02/06/2016
Η Θεσσαλονίκη χάνει και την τελευταία σύνδεση για Όσλο!
Γράφει ο Akis Dimarco
Την ίδια στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αυξάνονται οι συνδέσεις με τη Νορβηγία, τόσο με προγραμματισμένα όσο και με τσάρτερ δρομολόγια, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική χάνουν συνεχώς Νορβηγούς τουρίστες και κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται ή να δραστηριοποιείται για να ανασχέσει την τουριστική αιμορραγία που υφίστανται οι περιοχές αυτές. Ήδη η Θεσσαλονίκη έχασε τις πτήσεις της SAS που είχε εδώ και χρόνια το καλοκαίρι από Όσλο (τις κέρδισε η Καβάλα), ενώ φέτος μείωσε η Ryanair και το χρονικό διάστημα των πτήσεων Θεσσαλονίκη-Όσλο-Rygge.
Ακόμα χειρότερη είναι η τελευταία εξέλιξη, όπου φαίνεται ότι χάνει και την σύνδεση της Ryanair με Όσλο-Rygge, καθώς το αεροδρόμιο αυτό κλείνει και η εταιρεία αποφάσισε, με αφορμή το νέο περιβαλλοντικό φόρο των 80 νορβηγικών κορωνών ανά επιβάτη, να μειώσει κατά 50% την πτητική της δραστηριότητα στη Νορβηγία μιας και δεν διαφαίνεται οικονομική βιωσιμότητα στη λειτουργία του αεροδρομίου με μειωμένο πρόγραμμα πτήσεων.
Έτσι, η Ryanair θα μεταφέρει 7 συνδέσεις στο τρίτο αεροδρόμιο του Όσλο, το Όσλο-Torp, εκεί που δραστηριοποιείται η αντίπαλη Wizzair, ανοίγει δύο νέα δρομολόγια προς Λονδίνο-Stansted και Βίλνιους στο διεθνές αεροδρόμιο του Όσλο (Oslo Gardermoen) και όλα τα υπόλοιπα δρομολόγια, 16 στο σύνολο, μεταξύ αυτών των Χανίων και της Θεσσαλονίκης, διακόπτονται. Σε αντίθεση όμως με τα Χανιά, όπου δέχονται δεκάδες πτήσεις από Νορβηγία με όλες τις εταιρείες, η Θεσσαλονίκη που είχε απομείνει με μία είναι άγνωστο εάν, πότε και πώς θα ξανασυνδεθεί με τη Νορβηγία.
Η Norwegian, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Σκανδιναβίας και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, πετάει από Όσλο προς Αθήνα και νησιωτική Ελλάδα, αλλά κανένας τουριστικός παράγοντας της Β. Ελλάδος και Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει φροντίσει να την προσελκύσει στα μέρη μας, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία πετάει στην Ελλάδα από όλη τη Σκανδιναβία (Όσλο, Μπέργκεν, Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι). Η αδιαφορία μας κοστίζει ακριβά και οι εταιρείες μας προσπερνάνε. Ούτε καν οι εταιρείες τσάρτερ που κατακλύζουν τα νησιά, έρχονται στο «Μακεδονία». Tuifly Nordic, Thomas Cook Scandinavia, Novair, Jettime, Primera Air, παντελώς απούσες! Αν κοιτάξει κανείς, από την ιστοσελίδα της διαχειρίστριας εταιρείας Avinor, τις πτήσεις του αεροδρομίου του Όσλο, αλλά και των υπολοίπων νορβηγικών αεροδρομίων, προς την Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι εκτελούνται δεκάδες πτήσεις, αλλά με μεγάλη θλίψη και πίκρα δεν θα βρει καμία προς SKG (Θεσσαλονίκη).
Προφανώς τους τουριστικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής τους παρηγορεί η απροσδιόριστη αύξηση του οδικού τουρισμού από τι γύρω Βαλκανικές χώρες...