15/11/2012
Voleybol Nası Oynanır ?
Voleybol altı kişiden kurulu iki takım arasında oynanır. Amaç, sahayı ikiye bölen filenin üzerinden topu karşı tarafınsahasına düşürerek Oyuncular sahada sabit yerlerde dururlar üç kişi fileye yakın üç kişi de savunma pozisyonunda geride durur. Bir takım t**a arka arkaya en fazla üç kere vurabilir. T**a vücudun herhangi bir yeri ile vurmak serbesttir. Oyuncular saat yönünde olmak üzere sürekli değişerek oynarlar. Topu karşı tarafın sahasına düşüren takım puan kazanır. Maç 5 setten oluşur. 25 puana, en az iki farkla olmak üzere ilk ulaşan seti kazanır. Beşinci set 15 puan üzerinden oynanır. En az iki farklı sonuç burada da gereklidir.”Libero” defansif bir oyuncudur. Defansta istediği yerde oynayabilir. Ön tarafa geçemez, blok yapamaz, servis atamaz. Forması takım arkadaşlarından farklı renktedir. Takım koçları saha kenarından takımlarına direktifler vermekte serbesttir. Her sette altı değişiklik yapma hakkı vardır. Sadece ön alanda oynayan oyuncular bloğa çıkabilir. Blok, top fileyi geçmeden yapılmalıdır. Blok sayı olarak sayılamaz. Voleybol sahası 18mt x 9mt boyutlarındadır. Tam ortasından bir ağ ile ikiye bölünmüştür. Fileden 3 metre geriye olan kısım atak alanıdır.
Voleybol Oyun Kuralları
1. Saha ölçüleri 9x6m.dir. File yüksekliği 2,10m.’dir. Müsabakalar 220gr. ağırlığındaki mini voleybol topuyla oynanacaktır. Süper minik kategorisi maçları hafif plastik toplarla oynatılabilir ve file alçaltılabilir.
2. 10 dakikalık bir müsabakada takımlar en az 4 kişiden en fazla 8 kişiden oluşur. 4 kişi oynar diğerleri yedek olur. Yedekler, takım her döndüğünde sırayla oyuna girerler.
3. Takımlar isterlerse her 10 dakikalık müsabakada takım kadrolarında değişiklik yapabilirler. Takımın genel listesinde olmayan oyuncu müsabaka listesine yazılmaz.
4. Müsabakalar 10 dakikadır. Baş hakemin bitiş düdüğüyle beraber en fazla sayı alan takım galip ilan edilir. Bitiş düdüğü çaldığı anda oynanmakta olan sayı dikkate alınmaz. Sayılar da eşitlik olduğu zaman hakemin tekrar kararıyla beraber ekstra 1 sayılık oyun oynanır. Sayıyı alan takım galip ilan edilir.
5. Takımda iki ön oyuncu, iki arka oyuncu vardır. İhtisaslaşma (pasör, smaçör, pasör kaçma, oyun içinde yer değiştirme) yoktur.
6. Bir takım en az iki vuruş yapmalıdır. Tek vuruş hatadır. Blok vuruş sayılmaz. Servise blok yapılamaz.
7. Bir oyuncu serviste iken 3 sayı alınırsa takımı bir pozisyon döner.
Sadece süper minikler kategorisinde, çizgiyi geçmemek kaydıyla, çizgiye basılabilir; oyuncular isterlerse servis yerine parmak pasla da oyun başlatılabilir. Minikler kategorisinde normal servis çeşitleri geçerlidir ve çizgiye basmak yasaktır.
8. Fileye değmek hata olarak kabul edilir ve rakip takıma sayı verilir. Bunun dışında aşırı faullü vuruşlar hariç oyuna müdahale edilmez.
9. File seviyesi üzerinden rakip sahaya yapılan vuruşlarda çektirme veya taşıma yapılmasına izin verilmez.
10. Antrenörler oyuna müdahale edemezler. Oyuncuları, dönme, servis atma ve değişme gibi, kuralları hatırlatmak için uyarabilirler.
11. Minikler kategorisi erkeklerde 12 yaş, kızlarda 11 yaş ve daha küçük yaştakilerden; süper minikler kategorisi ise erkeklerde 10 yaş, kızlarda 9 yaş ve daha küçük yaştaki sporculardan oluşur. Her kategoride, resmi küçükler liginde oynamamış olmak şartıyla, bir üst yaş grubunun oynamasına izin verilir.