Turcia.tr

Turcia.tr Sunt un milion de motive pentru care te indragostesti iremediabil de frumusetile Turciei. Veti gasi cateva dintre ele pe aceasta pagina.
(2)

Midiile, street-food-ul turcesc.Printre cele mai cunoscute produse turcesti in zona de litoral a Turciei sunt midiile um...
02/05/2023

Midiile, street-food-ul turcesc.

Printre cele mai cunoscute produse turcesti in zona de litoral a Turciei sunt midiile umplute. Mult timp mi-am dorit sa aflu cm se prepara. Daca si voi sunteti curiosi, gasiti mai jos si reteta.

Canakkale, Midya Bar, locul in care am mancat cele mai bune midii.

https://www.youtube.com/watch?v=5Hv3fU1Xj9A

29/03/2023
Green Canyon Manavgat - o excursie de neratat!Una dintre numeroasele excursii oferite turiștilor din zona Antalya este l...
29/03/2023

Green Canyon Manavgat - o excursie de neratat!

Una dintre numeroasele excursii oferite turiștilor din zona Antalya este la Green Canyon. Am vazut oferta atât în zona Side - Manavgat, cât și în Alanya sau Belek. Cu siguranta există și cu plecare din Lara - Kundu.
Paradoxal, firmele de intermediere a excursiilor evită Green Canyon și încearcă să-ți „bage pe gât” alte variante. De cele mai multe ori Paradise Lost. Excursiile seamăna, dar, după părerea mea nimic nu se compară cu Green Canyon. Ulterior am aflat și explicația: diferența de comision.
În general, excursia la Green Canyon costa 30-35 de euro de persoana. În acești bani este inclusă și masa de prânz.
Se urcă în partea superioară a barajului Oymapinar, cu o înălțime de 185 de metri. Lacul de acumulare, numit tot Oymapinar, este unul dintre cele mai mari din Turcia și acest lac străbate Green Canyon.
Numele canionului vine de la culoarea apei, cu multiple nuanțe de verde. Culoarea apei este atât de clară încât seamănă cu un adevărat smarald.
Din păcate, în 2021, în Manavgat au avut loc masive incendii de pădure, iar Green Canyon a fost grav avariat. Excursiile au fost suspendate. Au fost efectuate lucrări de întreținere și au fost plantați copaci noi. Se pare că din acest an excursiile la Green Canyon sunt din nou operabile.
Iar cel mai important lucru este să nu uitați aparatul de fotografiat la hotel.

Nu rata Drumul de coastă!Prin 1975 turcii s-au decis să lege Antalya de Kemer și chiar mai departe, prin Finike, Demre, ...
27/03/2023

Nu rata Drumul de coastă!
Prin 1975 turcii s-au decis să lege Antalya de Kemer și chiar mai departe, prin Finike, Demre, Kas, Kalkan, Fethiye, Gocec, Dalaman, Akyaka, Marmaris. Șosea cunoscută ca „drumul de coastă”, sau banalul D400.
Este un traseu care merită parcurs măcar o dată în viață. Între Antalya și Marmaris sunt puțin peste 400 de km și se parcurg în aproximativ 6 ore. Fără opriri, dar ar fi păcat să nu profiți.
Din Antalya în Kemer sunt mai puțin de 50 de km. Acum îi străbați pe o șosea modernă, dar, în anii 70, existau doar două variante: pe mare sau trebuia să ai abilități de alpinist.
Întreg traseul este înțesat de obiective turistice. Restaurantele de la Ulupinar, orașele antice de la Patara, Demre, Phaselis, întâlnirea cu Moș Nicolae de la Demre, Delta Dalyan, mormintele liicene, faimoasa plajă de la Patara.
Iar undeva între Kas și Kalkan este „Kaputas plaji” - o minune a naturii. Dacă te ține să cobori cele fix 187 de trepte, ai parte de o priveliște de vis. În schimb, să urci aceleași trepte...

„Scurtatura” din Çanakkale30 august 2022. Suntem la un mic dejun pe terasa unui hotel din Çanakkale si admiram forfota d...
20/03/2023

„Scurtatura” din Çanakkale

30 august 2022. Suntem la un mic dejun pe terasa unui hotel din Çanakkale si admiram forfota de pe Dardanele.
Urmeaza o etapa relativ scurta, vreo 500 km, urmatoarea oprire finnd planificata in Karahayit (Pamukkale).
Consultam rapid doua site-uri de navigatie si avem de ales unul din cele trei trasee recomandate:
1. Prin Lapseki, Bandirma, Balikesir, Akhisar.
2. Prin Ayvacik, Edermit, Akhisar.
3. Prin Can, Balya, Akhisar.
Primele doua variante le-am facut de mai multe ori si au fost super ok.
Dar... Influentati si de o recomandare de pe un forum ne-am decis sa alegem varianta a treia. Ca distanta am castigat vreo 40-50 de km. Drumul era descris pe acel forum ca fiind “pitoresc”.
Asa ca am pornit. La inceput totul a fost ok. Drumul avea doua benzi pe sens si se circula impecabil. In scurt timp am ramas cu o singura banda, dar nici acest lucru nu ne-a speriat. Am ajuns pe la o banda si jumatate pentru ambele sensuri, dar nefiind un drum aglomerat, ne-am adaptat. Si asfaltul a inceput sa lase de dorit, cateva gropi si unele portiuni in care lipsea cu desavarsire.
Aventura a luat insa o turnura ceva mai neplacuta in momentul in care am dat de un panou care anunta lucrari, iar drumul era inchis. Din fericire sau din pacate existau indicatoare cu varianta de ocolire a respectivei zone. Aici mai trebuie spus ceva: cele doua sisteme de navigatie ne indemnau sa ne intoarcem. Recomandare primita de mine si de la copilot. Dar mersesem deja vreo doua ore si nu parea ca mai avem mult, asa ca am dat curs indicatoarelor. Asfaltul disparuse de mult, eram pe un drum pietruit. Pana am ajuns la o panta mult prea serioasa. De fapt, nu am crezut ca asa ceva poate exista. Iar drumul era acoperit de pietris. Sincer, aici imi venea si mie sa intorc.
Dar am continuat. Nu parea a fi un drum prea lung, doar citeva sute de metri. Am urcat numai in viteza intai si ma rugam sa nu cumva sa se opreasca motorul. In varful pantei apre o curba si urcusul continua in acelasi mod. Si tot asa, vreo 2 km. D**a care am dat de asfalt.
Poate am avut ghinion cu acele lucrari, dar nu as recomanda acest traseu de nici un fel. Iar drumul aceasta nu poate fi in nici un caz numit pitoresc. Pitoresc e drumul de la Denizli in Antalya, de exemplu.

Delta Dalyan, un loc drag.  Prof. Daniela Ochian.
27/02/2023

Delta Dalyan, un loc drag. Prof. Daniela Ochian.

Pamukkale - Castelul de bumbac❣️
02/08/2022

Pamukkale - Castelul de bumbac❣️


Una dintre cele mai faine excursii, Marmaris - Dalyan.   🏖🛥
28/07/2022

Una dintre cele mai faine excursii, Marmaris - Dalyan. 🏖🛥

Dalyan este un oras situat pe coasta de sud vest a Turciei, in provincia Mugla, intre renumitele Marmaris si Fethiye. Dalyan ofera atractii atat de diverse incat este o incantare pentru orice tip de turist.

ORAŞUL ANTIC PHASELIS- nu uitaţi lopata acasă :)))!-Fiind turist în Turcia este aproape imposibil să nu vizitezi măcar u...
02/06/2021

ORAŞUL ANTIC PHASELIS
- nu uitaţi lopata acasă :)))!-

Fiind turist în Turcia este aproape imposibil să nu vizitezi măcar un oraş antic. Cu siguranţă cel mai vizitat este Efesul. Urmat, probabil de Aspendos. Partea mai puţin plăcută pentru turistul de vară este că aceste vizite se fac la nişte temperaturi extrem de mari. Pentru mine cel mai primitor oraş antic este Phaselis. Amplasat într-o superbă pădure de pini, la Phaselis poţi combina istoria cu distracţia. Practic, este un loc în care poţi să-ţi petreci întreaga zi. Există trei plaje la dispoziţia turiştilor. Şi mai este ceva, despre care voi vorbi la încheierea acestui material.
La 15 kilometri de Kemer şi 4-5 de Tekirova se află oraşul antic Phaselis. Taxa de intrare a fost de 20 lire turceşti de persoană. După vreo doi km pe un drum printr-o pădure de pini ajungi la oraşul anic Phaselis. Există o parcare amenajată, suficient de încăpătoare chiar la intrarea în sit.
PUŢINĂ ISTORIE
Phaselis a fost fondat în secolul al VII-lea i. e. n. de către colonişti veniţi din insula Rhodos. Datorită poziţiei sale pe o mică peninsulă, înconjurată de trei porturi naturale, Phaselis a devenit cel mai important oraş-port din partea estică a Liciei şi un important centru de comerţ între Grecia, Siria, Egipt şi Phoenicia. După cucerirea Asiei Mici, oraşul a fost capturat întâi de persani şi mai târziu de către Alexandru cel Mare. După moartea acestuia în anul 323, oraşul a rămas sub stăpânirea egipteană a dinastiei Ptolemeilor între anii 209 şi 197 i. e. n. şi a fost cedat Regatului Rhodos împreună cu alte oraşe liciene în urma semnării Tratatului de la Apamea din Frigia în anul 188, iar după anul 160 a fost absorbit de către Confederaţia Liciană aflată sub guvernare romană. Phaselis s-a aflat mereu sub ameninţarea piraţilor, fiind capturat de câteva ori de către aceştia. La Phaselis a existat un templu închinat zeiţei Atena, unde era expusă sulița lui Ahile.
Încă din timpurile străvechi au existat trei porturi naturale în jurul micii peninsule: portul din nord, cel din nord-est şi cel de pe coasta sudică a acesteia.
Oraşul s-a dezvoltat pe baza comerţului cu cherestea adusă din pădurile de pe Munţii Ta**us, ulei de trandafiri şi de liliac, acestea fiind transportate pe mare, phaselitanii fiind negustori prin excelenţă.
La intrarea în sit se află Apeductul – imaginea simbol a Phaselis-ului, bine conservat, realizat de romani pentru a rezolva problema alimentării cu apă a oraşului prin captarea şi transportul apei de la un izvor aflat în nordul oraşului.
În stânga intrării este primul port şi prima plajă. Plaja este neamenajată, destul de sălbatică, cu nisip de granulaţie mare şi cu pietre. Intrarea în mare este destul de lină în acest golf, dar cu destul de multe pietre în apă.
Urmează o veche stradă principală, pavată, foarte lată, care traversa centrul oraşului de la nord la sud, printre rămăşiţele băilor antice, foste magazine, pieţe publice. Evident, există şi un teatrul antic, destul de bine conservat, care permitea participarea a trei mii de spectatori.
Mergând spre sud ajungi la plaja din sud, amplasată tot într-un golf şi tot cu pietre atât pe plajă, cât şi în mare.
În zona plajei de sud este poarta lui Hadrian sau ceea ce mai rămăsese din ea.
NE-A LIPSIT... LOPATA!
Prima impresie la Phaselis a fost că în zonă continuă lucrările arheologice. Zeci de oameni, înarmaţi cu lopăţele, beţe, chiar şi cu tacâmuri, sau pur şi simplu cu mâinile goale, răscoleau pământul. De fapt, este vorba despre turişti în căutarea a ceva vetigii antice. Oamenii de la pază nu numai că nu aveau ceva impotrivă, dar chiar mai dădeau câte o mână de ajutor.
Am pus şi noi mâna pe un băţ şi am intrat în horă. La finalul zilei ne-am ales cu un mojar din piatră, care din vitrină ne aduce aminte de o superbă zi petrecute la Phaselis.

Utopia World Hotel - AlanyaMediterana văzută de sus1. Scor Tripadvisor: Excelent   4,52. Distanţa faţă de aeroport   13....
31/05/2021

Utopia World Hotel - Alanya
Mediterana văzută de sus

1. Scor Tripadvisor: Excelent 4,5
2. Distanţa faţă de aeroport 1
3. Plaja 3
4. Ofertă 5
5. Amplasare 5
6. Servicii 4

Un hotel fabulos, în care merită să petreci un sejur. Din păcate, nu mulţi români ajung aici, oaspeţii hotelului fiind în general englezi şi ex-sovietici.
Din păcate, în apropierea hotelului nu se găseşte nimic. Doar o vastă plantaţie de bananieri.
Complexul cuprinde hotelul propriu-zis, precum ci câteva zeci de căsuţe. Toate camerele au geamuri imense, iar aici un sea view face toţi banii.
Cel mai mare minus al hotelului ar fi distanţa faţă de Aeroportul Antalya - aproximativ 150 de km. În schimb, aeropotul Gazipasa este la mai puţin de 25 de km, dar agenţiile noastre de turism nu operează pe acesta. Pentru cei care aleg transportul cu maşina, acest minus dispare.
Utopia World este amplasat pe o colină, ceea ce face ca priveliştea de acolo să fie cu adevărat fabuloasă. Are o plajă relativ mică, la care se ajunge cu un lift. De asemenea, un autobuz face regulat curse între hotel şi plajă.
Pe plajă exista un beach bar, unde se poate şi mânca. Ca mai la toate hotelurile există şi un ponton.
În schimb, hotelul are un mare plus. Pentru cei care iubesc soarele există patru piscine în partea superioară a colinei, în imediata apropiere a hotelului. În schimb, spre baza colinei mai există trei piscine în mijlocul unei pădurici de pini. Tot aici este amplasat şi aquaparcul, un crazy river pe care îl poţi parcurge cu nişte caiace, precum şi un parc aventura. În zona se găseşte şi un bar, în care se serveşte şi mâncare.

Pamukkale - Castelul de bumbacEste, fără îndoială, cel mai vizitat obiectiv turistic din Turcia. Amplasat la aproximativ...
21/04/2021

Pamukkale - Castelul de bumbac

Este, fără îndoială, cel mai vizitat obiectiv turistic din Turcia. Amplasat la aproximativ patru ore atât de staţiunile de la Marea Egee cât şi de cele de la Mediterană, o excursie la Pamukkale este un „must do”.
Terasele albe din travertin, cu apă termală, creează un peisaj unic.
În zonă, romanii au construit, în secolul al II-lea î.Hr., orașul Hierapolis. Aici se pot admira rămășițele porților, teatrelor, templelor, băilor sau ale locuințelor.
Apa termală de la Pamukkale este foarte bogată în carbonat de calciu. Odată ce apa termală iese la suprafață, carbonatul de calciu devine tot mai solid și creează astfel celebrele terase albe. Astfel, se formează câteva bazine principale. Odată ce acestea sunt pline, apa începe să se reverse, formând alte bazine mai mici. Temperatura apei este de aproximativ 33 de grade Celsius.
Chiar dacă ansamblul pare 100% natural, cei care administrează zona stabilesc fluxul de apă ce este îndreptat spre terase. În plus, apa este redirecţionată şi spre alte pante ale dealului, pentru a se forma noi terase.
Oferta de cazare din Pamukkale este vastă, de la mici pensiuni până la hoteluri de cinci stele.
Cei care vizitează Pamukkale pe cont propriu ar fi bine să o facă ori dimineaţa, ori seara, înainte de a ajunge în zonă sutele de autocare pline cu turişti. Personal, consider că Pamukkale impresionează cel mai mult seara, la apus. Atunci, soarele creează imagini uluitoare când se reflectă pe terasele albe.
Tot în Pamukkale se află Piscina Cleopatrei, dar pentru a te bălăci în ea două ore se plăteşte în plus.
De câţiva ani la Pamukkale se organizează zboruri cu balonul peste terase sau se poate sări cu parapanta.
Una peste alta, este o zonă care merită vizitată!

Noi restricții în TurciaTuriştii nu vor fi afectaţiSituaţia cazurilor de Covid-19 în Turcia nu este deloc bună. În ultim...
15/04/2021

Noi restricții în Turcia
Turiştii nu vor fi afectaţi

Situaţia cazurilor de Covid-19 în Turcia nu este deloc bună. În ultimele trei zile s-au înregistrat 54,562 de cazuri luni, 59,187 marţi şi 62,797 miercuri.
În aceste condiţii nu este de mirare că autorităţiile au impus noi restricţii.
1. Carantină între orele 19:00 și 5:00, de luni până vineri. De vineri de la orele 19.00 până luni la orele 5.00 carantina este totală.
2. Programul de lucru în sectorul public a fost scurtat până la ora 16:00.
3. Călătoriile interurbane au fost suspendate.
4. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și cei sub vârsta de 18 ani nu au voie să folosească transportul public.
5. Cu excepţia claselor terminale și a grădinițelor, educația se desfăşoară online.
6. Cafenelele și restaurantele au fost închise.
Aceste restricţii vor fi în vigoare cel puţin până la mijlocul lunii mai.

Pentru turişti aceste restricţii nu sunt valabile.
În continuare pentru a intra în Turcia, toate persoanele de peste 6 ani trebuie să prezinte la punctele de frontieră un test PCR negativ, care să fie făcut cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în ţară.
Purtarea măştii este recomandată, dar nu obligatorie pentru turişti.

Rusia suspendă zborurile către Turcia
Centrul pentru Combaterea Coronavirusului din Rusia a decis să limiteze zborurile către Turcia în perioada 15 aprilie - 1 iunie. În această perioadă vor fi efectuate doar două zboruri pe săptămână între Istanbul şi Moscova.

Turcia nu va rata sezonul turisticChiar dacă în momentul de faţă situaţia infectărilor cu Covid-19 în Turcia este cel mu...
10/04/2021

Turcia nu va rata sezonul turistic

Chiar dacă în momentul de faţă situaţia infectărilor cu Covid-19 în Turcia este cel mult pe un platou, unul cam înalt, nici nu se pune problema de a rata sezonul turistic.

Momentan, Turcia înregistrează peste 50 de mii de noi cazuri zilnic. Din această cauză se află pe lista noastră galbenă, ceea ce înseamnă că la revenirea în România se stă în carantină. Cei vaccinaţi scapă de această carantină.

Însă situaţia se va îmbunătăţii vizibil - spun eu - în perioada următoare. Până în 9 aprilie Turcia a administrat 18,3 milioane doze de vaccin, ceea ce înseamnă că 9% din populaţie a primit ambele doze. Ca o comparaţie, România a administrat 3,5 milioane de doze, iar 6,8% din populaţia a primit cele două doze.

Deja, pe Aeroportul Antalya este aglomeraţie destul de mare. Zilnic sosesc sute de avioane din diverse tări. Numai din Rusia aterizează în fiecare zi peste 30 de avioane.

Hotelurile din Antalya funcţionează la capacitate maximă şi sunt obligate să respecte anumite norme anti-covid. De exemplu:
- se va măsura temperatura turiştilor
- fiecare turist va primi o mască la intrarea în restaurant
- bagajele sunt dezinfectate la intrarea în hotel
- camerele sunt dezinfectate zilnic
- se interzice naghirleaua.
Fiecare hotel are obligaţia de a dispune de camere de carantină. Dacă un turist este depistat pozitiv, dar nu necesită spitalizare, va folosi aceste camere. Aceştia vor dispune de room-service, care îi va servi cu tot ce au nevoie.
În plus, tot personalul din industria hotelieră are prioritate la vaccinare.

Ce se întâmplă de Ramadan
Pentru 1,6 miliarde de oameni de pe Pământ, cea mai sfântă lună a anului începe în seara zilei de luni 12 aprilie. Tradiția islamică spune că în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid. Musulmanii cred că în timpul acestei luni Allah i-a revelat lui Mohammed primele versete ale Coranului.
Ramadanul ţine până în seara de marți, 11 mai. La finalul Ramadanului, musulmanii au o sărbătoare de trei zile, Eid al-Fitr, în care familiile se întrunesc pentru a mânca împreună și pentru a face schimb de cadouri.
Odată cu începerea Ramadanului, se pare că Turcia va intra în carantină totală, până pe 12 mai. Restricţiile sunt doar pentru localnici, turiştii nefiind afectaţi.

Turcia va recunoaşte paşaportul verde
Turcia îşi doreşte să colaboreze cu Uniunea Europeană şi va recunoaşte paşaportul verde digital. Asta înseamnă că cei vaccinaţi sau care au trecut prin boală nu vor mai avea nevoie de test ca să între în Turcia.

Cu ce bani e bine să mergi în TurciaÎn primul rând, e bine de ştiut că turcii iubesc valuta: euro, dolar, liră sterlină,...
07/04/2021

Cu ce bani e bine să mergi în Turcia

În primul rând, e bine de ştiut că turcii iubesc valuta: euro, dolar, liră sterlină, iar marea majoritate a comercianţilor acceptă plata cu cardul.
Paradoxal, lira turcească e cea mai puţin atractivă monedă. Ţinând cont de faptul că în ultimii ani lira turcească s-a tot devalorizat, nici nu e de mirare acest lucru.
Practic, de lire turceşti ai nevoie la:
- plata podurilor şi autostrăzilor
- plata feribotului
- intrarea la obiectivele turistice.

Mulţi vor să plece cu lire turceşti de acasă. Există câteva case de schimb valutar de la noi care tranzacţionează lire, dar cursul este total dezavantajos. Turcia e plină de case de schimb valutar, există la tot pasul bancomate, aşa că nu e o idee bună de a cumpăra lire din ţară.

Cel mai bun curs de schimb îl oferă... marile magazine: LC Waikiki, Migros etc. La acestea, la casă se poate plăti cu euro sau dolari, iar restul îl primeşti în lire turcesti. La cursul oficial.

Iată cursurile oficiale de astăzi:
1 dolar - 8,16 lire
1 euro - 9,70 lire
1 liră sterlină - 11,21 lire
Gramul de aur - 456,04 lire
La casele de schimb valutar un dolar se cumpără cu 8,1 lire şi se vinde cu 8,2 lire.

Sfatul meu e să ai atât bani pe card cât şi într-o valută. E bine să te interesezi din ţară de comisioanele bancare la retragere, pentru că de multe ori te costă mai puţin să faci o extragere mai mare decât mai multe exxtrageri mai mici.
Şi încă ceva: de la bancomate, în Turcia, se pot scoate atât lire turceşti, cât şi euro sau dolari.

Drumul spre Izmir va deveni mai rapidPodul peste strâmtoarea Dardanele de la Gelibolu prinde contur. Cablurile de susţin...
06/04/2021

Drumul spre Izmir va deveni mai rapid

Podul peste strâmtoarea Dardanele de la Gelibolu prinde contur. Cablurile de susţinere a căilor de rulareau fost amplasate şi urmează ridicarea acestora. Lucrarea, iniţial programată a fi gata în anul 2023, este mult avansată, aşa că există toate şansele ca anul viitor să se circule pe pod.
Deocamdată nu s-a anunţat cât va costa traversarea, dar este clar că suma va fi mai mare decât costă trecerea cu feribotul.
Într-o primă fază, podul va fi racordat la şoselele existente, urmând ca în 2023 să fie conectat la autostrada Istanbul, Malkara, Gelibolu. Pe partea asiatică, podul va „înţepa” autostrada Bursa-Izmir.
Cu siguranţă podul va face ca drumul spre staţiunile de la Marea Egee (Kusadasi, Didim, Bodrum, Marmaris) să dureze mai puţin. Din păcate, însă, va micşora numărul celor care aleg o cazare intermediară în Canakkale. Deja, mulţi români depăşesc oraşul, preferând o cazare mai aproape de destinaţia finală.
Fotografia cu podul văzut din partea asiatică a fost făcută săptămâna trecută.
Despre Canakkale:
- Este unul dintre porturile Turciei care face legătura dintre Marea Mediterană și Marea Marmara. Teritoriul acestui oraș se află atât în Europa, cât și în Asia.
- Are o suprafață de aproximativ 1.000 de kilometri pătrați şi 110.000 locuitori.
- În vremuri antice oraşul se numea Hellespontos sau Dardanelles.
- Calul din lemn folosit în filmul T***a a fost donat oraşului, iar acum se află la doar 2 minute de mers spre est din portul de feriboturi.

Incidenţa Covid-19 în Turcia creşteTurcia a raportat sâmbătă 44.756 de noi cazuri de infectare cu coronavirus în ultimel...
04/04/2021

Incidenţa Covid-19 în Turcia creşte

Turcia a raportat sâmbătă 44.756 de noi cazuri de infectare cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Este cel mai dur bilanţ zilnic de la startul pandemiei. În total, Turcia a înregistrat 3,44 de milioane de cazuri de infectare cu Covid-19 şi 32.078 decese.
Ministerul Sănătăţii din Turcia a publicat situaţia cazurilor de Covid-19 pentru perioada 27 martie - 2 aprilie. Numărul provinciilor din categoria roșie a crescut la 68, în timp ce nu mai există nici o provincie în categoria albastră.
Numărul cazurilor raportat la 100 de mii de persoane a crescut de la 401,62 la 591,45 în Istanbul, de la 184,29 la 272,79 în Ankara, de la 156,48 la 218,88 în Izmir, de la 119,18 la 190,44 în Antalya.
Cea mai mare incidenţă este în Samsun 678.72. Celelalte provincii cu peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori sunt: Çanakkale 546,77, Giresun 503,88, Istanbul 591,45, Kırklareli 518,33 şi Yalova 564,03.

Cele 68 de provincii din zona roşie: Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskișmir, Eskișm Hatay, Isparta, Mersin, Istanbul, Izmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırșehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraș, Muğla, Nevșehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartin, Ardahan, Igdir, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce.
Cele 7 de provincii din zona portocalie: Diyarbakır, Batman, Siirt, Muș, Denizli, Burdur, Ușak.
Cele 6 de provincii din zona galbenă: Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Hakkari, Van, Bitlis.

ROŞU - Zonă de risc foarte mare - provincii cu peste 100 cazuri la 100 de mii de locuitori
PORTOCALIU - Zonă de risc mare - provincii cu 36-100 cazuri la 100 de mii de locuitori
GALBEN - Zonă cu risc moderat - provincii cu 11-35 cazuri la 100 de mii de locuitori
ALBASTRU - Zonă de risc scăzut - provincii cu sub 10 cazuri la 100 de mii de locuitori

Turcia a intrat pe lista țărilor cu risc epidemiologicComitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat,...
02/04/2021

Turcia a intrat pe lista țărilor cu risc epidemiologic

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat, vineri seară, 2 aprilie, lista zonelor cu risc epidemiologic.
„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de astăzi, 2 aprilie, Hotărârea numărul 21. Prin această Hotărâre a fost aprobată noua listă cu ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea”, a anunţat CNSU.
Pe listă se regăsesc Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Wallis and Futuna, Curaçao, Estonia, San Marino, Ungaria, Cehia, Iordania, Muntenegru, Serbia, Polonia, Andorra, Aruba, Uruguay, Bulgaria, Franţa, Macedonia de Nord, Suedia, Bermuda, Liban, Bahrain, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Slovenia, Seychelles, Cipru, Palestina, Olanda, Belgia, Republica Moldova, Italia, Brazilia, Austria, Chile, Luxemburg, Monaco, Kuweit, Turcia, Ucraina, Paraguay, Armenia şi Croatia.
Şi Africa de Sud se află pe listă, ca urmare a detecţiei circulaţiei a unor variante de Sars Cov 2 cu transmitere mai ridicată.
Nou introduse pe lista din această săptămână sunt Turcia, Bermuda, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Armenia, Croatia.

LATER EDIT
Nu vor sta in carantină:
-persoanele care sunt vaccinate şi au zece zile de la rapel,
-persoanele care au fost infectate cu virusul Covid 19 in ultimele 90 de zile, dovada se poate face şi cu un test de anticorpi,

Cu test PCR negativ in ultimele 72 de ore carantina va fi de zece zile.

Sezonul 2021 a inceput. Bun venit, planuri de vacanta!Eftalia Ocean s-a deschis astazi, 01.04.2021.  Mult succes!
01/04/2021

Sezonul 2021 a inceput.
Bun venit, planuri de vacanta!

Eftalia Ocean s-a deschis astazi, 01.04.2021. Mult succes!


Cu maşina prin TurciaDin punctul meu de vedere, drumul cu maşina este cea mai bună variantă pentru o vacanţă în Turcia. ...
01/04/2021

Cu maşina prin Turcia

Din punctul meu de vedere, drumul cu maşina este cea mai bună variantă pentru o vacanţă în Turcia. Personal, odată trecută frontiera bulgaro-turcă începe vacanţa.

Trebuie ştiut faptul că Turcia dispune de o infrastructură rutieră extraordinar de bine pusă la punct. În principal au autostrăzi sau drumuri expres (cu câte două benzi pe sens, cu bandă de urgenţă şi separator de sensuri). Iar această infrastructură este într-o continuă expansiune. Se construiesc noi poduri, autostrăzi, tuneluri.

Nu cu mult timp în urmă saitul viamichelin, pe care eu il prefer la configurarea treseelor, avea ca rezultat pentru Bucureşti-Kusadasi varianta prin Edirne-Canakkale-Izmir. Acum, pentru acelaşi traseu se recomandă varianta prin Edirne-Istanbul-Izmir, chiar dacă trebuie parcurşi în plus 135 de km. Explicaţia e simplă: pe această rută mergi pe autostradă de la Edirne până aproape de destinaţie. Interesant de văzut ce se va întâmpla în anul 2022, când va fi dat în folosinţă podul peste Dardanele de la Canakkale.

Revenim. Practic, pentru toate destinaţiile de vacanţă (Kusadasi, Marmaris, Bodrum sau zona Antalya) cea mai rapidă rută este prin Istanbul. Am întâlnit destule persoane care evită drumul cu maşina până în Antalya, dar nu au nici o problemă să conducă până în Kusadasi sau Didim spre exemplu. Marea temere este traversarea Istanbulului. În fond, este un oraş cu o populaţie cât întreaga Românie. Întradevăr, traficul prin Istanbul este o aventură în sine, dar noua autostradă 0-7 rezolvă problema. Aproximativ din dreptul localităţii Silivri (între Edirne şi Istanbul) se intră pe 0-7. Este o bucată nouă de autostradă, cu câte patru benzi pe sens. Se merge pe 0-7 până după Istanbul, aşa că traversarea oraşului se face în viteză maximă.

INFORMAŢII IMPORTANTE:

- În Turcia autostrăzile se plătesc. Pentru cele administrate de stat este necesară achiziţionarea unui HGS. Acesta se găseşte la orice oficiu poştal (PTT) sau în unele benzinării. Costă 35 de lire turceşti (30 credit şi 5 timbrul autocolant). Acel timbru autocolant se lipeşte pe parbriz, sub oglină, şi este debitat automat. În momentul achiziţiei, HGS se poate încărca cu orice sumă mai mare de 60 de lire. Oficii PTT se găsesc la câţiva km de la intrarea în Turcia. De asemenea, la majoritatea ieşirilor de pe autostrada sunt oficii PTT. Şi, evident, în orice localitate. Se poate circula şi fără HGS timp de şapte zile. Practic, de exemplu, puteţi conduce până în Antalya sau Kusadasi şi să achiziţionezi de acolo HGS-ul. Autostrăzile administrate privat, inclusiv al treilea pod peste Bosfor sau cel peste Marea Marmara pot fi plătite atât cu HGS, cât şi cu cash sau card.

- Autorităţile turce monitorizează foarte riguros intrările şi ieşirile cetăţenilor străini în/din Turcia; regula este că, atunci când o persoană a intrat pe teritoriul Turciei cu un autoturism pentru care deţine documente de proprietate (certificat de înmatriculare) sau procură pentru folosirea acestuia, aceeaşi persoană trebuie să iasă din Turcia cu autoturismul. Nu se acceptă excepţii nici măcar privind soţul/soţia cetăţeanului român sau rudele apropiate ale acestuia.

-În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor documente:
- documentele autovehiculului
- asigurarea internaţională tip carte verde.
- Împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur.
Atenţie! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată.
Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru persoanele care deţin un autoturism achiziţionat în leasing.

- În Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor şi a aparatelor antiradar este interzisă şi este considerată contravenţie, fiind pedepsită cu amenzi substanţiale şi confiscarea aparatului.

- În caz de accident uşor/cu răniţi, autovehiculul nu va fi mişcat din loc până la sosirea organelor de poliţie. Pentru accidentele care au loc în afara oraşelor competenţa revine Jandarmeriei.

- În Turcia, în cazul circulaţiei într-un sens giratoriu, spre deosebire de România, se aplică regula priorităţii de dreapta.

- Toţi pasagerii trebuie să poarte centura de siguranţă. Toate autoturismele trebuie să fie dotate cu triunghi de avertizare reflectorizant şi o trusă de prim-ajutor.

- Există o interdicţie totală a consumului de alcool la volan.
Limite de viteză:
În localitate - 50 km/h
În afara localităţii - 90 km/h pentru autoturisme, 80 km/h pentru camioane, 70 km/h pentru vehiculele care tractează o remorcă sau rulotă.
În afara localităţii, pe drumurile expres - 110 km/h pentru autoturisme, conform semnalizării.
Autostrăzi - 120 km/h pentru autoturisme.

Aizanoi, al doilea Efes din Turcia Aizanoi este situat în apropiere de oraşul Kütahya și este unul din numeroasele obiec...
31/03/2021

Aizanoi, al doilea Efes din Turcia
Aizanoi este situat în apropiere de oraşul Kütahya și este unul din numeroasele obiective din Turcia aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO . Vechiul oraş găzduiește cel mai bine protejat templu din Anatolia: Templul lui Zeus.
Nefiind aprope de zonele turistice ale Turciei, în Aizanoi se poate ajunge doar pe cont propriu, Pentru cei care merg cu maşina în zona Antalya, o vizită la Aizanoi înseamnă un ocol de vreo 50 de km. Practic, după ce treci de Kütahya, faci dreapta pe D240 şi după 50 de km ajungi la Aizanoi.
În Aizanoi se află un teatru antic cu o capacitate de 15.000 de persoane, un stadion cu o capacitate de 13.000 de persoane, două băi, prima clădire bursieră din lume, o stradă cu coloane, cinci poduri, două agore, necropole și diverse alte structuri, descoperite în timpul săpăturilor arheologice începute în anul 1926.
Se crede că orașul datează din anul 3.000 î.Hr.
Aizanoi și-a pierdut importanța în jurul secolului al VII-lea. Zona plană din jurul Templului lui Zeus a fost transformată în cetate în Evul Mediu și folosită ca bază de tătari în secolul al XIII-lea.
În Aizanoi, împăratul roman Dioclețian a anunțat prețurile mărfurilor pe inscripții în piatră, cu scopul de a combate inflația. Practic, a fost prima bursă din lume.
Unele articole din Aizanoi au fost mutate la Muzeul Arheologic din Kütahya.

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Turcia.tr posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share