28/06/2021
Dragi roșieni, se apropie termenul la care Roșia Montană va încerca, din nou, să obțină recunoașterea valorii sale din partea Comitetului Patrimoniului Mondial. Adică să devină ”sit UNESCO”! Cu acest prilej, s-au intensificat discursul și presiunile ”anti-UNESCO” (în paralel cu lobby-ul în spatele ușilor închise). Informații false și populiste sunt aruncate în spațiul public de politicieni (și nu numai) pentru a prosti lumea:
🤨🤨 ”Dacă vine UNESCO, nu se va mai putea construi nimic, nu o să mai putem să ne reparăm nici casele… ” FALS! Roșieni, ia gândiți-vă un pic: Roșia Montană nu are, de mai bine de 10 ani, PUG și PUZ. Acesta e motivul pentru care nu puteți obține de mai bine de un deceniu, autorizații de construcție. Nu avem PUG și PUZ pentru că viziunea administrație locale a fost că dacă nu se face un anumit proiect minier, atunci să nu se facă nimic!
Nu UNESCO va face PUG și PUZ, ci Primăria. Nu UNESCO îl va aviza, ci autoritățile românești, ca și până acum. Asta pentru că UNESCO nu ”protejează”, nu ”interzice” etc. UNESCO doar recunoaște valoarea unui loc și oferă asistență pentru ca acel loc să poată valorifica și fructifica la maxim (inclusiv economic!) acest statut.
Cine vă spune că nu vă veți putea construi sau repara casele, ori nu cunoaște legea, ori vă dezinformează cu bună știință. Întrebați-vă singuri din ce motiv…
🤨🤨 ”Dacă vine UNESCO, nu se va mai putea face minerit... ”
Până acum Roșia Montană nu a fost sit UNESCO. Cu toate astea, nu s-a mai putut face minerit aici în localitate - sau cel puțin, nu în varianta propusă de canadieni. Asta nu pentru că era UNESCO (pentru că nu era!), ci pentru că proiectul respectiv nu a îndeplinit cerințele legale pentru a putea fi avizat de Statul Român.
Mai mult, există situri istorice miniere în Lista UNESCO, unde mineritul continuă. UNESCO, prin vocea specialiștilor săi, au clarificat pentru presa din România aceste aspecte: „În cazul siturilor culturale – şi cu atât mai mult în cel al peisajelor culturale, cm este şi cel de la Roşia Montană – această politică de interzicere a exploatărilor nu există. Ceea ce contează în aceste situaţii este modul în care omul interacţionează cu natura care îl înconjoară. Această relaţie specială poate să se traducă şi prin extracţie.”- spune Alessandro Balsamo, specialist în cadrul Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO.
Așadar… și cu UNESCO, și fără, un eventual proiect minier va trebui să parcurgă exact aceleași etape de avizare ca și acum. Oameni buni, monumente avem în Roșia de când avem prima Listă a Monumentelor Istorice în România, nu de ieri, nu de azi și nu de când va intra Roșia în UNESCO.
Dar, dragi roșieni, v-ați întrebat vreodată....
❓ Cum ar fi arătat Roșia Montană dacă în acești ultimi 30 de ani nu s-ar fi blocat toate investițiile în orice altceva decât în proiectul minier?
❓ Cum ar fi arătat satul nostru dacă am fi avut un PUG/PUZ care să nu ne impună o zonă monoindustrială, fără alte alternative?
❓ Câte locuri de muncă am pierdut în 30 de ani ținând zona blocată (din care 10 fără PUG și PUZ), în așteptarea unui presupus proiect minier? În 30 de ani în care zeci de mii de turiști ne-au tot vizitat comuna și noi nu am putut beneficia de interesul lor, pentru că altcineva avea alte planuri pentru noi...
❓Câți ani din viețile voastre mai sunteți dispuși să așteptați? Câți ani veți avea voi și copiii voștri peste încă 30 de ani?
❓Credeți că investitorii de la bursă sau directorii firmei au avut de pierdut cât am avut noi, aici? Nici gând. Nici nu existăm pentru ei… Doar noi pierdem, mereu și mereu, așteptând ca ei să-și umfle buzunarele mai mult și mai mult.
_______
Dragi roșieni, ”UNESCO” nu este un cec în alb. Este o recunoaștere pe care Roșia Montană o merită! Noi o merităm, roșienii! Nu este o îngrădire a investițiilor în industrie sau în orice alt domeniu, ci o poartă deschisă spre alternative într-adevăr sustenabile. De ce să ținem închise aceste porți, pentru cine???
Includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este cea mai importantă distincție pe care o poate primi un sit istoric la nivel mondial. Este dovada unicității sale pe întreg mapamondul. Această ”emblemă” vine însă la pachet cu mai multe beneficii:
- vizibilitate imensă la nivel mondial. Asta înseamnă investitori în industrii asociate turismului cultural. Exemple sunt multiple: orășele mici și aflate la limita sărăciei în urma mineritului au renăscut și sunt azi de nerecunoscut - au devenit stațiuni vizitate de mii de turiști, iar localnicii beneficiază din plin de pe urma înfloririi economice bazate pe resursa culturală și naturală.
- antreprenorii locali pot accesa fonduri mai mari și din surse mai variate. Asta se traduce în locuri de muncă într-o economie care nu are termen limită, nu se epuizează după 17 ani, iar profitul rămâne la nivel local, nu pleacă peste mări și țări sau în buzunare de politicieni.
❗❗❗Nu, nu UNESCO este pericolul, ci felul în care este blocat acest sat de zeci de ani!
❗Pericolul e că nu vom avea nici anul ăsta PUG și PUZ și d-asta nu vom putea construi sau investi!
❗Pericolul este că se prăbușesc casele pe lângă și peste noi, că nu există infrastructură minimă de trai în mare parte din localitate!
❗Pericolul este că tinerii pleacă la muncă în alte țări când ar putea trăi și munci aici, acasă, iar bătrânii lăsați în urma lor nu au nici măcar un dispensar.
Nu, domnilor, UNESCO e ultimul pericol care ne paște… UNESCO ar putea fi o șansă pe care localitatea asta și locuitorii ei chiar o merită.
Nu UNESCO este miza aici. Miza e ca localitatea noastra sa fie ținută săracă și dependentă de pomenile lor.
☀ Lăsați Roșia Montană să prospere și să redevină ce a fost odată!