30/07/2023
Săptămâna aceasta am fost... în căutarea cămășii românești, în Războieni!
Cămașa românescă, IA, ne poartă dorul, identitatea, arta.
Este piesa de bază a costumului românesc și cea care, în timpuri noi, ne reinventează stilul și modul de exprimare.
Ce credeți că ne-au spus tinerii din Războieni că au simțit purtând-o?
Libertate și lejeritate.
Ce vă transmit vouă imaginile prezentate?
Imagini ale Războieniului de astăzi. Unul asumat, care începe să fie preocupat de patrimoniul său, mai atent, mai revitalizat!
Vă spunem, am avut emoții să întrebăm așa, spontan, tinerele din Războieni, dacă vor dori să îmbrace patru cămăși și să mergem în comună, să fotografiem.
Auzim des...„tinerii din ziua de astăzi, nu mai fac.” Renunțați la exprimarea acesta lipsită de asumare și confortabilă! Încercați să o căutați pe a voastră, originală.
Aș spune că tinerii fac, multe chiar. Se implică acolo unde există explicație, suflet, dor. Acolo unde fac parte din cauză, din poveste, din trecut și viitor! Acolo unde sunt chemați cu sinceritate și răbdare!
Fetele radiau în cămașă, s-au simțit în confort, încrezătoare, stăpâne! Au pus întrebări, au zâmbit cu rost la cameră, s-au ținut strâns de mână.
Ce vrem noi să vă transmitem? Poftă de cunoaștere, de prețuire a acestor moșteniri, de multiplicare a lor prin coasere, prin transmitere!
Cum ar fi ca în viitor, nu foarte departe, să mergem în horă, la Sărbătoarea Războienilor, în cămăși românești, autentice, cusute peste an?
Sperăm ca astăzi, de ziua Războienilor, aceste tinere să fie inspirație pentru comunitate.
Să aveți cu toții încrederea lor de a crede în identitatea ce vă alcătuiește! Să o cultivați, să o creșteți, să o îngrijiți în comunitate de aici „La mulți ani” înainte!
Tinerele inspirație: Bianca, Lorena, Maria și Maria :)
Cămășile au fost adunate de: dna profesor Osoianu Elena și dna profesor Botescu Marta.
Documentare foto și text: Vasilica Racariu