Visit Banat

Visit Banat Banatul este o regiune care are locuri și peisaje care-ți rămân în suflet și o moștenire cult

Numeroase evenimente au loc zilele acestea la Timișoara.
23/09/2022

Numeroase evenimente au loc zilele acestea la Timișoara.

Dacă vă plac Pietrele Cohului, din Munții Poiana Ruscă, puteți vota proiectul propus spre finanțare prin bugetarea parti...
07/08/2022

Dacă vă plac Pietrele Cohului, din Munții Poiana Ruscă, puteți vota proiectul propus spre finanțare prin bugetarea participativă a CJ Timiș (link în comentarii):

Amenajare și marcare traseu turistic către Pietrele Cohului

Descrierea proiectului: proiectul vizează amenajarea și marcarea unui traseu local de interes turistic în comuna Pietroasa, județul Timiș, pe o porțiune de aproximativ 6 km, de la DJ684B până în proximitatea Pietrelor Cohului, pe Valea Bălească.

Cu acceptul proprietarului terenului, se va curăța vegetația spontantă invazivă și se va consolida drumul forestier, pentru transformarea acestuia într-un traseu ușor de parcurs pe jos pentru potențalii vizitatori de toate vârstele.

În mare măsură, traseul natural se prezintă în bune condiții. E nevoie de balastare și nivelare, instalare de panouri tursitice, indicatoare, locuri de popas. Proiectul este consonant cu documentele strategice ale Consiliului Județean Timiș, de dezvoltare economico-socială și turistică.

Pietrele Cohului sunt situate în apropiere de satul Pietroasa din județul Timiș. Pentru a ajunge la ele, se merge în jur de 5 km pe un drum forestier de pe Valea Bălească.

Drumul este practicabil cu mașina, dar o drumeție este mult mai adecvată, atât pentru stimularea mișcării în aer liber, cât și pentru reducerea nivelului de poluare în zonele cu potențial turistic. Stâncile sunt martori de eroziune, asemănându-se cu Babele sau Pietrele Doamnei. În comuna Pietroasa există și un Sfinx, aproape de satul Crivina de Sus. Numele pietrelor este unul interesant. În limba maghiară, „koh” înseamnă turnătorie, vatră de forjă. Drumul forestier este pe partea dreaptă, înainte de Pietroasa, lângă un podeț, în locul numit de localnici Sodol.

Localizare: Comuna Pietroasa, sat Pietroasa, județul Timiș. Început pistă: N 45°49.502, E 22°21.689 (119 m alt.). Sfârșit pistă: 45°49.132 E 22°24.716 (322 m alt.). Pietrele Cohului: N 45°49.003 E 22°24.881 (463 m alt.)

Beneficiari: Locuitorii comunei Pietroasa, locuitorii județului Timiș, turiștii care vizitează zona Munților Poiana Ruscă din Timiș
Buget total: 100,000 lei

Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn - atelierul meșteșugurilor tradiționale care stau la baza biseric...
27/07/2022

Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn - atelierul meșteșugurilor tradiționale care stau la baza bisericii de lemn arse din Povergina

06/07/2022
Comuna Bogda, din Timiș, va fi inclusă în Ruta satelor cu arhitectură tradițională, finanțată prin PNRR.Ministerul Inves...
06/07/2022

Comuna Bogda, din Timiș, va fi inclusă în Ruta satelor cu arhitectură tradițională, finanțată prin PNRR.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat recent listele cu obiectivele care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice/culturale în vederea promovării, respectiv restaurării, în urma desfășurării etapei a doua de evaluare.

Conform datelor publicate pe site-ul ministerului, 8 gospodării tradiționale din comuna Bogda vor fi restaurate până cel târziu în 2026.

Suma disponibilă pentru renovarea fiecărei gospodării este de maximum 60.000 de euro.

De asemenea, alți 30.000 de euro vor fi alocați pentru promovarea turistică a localității.

De comuna Bogda aparține satul Charlottenburg, cunoscut pentru forma sa circulară, unică in România, dar și pentru că este inclus în întregime pe lista monumentelor istorice din România, datorită arhitecturii rurale valoroase.

Aflat la numai 45 km de Timișoara, satul, fondat în 1771 de coloniștii aduși din mai multe regiuni ale Imperiului Austriac, va deveni o atracție turistică importantă pentru turismul cultural din Banat.

15/06/2022
Verile calde din Banat sunt prielnice pentru culturile de lavandă. În apropiere de Timișoara, la intrarea în Peciu Nou, ...
13/06/2022

Verile calde din Banat sunt prielnice pentru culturile de lavandă. În apropiere de Timișoara, la intrarea în Peciu Nou, puteți cumpăra buchete și produse din lavandă sau puteți programa o sesiune foto specială. Lavan Tina: 0757392166.

📷 Florentina Martis

Rugă bănățeană la Charlottenburg, satul rotund din Timiș, în 22 mai 2022.
19/05/2022

Rugă bănățeană la Charlottenburg, satul rotund din Timiș, în 22 mai 2022.

Laleaua pestriță a început să înflorească în apropierea TimișoareiAcest articol este disponibil și în limba sârbă (mai j...
30/03/2022

Laleaua pestriță a început să înflorească în apropierea Timișoarei

Acest articol este disponibil și în limba sârbă (mai jos).

Unde poate fi admirată?
În Județul Timiș există o rezervație naturală, numită Lunca Pogănișului, la limita localităților Sacoșu Turcesc și Tormac, cuprinzând un areal de 75.5 ha. Aria naturală are ca scop protejarea unei specii floristice rare, Laleaua pestriță, numită științific „Fritillaria meleagris”.

Câteva lucruri despre Laleaua pestriță
Denumirea provine din latinescul „fritillus”, ce înseamnă „cutie cu zaruri”. Are o formă foarte interesantă și ușor de identificat, iar frumusețea și-o descrie prin șablonul unei „table de șah”, de o culoare maronie-violet.

Când și unde înflorește, mai exact?
În luna martie, într-o pădure rară de stejar, frasin și jugastru, din satele Berini, Blajova, Cadăr și Nițchidorf, situate în Lunca Pogănișului (afluent al Timișului).

De ce este în pericol Laleaua pestriță?
În primul rând, din cauza pierderii habitatului, compromis în general de către oameni.

Pajiștile umede dispar din cauza:
- pășunatului excesiv;
- transformării habitatului în suprafețe arabile.

Locurile unde crește laleaua pestriță sunt foarte sensibile și fiecare schimbare condiționează dispariția florilor. De exemplu, nu este favorabilă folosirea intensivă a pajiștii, dar nici abandonarea acesteia, deoarece ar duce la dezvoltarea excesivă a vegetației lemnoase.

De ce merită vizitat arealul?
Pe lângă admirarea frumuseții naturale a Luncii Pogănișului, zona oferă diverse activități și evenimente culturale, la care oaspeții pot participa.

Distanța față de Timișoara nu este prea mare (aprox. 30 km), iar drumul este în stare bună.

Obiectivele pe care oaspeții le pot vizita, ca și evenimentele și activitățile la care pot lua parte sunt: Biserica ortodoxă de la Nițchidorf, Biserica reformată de la Tormac, Biserica ortodoxă de la Șipet.

Evenimente: Banat Brunch: se organizează în satul Berini (7 mai) și în satul Duboz (20 august). Reprezintă un eveniment ce pune în valoare gastronomia locală tradițională.

Alte idei de activități și regulile ce trebuie respectate:
Chiar dacă arealul Luncii Pogănișului este protejat, în unele locuri special amenajate și delimitate se poate campa, de asemenea, aprinderea focului de tabără este permis în vetre special amenajate, cu folosirea vegetației lemnoase uscate căzute la pământ. Vânatul este permis doar cu acordul custodelui. Este interzisă fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobarea custodelui rezervației.

Pentru mai multe informații, puteți vizita pagina de facebook Asociația Lunca Pogănișului, care tocmai în data de 02 aprilie, sâmbătă, începând cu ora 11 organizează un ghidaj pentru zona respectivă, cu un reprezentat al ei, totodată îi puteți contacta la numărul de telefon +40748026912.

De asemenea mai puteți vizita și pagina Banat Brunch pentru mai multe informații despre evenimentele de cultură gastronomică din Banat.

Dacă doriți, lăsați-ne în comentarii o fotografie, după ce veți vizita zona sau, dacă deja ați vizitat-o, spuneți-ne opiniile dumneavoastră și cea mai frumoasă experiență pe care ați avut-o în arealul pretejat al Lalelei pestrițe.

Articol realizat de studentul masterand Emanuel Vinka, UVT Timișoara, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, în cadrul stagiului de practică desfășurat la Biroul pentru dezvoltare a turismului și evenimente al CJ Timiș.

-------

Kockavica je počela da cveta u blizini Temišvara

Gde se nalazi?
U okrugu Timiš, nalazi se prirodni rezervat pod nazivom ”Lunca Pogănișului”, iliti, Poganišavska Livada, smešteno u samom centru Banata, tačnije, na četrdesetak kilometara udaljenosti od Temišvara, na granicama naselja Tormak i Turski Sakoš (Sacoșu Turcesc) i obuhvata jedno područje od 75.5 hektara. Svrha ovog područja jeste da bi se zaštitila jedna retka floristička vrsta, poznatija kao Kockavica ”Fritillaria meleagris”.

O Kockavici
Naziv potiče od latinske reči ”fritillus”, što u prevodu znači ”kutija za kockice”. Ima vrlo zanimljiv oblik i veoma je lako prepoznati, a njena lepota se izražava kao šablon ”šahovske table” braonkasto-ljubičaste boje.

Kada i gde raste?
Cveta u prolećno doba, tačnije, u martu, u retkoj šumi hrasta, jasena i javora, u šumama Berina (Berini), Blažova (Blajova), Kadara (Cadăr) i Nickidorfa (Nițchidorf).

Zašto je Kockavica ugrožena?
Kockavica je ugrožena iz razloga što vremenom gubi svoje prirodno okruženje, prouzvokovano od strane ljudi.

Vlažne livade nestaju uglavnom iz razloga:
- Prekomerne ispaše;
- Pretvaranje prirodnog okruženja u obradivu zemlju;

Mesta gde kockavica raste su veoma osetljiva i svaka promena uslovljava njen nestanak. Na primer, nije povoljna prekomerna ispaša, ali takođe, ni napuštanje livade nije povoljna, jer bi to vodilo ka pojave drvenaste vegetacije.

Zbog čega biste trebali posetiti područje?
Pored toga što možete uživati u prirodnoj lepoti što pruža Poganišavska Livada, zona pruža i različite aktivnosti i kulturne događaje, na kojima gosti mogu učestvovati, pored toga, udaljenost i nije tako velika naspram Temišvara, a asfaltirani put je pogodan za putovanje automobilom.

Znamenitosti koje možete posetiti, kao i događaji i aktivnosti na kojima možete učestvovati su:
Znamenitosti: Pravoslavna Crkva u Nickidorfu, Reformisana Crkva u Tormaku, Pravoslavna Crkva u Šipetu (Șipet);
Događaji: U periodu od sedmog maja, u selu Berini i u periodu od 20. avgusta u mestu Duboz, organizuje se ”Banat Brunch”, što ističe vrednosti tradicionalne gastronomije;

Ideje za druge aktivnosti: Čak iako Poganišavska Livada podrazumeva zaštićeno područje, u nekim posebno uređenim delima se može kampovati, takođe, dozvoljeno je i paljenje logorske vatre, isto, u posebno urađenim delima područja, koristeći isušenu opalu vegetaciju, a ujedno je i lov dozvoljen, međutim, samo sa dogovorom i odobrenjem upravnim i nadzornim odborom područja, štaviše, fotografisanje u komercijalnu svrhu, bez odobrenja upravnog i nadzornog odbora područja, nije dozvoljeno;

Za više informacija možete pristupiti facebook stranicama Asociația Lunca Pogănișului, koja upravo ove subote, drugog aprila, počevši u 11 sati organizuje izlet sa vodičem, predstavnikom asocijacije, istovremeno ih možete kontaktirati putem telefona na broj +40748026912.

Takođe možete posetiti i stranicu Banat Brunch za više informacija o događajima gastronomske kulture.

Ako želite, u komentarima objavite sliku nakon što budete posetili ovo mesto, ili, ako ste je već posetili, podelite svoje mišnje i najradosnije iskustvo koje ste imali na ovom sjajnom području.

Članak je urađen od strane studenta Emanuela Vinke, UVT Temišvar, Fakultet za Hemiju, Biologiju, Geografiju, tokom prakse, sprovedene u birou za razvoj turizma i manifestacije CJ Timiș.

21/12/2021
Fărășești, Timiș
24/10/2021

Fărășești, Timiș

Octombrie a ajuns
aproape de final, tăcut, uşor
şi pe vârful piciorului.
Aducând multă culoare în peisaje,
miros de crizanteme, ploaie
şi lumină senină în asfinţit.
Octombrie este mirosul de ceaţă,
de recoltă bogată în legume, fructe,
şi de frunze colorate în mii de culori.
Asta îmi încălzeşte inima....
Simplitatea e farmecul vieţii. - Eugenia Calancea

Fărășești, Timiș
Foto: Roxie Iuga

29/09/2021

Consiliul Județean Timiș a scos la licitație proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de reabilitare pentru Conacul Mocioni din Foeni

Valoarea estimată a serviciilor și lucrărilor de proiectare, asistență tehnică și execuție este de 10.780.190 lei, iar ofertele pot fi depuse până în data de 18 octombrie 2021.

Proiectul "Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș" are o durată de 36 luni (mai 2021 - aprilie 2024) și o valoare totală de 16.969.459,77 lei (3.447.185,44 euro).

Finanțarea nerambursabilă, din Granturile SEE 2014 - 2021 prin Programul RO-Cultura (85%) și din bugetul național (15%), este în sumă de 9.521.000,02 lei (1.934.101,21 euro).

După reabilitare, conacul din Foeni va cuprinde un spațiu muzeal care va onora memoria familiei Mocioni. De asemenea, în clădire vor fi amenajate și dotate un salon de primire multifuncțional și o sală polivalentă, pentru organizarea de evenimente culturale.

Noul centru cultural va deține o bibliotecă și o cafenea culturală, precum și spații de depozitare, un birou administrativ și grupuri sanitare.

Spațiul exterior va fi amenajat în concordanţă cu arhitectura clădirii. Va fi refăcut gardul de împrejmuire, vor exista zone pentru evenimente în aer liber, se vor face amenajări peisagistice care să redea frumusețea parcului din jurul conacului ș.a.

Planul de revitalizare a monumentului istoric va fi pus în practică simultan cu lucrările de restaurare, prin parteneriatul Consiliului Județean Timiș (promotor de proiect) cu Institutul Intercultural Timișoara și cu organizația islandeză North Consulting ehf.

Dintre activitățile de revitalizare, amintim:
▶️ constituirea grupului de acțiune și sprijin Prietenii Conacului Mocioni;
▶️ campanii de sensibilizare și informare;
▶️ vizite de studiu;
▶️ tabere și rezidențe;
▶️ expoziții;
▶️ Frühstück bănățean;
▶️ activități de educație interculturală;
▶️ activități de educație pentru patrimoniu;
▶️ Ziua Conacului Mocioni.

Conacul din Foeni se numără printre cele mai vechi clădiri din Banat, fiind edificat în 1750. Moșia din Foeni a fost leagănul familiei nobiliare de origine aromână Mocioni, care s-a remarcat prin numeroși reprezentanți de marcă în diverse domenii.

Baronul Michael de Styrcea, nepot de frate al lui Ioan Mocioni-Stârcea, va fi ambasadorul cultural al proiectului, amplificându-i valoarea simbolică.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-Cultura.

31/08/2021
23/05/2021

Câmpia Banatului este o adevărată grădină cu flori. E drept, una în care a plouat destul de des în ultima perioadă. Peste două-trei săptămâni, va înflori și lavanda!

📷 PNF photography

12/05/2021

Foto: Banat Brunch

Au înflorit cireșii japonezi la TimișoaraFoto: Ani Ana
23/04/2021

Au înflorit cireșii japonezi la Timișoara

Foto: Ani Ana

19/04/2021

Satchinez, Timiș
Nu doar Rezervatia Ornitologica Satchinez începe să înverzească. 🌾

Foto: Capturing Romania

11/04/2021

„Abia așteptam să putem călători”, ne-au spus ieri niște oaspeți gălățeni, care făceau o excursie în vestul României, aduși de o agenție. Astăzi i-am văzut pe colegii din Breasla Ghizilor la lucru, făcând tururi pentru timișoreni. Începem să sperăm la normalitate.

Castelul de apă din Iosefin (Timișoara) va deveni un centru cultural, datorită unui proiect finanțat din Granturile Spaț...
08/04/2021

Castelul de apă din Iosefin (Timișoara) va deveni un centru cultural, datorită unui proiect finanțat din Granturile Spațiului Economic European

10/03/2021
Bobda, Timiș
02/03/2021

Bobda, Timiș

30/01/2021

În Clopodia am fost în toamna lui 2013. A fost printre primele noastre călătorii prin Banat. Ştiam că acolo vom găsi două foste reşedinţe nobiliare. Ne-am spus că vizita la Clopodia va dura maxim trei ore, cu tot cu drumul dus-întors: facem fotografii, stăm de poveşti cu localnicii (da...

Fărășești, Timișhttps://bit.ly/361URQV
22/01/2021

Fărășești, Timiș
https://bit.ly/361URQV

De cinci veacuri și jumătate există, înfipt în rădăcina munților Poiana Ruscă, satul Fărășești. Un timp, nu se știe cât, vatra cu același

Pietroasa, Timiș
17/01/2021

Pietroasa, Timiș

Lugoj, orașul de pe Timiș.
16/01/2021

Lugoj, orașul de pe Timiș.

Lugoj, Timiș / Timișul, la Lugoj

📷 B. M.

11/01/2021

📸 David Abraham

07/01/2021
Munții Țarcu, fotografiați din Timișoara.
28/12/2020

Munții Țarcu, fotografiați din Timișoara.

Cerul limpede de iarnă ne dezvăluie imaginea tulburătoare a Carpaților. Fotografiați din Timișoara. ❤️

📸 Răzvan Viționescu

Crăciun fericit! 🙂
24/12/2020

Crăciun fericit! 🙂

Berini, Timiș
13/12/2020

Berini, Timiș

Berini, Timiș. Zgârie-cer de pustă ❤️

📷 PNF photography

Vaporașele, bicicletele și trotinetele publice din Timișoara, retrase pe perioada iernii
04/12/2020

Vaporașele, bicicletele și trotinetele publice din Timișoara, retrase pe perioada iernii

Vaporașele, bicicletele și trotinetele publice din Timișoara, retrase pe perioada iernii

Societatea de Transport Public Timișoara anunță sistarea transportului public naval, începând din 5 decembrie 2020.
Cursele vor fi reluate în primăvara lui 2021.

De asemenea, bicicletele și trotinetele publice vor fi ridicate din stații pentru revizia tehnică și vor putea fi folosite din nou odată cu sosirea primăverii.

Foto: STPT - RATT

Cameră de oaspeți bănățeană
27/11/2020

Cameră de oaspeți bănățeană

Toamna în Munții Cernei
12/11/2020

Toamna în Munții Cernei

05/11/2020
Tur virtual panoramic al traseului de via ferrata Turnul lui Liman (Tomești, jud. Timiș, Munții Poiana Ruscă)https://bit...
05/11/2020

Tur virtual panoramic al traseului de via ferrata Turnul lui Liman (Tomești, jud. Timiș, Munții Poiana Ruscă)

https://bit.ly/3l0UETz

Tur realizat de ExpRo360 // expro360.com

23/10/2020

Drumul spre Murani, Timiș
Niciodată toamna n-a fost mai frumoasă. 🍂
📸 Domeniile Murani

Timișoara 🌇
21/10/2020

Timișoara 🌇

Iar a fost spectacol

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Visit Banat posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share