Saxon and Rustic Transylvania

  • Home
  • Saxon and Rustic Transylvania

Saxon and Rustic Transylvania A drive and photography project through the wonderful and unique places in Transylvania. http://en.wikipedia.org/wiki/Transylvanian_Saxons

Marienburg // Siebenburgen
21/09/2019

Marienburg // Siebenburgen

Toamna pe Ulita / TransilvaniaBiserica Evanghelică din Jibert/ Seiburg/ ZsiberkSe află spre capătul drumului medieval pr...
13/09/2019

Toamna pe Ulita / Transilvania
Biserica Evanghelică din Jibert/ Seiburg/ Zsiberk

Se află spre capătul drumului medieval principal dintre Făgăraș și Rupea, în teritoriul numit „Țara Ovăzului” (Haferland). Fiind una dintre cele mai numeroase comunități rurale din zonă, sașii din Jibert s-au văzut forțați să-și demoleze biserica fortificată, ridicată pe un deal în mijlocul satului, și să construiască una nouă, mult mai încăpătoare. Piatra de temelie a noului edificiu va fi pusă în 1868, iar în 1876 va fi terminată în mare cu sprijinul Fundației Gustav Adolf. Biserica evanghelică din Jibert este probabil, după cea din Cincu, cea mai mare biserică săsească de sat.

Proiectul de biserică cu trei nave, cu absidă poligonală în est și turn pe extremitatea vestică a navei centrale, a fost realizat într-un stil neogotic simplificat. Interiorul este umplut cu mobilier în același stil neogotic. Panoul central al altarului poartă semnătura „von Martin Pildner/ Pfarrer/ 1879” (de Martin Pildner/ preot/ 1879) și este flancat de două statui din ceramică ale apostolilor Petru și Pavel. Predela este decorată cu trei mici panouri pictate: central o reprezentare neobișnuită a cinei de taină, pe laterale portretele reformatorilor Luther și Calvin.

Orga a fost construită în 1841 și extinsă după construirea bisericii noi. Turnul găzduiește un mecanism de orologiu din secolul al XVIII-lea, din nefericire nefuncțional.

Cazul bisericii din Jibert este unic în peisajul bisericilor săsești. Deși construcția nouă a fost dotată cu mobilă nouă, o serie de piese de mobilier importante au fost păstrate, deși inutile.

Strana preotului Johann Lang din 1709 este a doua strană pictată ca vechime din Transilvania. Într-o încăpere a emporei sudice s-a păstrat, demontat și cu stratul pictural aproape pierdut, un altar baroc timpuriu (prima jumătate a secolului al XVIII-lea). Aparent complet, este singurul altar baroc fară un panou pictat în scrin. De asemenea, au supraviețuit două sfeșnice din lemn policrom cu aplicații de fier datate 1676. În casa parohială se află și cristelnița din piatră sculptată, din secolul al XVII-lea, a bisericii vechi.

07/08/2019
06/08/2018

Cea mai periculoasă plantă invazivă crește fără probleme în România și se răspândește cu viteză

17/02/2018

Farsang 2018 (fășang)
Ingroparea Iernii

Fărșang (fășang) ce a fost preluat de mai multe neamuri de la populațiile germanice. Numit Fastnacht (Fasching) de la loc la loc, numele a fost preluat și de maghiari, bulgari, slovaci. Națiile ortodoxe nu au avut un nume specific pentru aceste sărbători laice, dar au petrecut cu la fel de mult entuziasm în special în zonele de confluență. În spațiul din sudul european este mai cunoscut ca zilele de carnaval. Cine este atent la sonoritățile italiene poate deduce că acest cuvânt chiar asta înseamnă – începutul postului. „Carne vale” este de fapt chiar rămasul bun de la consumul de carne (adio carne).

Carnavalul nu are o dată anume bine definită în care se petrece. Poate fi o zi sau mai multe cuprinse între Bobotează și marțea de lăsata secului de carne ce precede miercurea cenușii când începe postul Paștelui. Cu toate că este sărbătoare laică, chiar cu rădăcini păgâne este foarte legată de calendarul bisericesc.

În acestă perioadă, în comunități aveau loc baluri, seri de dans cu mâncare și băutură. Se purtau măști, se purtau haine bune de sărbătoare se aprindeau focuri și chiar focuri de artificii. Unii se deghizau în personaje de poveste sau în diveși monstri. Petru câteva zile se răsturnau cutumele. Săracul putea să se creadă bogat. Se aboleau clasele sociale. Totul pentru a petrece. Tot cu acest prilej se discutau despre viitoarele nunți ce aveau să aibă loc după Paște sau în vară.
Fărşangul este un obicei tradiţional al comunităţii maghiare împrumutat de la saşii transilvăneni, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă. Este o sărbătoare a măştilor ce înfăţişează o altă realitate în care tot ceea ce este firesc şi normal se anulează, făcând loc exagerărilor şi grotescului. Ziua când grupurile de mascaţi străbat uliţele satului devine un timp în care dezechilibrul se instalează şi toate regulile sunt încălcate înainte ca perioada de post şi resemnare să înceapă.

Alaiul de tineri mascaţi străbate satul adunând ouă şi bani, drept răsplată pentru alungarea iernii şi a spiritelor rele. Obiceiul se încheie cu Balul Fărşangului,
Maghiarii au și o denumire potrivită pentru ultimele trei zile ce se numesc tradițional „coada carnavalului”. Acestea sunt ultimele trei zile de carnaval, care este de fapt un rămas bun de la iarna ce se cam duce.
@ Text https://www.banatulazi.ro/se-duce-departe-obiceiul-de-fars…/

11/08/2017

În data de 10 August 2017 a avut loc întâlnirea cu membrii comunităţilor săseşti din Rotbav, Feldioara şi Maierus, cei mai mulţi dintre aceştia veniţi special din Germania. Întâlnirea de la Rotbav şi-a propus să reunească comunitatea locală, atât pe cei ce mai sunt în sat, cât şi pe cei ce au venit special pentru acest eveniment. Aceasta a fost cea mai mare reuniune a comunităţii locale de după revoluţie. Curtea Bisericii Evanghelice, loc de revedere și emoții pentru cei peste 200 de participanți ce au luat parte la acest important eveniment local ce a readus în rândul comunității atmosfera specifică zilelor de sărbătoare, tradiții și obiceiuri cu specific săsesc, toate, susținute și prețuite de întreaga comunitate românească. Din programul evenimentului amintim vizita oficială la Cetatea Feldioara, plimbarea pe străzile satului Rotbav, o reuniune şi slujba la Biserica Evanghelică Fortificată, cât şi o masă festivă la Căminul Cultural din sat, alături de fanfară şi dansuri săseşti. Întâlnirea face parte din calendarul evenimentelor de întâlnire a saşilor plecaţi în întreaga lume, evenimente ce vor avea loc în prima parte a lunii august în toată Transilvania.

* Prima parte – Primirea comunităţii săseşti la Cetatea Feldioara, în prezenţa:
 Primarului Comunei Feldioara, Ing. Sorin Taus
 Viceprimarului Comunei Feldioara, Silviu Trifan
 Consilierului Local, Marton Ioan
* A doua parte – Întâlnirea comunităţilor săseşti în curtea Bisericii Evanghelice de la Rotbav
* A treia parte – Masa festivă la Căminul Cultural Rotbav

*** Sursă foto: © Firicel Catalin Radu
*** Primaria Feldioara/Centru de Informare Turistica Feldioara

31/12/2016

Suchtreffer „Burzenland“ bei Siebenbuerger.de >> Siebenbuerger.de/zeitung/suche/burzenland/

08/06/2016

Seara de Vara

04/04/2016

Turnul Biserici Evanghelice Fortificate Rotbav .. // 2015

Rotbav  Biserica  Evanghelica  Fortificata
28/03/2016

Rotbav Biserica Evanghelica Fortificata

13/03/2016
Undeva in Transilvania !
22/02/2016

Undeva in Transilvania !

21/02/2016
In cazul prabusirii bisericii evanghelice de la Rotbav, problema nu pleaca de la conducerea comunei. Proasta gestionare ...
21/02/2016

In cazul prabusirii bisericii evanghelice de la Rotbav, problema nu pleaca de la conducerea comunei. Proasta gestionare pe care o are Biserica Evanghelica fata de patrimoniu. Ei sunt proprietarii si administratorii acestor bunuri. Primaria Feldioara si-a exprimat de mai multi ani intentia de a primi in administrare bisericile evanghelice de la Rotbav si Feldioara. Insa conducerea Bisericii Evanghelice nu a dat curs.

21/02/2016

un scurt documentar despre Biserica Fortificata din Rotbav, jud. Brasov

27/01/2016

Muzeul A.S.T.R.A din Dumbrava Sibiului

27/01/2016

Consiliul Județean Brașov a prevăzut suma de 4 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucție de la Cetatea Feldioara, ne-a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Claudiu Coman. „Sperăm să punem în circuitul turistic cât mai repede acesată cetate. Investițiile în monu…

25/11/2015
04/11/2015
26/09/2015

Port Sasesc

13/09/2015

Medieval de Marienburg // Cavalerii Teutoni se intorc in Cetatea Feldioarei // Editia V // Parada Medievala Duminica 6.09.2015 Biserica Evanghelica

25/08/2015

Wer kennt noch dieses Gefährt? In den 1970/80er Jahren als "Holzschneider" in Neppendorf bzw. Hermannstadt im Einsatz. Danke an Pfarrer Dietrich Galter für dieses Foto.
Siebenbuerger.de/ortschaften/neppendorf/bilder/

Roadeș
18/08/2015

Roadeș

Tabloul altor timpuri

16/08/2015

Klassenzimmer in der Schule in Rothbach
siebenbuerger.de/ortschaften/rothbach/

26/07/2015

Festivalul Sighisoara Medievala 2015 // Expozitie tablouri la Bastionul Fierarilor

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Saxon and Rustic Transylvania posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share