19/02/2012
BALIKLARIN YASAL AVLANABİLİR BOY ÖLÇÜLERİ AFİŞ OLDU
Yasal sınırların altında yapılan balık avının önüne geçebilmek için harekete geçen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem avcıları hem de tüketiciyi bilinçlendirecek. Denetim sürecine vatandaşı da dahil edecek olan uygulama sayesinde tüketicinin tezgahlardaki küçük balığı alması önlenirken, av yasağına aykırı şekilde tezgaha balık koyanlar ihbar edilecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkların yasal avlanabilir boy ölçüleri afiş haline getirilerek dağıtılmaya başladı. Afişte avlanması yasak (koruma altında) balıklara da yer verildi. Kamuoyundaki bilgi kirliliğini önlemek ve farkındalığı arttırmak amacıyla hazırlanan afişler ile balıkların yasal avlanılabilir asgari boy ölçüleri toplumun tüm kesimlerine anlatılacak.
TEZGÂHTA YAVRU BALIK GÖRÜRSENİZ İHBAR EDİN
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan afiş ilgili kooperatiflere, birliklere, hallere, büyük teknelere hatta satış yapılan yerlere dağıtılacak ve afişlerin asılması mecburi hale getirilecek. “Daha küçüğünü avlamayalım, satmayalım, almayalım” sloganıyla hazırlanan afişlerde 174 Alo Gıda, 158 Alo Sahil Güvenlik, 156 Alo Jandarma ihbar telefonlarını da yer verilerek denetimlere vatandaşların aktif olarak katılımlarının sağlanması hedeflendi. Afişlerde “Daha küçüğünü avlayanlar ve satanlar hakkında 1380 sayılı su ürünleri kanunu gereği ürünlerine el konulur ve para cezası uygulanır” uyarısı da yer alıyor.
“ÇEVREYİ KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ”
“Çevreyi ve kaynakları korumak hepimizin görevi diyen” Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Bakanlık olarak kaynakları korumak için aldıkları tedbirlerin arttırılarak devam edeceğini söyledi. Koçak, kaynakların kullanımında Bakanlık olarak felsefelerinin sürdürülebilirlik olduğuna işaret ederek koruma ve kullanım dengesinin sağlanmasını amaçladıklarını söyledi.
"DENETİM SÜRECİNE VATANDAŞI DA DAHİL EDECEĞİZ"
Uyguladıkları av yasaklarına dikkat çeken Koçak şöyle konuştu: “Su ürünleri avcılığına ilişkin, yer, zaman, boy, tür, mesafe, derinlik, avlanma araç ve gereçleri ile ilgili av yasakları uyguluyoruz. Balığın biyolojisinde boyu, yaşı gibi unsurlar bizim için önemli. Her canlıya en az bir sefer yavrulayabilme şansı vermek istiyoruz. Böylece hayati sürdürülebirliği sağlamak istiyoruz.” Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak hazırladıkları afiş ile avcıları ve tüketicileri bilinçlendirmek ve denetime vatandaşı da dahil etmek istediklerini belirterek “Gelecek kuşaklar için balık varlığımızı muhafaza etmemiz lazım. Bunun için hepimize görevler düşüyor. Bilinçli avcılara ve tüketicilere ihtiyacımız var. Kooperatifler, birlikler, haller büyük tekneler hatta satış yapılan yerlere de bu afişlerin asılmasını mecbur tutacağız. Hatta ilkokullara da asarak çocuklarımızı bu konuda bilinçlendireceğiz” dedi.
Deniz Balıkları Yasal Avlanabilir Asgari Boy Ölçüleri
Hamsi 9 cm
Barbunya 13 cm
Lüfer 20 cm
Kalkan 40 cm
Lagos 45 cm
Tekir 11 cm
İstavrit 13 cm
Palamut 25 cm
Sardalya 11 cm
Mezgit 13 cm
Bakalyaro 25 cm
Kılıçbalığı 125 cm
Tatlısu Balıkları Yasal Avlanabilir Asgari Boy Ölçüleri
Tatlısu Levreği 18 cm
Alabalık 25 cm
Karabalık 35 cm
Yılanbalığı 50 cm
Siraz 20 cm
Kadife 26 cm
Sazan 40 cm
Yayın 90 cm
Tatlısu Kefali 20 cm
Sudak 26 cm
Turna 40 cm
Avlanması Yasak Türler (Gelecekte de var olmak istiyorum)
Deniz Atı
Deniz Kaplumbağası
Deniz Alası
Büyük Camgöz
Fok
Yunus
Mersin Balığı