Vi som ska rösta "Ja" till utbyggd kollektivtrafik i folkomröstningen 120923

  • Home
  • Vi som ska rösta "Ja" till utbyggd kollektivtrafik i folkomröstningen 120923

Vi som ska rösta "Ja" till utbyggd kollektivtrafik i folkomröstningen 120923 Gilla gärna också kampanjen Heja Stockholm! som finns här: https://www.facebook.com/heja.stockhol

Den här sidan kom till inför valet 2010 då de rödgröna partierna utlovade en folkomröstning om Stockholm skulle satsa på att bygga två mil motorväg, förbifart Stockholm, eller satsa på kollektivtrafik istället. Nu förlorade de rödgröna valet, men vi fortsätter att jobba för en folkomröstning, och rapporterar här om nyheter som rör trafikens utveckling i Stockholmsregionen.

Då var det dags igen. En ny stadsmotorväg som gynnar de rika och släpper ut giftiga partiklar på de ekonomiskt svaga. "T...
23/02/2021

Då var det dags igen. En ny stadsmotorväg som gynnar de rika och släpper ut giftiga partiklar på de ekonomiskt svaga. "Tvärförbindelse Södertörn" kallas projektet.
Man kunde tro att vi skulle ha kommit ifrån sådana här dumheter nu.

Halterna av farliga partiklar i luften kommer att överskrida miljö­målen – högst blir de i barntäta Fittja och Masmo, där nivåerna redan i dag är för höga.

15/04/2020

2 500 000 000
Tvåtusen femhundra miljoner kronor.
2,5 miljard.

Det är vad Trafikverkets lilla sjabbel med en ruffel och båg-entreprenör på Lovön har kostat i fördyringar för projekt Förbifart Stockholm.
Vilket givetvis pappa staten kommer och städar upp nu.
Kanske hade funnits bättre sätt att använda pengarna under pågående pandemi och klimatkris?

Sid 134 i dagens vårbudget.
https://www.regeringen.se/49735a/contentassets/fd89f23b39764885a5c616f409c9f138/varandringsbudget-for-2020-prop.-20192099.pdf

04/03/2017
Varnar för farligt höga partikelhalter i vägtunnlar: ”Värre än i Peking”

Bertil Forsberg, professor i miljömedicin om luften i Förbifart Stockholm:
"Vi har nollvision i trafiken i många sammanhang. Här gör man en stor investering som totalt sett leder till en försämring ur hälsosynpunkt. Det känns lite främmande, säger han".

Vinter, snart vår och torrt väder. Det är nu det syns ganska tydligt inne i biltunneln: dis, nästan dimma. Särskilt tydligt syns det om man tittar en bit framåt i tunneln, under lamporna. Miljön i vägtunnlar är klart hälsovådlig med farlig höga partikelhalter, menar experter som SVT Nyheter pratat m...

31/01/2017

Vi som ska rösta "Ja" till utbyggd kollektivtrafik i folkomröstningen 120923's cover photo

28/12/2016
”Stockholm sviker hela regionen” - DN.SE

Skarpt läge.
Ska vi göra verklighet av klimatmålen som politikerna skrev under i Paris? Eller ska det vara ett papper som inte är värt någonting?
Det här är vad klimatpolitik handlar om i praktiken. Vi kan inte fortsätta att bygga för fler bilar i storstäderna.

Stockholms vägran att betala för en östlig motorledstunnel får övriga kommuner att se rött.

17/06/2016
Sverige sänker klimatmål för transportsektorn

Så här blir facit när man har en regering som fortsätter bygga storstadsnära motorvägar. Ta istället motorvägspengarna och lägg på kollektivtrafik, så kommer vi överträffa det där målet hur lätt som helst!

S*x partier har kommit överens om att sänka Sveriges klimatambitioner för transportsektorn, erfar SvD. Från en utsläppsminskning på 80 procent till 2030 nöjer man sig nu med minus 70 procent. Vänsterpartiet har valt att reservera sig mot beslutet.

19/04/2016
Gula linjen hotas av försening

Oj, det verkar svårt att få fram pengar till ny kollektivtrafik. Men i Skärholmen spränger tunnlarna för förbilfarten allt djupare ner i berget.

Gula linjen från Odenplan till Arenastaden riskerar att försenas. I värsta fall blir det ingen tunnelbana alls. Orsaken är att länets tre planerade tunnelbanelinjer blir minst 3,5 miljarder kronor dyrare än beräknat.

18/04/2016
Nya Tvärförbindelse Södertörn kan ta tre vägar – här är för- och nackdelarna

Vi bygger en ny väg, så att vi kan minska biltrafiken. Man får ge Trafikverket cred för deras optimism i alla fall!

– Den här vägen bygger vi väldigt mycket med fokus på godstrafik, kollektivtrafik och cykel. Mycket går ut på att minska bilåkandet. Alla nya vägbyggen brukar öka andelen privatbilism, men här ska kollektivtrafiken bli så mycket snabbare att den ska kunna trycka ner andelen bilar. Det är förhoppningen, säger Helena Tilander.

Den planerade tvärförbindelsen mellan E4/E20 vid Kungens k***a och riksväg 73 är nu ute på samråd. Tre alternativa korridorer där tvärförbindelsen kan byggas utreds.

16/04/2016
Tvärbanan kan försenas fem år till

Det fanns några partier som sa i valrörelsen att de skulle bygga både motorvägar och kollektivtrafik. Nu ser vi resultatet. Motorvägsbyggena dundrar vidare, finansierade av trängselskatter i minst 40 år framåt. Till kollektivtrafik finns inte en spänn. Kom ihåg det nästa gång det är val.

Tvärbanans gren till Kista, via Ursvik och Rissne, börjar byggas först 2022. Det föreslår trafikförvaltningen.

13/04/2016
”Österleden är fel väg för Stockholm”

Unga Socialdemokrater för framtiden.

Det är hög tid att Socialdemokraterna i Stockholm sätter ner foten mot byggandet av Österleden. Vi behöver istället investera i kollektivtrafik som ökar bostadsbyggandet, minskar trängseln och för oss närmre våra klimatmål. Det skriver flera unga socialdemokrater gemensamt.

12/04/2016
Jordens Vänner / Friends of the Earth Sweden

Jordens Vänner / Friends of the Earth Sweden

Öppet brev till regering och riksdagspartier från Jordens Vänner, Alternativ Stad/Jordens Vänner Stockholm och femton andra miljöorganisationer.

03/03/2016
Okänd rapport: Tre av tio bilar måste bort

Okänd rapport: Tre av tio bilar måste bort

Tre av tio bilar måste bort från gatorna i Stockholm, Göteborg och Malmö för att Sverige ska klara framtida klimatmål. Det visar en hittills okänd rapport som Trafikverket tagit fram – men aldrig presenterat – inför regeringens kommande infrastrukturproposition.

03/03/2016
Tung remisskritik mot Trafikverket - Nyheter (Ekot)

Den upphittade klimatrapporten ger Trafikverket en utmaning....

Flera tunga remissinstanser kritiserar hur Trafikverkets behandlar klimatfrågan i underlaget till regeringens infrastrukturproposition.

01/03/2016
Kommentar till Aftonbladets ledare

Ta fram popcornen! Nu ger sig Trafikverket in i debatt med Aftonbladets ledarsida :-) :-) :-)

Aftonbladet anser i sin ledare söndagen den 28 februari att Trafikverket har gömt undan fakta. De menar att varken regeringen eller Trafikverket tar klimatfrågan på allvar.

29/02/2016
Anna Johansson

Nu kan den som har frågor till infrastrukturministern om trafikverkets klimat-underlag, gå in och ställa dem direkt till henne:

De senaste dagarna har det debatterats kring Trafikverkets uppdrag om inriktningsunderlag. Saken gäller huruvida man tagit tillräcklig hänsyn till klimatmålen i rapporten som lämnats in till regeringen. I debatten har det ibland låtit som att jag som infrastrukturminister inte har gjort tillräckligt för att säkerställa att Trafikverket lämnat in ett riktigt underlag. Jag vill därför redogöra för processen så tydligt som möjligt.

Den 21 maj 2015 fattade regeringen beslut om att ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag för den kommande infrastrukturplaneringen och nationell plan 2018-2029. Direktivet till det uppdraget går att läsa i sin helhet här: http://www.regeringen.se/contentassets/f44ffc8d285944f29a232c6de44a8cb0/uppdrag-om-att-ta-fram-inriktningsunderlag-infor-transportinfrastrukturplanering-for-perioden-20182029-n20154305tif

Datum för överlämning av inriktningsunderlaget var senast den 30 november 2015. Därefter gick det ut på remiss till berörda aktörer. Sista dagen för remissrundan är idag 29 februari 2016.

I regeringens direktiv till Trafikverket beskrivs ett antal mål som den ansvariga myndigheten ska möta. Här återfinns bland annat klimatmålen, dvs. mål om att transportsektorn ska minska sin påverkan på klimatet. Något som regeringen arbetar på bred front för att åstadkomma, bland annat genom inriktningsunderlaget.

För er som inte vill läsa hela direktivet kommer här några delar ur det som tar upp klimatmålen och vilken förväntan regeringen har på inriktningsunderlaget:

En grundläggande utgångspunkt för uppdraget är att infrastrukturen – som en väsentlig del av transportsystemet – ska planeras, utvecklas och förvaltas så att det övergripande transportpolitiska målet och de jämbördiga funktions- och hänsynsmålen nås. För att uppfylla transportpolitikens övergripande mål är regeringens bedömning att tillgängligheten på sikt måste utvecklas inom ramen för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor och på ett sätt som bidrar till att miljökvalitetsmålen nås och till ökad hälsa. Därutöver ska ett trafikslagsövergripande förhållningssätt, fyrstegsprincipen samt de av riksdagen fastställda transportpolitiska principerna, vara vägledande. En viktig bakgrund till uppdraget är även regeringens mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020 och att minst 250 000 nya bostäder ska byggas till år 2020 samt riksdagens vision att Sverige år 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser och regeringens ambition att miljöpåverkan från transportsektorn ska minskas.

Inriktningsunderlaget ska beakta samhällsutveckling, trender och faktisk trafikutveckling i Sverige och i omvärlden av relevans för det svenska transportsystemets utveckling. Trafikverket ska även beakta att regeringen har aviserat att ett klimatpolitiskt ramverk ska införas med en målbana för utsläppsutvecklingen till 2050 kopplad till lämpliga etappmål liksom sektorsvisa mål för bland annat transporter. Regeringens ambition är att utsläppsminskningar för att nå klimatmålet till 2020 i större utsträckning ska ske nationellt.

Detta är vad som styr uppdraget. Utöver direktivet har jag självklart inte lagt mig i vilka specifika underlag som ska vara med eller inte. Detta är en upp till ansvarig myndighet att avgöra, frågor kring vilka underlag som är med och inte besvaras därför med fördel av Trafikverket.

Avslutningsvis kan det vara värt att påminna om att infrastrukturplaneringen bara är en liten del i regeringens arbete för att minska transportsystemets klimatpåverkan. Regeringen genomför och planerar att genomföra en mängd åtgärder. Vi har bland annat startat arbetet för en utbyggnadsstrategi för alternativa drivmedel och planerar för ett införande av ett bonus/malus-system där det blir fördelaktigt att köpa miljöbilar och dyrare att köpa bilar som släpper ut mycket koldioxid. Vi utreder en vägslitageskatt och bygger ut infrastrukturen för tåg. Vi satsar 1,2 miljarder extra på järnvägsunderhåll varje år mellan 2016 och 2018, för att robustheten i järnvägssystemet ska öka och leda till fler transporter på räls istället för på gummihjul. Vi ser även över hur vi kan öka godstranporter inom sjöfarten, och tar fram cykelstrategi. Därtill satsar regeringen på utbyggd laddinfrastruktur, elektrifiering av personbilar och bussar, liksom på ökad produktion av biogas. Samtliga åtgärder ska ta oss mot minskade utsläpp i transportsektorn och en minskad klimatpåverkan.

29/02/2016
Trafikverket underkänner sin egen plan för Sveriges infrastruktur!

"Riktigt avslöjande blir siffrorna för storstadens tätorter. Där måste biltrafiken minska med 48% i relation till nuvarande prognos för 2030, järnvägstrafiken öka med 52%, kollektivtrafiken öka med 88% och cykel med 260%. Lastbilstrafiken måste minska med 26%".

Trafikverket publicerade onsdagen den 24 februari den underlagsrapport som Näringsdepartementet tidigare stoppat. Det skedde samma dag som Jordens Vänner gjorde ett besök på trafikverket för att be...

16/02/2016
Ljusning för österleden – mörkare för miljömål

Blir inte vägtunneln i den kontexten lite som att köpa en limpa cigaretter till en kompis som ska sluta röka?

"Men kommer det inte för sent? Jag trodde att det var den historiska utbyggnaden av kollektivtrafiken som var grejen nu." Det skriver NVP:s chefredaktör Anders Milde.

08/02/2016
”Att satsa på biltrafik är inte klimatsmart”

Svar på tal till sossar som är kvar i motorvägsdrömmarna!

De flesta är överens om att biltrafiken i våra storstäder måste minska, för klimatet och för att skapa en attraktiv stad. Detta faktum har dock inte fått förespråkarna för nya vägprojekt att tänka om. Nyss var det Förbifarten, nu är det östlig förbindelse, skriver Malin Karlsson (MP) i en replik til…

03/02/2016
”Stockholm bör satsa på östlig förbindelse”

Socialdemokraterna vill uppnå "människans frigörelse" (de skriver faktiskt så) genom att ge folket en motorvägstunnel under djurgården att köa i. 1960-talet ringde och ville ha tillbaka sitt fossilparti.

Vi uppmanar Stefan Löfven och regeringen att prioritera möjligheterna för tillväxt och utbildning genom att satsa på östlig förbindelse i Stockholmsregionen. Det skriver en rad lokala S-politiker.

30/01/2016
Viktor Barth-Kron: Nehej, Förbifarten löste inte det problemet heller

Sossarnas gröna fernissa flagar... mobil.dn.se/arkiv/dn-stockholm/viktor-barthkron-nehej-forbifarten-loste-inte-det-problemet-heller/

Hört talas om begreppet ”greenwashing” (”gröntvättning” på svenska)? Det handlar i korthet om att genom symboliska åtgärder ge en i grunden miljö­ovänlig verksamhet bättre rykte. Tänk en...

26/01/2016
Klimatet behöver inga nya vägar i Stockholm - DN.Åsikt

Saker hänger ihop.

Nya vägar gör att trafiken kommer att öka vilket är tvärtemot vad som behövs för att angripa klimatproblemet. Sverige bör istället satsa på en modern glesbygdspolitik och bromsa urbaniseringen så mycket det bara går. Trafikproblem i storstäderna löses bäst med mer trängselskatt kombinerat med bättre…

20/01/2016
Färre åker Essingeleden efter avgift

Trängselavgifter fungerar.

Åtta procent färre på Essingeleden och ungefär fem procent färre bilar in och ut ur innerstaden. Det är bedömningen av den första hela arbetsveckans facit av de nya trängselavgifterna i Stockholm.

19/12/2015
Norra länken gav mer biltrafik

Nämen!

Norra länken skulle få bort trafiken på Valhallavägen och ge en bättre miljö i innerstan. Men i år har biltrafiken till inner­staden tvärtom ökat med 4 procent trots trängselskatten. Orsaken är...

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Vi som ska rösta "Ja" till utbyggd kollektivtrafik i folkomröstningen 120923 posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share