhitectului

11/11/2023

Casă cu prispă - Poenari, jud. Roman, Moldova, Romania - 1922

10/11/2023
05/11/2023

🐺Lupul este o figură cu profunde rădăcini în viața și în cultura românească. Inteligența și calitățile fizice extraordinare ale lupului au făcut ca omul să respecte și chiar să divinizeze calitățile acestui animal, devenit un adevărat simbol. Îl regăsim în legende, în povești, pe case (simbolul „colții lupului”), pe îmbrăcăminte, obiecte, dar și în tradiții. În natură, lupul are un rol important în menținerea echilibrului ecosistemelor.
Echipa noastră a mers pe urmele lupilor și a studiat specia cu ajutorul geneticii. La ce rezultate am ajuns într-o zonă pilot de 1.400 km², din Carpații Meridionali, vă invităm să citiți în link-ul din primul comentariu.
👇

30/10/2023

27 octombrie 1938: Este inaugurată, la Târgu Jiu, "Coloana fără sfârșit" (sau Coloana Infinitului), creație a lui Constantin Brâncuși. A fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial, căzuți în anul 1916 în luptele de pe malul Jiului.
Marele sculptor nu a dorit să participe la inaugurare, fiind supărat atât din cauza amânării repetate a festivităţilor de inaugurare, cât și pentru nerespectarea unora dintre cerințele sale, respectiv „nu a fost îndeplinită voinţa constructivă a sculptorului şi proiectul său de amenajare”, atât legate de amplasamentul monumentului pe o anumită axă, cât și faptul că Brâncuși nu și-a dorit ca modulele să fie netede.

info: https://culturaromana.ro/27-octombrie-1938-inaugurarea-coloanei-fara-de-sfarsit (fotografie din timpul execuției)

18/10/2023

Group of Romanian locals posing for a photographer using an Afghan camera, interbellic Romania.

Image by Romanian photographer Iosif Berman (1892-1941)
Sorce: Heritage Auctions
Afghan Camera: http://www.afghanboxcamera.com/

17/10/2023

octombrie 2023, Maramures

13/10/2023
11/10/2023
08/10/2023
02/10/2023
17/09/2023
16/09/2023
13/09/2023

🏞️ Peisajul actual rural al Olteniei de sub Munte este rezultatul interacțiunii de secole a omului cu natura.

🏡 Astfel omul a smuls din păduri suprafețe pe care le-a transformat în pășuni, livezi, fânețe, terenuri agricole și pentru construcții.

🌼 Cositul tradițional anual a dus în timp nu numai la creșterea productivității fânețelor, dar și a biodiversității acestora, nemaiîntâlnită în multe părți ale Europei, cu o bogăție uriașă de flori, insecte, păsări și mici animale.

🌳 Acum fenomenul este invers. Din cauza îmbătrânirii populației și migrației acesteia, satele de sub munte se depopulează, oamenii cresc tot mai puține animale și tot mai multe fânețe și livezi sunt abandonate. Unele sunt doar pășunate, tot mai puține sunt costite, cositul mecanizat îl înlocuiește pe cel tradițional iar tot mai multe fânețe sunt recucerite de pădure.

🌼 Se pierde astfel o parte din biodiversitate, crește numărul conflictelor cu animalele sălbatice care vin lângă sate odată cu pădurea.

🐂 Se pierd însă și obiceiurile și tradițiile de secole legate de cositul și strânsul fânului și de creșterea tradițională a animalelor.

🏞️ Ne dorim ca, în cadrul geoparcului să păstrăm și să valorificăm toate aceste elemente de patrimoniu și pentru generațiile viitoare.




07/09/2023
07/09/2023

Car cu boi in Dobrofea in 1929.

27/12/2022

Pe zăpadă țin întins albastrul
ochilor mei privitori în sus,
din Carpați îmi iau pilastrul
reazemului meu sedus,

dar deasupra stele fixe,
nemișcare și etern,
înlăuntru sunt elipse
și prefaceri sunt sub stern.

Oh, aicea înlăuntru este
o ninsoare de mari zile
ca să stai s-asculți poveste,
basm cu feți-frumoși, copile.

Și de inimă să iți aduci aminte
cum la naștere îți răsărea,
din făptura maicii sfinte,
ca din ocean o stea.

Să-ți vezi inima zburându-ți
pe sub coaste mari, cerești,
gândul tău mirat de gându-ți
să-ți șoptească: EȘTI ȘI EȘTI!

Nichita

27/12/2022
16/12/2022

În Paris există, de astăzi, o piață ce poartă numele marelui compozitor român George Enescu. Se află în arondismentul 9, un loc în care a trăit, o bună parte din viața sa, George Enescu. Oficialități din Franța și din România au fost prezente la eveniment.

15/12/2022

Cimitirul vesel din Săpânţa, unul din locurile cele mai cunoscute în toată lumea care vorbesc despre tradiţia şi cultura românească, atrage an de an mii de turişti. Este singurul loc din lume în care moartea este luată în râs. Dumitru Pop Tincu a fost cel care a dus mai departe ceea ce a început acolo Stan Ioan Pătraş, iniţiatorul epitafurilor vesele de pe crucile din cimitir.
Crucile din Cimitirul vesel reprezintă valori care pot fi puse alături de oricare din marile creații și capodopere, o mărturie a unui neam dăruit de Dumnezeu cu mult har, a unui neam cu adevărată vocație de creator. Dumitru Pop Tincu a ținut cu sfinţenie la buna păstrare a tradiţiei ancestrale, din care a făcut parte. El a continuat opera lui Stan Ioan Pătraş din 1977. Era doar un copil când i-a devenit ucenic artistului iar când a murit Stan Ioan Pătraş, elevul de atunci avea doar 14 ani. În tot acest timp, a învăţat meșteșugul de la Stan Pătraș. Stan Pătraș pornea, iar Dumitru Pop Tincu continua lucrarea. Versurile, tot de la mentorul său le-a învăţat. Și a fost numit continuatorul său. Stan Pătraș i-a descoperit potențialul. În realizarea crucilor s-a inspirat din viața de zi cu zi a oamenilor, din trăirile și experiențele lor. Ele reflectă practic întreaga viață a celor plecați la cele sfinte. Crucea e oglinda răposatului, toată viața lui e pe acea lucrare.
Crucile care au făcut celebru satul Săpânţa sunt unice atât prin culoarea albastră în care sunt vopsite, cât mai ales pentru epitafurile, unele hazlii, care descriu viaţa defunctului. Toate sunt scrise folosind limbajul specific zonei. Dumitru Pop Tincu spunea că, deşi în viaţa de zi cu zi nu a mai folosit acelaşi limbaj, el s-a păstrat cu stricteţe pe cruci, aşa cm a început iniţiatorul său.
În 2021 Dumitru Pop Tincu a fost onorat cu titlul de Tezaur Uman Viu, ca un veritabil purtător, creator și păstrător de patrimoniu cultural imaterial.
Dumitru Pop Tincu, artistul i-a râs în nas morții și a cioplit în chip vesel acel dat al omenirii cu care toți suntem datori. Dar prea de timpuriu a sosit vremea când moartea nemiloasă l-a învins.
Astăzi, 15.12.2022 talentatul meșter a plecat dintre noi, s-a dus să coloreze cerul cu nuanța albastrului de Săpânța și să compună epitafuri hazlii în Rai! Dumnezeu să îl odihnească!

✍️Corina Isabella Csiszar
📸Gabriel Motica

25/11/2022
22/11/2022

Fiecare glob este pictat manual. Un produs autentic, din Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului.

22/11/2022
20/11/2022

Felicitări de două ori Consiliului Științific al Parcului Național Munții Măcinului. Pentru că a decis creșterea suprafeței strict protrejată a parcului de la 34% la 75%. Și pentru că a decis reintroducerea lupului, a cerbului carpatin și lopătar. Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice. Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase de pe teritoriul României, fiind cei mai vechi munţi din ţara noastră.

„Se introduce o haită cu cinci, şase indivizi, din care obligatoriu o femelă alfa care va desemna masculul alfa. Va fi o monitorizare permanentă să vedem dacă spaţiul pe care-l asigură şi componenta faunistică de sub specia cheie, lupul, sunt suficiente. Pentru asta va trebui să aducem nu doar lupul, ci să fim atenţi şi la competitori, iar şacalul este competitorul principal. Dorinţa noastră nu e de a-l elimina, ci să-i fie inhibat instinctul de a se reproduce, astfel încât controlul să fie deţinut de lup. Exemplarele de lup vor fi aduse din zona Vrancei şi vor fi atent monitorizate timp de doi ani. „Vor fi garduri electrice, unde va fi nevoie, vor fi compensaţii pentru prejudiciile aduse animalelor domestice. Nu ne hazardăm. E un lucru de mare sensibilitate. Decizia din punct de vedere ştiinţific este că prin aducerea în componenţa lanţului trofic a lupului se va mări gradul de stabilitate în ceea ce priveşte gradul de conservare atât în relaţia dintre specii, ci şi între tipurile de habitat care sunt ecosistemice în PNMM”, a menţionat Viorel Roşca, Directorul general al Administraţiei PNMM.

În timpul şedinţei, membrii Consiliului ştiinţific au aprobat şi extinderea suprafeţei strict protejate din parcul național meționat de la circa 4.000 de hectare, cât este în prezent, la aproximativ 8.500 de hectare, ceea ce înseamnă că pe circa 75% din suprafaţa parcului vor fi interzise activităţile de exploatare a resursei naturale.

Ideea reintroducerii lupului în Parcul Naţional Munţii Măcinului a mai fost vehiculată şi în urmă cu circa 10 ani, însă, până în prezent nu s-au făcut evaluări ale stării habitatelor. De mai mulţi ani, populaţia din comunităţile învecinate parcului reclamă creşterea exemplarelor de şacal.

17/11/2022

„Aveți voi niște interese în România”, ni s-a tot spus în ultimii zece ani.

Despre aceste „interese”, conservare și parteneriatul cu cu Parcul Național Bayerischer Wald (Pădurea Bavareză), a vorbit la Muscel TV Christoph Promberger, directorul executiv al fundației.
➡️ https://www.youtube.com/watch?v=P4udYi3wYJ8

15/11/2022

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Romania un basm posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Romania un basm:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share