Rosia Montana

  • Home
  • Rosia Montana

Rosia Montana Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Rosia Montana, Travel Company, .

13/11/2022

„Capolna” din Cimitirul Romano-Catolic este o construcție specială prin modul de amplasare - deasupra unei cripte boltite și prin funcțiunea sa particulară, fiind utilizată în trecut ca spațiu pentru desfășurarea activităților școlii confesionale. Arhitectura sa de factură neoclasică, o plasează în aceeași atmosferă arhitecturală a ansamblului, marcată puternic de construcția amplă a Bisericii Romano Catolice din apropiere. Capela este o componentă importantă a nucleului confesional romano-catolic, compus și în prezent din biserică (nr. 549), casa parohială (nr. 317), fosta școală confesională (nr. 320) și amplul cimitir. www.adoptaocasa.ro/case/capela-din-cimitirul-romano-catolic-capolna



Capela se află într-un stadiu mediu de conservare, cu degradări accentuate în unele zone, care pot conduce în curând la agravări generale ale întregii construcții. Sunt vizibile fisuri și fracturi în absida altarului, zona de acces în subsol este prăbușită aproape în întregime, iar la interior, degradările învelitorii au cauzat desprinderea unor zone ale plafonului navei.

În această vară am reușit să decapăm tencuielile de mortar de ciment, să realizăm și să montăm centurile metalice pentru zona absidei, pentru a împiedica accentuarea fracturilor mari din zidul estic. Urmează lucrări ample la fundații, refacerea tencuielilor cu mortar de var, refacerea învelitorii, a finisajelor interioare și a mobilierului capolnei.

🍀 Mulțumim voluntarilor care au contribuit în acest an la aceste lucrări și celor care susțin intervențiile noastre în situl istoric de la Roșia Montană: donatori individuali, colaboratori de specialitate, AFCN, Ordinul Arhitecților din România

12/11/2022

Bună dimineața din Galeria Romană de la Muzeul Mineritului din Roșia Montană, cel mai vizitat obiectiv de la noi din sat. Lucrăm la decolmatarea șanțurilor, pavaj și la sistemul de iluminat pentru a face acest loc mai ușor accesibil publicului.

Pentru a putea implementa aceste lucrări avem nevoie și de sprijinul vostru. Orice donație spre Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, Roșia Montană 331A, IBAN RO26RNCB0112168657980001, CIC 16865798, CUI 42625595, SWIFT RNCBROBU este binevenită.

Obiectivul este componentă a Peisajului Minier Istoric Roșia Montană, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Lucrările sunt finanțate de Institutul Național al Patrimoniului prin Ministerul Culturii și cofinanțate de proprietari sau de asociația noastră prin donațiile primite. Asociația noastră se ocupă de asemenea pro-bono de implementare și/sau promovare.

Detalii despre această lucrare și alte lucrări pe care le-am inițiat la Roșia găsiți pe https://www.rosiamontana.community/campanii/09-reparatii-patrimoniu

Multumim,
Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial
Împreună suntem puternici

12/11/2022
27/07/2022
25/07/2022
”De la închiderea activităţilor miniere au fost realizate lucrări minimale de întreţinere (podini din lemn, eliberare de...
09/07/2022

”De la închiderea activităţilor miniere au fost realizate lucrări minimale de întreţinere (podini din lemn, eliberare depuneri de steril, eşafodaje locale, înlocuire becuri), însă în lipsa aprobării unor investiţii mai consistente, procesul de degradare s-a instalat deja. Amenajările miniere pentru drenarea apelor de mină sunt degradate local. Traseul de circulaţie în subteran trebuie să asigure parcurgerea în condiţii optime şi de siguranţă pentru vizitatori, fără zone cu depuneri de pământ, fără trepte sparte şi cu asigurarea unui iluminat corespunzător. De asemenea, este necesară introducerea unei minime infrastructuri explicative, accesibilizată pentru toate categoriile de vizitatori”, susţin reprezentanţii organizaţiei Roşia Montană Community, parteneri în proiect. Citeste mai mult: https://snip.ly/duv15z

Lucrările sunt finanțate de Institutul Național al Patrimoniului, iar Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial (RosiaMontana.Community) se ocupă pro-bono de implementare, promovare și asigură co-finanțarea proiectului.
Detalii despre stadiul fiecărei lucrărilor găsiți aici: https://bit.ly/TMI-RM

Mulțumim celor ce susțin activitățile Asociației Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, contribuind în contul IBAN RO26RNCB0112168657980001, CIC 16865798, CUI 42625595, SWIFT RNCBROBU

Galeriile miniere romane din cadrul Muzeului Minieritului de la Roşia Montană, Alba, vor beneficia, după 18 ani, de fonduri financiare însemnate pentru derularea unor activităţi de restaurare.

01/06/2022

🎉 Sala de teatru în natură este pregătită! 🎉
Actorii de la Teatrul National Aureliu MANEA TURDA au sosit!
De la ora 18:00 va așteptăm aici, la Tăul Brazi, la piesa de teatru pentru copii „Rățușca cea urâtă” - cadoul nostru pentru cei mai mici membri ai comunității, de ziua lor 😊 🍭 💟

Avem pregătită și masa pentru bunătăți, unde oricine este binevenit să aducă ce poate și ce consideră și se poate servi toata lumea, mai ales de cei mici :) ;)

Vă așteptăm la teatru în natură aici, la Tăul Brazi, la Roșia Montană!
www.alive.rosiamontana.community

Mulțumim AFCN pentru sprijin!

14 clădiri / obiective istorice din Roșia Montană primesc în acest an finanțare din partea Ministerului Culturii, prin T...
13/05/2022

14 clădiri / obiective istorice din Roșia Montană primesc în acest an finanțare din partea Ministerului Culturii, prin Timbrul Monumentelor Istorice 2022, apel de finanțare lansat de Institutul Național al Patrimoniului.
📌 2 clădiri primesc finanțare pentru intervenții de urgență (Bisericile Greco-Catolică și Romano-Catolică)
📌 2 obiective aparținând cultelor și administrației locale (casa cantorului Bisericii Unitariene și fostul cinematograf) primesc finanțare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice.
📌 10 obiective (case tradiționale, căminul cultural, biserici, monumentul funerar / comemorativ al lui Simion Balint și un obiectiv arheologic - galeria romană din Orlea) au obținut finanțare pentru lucrări de întreținere și reparații curente (prin Apelul tematic Roşia Montană - patrimoniu UNESCO în pericol).

🎉 Patrimoniul Roșiei Montană intră în șantier în vara aceasta!
14 clădiri / obiective istorice primesc în acest an finanțare din partea Ministerul Culturii, prin Timbrul Monumentelor Istorice 2022, apel de finanțare lansat de Institutul Național al Patrimoniului.
📌 2 clădiri primesc finanțare pentru intervenții de urgență (Bisericile Greco-Catolică și Romano-Catolică)
📌 2 obiective aparținând cultelor și administrației locale (casa cantorului Bisericii Unitariene și fostul cinematograf) primesc finanțare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice.
📌 10 obiective (case tradiționale, căminul cultural, biserici, monumentul funerar / comemorativ al lui Simion Balint și un obiectiv arheologic - galeria romană din Orlea) au obținut finanțare pentru lucrări de întreținere și reparații curente (prin Apelul tematic Roşia Montană - patrimoniu UNESCO în pericol).
Termen de finalizare: decembrie 2022.

Pentru o parte dintre aceste proiecte suntem bucuroși că Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial (ARMPM / Roșia Montană Community) este partener pro-bono pentru activitățile de comunicare-promovare și/sau implementare, așadar vă vom ține la curent aici, periodic, despre stadiul acestor intervenții, proiecte, iar pe perioada verii vă vom invita chiar la câteva evenimente dedicate acestei oportunități care sperăm să se repete în curând și să ofere posibilitatea și sprijinul necesar localnicilor și administrației locale să intervină în sprijinul patrimoniului Roșiei Montane.
Mai multe detalii pe site: https://bit.ly/TMI-RM

Mulțumim echipei Timbrul Monumentelor din cadrul Național al Patrimoniului pentru profesionalism, promptitudine și deschidere.

Să fie cu spor! 🍀

_______________________________

Au putut participa la această competiție proiecte dedicate monumentelor istorice din Roșia Montană sau clădiri parte din siturile istorice clasate, aflate în proprietate privată sau publică, care au îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite prin ghidul aplicantului și lege (valoarea clădirii, starea de conservare, importanța pentru contextul comunitar, regional și național dar și în cadrul sitului UNESCO, co-finanțare, plan de măsuri de intervenție, proiecte care au primit avizul/acordul Direcției Județene de Patrimoniu etc). Mai multe detalii pe site-ul finanțatorului, aici: https://patrimoniu.ro/restaurare/timbrul-monumentelor-istorice-tmi/apel-timbru-monumentelor-istorice-tmi-2022

😊 Felicităm aplicanții - proprietari privați și administrația locală (care a depus 2 proiecte - unul pe apelul de proiectare, unul pentru reparații și întreținere)! Sperăm să vă putem da, din poziția de partener de comunicare, cât mai multe vești bune în acest an pe această temă!

05/02/2022

Se vede treaba că și acum aproape un secol săniușul la Tăul Brazi (dar și în centrul târgului) era o activitate foarte îndrăgită la Roșia Montană :) ❄❄❄
Vă așteptăm duminică, cu mic cu mare, să reluăm tradiția 🛷🛷 și să marcăm astfel împreună și aniversarea de 1891 de ani de la prima atestare documentară a așezării Alburnus Maior! 🎉🎉

foto: 1932 / arhiva fotografică a familiei Bocaniciu / https://bit.ly/albumBOCANICIU

03/11/2021

🍂 🍁 🍀 Au trecut aproape 3 luni de când am demontat structura metalică improprie a Lapidarium-ului din Roșia Montană, timp în care s-a lucrat aproape fără oprire, de atâtea ori fără weekend-uri, într-o cursă contra-cronometru cu temperaturile din ce în ce mai reci. Am reușit să ajungem până aici datorită voluntarilor, donatorilor (care au contribuit încă de anul trecut pentru această lucrare, mulțumim fiecăruia!), localnicilor care ne-au sprijinit în multe feluri, înclusiv cu hrana în ultimele 2 luni, (mulțumim Gabi și Sorin! 🍲), colaboratorilor care au contribuit cu studiile necesare și lucrările specializate.
Ce să mai... muncă de echipă, istovitoare dar cu roade! 🪚🪚🪚

Mai avem de lucru, acoperișul urmează să primească zilele acestea izolația și probabil în primăvară stratul de vegetal care va integra chiar mai bine construcția în context. Între timp lucrăm și la scenariul de prezentare și interpretare a patrimoniului expus, prin prezentări grafice ale contextului în care aceste piese au fost descoperite, prezentarea exponatelor prin mijloace convenționale (etichete, descrieri) și digitale (QR-coduri).

Suntem optimiști, cele 45 de piese antice romane, stele funerare, altare de cult, fragmente arhitecturale diverse își primesc astfel, cu ajutorul vostru, o amenajare pe măsura valorii lor și a sitului din care provin: Alburnus Maior.
❤ 🙂 🍀

Puteți contribui pentru finalizarea lucrărilor prin donații în contul Asociației „ARHITECTURĂ. RESTAURARE. ARHEOLOGIE”, organizatoarea programului Adoptă o Casă la Roșia Montană, prin transfer bancar: (CIF):18876357 // Cont: RO 37RNCB 0484 1592 1710 0001 / Banca: BCR, sucursala Romană,
sau prin PayPal: [email protected]

MULȚUMIM! ❤

25/09/2021
Vă reamintim că puteți semna petiția pentru urgentarea măsurilor necesare pentru înființarea Muzeului Național al Mineri...
26/08/2021

Vă reamintim că puteți semna petiția pentru urgentarea măsurilor necesare pentru înființarea Muzeului Național al Mineritului Aurifer de la Roșia Montană (așa cm s-a promis în programele de guvernare!) aici: https://campaniamea.declic.ro/p/muzeuRM

”Solicităm Guvernului și ministerelor abilitate să urgenteze procedurile de transfer al Muzeului Mineritului, să ia neîntârziat măsurile urgente de protecție a clădirilor și exponatelor muzeului și să aloce fondurile necesare restaurării și înființării Muzeului Național al Mineritului Aurifer.”

Unul dintre liderii USR Plus, fostul senator Mihai Goțiu, vechi activist contra proiectului minier de la Roșia Montană și autor al cărții „Afacerea Roșia Montană” a anunțat recent că în cadrul ședinței Biroului Național al USR PLUS, a solicitat constituirea unui grup de lucru, cu r...

👉   SEMNEAZĂ PETIȚIA!  👈 ▶   Solicităm Guvernului și ministerelor abilitate să urgenteze procedurile de transfer al Muze...
12/08/2021

👉 SEMNEAZĂ PETIȚIA! 👈
▶ Solicităm Guvernului și ministerelor abilitate să urgenteze procedurile de transfer al Muzeului Mineritului, să ia neîntârziat măsurile urgente de protecție a clădirilor și exponatelor muzeului și să aloce fondurile necesare restaurării și înființării Muzeului Național al Mineritului Aurifer.
https://campaniamea.declic.ro/p/muzeuRM
_____________
În ianuarie 2020, Ministerul Culturii anunța, în contextul reluării procedurilor de includere a sitului în Patrimoniului Mondial, că va iniția discuțiile cu Ministerul Economiei și cu Minvest S.A. pentru transferul Muzeului Mineritului din administrarea Întreprinderii Miniere Roșia Montană (filială Minvest S.A.) în cea a Ministerului Culturii. Scopul declarat era acela de a înființa Muzeul Național al Mineritului Aurifer. Ulterior, acest transfer a fost menționat și în programul de guvernare cu care Florin Cîțu a cerut votul de investire Parlamentului României.
De atunci însă nu s-a făcut niciun progres. Clădirile continuă să se degradeze în ritm accelerat, colecțiile se deteriorează. Deși sute de turiști vizitează zilnic muzeul în zilele de vară, acesta riscă să se prăbușească complet, în timp ce nenumărate piese romane stau încuiate în depozitele companiei miniere canadiene…
📌 SEMNEAZĂ ȘI DĂ MAI DEPARTE: https://campaniamea.declic.ro/p/muzeuRM

Muzeul Mineritului al fostei Întreprinderi miniere de stat din Roșia Montană a fost înființat în 1981 la inițiativa și sub coordonarea ing. şef Aurel Sântimbrean. Acesta adăpostește o reţea subterană de galerii romane (monument istoric ”Exploatarea minieră romană de la Alburnus Mai...

17/07/2021


Dragi prieteni, in ultimele ore comuna noastra a fost puternic afectata de inundatii, viituri, alunecari de teren. Sunt sute de familii afectate, in special in Gura Rosiei si Carpinis. In noaptea de vineri spre sambata sute de oameni au fost evacuate din Daroaia si transportati cu ce au putut lua cu ei in caminul cultural din Rosia Montana. Intreg cartierul a fost puternic lovit - case distruse, drum distrus, copaci smusi si aruncati in gospodariile si casele oamenilor. In Carpinis viitura a adus namol, pietre si copaci, drumul spre Campeni e inca blocat, accesul e ingreunat si multe case sunt ingropate in namol si pietris. Oamenii si-au pierdut animalele si bunurile, casele… din fericire nu au fost pierderi de vieti omenesti.

Multi ne-ati intrebat cm puteti ajuta. Incercam sa ne coordonam si noi cu cei din comunitatile afectate si cu administratia pentru a afla urgentele. Deocamdata stim ca este nevoie de hrană neperisabila, usor de consumat (fara preparare) pentru sutele de familii din Daroaia. Apa, saltele, alimente, scutece pentru cei mici. Utilaje care pot interveni la degajarea drumurilor si caselor ingropate in noroi si bolovani, materiale de constructii, voluntari.

Pentru a contribui cu materiale și utilaje o puteti face direct in Daroaia si Carpinis. Donatii in bani pentru urgentele din comunitate puteti face in contul Asociației Roșia Montană în Patrimoniul Mondial / Roșia Montană 331A, jud. Alba, România
IBAN RO26RNCB0112168657980001/ CUI 42625595

Revenim cu vesti pe masura ce le avem si noi.
Va multumim tuturor celor care v-ati oferit ajutorul!

14/07/2021

Bucureşti, 14 iulie 2021 Fundația Pro Patrimonio a salutat inițiativa de reluare a procedurii de includere a Sitului Minier Istoric de la Roșia Montană în Patrimoniului Mondial, anunțată în 2020 de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, considerând că acest pas reprezintă un fapt firesc ....

30/06/2021
Acțiune de protest la sediul PNL cu puțin timp în urmă, legat de tergiversările Guvernului PNL cu privire la dosarul de ...
29/06/2021

Acțiune de protest la sediul PNL cu puțin timp în urmă, legat de tergiversările Guvernului PNL cu privire la dosarul de includere a sitului minier istoric de la Roșia Montană în Patrimoniul Mondial.
Mesajul a fost simplu și clar: PNL ❤ RMGC ❤ PSD
Sursa: fb.com/vocealiberaoficial/videos/996138964462520

28/06/2021

Azi de la ora 17.00 coaliția de guvernare se întâlnește să discute despre Roșia Montana. Florin Cîţu și PNL vor să propună retragerea dosarului de la UNESCO. Poziția PNL se pare că e susținută și de UDMR. La fel a făcut și Viorica Dăncilă în 2018, când în timpul sesiunii Comitetului UNESCO, România a cerut în mod rușinos retragerea dosarului pentru completarea lui.

”Înțeleg că premierul Cîțu ține foarte mult la această retragere”...
28/06/2021

”Înțeleg că premierul Cîțu ține foarte mult la această retragere”...

[ALERTĂ!] ⚠️❗ Florin Cîţu și Kelemen Hunor au de dat niște explicații serioase privind dosarul Roșia Montană.
“Va fi o discuție azi în Coaliția de Guvernare pe tema dosarului Roșia Montană la UNESCO. Poziția USRPLUS e clar împotriva retragerii dosarului Roșia Montană de la UNESCO. Înțeleg că premierul Cîțu ține foarte mult la această retragere și la a restrânge cererea de protecție UNESCO doar pentru minele romane, ceea ce e un pic absurd. Nu poți să spui că dai jos tot dealul și să protejezi totuși minele din interiorul dealului. (...) Noi în coaliție evident ne opunem retragerii, însă se pare că iarăși suntem singuri. Și UDMR-ul susține poziția PNL. Noi am tot explicat că protecția sitului respectiv este dată de legislația națională, nu de UNESCO. Deci nu pot folosi argumentul că dacă Roșia Montană intră în UNESCO, România pierde arbitrajul internațional cu compania minieră” ne-a declarat Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS.

28/06/2021

Dragi roșieni, se apropie termenul la care Roșia Montană va încerca, din nou, să obțină recunoașterea valorii sale din partea Comitetului Patrimoniului Mondial. Adică să devină ”sit UNESCO”! Cu acest prilej, s-au intensificat discursul și presiunile ”anti-UNESCO” (în paralel cu lobby-ul în spatele ușilor închise). Informații false și populiste sunt aruncate în spațiul public de politicieni (și nu numai) pentru a prosti lumea:

🤨🤨 ”Dacă vine UNESCO, nu se va mai putea construi nimic, nu o să mai putem să ne reparăm nici casele… ” FALS! Roșieni, ia gândiți-vă un pic: Roșia Montană nu are, de mai bine de 10 ani, PUG și PUZ. Acesta e motivul pentru care nu puteți obține de mai bine de un deceniu, autorizații de construcție. Nu avem PUG și PUZ pentru că viziunea administrație locale a fost că dacă nu se face un anumit proiect minier, atunci să nu se facă nimic!

Nu UNESCO va face PUG și PUZ, ci Primăria. Nu UNESCO îl va aviza, ci autoritățile românești, ca și până acum. Asta pentru că UNESCO nu ”protejează”, nu ”interzice” etc. UNESCO doar recunoaște valoarea unui loc și oferă asistență pentru ca acel loc să poată valorifica și fructifica la maxim (inclusiv economic!) acest statut.

Cine vă spune că nu vă veți putea construi sau repara casele, ori nu cunoaște legea, ori vă dezinformează cu bună știință. Întrebați-vă singuri din ce motiv…

🤨🤨 ”Dacă vine UNESCO, nu se va mai putea face minerit... ”
Până acum Roșia Montană nu a fost sit UNESCO. Cu toate astea, nu s-a mai putut face minerit aici în localitate - sau cel puțin, nu în varianta propusă de canadieni. Asta nu pentru că era UNESCO (pentru că nu era!), ci pentru că proiectul respectiv nu a îndeplinit cerințele legale pentru a putea fi avizat de Statul Român.
Mai mult, există situri istorice miniere în Lista UNESCO, unde mineritul continuă. UNESCO, prin vocea specialiștilor săi, au clarificat pentru presa din România aceste aspecte: „În cazul siturilor culturale – şi cu atât mai mult în cel al peisajelor culturale, cm este şi cel de la Roşia Montană – această politică de interzicere a exploatărilor nu există. Ceea ce contează în aceste situaţii este modul în care omul interacţionează cu natura care îl înconjoară. Această relaţie specială poate să se traducă şi prin extracţie.”- spune Alessandro Balsamo, specialist în cadrul Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO.

Așadar… și cu UNESCO, și fără, un eventual proiect minier va trebui să parcurgă exact aceleași etape de avizare ca și acum. Oameni buni, monumente avem în Roșia de când avem prima Listă a Monumentelor Istorice în România, nu de ieri, nu de azi și nu de când va intra Roșia în UNESCO.

Dar, dragi roșieni, v-ați întrebat vreodată....
❓ Cum ar fi arătat Roșia Montană dacă în acești ultimi 30 de ani nu s-ar fi blocat toate investițiile în orice altceva decât în proiectul minier?
❓ Cum ar fi arătat satul nostru dacă am fi avut un PUG/PUZ care să nu ne impună o zonă monoindustrială, fără alte alternative?
❓ Câte locuri de muncă am pierdut în 30 de ani ținând zona blocată (din care 10 fără PUG și PUZ), în așteptarea unui presupus proiect minier? În 30 de ani în care zeci de mii de turiști ne-au tot vizitat comuna și noi nu am putut beneficia de interesul lor, pentru că altcineva avea alte planuri pentru noi...

❓Câți ani din viețile voastre mai sunteți dispuși să așteptați? Câți ani veți avea voi și copiii voștri peste încă 30 de ani?

❓Credeți că investitorii de la bursă sau directorii firmei au avut de pierdut cât am avut noi, aici? Nici gând. Nici nu existăm pentru ei… Doar noi pierdem, mereu și mereu, așteptând ca ei să-și umfle buzunarele mai mult și mai mult.

_______

Dragi roșieni, ”UNESCO” nu este un cec în alb. Este o recunoaștere pe care Roșia Montană o merită! Noi o merităm, roșienii! Nu este o îngrădire a investițiilor în industrie sau în orice alt domeniu, ci o poartă deschisă spre alternative într-adevăr sustenabile. De ce să ținem închise aceste porți, pentru cine???

Includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este cea mai importantă distincție pe care o poate primi un sit istoric la nivel mondial. Este dovada unicității sale pe întreg mapamondul. Această ”emblemă” vine însă la pachet cu mai multe beneficii:
- vizibilitate imensă la nivel mondial. Asta înseamnă investitori în industrii asociate turismului cultural. Exemple sunt multiple: orășele mici și aflate la limita sărăciei în urma mineritului au renăscut și sunt azi de nerecunoscut - au devenit stațiuni vizitate de mii de turiști, iar localnicii beneficiază din plin de pe urma înfloririi economice bazate pe resursa culturală și naturală.
- antreprenorii locali pot accesa fonduri mai mari și din surse mai variate. Asta se traduce în locuri de muncă într-o economie care nu are termen limită, nu se epuizează după 17 ani, iar profitul rămâne la nivel local, nu pleacă peste mări și țări sau în buzunare de politicieni.

❗❗❗Nu, nu UNESCO este pericolul, ci felul în care este blocat acest sat de zeci de ani!
❗Pericolul e că nu vom avea nici anul ăsta PUG și PUZ și d-asta nu vom putea construi sau investi!
❗Pericolul este că se prăbușesc casele pe lângă și peste noi, că nu există infrastructură minimă de trai în mare parte din localitate!
❗Pericolul este că tinerii pleacă la muncă în alte țări când ar putea trăi și munci aici, acasă, iar bătrânii lăsați în urma lor nu au nici măcar un dispensar.

Nu, domnilor, UNESCO e ultimul pericol care ne paște… UNESCO ar putea fi o șansă pe care localitatea asta și locuitorii ei chiar o merită.

Nu UNESCO este miza aici. Miza e ca localitatea noastra sa fie ținută săracă și dependentă de pomenile lor.

☀ Lăsați Roșia Montană să prospere și să redevină ce a fost odată!

06/06/2021
06/03/2021

❗⏳ ❗ Azi este ultima zi a campaniei de strângere de fonduri pentru refacerea Lapidarium-ului muzeului din Roșia Montană. Este ultima zi în care puteți opta, în schimbul donațiilor voastre, pentru unul dintre premiile puse la bătaie de partenerii noștri:
⭕ căciuli și gulere din lână merinos, croșetate manual
⭕ tururi ghidate personalizate
⭕ un tur călare
⭕ un kit de participare la marathon

📌 Donațiile se pot face astfel:
▶ Prin transfer bancar în contul programului Adoptă o Casă la Roșia Montană, specificând la detaliile transferului ”donație lapidarium”: Asociaţia ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, IBAN: RO37 RNCB 0484 1592 1710 0001, CIF18876357 | Swift: RNCBROBU### | RNCBROBU
▶ Prin PayPal, în contul programului Adoptă o Casă / paypal.me/adoptaocasa

Mai multe detalii aici: https://bit.ly/RM_1890_lapidarium

🍀 Le mulțumim celor 55 de donatori care au contribuit împreună cu 14,390 lei pentru refacerea Lapidarium-ului până acum! 🍀

Mulțumim Rosia Montana Marathon, Made in Roșia Montană, Casa Petri Rosia Montana, Prietenii Roșiei Montane, Cabana Piatra Corbului - Roșia Montană pentru premiile oferite

21/02/2021

Tăul Cornii, Roşia Montană
Fotograf: Bazil Roman (1913-1993)

10/02/2021

🎁 Mai avem de oferit 46 de căciuli și 91 gulere tricotate manual din lână merinos pentru fiecare contribuție minimă de 100 de lei pentru refacere Lapidarium-ul din Roșia Montană! 🎁

▶ Iată ce vrem să facem, de ce avem nevoie, cm ne puteți ajuta și ce alte cadouri mai avem pentru donatori: https://bit.ly/RM_1890_lapidarium

🧶🧶 mulțumim, Made in Roșia Montană pentru produsele oferite donatorilor! 🧶🧶

09/02/2021

🌲 🌞 📣 Ultimul dintre cele 3 ”premii” constând într-un pachet de cazare pentru 2 nopți / 2 persoane + tur ghidat inclus, oferit de Casa Petri Rosia Montana, își așteaptă căștigătorul!

Cadoul este oferit celui/celei care face o donație minimă de 500 de lei în contul programului Adoptă o Casă pentru refacerea Lapidarium-ului muzeului din Roșia Montană.
Găsiți mai multe detalii aici: ▶ https://bit.ly/RM_1890_lapidarium

Campania are mai multe premii, de la tururi călare, tururi private, căciuli și fulare din lână croșetate manual, la kituri de participare la maraton și vizite gratuite la muzeul Mineritului :)

08/02/2021
La mulți ani, Roșia Montană!
06/02/2021

La mulți ani, Roșia Montană!

6 februarie, ziua în care sărbătorim prima mențiune a anticului Alburnus Maior scrisă pe ceara unei tăblițe de lemn. 1890 de ani împlineşte azi Roșia Montană conform acestui "certificat de naștere". Se spune că s-au descoperit 50 de astfel de tăblițe aici, la noi, la Roșia. Se mai spune că doar jumătate se mai păstrează prin muzee și depozite din lumea largă.

Aici, la noi în sat, în curtea muzeului, avem încă inscripții în piatră - altare funerare, monumente votive, fragmentele unei lumi care încă ne vorbește. Aceste piese, acest patrimoniu (despre care mulți își amintesc doar azi) are nevoie și de noi pentru a putea să ne spună povestea mai departe.

Vă propunem să sărbătorim azi altfel. Să sărbătorim punînd umărul, împreună, la recuperarea acestui colț de istorie antică din curtea muzeului nostru: Lapidarium-ul.

Punem la bătaie, noi cei din comunitatea locală și prietenii acestor locuri, câteva premii în produse și servicii pentru donatorii care vor contribui la refacerea Lapidarium-ului: https://bit.ly/RM_1890_lapidarium

Ce ziceți? Haideți să fim și azi împreună pentru Roșia, cu rost, cu sens, cu speranță!

La mulți ani, Roșie Montană!
La mulți ani, Alburnus Maior!

06/01/2021

Programul Adoptă o Casă a fost nominalizat pentru EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award, Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Premiul Mies van der Rohe 2022! Este o veste care ne bucură enorm și care ne așază într-o companie foarte selectă de proiecte europene de excepție.

Această nominalizare acordată unui program dedicat patrimoniului și comunității, cu o puternică componentă participativă (dar și una educativă) este un semnal valoros că pentru Europa patrimoniul, restaurarea, întoarcerea către necesitățile și resursele comunității sunt componente valoroase ale fenomenului arhitectural contemporan.

Mulțumim pentru această onoare!
________




Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Premiul Mies van der Rohe este un premiu acordat bienal de Uniunea Europeană și Fundația Mies van der Rohe, Barcelona, ​​„pentru a recunoaște și recompensa producția de arhitectură de calitate în Europa”.

03/11/2020

🔴 🎥 Ședințele Consiliului Local sunt publice - asta spune legea! În acest context, dintr-o bună înțelegere a trasnparenței, multe administrații din țară au ales să transmită ședințele consiliului LIVE pe conturile de facebook sau pe site-urile lor.

Mai mult, ne aflăm în context pandemic, ceea ce face participarea la ședințe aproape imposibilă, așa că solicitarea noastră trimisă azi dlui primar și membrilor Consiliului Local este cu atât mai îndreptățită: https://bit.ly/35Wi2vb

Nu doar cerem, ci ne oferim asistența pentru dotarea și funcționalizarea unui asemenea sistem care să fie accesibil oricui dorește să se pună în temă cu deciziile și dezbaterile care au loc în ședințele consiliului.

Așteptăm cu interes răspunsul.

31/10/2020

🎼🎤

26/10/2020

Ileana Cotu, profesor: “Le facilitează drumul spre educație. Îmi doresc că aceasta acțiune să fie un model și pentru alti oameni din țara asta oameni cu inima mare, că să fie ajutați profesori și elevi din zone în care tehnologia nu prea a avut loc.”

Gabriela Capros, director școală: “Mi se pare un lucru deosebit din parte unor tineri ce au înțeles necesitatea să reușim să facem și cu ei ore on-line și să îi învățam. Sunt foarte fericiți și bucuroși că au un dispizitiv să poată intra și ei la orele on line.”

Campania continuă, detalii pe pagina RosiaMontana.Community!

24/10/2020

💻 Laptopurile donate încep să fie date în primire copiilor și parinților lor. Mulțumim doamnei diriginte pentru fotografii! :)

📣 📣 📣 Campania continuă!
Celor de la Casa Petri Rosia Montana, care au inițiat această campanie și care oferă 2 nopți de cazare gratuită în schimbul unui laptop funcțional (minim windows 10), li se adaugă alte două pensiuni din zonă cu aceeași ofertă: Casa Din Deal și Cabana Piatra Corbului - Roșia Montană oferă și ele câte 2 nopți de cazare pentru fiecare laptop donat!

Așadar, cine are un laptop de donat ne poate contacta:
- pentru București: Claudia Apostol / 0731383333
- pentru Cluj sau altă zonă: Adrian Petri / 0743188186

Mulțumim!!!

Dați mai departe, avem nevoie de sprijinul vostru pentru acești copii. Până se dezmeticesc autoritățile, acești elevi NU trebuie să rămână în urmă!

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Rosia Montana posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Rosia Montana:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share