Caraș-Severin

  • Home
  • Caraș-Severin

Caraș-Severin Domaşnea se află la o altitudine de 492 m. Domaşnea se întinde pe o vatră formată din 64 ha.

Caraș-Severin / Banat / Situat în sud-vestul României, are o suprafață de 8514 km2 ocupă locul al treilea, ca mărime între județele țării și cuprinde 2 municipii, 6 orașe, 69 de comune și un total de 287 de sate. Aşezată în sud-vestul tarii, în partea de sud-est a judeţului Caraş-Severin, în nordul depresiunii Domaşnea-Mehadia din culoarul depresionar Timiş-Cerna. având ca vecini: Teregova la Nord

, Rusca la Nord-Est, Cornereva la Est, Cornea la Sud, Mehadica la Sud-Vest şi Luncavita la Vest. Faţă de municipiul reşedinţa de judeţ, Reşiţa, Domaşnea e situată la o distanţă de aproximativ 90 km, iar faţă de cele mai apropiate oraşe, 45 km de Caransebes şi respectiv 25 km de staţiunea Băile Herculane. Numele de Domaşnea vine din limbă slavă, cuvântul "Domasch" însemnând casă, casnic, blând, locuinţa, domiciliu dar atribuindu-se însă sufixul [(n)ia] de origine latină, acesta din urmă îi stabileşte paternitatea romană, latinescul "Domus", având acelaşi înţeles cu "Domaşch"-ul slav pe care l-au îmbrăţişat sătenii din considerente de ordin fonetic. Potrivit unui document publicat de istoricul maghiar Frigzes, s-a crezut că vechimea Domaşnei se poate stabili începând din anul 1436. Dar, cercetările mai noi, în special cele făcute de Dr. Dimitrie Roman, au scos la iveală un document din care se poate stabili că un grup de case există în hotarul satului încă din anul 159 e.n. Documentul constă dintr-o diplomă militară. Într-adevăr, cu ocazia construirii de către autorităţile austriece în graniţă militară banateana, în anul 1928, a şoselei Orşova-Caransebes a fost dezgropată fundaţia unui şanţ român de 40 x 34 m, unde s-a găsit o tăbliţa din bronz în dimensiunea 95 mm lată, 60 mm înaltă şi 0.5 mm grosime, aşa numită "tabula honestae missionis", emisă din ordinul împăratului Hadrian la 27 septembrie 159 pe numele ostaşului veteran Ivornecus, de origine celtică. Această tăbliţă se găseşte la muzeul de antichităţi din Viena, înregistrată sub numărul D.XVII.

În 1962 localitatea a fost colectivizată fiind singura din zonă care a trecut în mod forţat la acest sistem (un aport la această situaţie aducând şi o parte din săteni) şi care a avut urmări dezastruoase care au dus la ruinarea agriculturii şi a locuitorilor. Aceasta comună a reprezentat un focar de rezistentă anticomunistă in Banat. Despre Domaşnea se poate spune că este comuna cu cei mai mulţi "titraţi" pe cap de locuitor din ţară, peste 300 de persoane cu studii superioare la cele 500 de case cât are comuna.

27/09/2015

Travelogue showing the delights of Rumania (Romania now). London exhibition. Two teenage girls (twins) look at some of the Rumanian Craftware on display at t...

16/03/2015

DISTRIBUIE SI HAI SA PROMOVAM CE AVEM FRUMOS IN BANAT!  

DOMASNEA SI TARA GUGULANILOR!

 Ţara Gugulanilor este ţara care s-a născut pe Vârful Gugu, locul unde era sactuarul lui Zamolxis, zeul dacilor. Numele de „gugulan” vine de la toponimul „gugu”, ca vârf de munte sub formă de con, aşa cm este şi „clăbăţul” oamenilor bătrâni din această zonă, ca semn distinctiv că sunt de cea mai curată origine dacică. Ei se personalizează printr-o istorie construită în jurul Vârfului Gugu, credinţa în nemurire din precreştinism, obiceiuri neschimbate de veacuri şi, nu în ultimul rând, faima de a produce şi vinde cele mai bune mere şi pere. La toate acestea se adaugă … mândria (fala) gugulanilor.

Citeste mai departe despre TARA GUGULANILOR in ghid: http://issuu.com/banatul-montan/docs/doc56_tara_gugulanilor?mode=window&pageNumber

POTI AVEA GHIDUL TAU PRIN BANAT:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=632262386801472&set=a.632262243468153.1073741841.582842571743454&type=3&theater

FOTO: Banatul Meu

8 iunie 2014
08/06/2014

8 iunie 2014

01/06/2014
Waw ce frumos miroase " :)
26/05/2014

Waw ce frumos miroase " :)

20/05/2014
19/05/2014

Beneficiile capsunelor
Capsunele reprezinta o buna sursa de vitamina B5, B6, C, K, mangan, potasiu, fibre alimentare acid folic, fitonutrienti si antioxidanti, care ajuta impotriva radicalilor liberi. Se considera ca proprietatile antioxidante au legatura cu culoarea rosu-stralucitoare a capsunilor. Totodata, capsunele sunt sarace in colesterol si grasimi saturate. O capsuna contine, de obicei, 200 de seminte. O cana cu capsuni furnizeaza 55 de calorii.

Pasta de capsuni este utilizata pentru albirea dintilor. Aceasta poate fi facuta repede acasa inaintea perierii, dimineata sau seara. Consecintele sunt aceleasi ca si in cazul lamaii: o curatare mai rapida si, totodata, albirea dintilor.
Proprietati terapeutice ale capsunilor
Capsunele sunt recomandate pentru remineralizarea organismului, fluidizarea si purificarea sangelui.

Favorizeaza tranzitul intestinal , ajuta in cresterea diurezei si tonifierea corpului. Acidul salicilic cuprins de capsuni este benefic pentru cei care sufera de guta, reumatici si artritici.

Aceste fructe sunt bogate in antocianidine, antioxidanti naturali, care combat stresul oxidativ prevenind imbatranirea precoce, afectiunile cardio-vasculare si bolile neuro-degenerative.

capsuni


Capsunele sunt fructele ideale in dietele de slabit. Pe langa gustul delicios, sunt satioase si contin peste 50 de substante benefice organismului uman. Consumul lor se recomanda pentru buna functionare a inimii si a circulatiei sangelui, ele mentinand si elasticitatea vaselor. Totodata, capsunele favorizeaza producerea globulelor rosii, stimuleaza metabolismul si cresc capacitatea de ardere a grasimilor. Glucidele din capsune sunt formate, din xilitol, fructoza si sorbitol, substante care ajung greu in sange, nivelul insulinei si cel al glucidelor ramanand in limite normale, fara sa apara asa-numita „criza de foame”.

Dezavantajele consumului de capsuni
Consumul de capsuni poate avea efect alergenic. Medicii nu recomanda capsuni copiilor sub 4 ani, iar cei cu varste apropiate trebuie sa consume capsuni in cantitati reduse.

Capsunele nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleranta la aspirina deoarece contin acid acetilsalicilic.

19/05/2014

Dacă aţi suferit un atac de inimă, mâncaţi foarte multe fibre alimentare - cereale, legume si fructe - deoarece aceasta ar putea îmbunătăţi pe termen lung şansele de recuperare, afirmă cercetători.

Supravieţuitorii atacurilor de inimă au mult mai multe şanse să fie în viaţă nouă ani mai târziu, dacă au urmat o dietă bogată în fibre alimentare, relevă un studiu publicat în British Medical Journal.

Experţi în domeniu afirmă că acest fel de dietă ar putea îmbunătăţi colesterolul şi tensiunea arterială.

În medie, majoritatea britanicilor consumă aproximativ 14 grame de fibre alimentare zilnic, doza recomandată fiind de cel puţin 18 grame.

Experţi americani recomandă chiar 38 de grame pe zi. Fructele, precum bananele şi merele, legumele cu rădăcini şi tuberculi, precum morcovii şi cartofii, pâinea integrală, cerealele şi tărâţele sunt toate surse bune de fibre alimentare.

Autoritatea Nationala pt. Protectia Consumatorului apel gratuit tel. 0219414
19/05/2014

Autoritatea Nationala pt. Protectia Consumatorului apel gratuit tel. 0219414

Marius Dunca, preşedintele autorităţii naţionale pentru protecţia consumatorilor, a venit la Neatza sa vorbeasca despre drepturile cetăţenilor în materie de ...

Vacanta Mare ...
18/05/2014

Vacanta Mare ...

Nu copia sau reposta videoclipul, dacă îți place adaugă-l la favorite! © TOATE DREPTURILE APARȚIN Magic Audio Video SAU COLABORATORILOR SĂI. FOLOSIREA NEAUTO...

18/05/2014

După aproape 200 de ani, în zona Măgura-Plopu de lângă Armeniș au reapărut zimbrii. 17 exemplare tinere au fost eliberate sâmbătă 17.05.2014 într-o zonă de s...

Canicea
18/05/2014

Canicea

18/05/2014
17/05/2014

După 150 de ani, cel mai mare mamifer al Europei, aşa cm este considerat zimbrul, se întoarce în partea de vest a României. Mai precis, la Armeniş unde, astăzi sunt aşteptate să ajungă un număr de 20 de exemplare, provenite din centrele de reproducere de pe bătrânul continent.

17/05/2014

Transfăgărășanul face parte din Drumul Național 7C (DN7C) și este unul din cele mai spectaculoase drumuri din România, numit și „drumul din nori”, care leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania.

Foto: Alexandru George-PHOTO

17/05/2014
17/05/2014
13/05/2014
08/05/2014

Drum național în Wollongong, Australia

Foto: muldersworld.com

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Caraș-Severin posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Caraș-Severin:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share