24/08/2022
Autorităţile din Israel au prezentat marţi ruinele vechi de 1.200 de ani ale unei construcţii din Deşertul Negev, descrisă de reprezentanţii Autorităţii pentru Antichităţi drept „o reşedinţă de lux”, prima de acest tip descoperită în această regiune a ţării.
În cadrul unor lucrări de extindere a oraşului Rahat, arheologii au descoperit vestigiile unei locuinţe, conţinând o podea din marmură şi ziduri acoperite cu fresce, dar mai ales bolte „subterane unice şi impresionante, care sunt dovezi ale bunăstării proprietarilor”, a precizat Autoritatea israeliană pentru Antichităţi (AIA). „Un proprietar bogat a trăit probabil în acest domeniu, construit pe înălţimile din jurul fermelor din nordul deşertului Negev”, au declarat arheologii, care consideră că ruinele datează din perioada cuprinsă între secolul al VIII-lea şi secolul al IX-lea, ce marchează începutul erei islamice, scrie Agerpres.
„Această proprietate de lux” este „prima de acest tip găsită în Negev”, a precizat AIA într-un comunicat, subliniind prezenţa unui rezervor de apă foarte adânc şi a unor bolte cu lungimea de 5,5 metri şi înălţimea de 2,5 metri, săpate sub curtea interioară a proprietăţii. „Boltele au fost minuţios construite şi duceau probabil spre alte spaţii subterane complexe, care nu au fost încă descoperite”, au explicat arheologii israelieni care se ocupă de săpăturile realizate în acest sit, ce va fi deschis pentru public joi.
Autorităţile din Israel au prezentat marţi ruinele vechi de 1.200 de ani ale unei construcţii din Deşertul Negev, descrisă de reprezentanţii Autorităţii pentru Antichităţi drept „o reşedinţă de lux”, prima de acest tip descoperită în această regiune a...