Хайде на почивка

  • Home
  • Хайде на почивка

Хайде на почивка Travel Community

06/06/2024

Лятото е вече и при нас :)

04/06/2024

Тома Белев : 400 декара дъбови и иглолистни гори в Ихтиманско изсечени на голо за да се строи фотоволтаична централа.
И не, няма нищо зелено в това. Скорошно проучване показа че ако ползваме само свободните урбанизирани и нарушени територии, без сградите, за ФЕЦ бихме имали 18 гигавата инсталирана мощност, при нужни 9 до 2050. А ако ползваме и покривите, както правят в развитите държави, нуждата ще е по-малка. До момента 400 000 домакинства в Германия сами произвеждат поне част от нужната си енергия. Щом може в Германия, значи можем и ние.
И не, не е виновен ЕС, виновни са родните депутати, водени от Делян Добрев, защото нито четат, нито разбират, нито прилагат правилно европейските директиви. Мислете за кого гласувате на 9 юни, но гласувайте задължително, ако искате да останат гори в България.

Алепу Ризорт приема ранни резервации!
07/05/2024

Алепу Ризорт приема ранни резервации!

https://www.facebook.com/share/T2UtKQ9vHewDtpqu/
02/05/2024

https://www.facebook.com/share/T2UtKQ9vHewDtpqu/

Няма празник, няма делник! 20 офшорни и чужди фирми заплюли и напазарували без търг 20 000 декара държавани гори, половината в Натура2000, за 5-6 години. За да получат това право им е трябвало само едноличното съгласие на агроминистъра, който има свободата на преценка на кой да продава и на кой не. Субективните преценки са перфектната чиновническа среда за корупция. Приватизираните 20 000 дка, основно в Средна гора и Родопите, са изсечени и превърнати или в кариери, или във вилаети. И нямаше никога да разберем за това, ако не бяха парламентарните въпроси на депутата от Зелено движение Васил Тодев / Vasil Todev.

Оказва се, че схемата със "заменките на гори", спряна от ЕК 2009 г., е заменена просто със същата по-нова схема "по желание на инвеститора" (по чл.79 от ЗГ), като продажната цена отново се определя с онези фалшиви и потайни "експертни оценки", заради които ЕК ни заведе дело преди 6 месеца. И тази нова схема е единствената, която инвеститорите искат и ползват, защото избягват легитимната процедура по чл. 33 от ЗГ за продажба на държавни гори чрез търг, и то само за имоти извън Натура2000 (https://www.zelenizakoni.com/novini/novite-zamenki-privatizaciya-gori).

Така излиза, че е по-лесно и по-евтино да си купиш имот от държавата, и то гора, а не от частни лица или земеделска земя На тази корупционна схема може да се сложи край само по един начин - държавата да продава държавни гори на цена 10х над пазарната. Ще се продава само на тези бизнеси, които нямат тотално никаква алтернатива и бизнесът им е свръх печеливш, което да оправдава унищожението на гората. А с платените пари ще може да се залеси 10х по-голяма площ от унищожената. Това ще ни е следващата битка след изборите!

Между другото, коментарите по-долу за златодобива разкриват и една от ползите от тази схема!! Защо е нужно държавата да продава горския имот за рудодобив, хвостохранилище или кариера, ако по закон след 30 години нарушения терен трябва да бъде рекултивиран и гората възстановена?!? Единственото обяснение е, че с продажбата на държавния горски имот, концесионерът - в 90% от случаите офшорната (на наш човек) или чуждестранна фирма, получава вечно право на собственост върху земята с находището, и дори някой ден да наруши концесията и тя да бъде прекратена, държавата да не може да го изгони от терена и да даде концесията на друга фирма, или да го накара да си разкара инсталациите и замърсяването. Та така. Всичко е схема, става ли дума за публичен ресурс, но една по една ги бутаме!

На 07.02.2024 "Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление" заседава в Зала ...
08/02/2024

На 07.02.2024 "Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление" заседава в Зала 1 на НС. Ето и някои решения относно ЗУЧК:
❌ ОТХВЪРЛЯ предложението за защита на всички видове дюни /вкл. и ембрионалните/
❌ ОТХВЪРЛЯ предложението за обявяване на нови плажове за природосъобразен туризъм
❌ ОТХВЪРЛЯ предложението плажовете, които са извън населени места, но попадат в защитени зони, да бъдат включени в промените в ЗУЧК /да не се строи зад тях/
❌ ОТХВЪРЛЯ предложението договорите за концесии на плажове да се прекратяват едностранно от концедента при увреждане на крайбрежната плажна ивица от страна на концесионера
Като прибавим и факта, че в текстовете на закона няма и помен от обещанието "Зона А" да обхваща изцяло 100-те метра, то основополагащия елемент на съвносителя Кирил Петков издиша тотално.
За лаиците ще припомня думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната", изречени на 18.05.2023 в зала "Запад" на НС: "Първият основополагащ елемент е: "Премахваме специалните възможности за застрояване на 100-те метра!"

07/01/2024
🏂🇮🇹 Свежи Ски Новини! 🌨️🎉🌍 Италия измества България и предоставя най-ниските цени на ски курортите в Европа! 🥇💰📊 Изследо...
21/12/2023

🏂🇮🇹 Свежи Ски Новини! 🌨️🎉

🌍 Италия измества България и предоставя най-ниските цени на ски курортите в Европа! 🥇💰

📊 Изследователи анализираха разходите за ски карти, наем на оборудване, обучение, обяд и напитки на пистите в 36 европейски курорта.

📈 Тъжната новина за България: Бардонекия в Италия се нарежда като най-евтината ски дестинация, като изпреварва Боровец и Банско. Анализът на Post Office Travel Money и Crystal Ski Holidays отчита, че цените в Bardonecchia се увеличават само с 1,4% спрямо миналата година.

📆 От транспортния кореспондент Нийл Лансфийлд в Пенсилвания: "България губи своята позиция за британските туристи."

🏞️ Забележителна разлика: Цените в българските курорти се увеличават с над 10% за ски карти и над 20% за храна и настаняване.

🎿 Открийте новата перла на ски туризма в Италия и следете промените в предложенията на българските курорти! ❄️🇮🇹🇧🇬 #СкиИталия #БългарияСки #ТравелНовини

Картата на Европа на Птолемей от 1467 г. разкрива голям остров – вероятно с размерите на гръцкия Тасос, който е съществу...
30/09/2023

Картата на Европа на Птолемей от 1467 г. разкрива голям остров – вероятно с размерите на гръцкия Тасос, който е съществувал в близост до южното крайбрежие на днешна България.

17/08/2023

Най-чисто - с 240 клетки/100 мл - е на плаж Харманите в Созопол.

В лимита до 500 клетки се класират и плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг "Златната рибка" край Созопол.

Скандално мръсен е северният плаж на град Царево, наричан Попски. Там стойностите за Escherichia coli достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата.

Озадачени, учените оглеждат района. Оказва се, че в морето свободно се изливат фекалии.

Вече има няколко случая на арестувани кметове, допуснали да работят незаконни заведения.
06/08/2023

Вече има няколко случая на арестувани кметове, допуснали да работят незаконни заведения.

Протестът на гърците срещу прекомерно и незаконно заемане на плажовете от заведенията успя да принуди местните власти и правителството да регулират платените усл...

24/07/2023
20/07/2023

📣 Първата земя под закрила, закупена изключително с подкрепата на индивидуални дарители, е вече факт. Закупихме първите 2️⃣9️⃣ декара, които ще бъдат управлявани природосъобразнo в полза на три световнозастрашени вида: царски орел, ловен сокол и европейски лалугер на територията на Южен Сакар.

Целта ни е да закупим общо 1️⃣0️⃣0️⃣ декара и да ги управляваме така, че не само тези три вида, но и много други ценни видове растения и животни в района да бъдат опазени и да процъфтяват.

До момента кампанията ни е събрала почти една трета от целевата сума и продължава до края на годината. Благодарим от 💚 на всички, които ни подкрепиха!

ℹ️ Ако искате да се присъедините към каузата Земя под заКрила, може да дарите по няколко начина:

✅ С превод по банкова сметка
IBAN: BG55 RZBB 9155 1060 1073 29
BIC: RZBB BGSF
Банка: KBC Банк България ЕАД
Титуляр: Българско дружество за защита на птиците
Основание: Земя под закрила + телефон и имейл за връзка
✅ чрез SMS на 17777 DMS POLET
✅ с банкова карта на https://crm.bspb.org/
✅ или онлайн на platformata.bg

Вижте цялата новина и още подробности на сайта ни: https://bit.ly/44UJ3fn

Read the news in English here: https://bit.ly/3NQoUzW

Снимка: © Rashid Rashid

29/05/2023
Денят на Европа, който се провежда всяка година на 9 май, отбелязва мира и единството в Европа. Датата отбелязва годишни...
09/05/2023

Денят на Европа, който се провежда всяка година на 9 май, отбелязва мира и единството в Европа.
Датата отбелязва годишнината от историческата „декларация на Шуман“, която излага идеята му за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила немислима войната между европейските нации. Предложението на Шуман се смята за началото на днешния Европейски съюз.

06/05/2023

https://fb.watch/klW0WWGmeu/
Теренът е с площ около 10 дка и е частна собственост. Влажната зона се образува от извор на вода, който е в долчинка и там от векове се образува малко езеро, което не се оттича. "Зоната е местообитание на различни растения и птици

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Хайде на почивка posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share