08/09/2019
Cum selectam destinatia?
Va puneti cu siguranta intrebarea care ar putea fi aceasta destinatie si daca alegerea voastra v-ar putea influenta experienta sau gradul de relaxare.
Desigur ca, aceasta alegere este foarte importanta daca luam in calcul o serie de factori.
Unde mergem in vacanta?
Ei bine, aceasta este o intrebare a carei raspuns depinde de mai multe aspecte. E de la sine inteles ca mergem acolo unde ne dorim, acolo unde intuim ca ne vom incarca cu cea mai multa energie pozitiva, acolo unde locul, oamenii, experientele traite sunt pe gustul nostru. Insa, nu intotdeauna aceasta dorinta corespunde cu realitatea in care traim sau cea a pietei destinatiilor si ofertelor agentiilor.
Unii aleg destinatii exotice, altii aleg resorturi calme de munte sau care sa le ofere posibilitatea practicarii sporturilor de iarna; unora le place sa descopere capitalele lumii sau sa exploreze spiritualitatea unui popor. Toti cautam sa ne identificam cu ceva, sa ne regasim, sa (re)descoperim valori general umane.
Dincolo de relaxare, distractie sau opulenta, o vacanta este o calatorie catre (re)cunoastere, reimbogatire spirituala si partajare. Insa, in alegerea destinatiei intervin, asa cm spuneam, o serie de alti factori, mai degraba practici, dar importanti, pe care ii vom dezvolta mai jos.
In primul rand, atunci cand va planificati vacanta trebuie sa va ganditi la bugetul alocat. Fie ca este vorba despre o iesire mai scurta sau despre concediu, este foarte important sa stiti ce suma de bani sunteti dispusi sa puneti deoparte sau ce costuri presupune destinatia aleasa.
Prima data, trebuie sa alegeti intre cele doua mari categorii: este vorba despre o calatorie in tara sau in strainatate?
Aceasta prima decizie va va ajuta enorm in planificarea bugetului, iar motivele sunt lesne de inteles.
D**a ce ati facut aceasta alegere, urmeaza sa va decideti tipul de destinatie. In functie de anotimp, stare, moment al vietii, preferinte/temperament, aveti la dispozitie pachete turistice pentru o vacanta exotica, cu mult soare si plaja, pachete pentru o vacanta la ski, pachetul city-break sau un simplu sejur la o cabana inconjurata de natura luxurianta.
D**a ce ati ales tara si tipul de destinatie, urmeaza sa alegeti locatia propriu-zisa. Indicat este sa va documentati direct de la agentul vostru de turism sau, asa cm se intampla de cele mai multe ori, de pe internet, unde puteti rasfoi oriunde v-ati afla ofertele agentiilor de top dar si sfaturile de pe bloguri sau comentariile turistilor de pe forumurile specializate in turism.
Este bine sa va selectati trei optiuni, d**a care sa va procurati sau sa cautati online ghiduri despre acele locuri. In acest fel, va veti familiariza mai bine cu tipul de cultura, limba, moneda, clima etc., din acea destinatie.
Puneti in balanta argumentele pro si contra unei destinatii in raport cu gusturile voastre, temperamentul si starea din acel moment; la care se vor adauga, desigur, si alti factori precum anotimpul din acea locatie sau bugetul vostru de vacanta. Spre exemplu, puteti urmari trendul ofertelor agentiilor pentru destinatii calde precum Turcia, Spania, Egipt etc. pe perioada iernii din Romania, comparativ cu perioada verii. In schimb, daca va decideti la o iesire scurta, indicat este sa vedeti trendul ofertelor hotelierilor sau pensiunilor turistice.
In al doilea rand, trebuie sa va stabiliti numarul de persoane cu care alegeti sa plecati in calatorie. Stim ca un grup se defineste pornind de la existenta a minimum doua persoane.
Daca esti decis/a sa calatoresti singur, atunci costurile de cazare si transport sunt net diferite de cele in cazul in care va doriti o vacanta in doi sau cu familia sau cu prietenii.
Este posibil ca numarul de persoane sa influenteze in mod considerabil optiunea pentru destinatie deopotriva. Asteptarile sunt diferite pentru ca stim faptul ca experientele vor fi diferite.
Astfel ca, nu la fel va arata plaja din Romania daca mergeti singuri sau cu gasca, iar luminitele Parisului vor straluci in moduri diferite daca doriti o escapada romantica sau sunteti cu copiii.