07/10/2015
gelukkig hebben we de foto’s nog...”
Aan alle voormalige Syriereizigers van SRC.
Lieve mensen,
Deze mail heb ik verzonden aan zoveel mogelijk ex Syrie reizigers*: mensen die ik heb leren kennen tijdens de reizen door Syrie die ik maakte met SRC groepen of met “Elstravels” groepen in de periode 1996- 2011.
Zoals velen van u zich zullen herinneren werkte ik in al die(16) jaren dat ik door Syrie mocht reizen vaak samen met Bisher al Issa, een getalenteerde en bevlogen gids en een prima collega.
Nadat de oorlog in Syrie was uitgebroken in maart 2011 is Bisher zo lang mogelijk in Damascus blijven wonen; van werken met touristengroepen was echter geen sprake meer. In 2013 werden de “gewone” bombardementen steeds intensiever en waren er ook gifgas en chloorgas aanvallen. Hij heeft toen besloten om het land te verlaten en is met zijn echtgenote Kristina vertrokken naar Californie.
In de schaduw van de immense humanitaire catastrophe en de grootschalige materiele vernielingen ontwikkelt zich nog een andere ramp: musea worden gebombardeerd en de geexposeerde artefacten worden vernield of gestolen. Om toch nog iets (zichtbaars) te behouden van al dit historische materiaal heeft Bisher al diverse facebookpagina’s ontwikkeld** waarin allerlei stukken uit de 3 grote musea ( Damascus Aleppoen Palmyra)zijn opgenomen.
En nu is het zijn bedoeling om deze publikaties veel breder te maken.
Middels een website met een verzameling foto’s van museumstukken wil hij een virtueel museum creeeren, waarin de lange en rijke geschiedenis van Syrie met alle verschillende culturen is terug te vinden. “Het is goed “zegt hij , “om, naast het beeld van een land verscheurd door oorlog ,ook de andere kant te laten zien: nl het beeld van een land in een regio met een zeer ver teruggaande geschiedenis en vroege ontwikkeling ; een regio die als bakermat van de beschaving richtinggevend is geweest voor de ontwikkeling van de westerse wereld”.
Daarnaast kunnen deze websites ook een educatieve rol krijgen.
Bovendien kan een overzicht van museumcollecties bij de opsporing door Interpol van geroofde kunst bruikbaar zijn.
De Syrische oudheidkundige Dienst wil helaas niet meewerken en daarom vraagt hij uw en mijn hulp.
U begrijpt: hij vraagt om foto’s . Foto’die u wellicht gemaakt heeft in een van de musea in Syrie: zowel in de grote musea van Aleppo, Damascus en Palmyra, als ook in de kleine musea in Deir ez Zor , Homs Tartous, Maraat al Nouman etc.***
Als u zijn plan wilt steunen kunt u uw foto’s sturen naar zijn email adres [email protected]
Belangrijk: als u foto’s doneert dan geeft u daarmee ook toestemming voor gebruik en publikatie.
Zoals Bisher schrijft: “this is also a way for our fellow travellers to show their solidarity with our human heritage”. Op deze manier kunnen onze medereizigers hun betrokkenheid bij onze culturele erfenis tonen."
Ik hoop dat u zich aangesproken voelt! en wil helpen door mee te werken aan dit plan.
Met warme groet,
Els Roessingh
* als u niet naar Syrie bent gereisd en ik u toch per abuis heb aangeschreven mijn excuses daarvoor.
** https://www.facebook.com/Dam.Nationalmuseum?ref=bookmarks
https://www.facebook.com/National.Museum.Aleppo?ref=bookmarks
https://www.facebook.com/pages/%D9%85%D8%AA%D8%AD%D9%81-%D8%AA%D8%AF%D9%85%D8%B1-The-
Archaeological-Museum-Of-Palmyra/804343676347605?ref=bookmarks
https://www.facebook.com/Syria.Expat.Artifacts?ref=bookmarks
***U zult misschien denken : er zijn toch museum catalogi? Zo’n overzicht is er toch al? Helaas, dat is niet het geval. In geen enkel museum in Syrie was een echte catalogus te vinden. Alleen in Damascus heb ik iets in de museumwinkel aangetroffen wat enigszins op een catalogus leek: “Highlights of the National Museum of Damascus” . Zoals de titel al zegt bevat deze uitgave alleen de highlights en dekt dus niet de volledige collectie. Dus ook uit dit museum is iedere foto welkom.
تهدف هذه المدونة الى الاضاءة على أبرز المقتنيات الآثار