Centrul de Informare Turistica Bontida

  • Home
  • Centrul de Informare Turistica Bontida

Centrul de Informare Turistica Bontida Bonțida și împrejurimile sale se scaldă în raze plăpânde de istorie și cultură. Vă invităm să descoperiți câteva dintre atracțiile locului!

Ziua Eroilor comemorată şi la Bonţida, este o sărbătoare naţională a poporului român, în memoria  eroilor căzuţi la dato...
10/06/2021

Ziua Eroilor comemorată şi la Bonţida, este o sărbătoare naţională a poporului român, în memoria eroilor căzuţi la datorie!!

Ştiaţi că....Ziua de 1 Decembrie marchează un moment important din istoria românilor, astfel pe 1 Decembrie 1918 a avut ...
02/12/2020

Ştiaţi că....Ziua de 1 Decembrie marchează un moment important din istoria românilor, astfel pe 1 Decembrie 1918 a avut loc Marea Unire a Transilvaniei cu România de la Alba Iulia, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
La Alba Iulia s-a constituit Marele Consiliu Naţional Român, care era format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. După formarea acestuia, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. În data de 11 decembrie se ratifică Marea Unire, iar declarația de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.
Recunoaşterea Marii Uniri s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial!

17/09/2020

ZIUA PORŢILOR DESCHISE - CASTEL BANFFY, BONŢIDA

Duminică 20 septembrie 2020, la castelul Banffy din comuna Bonţida se va organiza de către Fundaţia Transylvania Trust o nouă ediţie a evenimentului Ziua Porţilor Deschise, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la începerea lucrărilor de restaurare la castel.
Alături de Fundaţia Transylvania Trust, Centrul Cultural Clujean, prin proiectul "România Remarcabilă" lansează invitaţia de a cunoaşte comunitatea şi poveştile din jurul Bonţidei.
Iniţiativa prin programul "România Remarcabilă" va deschide în paralel, 6 alte locaţii, oferind ateliere, degustări gastronomice sau expoziţii:
1. Casa cu turtă dulce - gospodăria fam. Rigo
2. Atelier de ornat turtă dulce ( recomandat fam. cu copii )
3. Atelierul fam. Nadudvary ( artizanat/meşteţug)
4. Atelierul Mariei - demonstraţie meşteşug - tehnica baticului
5. Colecţia de artă populară "Kalloş Zoltan" din Răscruci
6. Ansamblul Monumental de la Tăuşeni
Bonţida face parte din reţeaua de comune "România Remarcabilă", acest program având obiectivul de a acorda culturii şi patrimoniului un rol important în vederea dezvoltării locale şi regionale.

Ştiaţi că....Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la moartea contelui Miklós Bánffy, un nume emblematic în contextul is...
09/09/2020

Ştiaţi că....Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la moartea contelui Miklós Bánffy, un nume emblematic în contextul istoriei tumultoase și schimbătoare a Transilvaniei, a fost o personalitate complexă, influența lui s-a făcut simțită în toate domeniile, în special în Cluj-Napoca, locul unde s-a născut și care i-a determinat soarta. A moștenit un strălucitor castel și o avere impresionantă constând în moșii primite de strămoșii săi de la regii medievali. Averea i-a permis să trăiască departe de țară în locuri extravagante așa cm au făcut mulți aristocrați în acea vreme. Rangul de conte i-a deschis toate ușile și astfel a ajuns să fie muzician, scriitor, dramaturg, director de teatru, scenarist, regizor, ministru de externe, redactor caricaturist, deputat, colecționar de artă. În 1950 a decedat fiind înmormântat într-un cimitir din Budapesta.
În 1976, Mikloș Banffy este reînhumat la Cluj în Cimitirul Central, conform ultimei sale dorințe, în cavoul familiei.

Primăria Comunei Bonţida vă informează:
12/03/2020

Primăria Comunei Bonţida vă informează:

Elevii de la Şcoala Gimnazială Bonţida au vestit primăvara printr-o frumoasă expoziţie de mărţişoare handmade 🙂 O primăv...
03/03/2020

Elevii de la Şcoala Gimnazială Bonţida au vestit primăvara printr-o frumoasă expoziţie de mărţişoare handmade 🙂
O primăvară minunată tuturor!

20/02/2020

31 ian 2020 „JUDECĂ! Nu permite opiniilor celorlalți să devină realitatea ta!‟ Nr voturi: 43 Votul dumneavoastră a fost înregistrat, mulțumim! Școala Gimnazială Bonțida din comună Bonțida are un număr total de 341 preșcolari și elevi ai claselor pregătitoare, I-VIII, copii de etn...

06/01/2020

30/12/2019

Cu ocazia trecerii în noul an, Primăria Comunei Bonţida, Consiliul Local şi primarul Emil Cărhaţ vă urează un sincer şi călduros "La Mulţi Ani!".
Şi în acest an, va avea loc atât în Bonţida cât şi în Răscruci un frumos foc de artificii, iar Anul Nou va fi întâmpinat cu o cupă de şampanie.
Vă aşteptăm cu drag!!

20/12/2019
Consiliul Local şi Primăria Comunei Bonţida, au primit cu drag grupurile de copii  de la Şcoala Gimnazială din Răscruci ...
20/12/2019

Consiliul Local şi Primăria Comunei Bonţida, au primit cu drag grupurile de copii de la Şcoala Gimnazială din Răscruci şi Bonţida care, au dat azi startul sărbătorilor de iarnă.Glasurile colindătorilor au răsunat puternic, au stârnit bucurie şi emoţii aducând mai aproape de noi spiritul minunat al Crăciunului!
Mulţumim pentru colindă şi vă dorim tuturor "Sărbători Fericite".

La Multi Ani, Romania!!!🇹🇩🇹🇩🇹🇩
01/12/2019

La Multi Ani, Romania!!!🇹🇩🇹🇩🇹🇩

27/11/2019

Ştiaţi că.....
Începând cu anul 1990, 1 Decembrie este Ziua Națională a României și unul dintre cele 4 simboluri ale țării (alături de drapel, imn și stemă). Semnificația istorică a zilei de 1 Decembrie o regăsim în Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1918. La această dată Transilvania și Banatul se alătură Țării, prin Proclamația de la Alba-Iulia.
România a mai avut 2 alte zile naționale în perioada precedentă. Prima, valabilă între anii 1877 și 1947, a fost 10 Mai, o zi de primăvară cu triplă semnificație în istorie, simbolizând declararea independenței României față de Imperiul Otoman(1877),venirea Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în România (1866) și instaurarea monarhiei (1881).
Odată cu înlăturarea monarhiei și preluarea puterii de către comuniști, în 1947, Ziua Națională a Republicii Populare România devine 23 August (data la care în 1944 Regele Mihai trece de partea aliaților prin lovitura de stat împotriva guvernului Antonescu. Puterea e preluată de Blocul Naţional Democratic, un guvern nou-format, din care făceau parte țărăniștii, liberalii, social-democrații și comuniştii).
Revenind la zilele noastre, în 2018 am aniversat Centenarul, un veac de la nașterea României Mari. A fost un moment cu o deosebită importanță istorică pentru poporul nostru mai ales prin prisma unei triple uniri, încununată cu cea de pe urmă, pe care o menționăm cel mai des, astfel: la început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918!!!

30/10/2019
Sâmbătă, 26 octombrie 2019, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Înaltpreasfințitul Părin...
28/10/2019

Sâmbătă, 26 octombrie 2019, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Bonțida, județul Cluj, prilej cu care a binecuvântat noua casă parohială. La eveniment au fost prezente oficialități locale, alături de numeroși localnici și fii ai satului.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghiei în biserica ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Bonţida împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, inspectorul eparhial, preotul Vasile Nemeș, protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, preotul paroh Cătălin Alexandru Feier, precum și alți preoți invitați.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom pe parohul Cătălin Alexandru Feier, cu dreptul de a purta brâul roșu, iar primarului comunei Bonțida, Emil Cărhaț, i-a acordat „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. De asemenea, membrii Comitetului și Consilului parohial, precum și cei care s-au implicat în lucrările de edificare a casei parohiale au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire.

14/10/2019

9 octombrie – Ziua Comemorării Holocaustului în România Capitolul cel mai sumbru al Holocaustului în România, l-au reprezentat deportările. Acestea au început

18/09/2019

Ştiaţi că...
Romanul „Trilogia Transilvană” este cea mai mare şi importantă lucrare literară a contelui Mikloş Banffy (1873-1950), ultimul descendent al familiei Banffy, una dintre cele mai faimoase şi longevive dinastii nobiliare atestată din sec. XV în Transilvania.
„Trilogia Transilvană” considerată fresca aristocraţiei maghiare ardelene, reprezintă culmea creaţiei literare a lui Banffy, şi a fost scrisă între anii 1934-1940 când au apărut cele trei părţi ale cărţii în 5 volume. „Număraţi” „Cumpăniţi” „Răzleţiţi” sunt titlurile volumelor trilogiei şi au fost inspirate din Vechiul Testament, astfel fiecare volum poartă ca subtitlu câte unul dintre cuvintele scrise pe zid de misterioasa mână divină, în timpul ospăţului lui Belşaţar, din Cartea lui Daniel: Mene, mene, techel ufarsin care înseamnă numărat, cântărit, împărţit şi pot fi tâlcuite drept: „Dumnezeu a numărat zilele regatului tău şi i-a pus capăt”, „l-a cântărit în cântar şi l-a găsit uşor”, „a împărţit regatul şi l-a dat mezilor şi perşilor”. Aşa cm lumea împaratului Baltazar a fost găsită vinovată şi pedepsită de Dumnezeu, aşa şi lumea de până la 1914 a fost judecată şi găsită vrednică de pedeapsa prin răzleţire. Romanul prezintă declinul aristocraţiei transilvănene cu 10 ani înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, o lume închisă în cercul ei, ce-şi petrecea timpul la baluri, serate literare, partide de cărţi, de vânătoare, total indiferentă la ce se petrecea pe scena politică europeană şi la evenimentele care anunţau dezastrul, adică dispariţia monarhiilor din Europa Centrală şi de Est. Acţiunea principală a romanului este povestea de dragoste a contelui Abady şi a frumoasei Miloth Adrienne, pe fundalul poveştii lor apar diferite personaje şi întâmplări prin care este redată atmosfera ultimilor ani ai Monarhiei Austro-Ungare.
Cartea lui Mikloşi Banffy poate fi considerată astăzi una dintre operele de referinţă ale secolului XX, un roman ce a fost comparat adeseori cu „Ghepardul”de Giuseppe Tomasi di Lampedusa sau cu „Război şi pace” de Lev Tolstoi. Romanul a apărut mai întâi în engleză, franceză, spaniolă, germană şi italiană.Varianta în limba română s-a lansat oficial în acest an la Muzeul de Artă din Municipiul Cluj Napoca, cartea a fost tradusă în limba română de către Marius Tabacu, directorul Filarmonicii Transilvania.

08/09/2019
Fiii Comunei Bontida 8 Septembrie 2019 Editia a IX-a
08/09/2019

Fiii Comunei Bontida
8 Septembrie 2019 Editia a IX-a

Program Horseville Festival - Castel Banffy, Bontida
06/09/2019

Program Horseville Festival - Castel Banffy, Bontida

Eveniment prezentare rezultate proiect “Promovarea patrimoniului cultural din satele Gal Somes Transilvan” si lansare a ...
04/09/2019

Eveniment prezentare rezultate proiect “Promovarea patrimoniului cultural din satele Gal Somes Transilvan” si lansare a cartii si a hartii “Promovarea patrimoniului cultural din satele Gal Somes Transilvan”

Când viaţa îti dă obstacole,ia-ţi calul şi sari peste ele:"Horseville Festival" 6-8 septembrie, 2019 Castelul Banffy Bon...
04/09/2019

Când viaţa îti dă obstacole,ia-ţi calul şi sari peste ele:
"Horseville Festival" 6-8 septembrie, 2019 Castelul Banffy Bonţida
Festivalul este un mix de sport ecvestru, artă contemporană, întâlniri cu prietenii, picnic cu familia, concerte, food trucks şi....fuga din cotidian.Evenimentul este unul inedit, ce promovează şi susţine pasiunea pentru disciplina ecvestră în primul rând în comunitatea locală, clujeană, apoi în cea naţională.
Ne vedem între 6 şi 8 septembrie 2019!!

22/08/2019

Primăria și Consiliul Local al comunei Bonțida are deosebita plăcere de a vă invita la „Fiii Comunei Bontida”, una dintre cele mai reprezentative sărbători locale. Evenimentul va avea loc duminică 8 septembrie 2019 în curtea școlii din Răscruci, comuna Bonţida.
Tradiţionala sărbătoare are loc anual în luna septembrie şi reprezintă o întâlnire de suflet a locuitorilor din satele aparţinătoare Bonţidei, cu toţii îşi dau mâna la această sărbătoare semnificativă , care a devenit deja o tradiţie, o adevărată emblemă a satului românesc

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Centrul de Informare Turistica Bontida posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share