08/02/2022
📖O scurtă istorie a satului Tartaul.
✔️Satul Tartaul se află în zona de sud a Basarabiei și este situat la 14 km spre est de central raional Cantemir și la aceeași depărtare de calea ferată (gara Prut). Relieful locului este deluros, se compune din cîteva coline și o vale-(șes), pe care își duce liniștit apele râulețului Larga, izvorând din adâncul văii Larga, numele căreia îl poartă, traversând satele Cârpești, Tartaul, Flocoasa, întrând apoi în valea Prutului și vărsând-se în acesta.
✔️Din anul 1925 Tartaul figurează cu denumirea Tartaul de Larga și se spune că este întemeiat de tătari în anul 1723 pe regiune de colină cu dealurile Mihăiloaia, Tartaul și Nucilor. Este cunoscut faptul că teritoriul dintre râurile Ialpug și Prut era populat de români chiar și în timpul dominației turcești din secolele XV-XVIII.
✔️Toponimul de azi Tartaul, reprezintă varianta tătărască a numelui de trib . Există și o altă variantă a provenienței acestui toponim, anume că ar constitui o îmbinare a cuvintelor ,,tart,, și ,,aul,, - tart-aul (sat de pădure).
✔️Primele case au apărut pe malul râului Larga. La început se presupune că a apărut mahalaua Răducenilor. Casele erau construite din piloni de lemn împletiți cu nuiele, umplute apoi cu ceamur și lipite cu lut. Acoperișul caselor era din stuf, papură sau paie, de secară. Mobila aproape că lipsea cu totul, ea se compunea din patul de nuiele, apoi din scândură, o laiță dintr-o scândură lată – pentru primirea oaspeților, masa și alte câteva obiecte simple.
✔️Satul Tartaul ocupă o suprafață de 883,01 ha, din care terenuri cu destinație agricolă 442,54 ha, 6,25 ha – terenuri destinate pentru construcția clădirilor de menire socio-culturale, două cimitire, terenurile fondului silvic constituie – 0,63 ha, terenurile fondului apelor -5,50 ha. La nivel administrativ el dispune de un gimnaziu, o grădiniță, un muzeu și o biserică.
✔️Locuitorii satului preferă în special muncile de câmp, și-au înconjurat satul cu lanuri bogate, cu vii și livezi, specializând-se mai ales în viticultură și vinificație. Solul fertil, bogat în humus, clima blând-temperată, caldă vara le permit, în anii buni, să obțină recolte frumoase de cereale, struguri, fructe, legume.