Locuri de Vis in imagini

  • Home
  • Locuri de Vis in imagini

Locuri de Vis in imagini Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Locuri de Vis in imagini, Travel Company, .

Aceasta pagina doreste sa prezinte imagini din diverse zone ale lumii care pur si simplu ne fascineaza:imagini cu natura,peisaje de vis,orase si locuri indepartate,munti,ape,cascade,paduri,soarele la rasarit si apus etc.

Sâmbătă, 19 august 2023, la Mogoș, în cadrul proiectului ,,𝐎𝐕𝐈𝐃𝐈𝐔 𝐁𝐈̂𝐑𝐋𝐄𝐀 - 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐢 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐥𝐚 𝐌𝐨𝐠𝐨𝐬̗ și 𝐒𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 Inv...
22/08/2023

Sâmbătă, 19 august 2023, la Mogoș, în cadrul proiectului ,,𝐎𝐕𝐈𝐃𝐈𝐔 𝐁𝐈̂𝐑𝐋𝐄𝐀 - 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐢 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐥𝐚 𝐌𝐨𝐠𝐨𝐬̗ și 𝐒𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞
Invitatul special la claca de coasă de la Bîrlești a fost interpreta de muzică populară Paula Hriscu

22/07/2023

În Munții Apuseni ai Transilvaniei, în „țara moților”, se află în partea dinspre miazăzi-apus un munte numit Găina, care are „o înălțime de 1744 metri peste nivelul mării”. La poalele acestui munte e comuna Vidra de Sus și numirea sa se ascunde în întunericul mitic. [...]

„Din Găina se zăresc o mulțime de poieni, și de o parte și de cealaltă a muntelui, care desparte teritoriul comunei Vidra de Sus de cel al comunei Bulzești, sau mai bine zis, hotarul moțului de al crișanului.[...]”

În ziua de Sân-Petru, după unii, după alții însă în cea dintâi duminică după Sân-Petru, liniștea de pe Găina se întrerupe, căci în această zi se ține aici un fel de târg numit târgul de fete, la care, între mulți alții, iau parte și fetele de măritat, de prin toată împrejurimea, anume ca să fie pețite de feciori.

În zori de zi, de dimineață, de pe toate meleagurile curg moți și moațe, crișeni și crișene, toți în haine de sărbătoare. Cântecele igreților (lăutarilor) asurzesc pădurile.[...]

Fetele care vor să ia parte la acest târg se pregătesc ani întregi pentru ziua aceasta, fiindcă ele trebuiesc să-și ia și zestrea cu dânsele. Necontenit se toarce, se țese, se coase și se împletește: mama, mătușa, bunica și alte femei dintre amice contribuie cu câte ceva din propria lor zestre, după aceea toate lucrurile se împachetează în lăzi frumos sculptate și cu flori colorate și se încarcă pe cei mai frumoși cai ai familiei.
Pe culmea Găinei își ridică apoi fiecare familie, care are fată de măritat, un cort propriu, în care se expune zestrea și aleșii familiei așteaptă pe pețitori.

Feciorii se adună însoțiți de familiile lor, aduc cu sine ceea ce au mai bun, mai ales o curea frumoasă plină de argint și aur, și după ce și-au ales o mireasă urmează încredințarea înaintea publicului adunat prin schimbarea de năfrămi, numite credințe. După aceasta, se cumpără darurile de mai înainte hotărâte pentru mireasă.[...]

Mai întâi de toate, târgul acesta este menit numai pentru fetele moților și numai moții au voie să le pețească. Moțul nu-și dă fiica după un străin; el nu are voie s-o facă; el pierde prin aceasta stima generală și pentru dânsul oricine e străin care nu e moț.[...]

Perechile, care s-au încredințat la Sân-Petru pe Găina, nu se pot cununa mai degrabă decât în primăvara viitoare. Sân-Petru însă la români e, ca și Sân-Giorgiu, un termen general pentru toate contractele. După Sân-Petru, oile se pornesc la iernatic prin țarine, iar la Sân-Giorgiu se întorc îndărăt la păscătoarea de vară de prin munți. Prin urmare, în răstimpul de la Sân-Petru până la Sân-Giorgiu mirele n-a fost acasă, și el poate să se cunune cu mireasa sa numai primăvara, după ce s-a întors.[...]
Târguri de fete asemenea celor de pe Găina se mai află în Transilvania încă și la Recea din țara Făgărașului, care se ține în ziua de Bobotează, apoi la Teiuș de pe vatra Mureșului, care se ține la Sânta-Mărie, și la Blaș, care se ține la Ispas.[...]

Simeon Florea Marian – Nunta la români: studiu istorico-comparativ etnografic, vol. I (Saeculum Vizual, 2008)

Sursa foto: Arhiva de Imagine MȚR - Colecția Claudia Mihăilescu | Fată cu tulnic la Târgul Fetelor, Muntele Găina, 1943 (MC-6)

Anul acesta, Târgul de Fete de pe Muntele Găina se va desfășura în zilele de 22 și 23 iulie 2023.

11/07/2023

Vă invităm cu drag alături de noi la 𝐜𝐞𝐚 𝐝𝐞-𝐚 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐚 𝐞𝐭𝐚𝐩𝐚̆ a Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri 𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆ 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆ - 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐞𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐚 𝐚 𝐗𝐕𝐈-𝐚, 𝐝𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟏𝟔 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟐:𝟎𝟎, în 𝐏𝐎𝐈𝐀𝐍𝐀 𝐂𝐀̆𝐋𝐈𝐍𝐄𝐀𝐒𝐀.
𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥-𝐜𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐢 𝐬̗𝐢 𝐨𝐛𝐢𝐜𝐞𝐢𝐮𝐫𝐢 𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆ 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆ este 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞, 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐫𝐞, 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞 𝐬̗𝐢 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̗𝐮𝐥 𝐀𝐋𝐁𝐀

Vino și degustă din bucatele tradiționale preparate special pentru acest eveniment, adu-ți aminte sau fă cunoștință cu meșteșugurile tradiționale practicate de bunii și străbunii noștri, pășește în interioarele de gospodărie tradițională reconstituite și nu în ultimul rând, cântă și dansează alături de tinerii și bătrânii satului într-o nouă ediție, 𝐞𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐚 𝐚 𝐗𝐕𝐈-𝐚, 𝐚 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆ 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆, 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐠𝐞𝐧 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, 𝐮𝐧𝐢𝐜 𝐢̂𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚.
𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̗𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐫𝐮𝐫𝐚𝐥 se vor întrece și se vor prezenta, în fața publicului și membrilor juriului, cu soliști și grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști și grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri și minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

𝐉𝐮𝐫𝐢𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆ 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆ reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:
• 𝐄𝐋𝐈𝐒𝐄 𝐒𝐓𝐀𝐍, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.
• 𝐆𝐇𝐄𝐎𝐑𝐆𝐇𝐈𝐓̗𝐀 𝐍𝐈𝐂𝐎𝐋𝐀𝐄, etnolog, realizator și prezentator al emisiunii ,,Tezaur folcloric” la Televiziunea Română.
• 𝐃𝐎𝐈𝐍𝐀 𝐈𝐒̗𝐅𝐀̆𝐍𝐎𝐍𝐈, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
• 𝐍𝐈𝐂𝐎𝐋𝐀𝐄 𝐌𝐎𝐋𝐃𝐎𝐕𝐀𝐍, maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor CIOFF de la Aiud, membru al Asociației Coregrafilor din România.
𝑽𝒊𝒏𝒐 𝒔̗𝒊 𝒇𝒊𝒊 𝒂𝒍𝒂̆𝒕𝒖𝒓𝒊 𝒅𝒆 𝒏𝒐𝒊 𝒊̂𝒏 𝒄𝒆𝒂 𝒎𝒂𝒊 𝒇𝒓𝒖𝒎𝒐𝒂𝒔𝒂̆ 𝒊̂𝒏𝒕𝒂̂𝒍𝒏𝒊𝒓𝒆 𝒄𝒖 𝒕𝒓𝒂𝒅𝒊𝒕̗𝒊𝒂 𝒅𝒊𝒏 𝒋𝒖𝒅𝒆𝒕̗𝒖𝒍 𝑨𝒍𝒃𝒂 ❗

Proiectul cultural-artistic și educativ Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri 𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆ 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐂𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐀̆ este organizat de Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba.

09/07/2023

Fumegă dealurile...

Fumegă dealurile Copilăriei mele,
Cum fumegau seara din trabuc
Gândurile Moșului sub stele
Și așa-mi vine desculț să mă duc

Acolo pe Dâmburi, copilul ce-am fost
Prin iarba stelară, plină de greieri,
Cântecul acela îl știu pe de rost
Și-mi stăruie pururi în creieri.

Unde sunt astăzi cărările date
Pașilor mei dinspre străbuni?
Fumegă dealurile, ce vremuri ciudate!
Ne-liniștea arde mocnind sub tăciuni,

Iar Moșul acela din lacrimă-i dus
Lângă un leagăn tăcut de nuiele,
Azi mă privește cu mirare de sus
Și nu mai coboară-n poveștile mele...❤️‍🔥

Nicolae Nicoară-Horia

08/07/2023

Vă invităm cu drag la o nouă ediție a proiectului 𝐓𝐀̂𝐑𝐆𝐔𝐋 𝐍𝐀𝐓̗𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋 𝐃𝐄 𝐓𝐔𝐑𝐈𝐒𝐌 𝐑𝐔𝐑𝐀𝐋 𝐃𝐄 𝐋𝐀 𝐀𝐋𝐁𝐀𝐂, care se va desfășura în perioada 𝟕 - 𝟗 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, după următorul program:

• 𝐕𝐈𝐍𝐄𝐑𝐈, 𝟕 𝐈𝐔𝐋𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟑

𝗧𝗔𝗕𝗘𝗥𝗘𝗟𝗘 𝗦𝗧𝗔𝗧̗𝗜𝗨𝗡𝗜𝗜 𝗧𝗨𝗥𝗜𝗦𝗧𝗜𝗖𝗘 𝗔𝗟𝗕𝗔𝗖
16:00 – 21:00​ - ARTE ȘI MEȘTEȘUGURI PENTRU TOȚI, activități educative și de creație dedicate copiilor și tinerilor din taberele Stațiunii Turistice Albac (construcție și interpretare la tulnic, țesături și cusături tradiționale, olărit, arte decorative, desen, pictură)

• 𝐒𝐀̂𝐌𝐁𝐀̆𝐓𝐀̆, 𝟖 𝐈𝐔𝐋𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟑

𝗖𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨𝗟 𝗖𝗢𝗠𝗨𝗡𝗘𝗜 𝗔𝗟𝗕𝗔𝗖
10:00 - 22:00​ - VIZITAREA STANDURILOR EXPOZIȚIONALE și a EXPOZIȚIEI ETNOGRAFICE ALBAC
​- OFERTA TURISTICĂ ȘI AGROTURISTICĂ în spațiile de cazare rurale din Județul Alba
​- TÂRGUL NAȚIONAL AL MEȘTERILOR TRADIȚIONALI - RO Cultură pentru Cultură​
​- Expoziția etnografică din Stațiunea turistică Albac

13:00 ​​- DESCHIDEREA OFICIALĂ A TÂRGULUI DE TURISM RURAL AL JUDEȚULUI ALBA​
- Grupul tradițional de tulnicărese din Stațiunea Turistică Albac
​- FANFARA JUDEȚULUI ALBA, dirijor Coriolan Honcaș​

14:00​​ - GASTRONOMIA TRADIȚIONALĂ DIN MUNȚII APUSENI
​- Demonstrații de gastronomie tradițională și degustări

𝗦𝗖𝗘𝗡𝗔 𝗗𝗜𝗡 𝗖𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨𝗟 𝗖𝗢𝗠𝗨𝗡𝗘𝗜 𝗔𝗟𝗕𝗔𝗖
15:00​​ - SPECTACOL FOLCLORIC EXTRAORDINAR ,,CÂNTEC ȘI JOC DE TEZAUR”
ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEȚULUI ALBA
dirijor Alexandru Pal
​​​soliști: ROXANA RECHE​​, FLORICICA MOGA, DORINA NARIȚA​​, NICOLAE PLUTĂ
invitați: VETA BIRIȘ, MARIANA ANGHEL

17:00 - Premierea CONCURSULUI DE INTERPRETARE LA TULNIC ,,In memoriam ELENA POGAN”, ed. a VI-a

𝗖𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨𝗟 𝗖𝗢𝗠𝗨𝗡𝗘𝗜 𝗔𝗟𝗕𝗔𝗖
20:00​​ - FOC DE TABĂRĂ și DISCOTECĂ ÎN AER LIBER cu THE RED RAVINE BAND

• 𝐃𝐔𝐌𝐈𝐍𝐈𝐂𝐀̆, 𝟗 𝐈𝐔𝐋𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟑

𝗖𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨𝗟 𝗖𝗢𝗠𝗨𝗡𝗘𝗜 𝗔𝗟𝗕𝗔𝗖
10:00 - 18:00​ - VIZITAREA STANDURILOR EXPOZIȚIONALE și a EXPOZIȚIEI ETNOGRAFICE ALBAC
​- OFERTA TURISTICĂ ȘI AGROTURISTICĂ în spațiile de cazare rurale din Județul Alba
​- TÂRGUL NAȚIONAL AL MEȘTERILOR TRADIȚIONALI - RO Cultură pentru Cultură​
​- Expoziția etnografică din Stațiunea turistică Albac

𝗦𝗖𝗘𝗡𝗔 𝗗𝗜𝗡 𝗖𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨𝗟 𝗖𝗢𝗠𝗨𝗡𝗘𝗜 𝗔𝗟𝗕𝗔𝗖
14:00​​ - SPECTACOL FOLCLORIC
​​​TULNICĂRESELE și TARAFUL DIN ALBAC
MIRELA MĂNESCU FELEA
​​​MIHAI și MARIA NEMEȘ
​​​SERGIU SOTELECAN
​​​BEBE DRAGOMIR
​​​ANSAMBLUL FOLCLORIC ,,CUNUNA” din SPANTOV

𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̗𝐞𝐚𝐧 𝐀𝐥𝐛𝐚, 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ ,,𝐀𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭𝐢𝐧 𝐁𝐞𝐧𝐚” 𝐬̗𝐢 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐀𝐥𝐛𝐚𝐜.

08/07/2023

𝐓𝐀̂𝐑𝐆𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐅𝐄𝐓𝐄 𝐃𝐄 𝐏𝐄 𝐌𝐔𝐍𝐓𝐄𝐋𝐄 𝐆𝐀̆𝐈𝐍𝐀, cea mai cunoscută sărbătoare populară din România, aflată la ediția CCV, va avea loc anul acesta în zilele de 𝟐𝟐 și 𝟐𝟑 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑.
Programul cultural-artistic organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Primăria Comunei Avram Iancu cuprinde spectacole și concerte extraordinare susținute de o parte dintre cei mai îndrăgiți artiști români, târgul național al meșterilor tradiționali, difuzări de filme etnografice, momente comemorative, focuri de tabără și de artificii.

Cu ocazia ediției din acest an a Târgului de pe fete de pe Muntele Găina (cea mai cunoscută sărbătoare populară din România), 𝐯𝐨𝐦 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐨𝐬𝐞𝐛𝐢𝐭𝐚 𝐨𝐧𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐬̗𝐢 𝐩𝐥𝐚̆𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐚 𝐢𝐧𝐚𝐮𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐂𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔𝐋 𝐄𝐓𝐍𝐎𝐆𝐑𝐀𝐅𝐈𝐂 𝐀𝐋 𝐉𝐔𝐃𝐄𝐓̗𝐔𝐋𝐔𝐈 𝐀𝐋𝐁𝐀 alături de echipa Consiliului Județean Alba și de cea a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 𝐸𝑡𝑛𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑐 𝑎𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̗𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐴𝑙𝑏𝑎 𝑖̂𝑠̗𝑖 𝑣𝑎 𝑑𝑒𝑠𝑐ℎ𝑖𝑑𝑒 𝑝𝑜𝑟𝑡̗𝑖𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑑𝑎𝑡𝑎 𝑑𝑒 21 𝑖𝑢𝑙𝑖𝑒 2023, 𝑜𝑟𝑎 12:00, 𝑣𝑎 𝑓𝑢𝑛𝑐𝑡̗𝑖𝑜𝑛𝑎 𝑖̂𝑛 𝐶𝑒𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝐴𝑙𝑏𝑎 𝐶𝑎𝑟𝑜𝑙𝑖𝑛𝑎 - 𝑆𝑝𝑎𝑡̗𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑒𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̗𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑃𝑜𝑎𝑟𝑡𝑎 𝑎 𝐼𝐼𝐼-𝑎 𝑖̂𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑣𝑎𝑙𝑢𝑙 𝑜𝑟𝑎𝑟 09:00 - 15:00 𝑠̗𝑖 𝑣𝑎 𝑐𝑢𝑝𝑟𝑖𝑛𝑑𝑒 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑐𝑡̗𝑖𝑖𝑙𝑒, 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑚𝑜𝑣𝑎𝑟𝑒, 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑟𝑒, 𝑐𝑒𝑟𝑐𝑒𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑠̗𝑖 𝑣𝑎𝑙𝑜𝑟𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑃𝑎𝑡𝑟𝑖𝑚𝑜𝑛𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑖𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑑𝑖𝑛 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̗𝑢𝑙 𝐴𝑙𝑏𝑎 𝑎𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑠̗𝑖, 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑧, 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑜𝑢𝑎̆ 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡̗𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎̆ 𝑠𝑢𝑏𝑜𝑟𝑑𝑜𝑛𝑎𝑡𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̗𝑒𝑎𝑛 𝐴𝑙𝑏𝑎 (𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎̆ ,,𝐴𝑢𝑔𝑢𝑠𝑡𝑖𝑛 𝐵𝑒𝑛𝑎” 𝑠̗𝑖 𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝑁𝑎𝑡̗𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑎𝑙 𝑈𝑛𝑖𝑟𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝐴𝑙𝑏𝑎 𝐼𝑢𝑙𝑖𝑎).

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚𝐭 𝐚𝐥 𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐞𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐌𝐮𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐆𝐚̆𝐢𝐧𝐚, 𝐞𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐚 𝐂𝐂𝐕:

• 𝟐𝟐 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 / 𝐂𝐚̆𝐦𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐀𝐯𝐫𝐚𝐦 𝐈𝐚𝐧𝐜𝐮
ora 16:00​ - ,,CÂNTEC, JOC și VOIE BUNĂ”
​𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎𝑐𝑜𝑙 𝑓𝑜𝑙𝑐𝑙𝑜𝑟𝑖𝑐
​Tulnicăresele din AVRAM IANCU
Ansamblul folcloric ,,DOINA AMPOIULUI” din ZLATNA
Ansamblul folcloric ,,VINȚANA” din VINȚU DE JOS
Ansamblul folcloric ,,FÂNTÂNIȚA DE PIATRĂ” din ȘPRING
,,Copilăria în pas de dans”, instructor Alina Furdui
RADU ILLE
MARINELA BABA
IOAN CRISTIAN ȚĂRAN
MARIA DAN PĂUCEAN
PAULA HRISCU

• 𝟐𝟐 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 / 𝐕𝐚̂𝐫𝐟𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐧𝐭𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐆𝐚̆𝐢𝐧𝐚

ora 12:00​ - Târgul meșterilor tradiționali ALBA TRADIȚIONAL ​(𝑝𝑒𝑠𝑡𝑒 40 𝑑𝑒 𝑚𝑒𝑠̗𝑡𝑒𝑟𝑖 𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡̗𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑓𝑒𝑟𝑖𝑡𝑒 𝑧𝑜𝑛𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑒𝑖)

ora 14:00​ - ,,PURTATA – Jocul fetelor și al nevestelor de pe Târnave”
​𝑑𝑖𝑓𝑢𝑧𝑎𝑟𝑒 𝑓𝑖𝑙𝑚 𝑑𝑜𝑐𝑢𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟

ora 15:00​ - ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEȚULUI ALBA
𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎𝑐𝑜𝑙 𝑓𝑜𝑙𝑐𝑙𝑜𝑟𝑖𝑐 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟
dirijor: ALEXANDRU PAL
​soliști:
ROXANA RECHE
DORINA NARIȚA
FLORICICA MOGA
NICOLAE PLUTĂ
​soliști invitați:
ILIE MEDREA
CIPRIAN ROMAN
​​
ora 17:00​ - ,,ALTARUL SOARELUI”
​,,ȚARA MOȚILOR”
​,,DRAMA LUI AVRAM IANCU”
​,,CĂMEȘA CU CIUPAG și AURELIA MATEI”
​𝑑𝑖𝑓𝑢𝑧𝑎𝑟𝑒 𝑓𝑖𝑙𝑚𝑒 𝑑𝑜𝑐𝑢𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒

ora 20:00​ - Concert extraordinar 𝐒𝐏𝐈𝐓𝐀𝐋𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐔𝐑𝐆𝐄𝐍𝐓̗𝐀̆ cu 𝐃𝐀𝐍 𝐇𝐄𝐋𝐂𝐈𝐔𝐆

ora 21:30​ - Concert extraordinar 𝐑𝐀𝐍𝐃𝐈

ora 22:30​ - 𝐃𝐉 𝐇𝐀𝐑𝐑𝐀 – Show extraordinar de muzică electronică

ora 23:00 - Foc de artificii oferit de Primăria Comunei Avram Iancu

• 𝟐𝟑 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 / 𝐕𝐚̂𝐫𝐟𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐧𝐭𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐆𝐚̆𝐢𝐧𝐚

ora 10:00​ - Ceremonial de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori​​și slujbă religioasă în memoria lui AVRAM IANCU - Erou al națiunii române
​- TULNICĂRESELE DIN AVRAM IANCU
​- FANFARA JUDEȚULUI ALBA, dirijor Coriolan Honcaș

ora 10:30 - Târgul meșterilor tradiționali ALBA TRADIȚIONAL ​(𝑝𝑒𝑠𝑡𝑒 40 𝑑𝑒 𝑚𝑒𝑠̗𝑡𝑒𝑟𝑖 𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡̗𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑓𝑒𝑟𝑖𝑡𝑒 𝑧𝑜𝑛𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑒𝑖)

ora 11:00​ - ,,MUNTELE GĂINA UNEȘTE TRADIȚIILE ROMÂNEȘTI”
𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎𝑐𝑜𝑙 𝑓𝑜𝑙𝑐𝑙𝑜𝑟𝑖𝑐 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟
• 𝐓𝐔𝐋𝐍𝐈𝐂𝐀̆𝐑𝐄𝐒𝐄𝐋𝐄 𝐃𝐈𝐍 𝐀𝐕𝐑𝐀𝐌 𝐈𝐀𝐍𝐂𝐔
• 𝐍𝐈𝐂𝐎𝐋𝐀𝐄 𝐅𝐔𝐑𝐃𝐔𝐈 𝐈𝐀𝐍𝐂𝐔
• 𝐈𝐎𝐍𝐔𝐓̗ 𝐅𝐔𝐋𝐄𝐀
• MIRELA MĂNESCU FELEA
• Grupul instrumental CRAI NOU din Alba Iulia
• Ansamblul folcloric ,,FLORILE MUREȘULUI” din ARAD alături de soliștii DIANA GIORGIANA MIHUȚ, ANDREI GURĂU și RĂZVAN NUȚIU
• Ansamblul folcloric „DATINA” din BIHOR și Grupul de tulnicărese din Apuseni, solistă DAIANA MARUȘCA
• Ansamblul folcloric ,,STRUGURELUL” din VALEA LUNGĂ alături de soliștii ALEXANDRA BĂCILĂ, BIANCA CREȚU și CRISTINA CĂPÂLNEAN
• Ansamblul folcloric ,,CITERA CU DOR” din CIURULEASA

21/05/2023

Oaminii mei dragi,

Cartea inimii mele o ia întâie pe urmele stră strămoșilor mei, Pătru și Mărie, aclo unde și-or cotat ei binele..

Pătru și Mărie or fost părinții strămoașei mele Veta. Ei or fost deportați la Ligăt cu tăt cu ceia șasă coptii a' lor, patru fete și doi ficiori: Gaftea, Veta, Rahila, Sofia, Iosiv și Todor. Sângura care s-o întors înăpoie la avere, o fost strămoașa Veta.

Cum or stat lucrurile... strămoșu' meu, Ilisia Chiorii, s-o dus la Ligăt s-o ceară de nevastă de la a lor. Le-o fost drag, auzeam spuind, c-or lăsat-o să să mărite după el și s-or întors înăpoie în Munună, unde or țânut tătă averea lăsată de-a lor. Ilisia Chiorii și Veta or avut o fătuță, pi Rahila, moașa mea.

Și-așa ni, graiu' moților mei să tăt duce pistă munți și dealuri, pănă unde dă de strămoși, să le-aline doru' de casă.. Și io, alăturea de el, să văz urmele pașilor lor pin lume..

"PĂMÂNTUL CARE M-O FĂCUT" - ajunge la Scărișoara Nouă pe data de 25 mai 2023, și-alăturea de el mă găsiți și pe mine, fata lui Rovin și-a Fănichii.

🇷🇴

In acest an la Negrileasa Serbarea narciselor urmareste deasemenea promovarea activitatilor locale, promovarea interpret...
11/05/2023

In acest an la Negrileasa Serbarea narciselor urmareste deasemenea promovarea activitatilor locale, promovarea interpretilor locali si din zona Muntilor Apuseni si asa cm sunteti obisnuiti nu o sa lipseasca nici numele mari. Atractiile din acest an sunt Maria Luiza Mih, Delia Jude , Fuego si cireasa de pe tort e Georgiana Lobonț… 💚

In 2023 de Constantin si Elena hai la Negrileasa, avem Serbarea Narciselor organizata de Primaria Bucium si Consiliul Local Bucium. Ca in fiecare an daca e vreme buna o sa fie o intalnire om natura pe cinste.

Satul Gârda Seacă din comuna Gârda de Sus, județul Alba!
06/02/2022

Satul Gârda Seacă din comuna Gârda de Sus, județul Alba!

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Locuri de Vis in imagini posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share