Turist prin Maramureș

  • Home
  • Turist prin Maramureș

Turist prin Maramureș Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Turist prin Maramureș, Travel Company, .

16/04/2022
15/01/2022
28/12/2021

𝐆𝐮𝐛𝐚

Cea mai importantă piesă de port din sezonul rece în Maramureș este guba. O poartă femeile, copiii, bărbații, indiferent de vârstă. Materia primă folosită pentru prelucrare este lâna toarsă gros, în culoarea sa naturală, albă, sură sau neagră.
Marița Grigor din Chiuzbaia ne-a povestit cm se fac gubele. „Îi mult de lucru până faci o gubă. Prima dată se pregătește lâna. După ce tunzi oile primăvara, lâna trebe spălată, pusă de-a moi în apă caldă, zolită bine în covată. După ce o scoteam trebuia limpezită până mere apa limpede di pă ié. Apoi o întindem pă garduri să să uște, apoi scălmânată, apoi dată pân hrebân, apoi o parte o pui de caiere. Pui caiere și torci. Apoi trebe țăsută. După țăsut trebe prinși lații tăți cu ață și duși la vâltoare. Acolo umblă 4-5-8 ore, care cum, nu scad toate la fel. Dup-aceie o croim și o coasem tăt cu ață de lână toarsă. Se coase cu mâna. La alea cu bdiți, se pune bdițu manual, tăt la 3-4 rânduri să pune bdițu cât ține tiara de lată, e lucru migălos da ies foarte frumoase.
Vara să întreține foarte greu o gubă. Îi musai spălată măcar o dată și pusă la soare. Să spală la vâltoare. E foarte greu cu moliile, mai demult punem frunze de nuc, bosâioc pân ele, le miști de ici-colo, nu le lași luni de zile împăturate.”

✍ Podut Maria Mirela
📷 Felician Săteanu

12/12/2021

❄️ ,,Bună sara lu' Crăciun" - expoziție temporară - 10 decembrie - 30 ianuarie ❄️
⭐ Ca o încununare a materialului ,,Omul cu măștile" și a prezentării obiectului lunii ,,Masca de sărbătoare din Maramureș - între magie și spectacol", v-am pregătit, în apropierea sărbătorilor de iarnă, expoziția temporară ,,Bună Sara lu' Crăciun". 🌲
⭐ Expoziția își propune să redea vizitatorilor atmosfera sărbătorilor de odinioară, prin realizarea unui interior țărănesc, valorificând bunuri culturale din colecțiile muzeului și obiceiuri specifice acestei perioade: măști tradiționale, colindatul, steaua, capra. ☃️
⭐ Vă poftim la noi!


05/12/2021

În această seară suntem în așteptarea Moșului... 🎁🎁
În funcție de zonă, acesta poartă diferite denumiri, Moș Nicolae, Miculaș, Moș Niculaie, Sfântu Nicolae, Sânicoară, Sântu Nicolae, Sânicolau, Sfântu Necola.

„Nu putem durni de grija lui Miculaș că zini-ua oʹ n-a zini. Dimineața, dacă aflam în încălțări, ceva, zâcem:
-O zânit Moș Niculaie, dacă am fost bun.

Niculașu-i a coconilor. Sara își pun papucii în fereastă. Știu că vine Moș Nicolae cu daruri cu sacuʹ și le dă la care-s buni. Și dimineața bună să scoală să vadă ce le-o adus. Și io punem.

În sara de Moș Nicolae o persoană să îmbracă înt-o bondă mare până-n pământ. Își pune barbă și păr lung de fuior. În cap își pune căciulă, în mână coș sau un sac și-l ia în spate. Intră în casă și copiii strigă:
- Moș Nicolae!”
(Pamfil Bilțiu, Maria Bilțiu, Calendarul Maramureșului)

„Sânnicoară este sărbătoare coconilor, primesc cadouri, fructe, un bănuț, ștrimflii, căciuli, un zdici nou dacă era un băiat mai mare. Sfântu’ Nicolae o ajutat tri fete sărace să să mărite, le-o aruncat bani de zestre pă fereastră, şi aşe s-o putut mărita. Şi de atunci Sân-Nicoara să zâce că îi Sfântu’ cu darurile.” (Corina Isabella Csiszár, Memoria Ethnologica, Nr. 36-37)

Iza Corina Csiszár
Foto: Mihai Nedelcu

18/11/2021

La data de 1 decembrie 2016, Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a decis înscrierea pe Lista Reprezentat...

14/11/2021

Lăsata secului la postul Crăciunului (14 noiembrie) îi zi mai aleasă.

🥣„Să șurulesc vasăle din care s-o mâncat de dulce ca să poți mânca din ele de post.”

🥣„Familiile care au două rânduri de vasă, pă cele din care-o mâncat de dulce le suie-n pod și le coboară pă cele din care să mănâncă de post.”

🤝„ Te împaci dacă ești sfădit cu cineva, ca și când ai fost la spovedanie. Îți ceri iertare, cm trebe, de la persoana cu care ești în scârbă.”

🎻„Feciorii umblă cu muzică prin tăt satu, pă drum. Așe știu să margă la danț la șura unde se face. Amu să face la cămin. Fetele duc mâncare și feciorii băutură”.

🍲„În familie petrec laolaltă cu mâncare bună și băutură. Apoi nu mai beu și nu mai petrec până după post.”

- din Calendarul popular, autori Pamfil&Maria Bilțiu

Fiți buni în post! Aşe zâce fb-postu nost!

📷 Dan Ceuca

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Turist prin Maramureș posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share