Tărâmul Țării Moților/Munții Apuseni

  • Home
  • Tărâmul Țării Moților/Munții Apuseni

Tărâmul Țării Moților/Munții Apuseni Fac această pagină pentru a arăta tuturor bogăția pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu aici in Țara Moților.

Plăcinte moțești 👌
10/05/2024

Plăcinte moțești 👌

Lacul Belis/Fantanele la ceas de seară!
15/04/2024

Lacul Belis/Fantanele la ceas de seară!

Când se întâlnește iarna cu primăvara în Munții Apuseni!❄️🌞
31/03/2024

Când se întâlnește iarna cu primăvara în Munții Apuseni!❄️🌞

Primăvară 🌱🌷🪻
05/03/2024

Primăvară 🌱🌷🪻

📍Peștera Ghețarul de la Vârtop este cunoscută și apare sub mai multe denumiri Peștera Minunată sau Ghețarul de la Casa d...
22/02/2024

📍Peștera Ghețarul de la Vârtop este cunoscută și apare sub mai multe denumiri Peștera Minunată sau Ghețarul de la Casa de Piatră și este locul în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România.

📌Denumirea peșterii vine de la platoul sub care se află, platoul Vârtop, vârtoapele fiind adânciturile care se formează în zonele carstice.

📌Intrarea în peșteră este cunoscută de localnici de sute de ani, dar nu a fost menționată în lucrări știintifice până în 1955, când o echipă condusă de profesorul Marcian Bleahu a pătruns în galeriile profunde ale peșterii. Ulterior a fost cartată de Bleahu și Iosif Viehmann. În 1957 a fost declarată monument al naturii și închisă cu poartă. Mulți specialiști susțin că este chiar mai spectaculoasă decât mult mai celebra peșteră "Ghețarul de la Scărișoara".

Bine ați venit în inima munților Apuseni, unde aventura și descoperirea se împletesc cu tradițiile și frumusețea natural...
19/02/2024

Bine ați venit în inima munților Apuseni, unde aventura și descoperirea se împletesc cu tradițiile și frumusețea naturală a României.

Vânătoarea de comori Apuseni Treasure Hunt este mai mult decât o simplă escapadă turistică; este o călătorie interactivă care îmbină emoția explorării cu oportunitatea de a descoperi comorile ascunse ale regiunii.

Scopul Proiectului
Scopul nostru este de a revigora turismul în Apuseni, punând în valoare bogăția culturală și naturală a zonei, în timp ce susținem afacerile și meșteșugarii locali. Prin acest proiect inovator, dorim să oferim vizitatorilor o experiență unică, plină de aventură și autenticitate.
Obiective Specifice

Promovarea turismului în regiunea Apuseni. Sprijinirea artizanilor și afacerilor locale. Dezvoltarea infrastructurii turistice. Creșterea vânzărilor în sectorul turistic.

Experiența Vizitatorilor
Vizitatorii vor fi conduși într-o călătorie captivantă prin munți, descoperind locații unice și participând la activități care le vor testa ingeniozitatea și spiritul de aventură. Fiecare etapă a vânătorii de comori va fi o oportunitate de a experimenta tradițiile locale, gastronomia unică și ospitalitatea românească.
Concursul de vânătoare de comori își propune să stârnească dorința de aventură și de a ieși din zona de confort. În contextul pandemiei, limitarea zonei de confort devine scânteia care declanșează această dorință.

❓Mi-am pus întrebarea de ce Muntele Mare, e chiar el acela și nu Vf. Bihor sau Vlădeasa, aceste două masive fiind cu câț...
13/02/2024

❓Mi-am pus întrebarea de ce Muntele Mare, e chiar el acela și nu Vf. Bihor sau Vlădeasa, aceste două masive fiind cu câțiva metri mai înalte.

✅Răspunsul poate fi parțial găsit la o privire pe Google Earth. Pentru oamenii din zonă, nu doar înălțimea a contat, care e oricum insesizabilă ochiului la scara celor câțiva metri, ci, probabil, suprafața de gol alpin (natural și prin poienire). Se vede foarte clar pe imaginile satelitare ale Apusenilor că cea mai vastă suprafață de gol alpin este cea a Muntelui Mare. Cu o lungime de peste 7 km și o lățime de peste 3 km, o depășește cu mult pe cea a Vârfului Bihor. Golul alpin al Bihorului, deși e mai lung, este foarte îngust. Așadar toponimul de Muntele Mare se poate referi și la vastitatea acestui spațiu înalt și lipsit de pătura forestieră.

✅O altă posibilă explicație pentru acest toponim este aceea că înălțimea lui pare amplificată de văile foarte adânci care îl înconjoară.

🏔️Muntele Mare este unul dintre cele trei masive înalte ale Munților Apuseni, alături de Munții Bihor și Masivul Vlădeasa. Cu o lungime de peste 40 km, de la vest la est și o lățime de aproximativ 30 km, de la nord la sud, este și una dintre cele mai întinse grupe ale Apusenilor. Este cuprins aproximativ între văile: Someșul Rece la nord, Iara la est, Arieș la sud și Bistra la vest. Formează împreună cu Munții Gilău grupa montană Gilău-Muntele Mare. Altitudinea maximă este atinsă în Vârful Muntele Mare, cu 1826 m. Trăsătura definitorie este dată de întinsele suprafețe de nivelare înalte cu aspect de platou.
🚘 Accesul în masiv se poate face de pe DJ107M, care face legătura dintre DN75 și E60, cu continuare pe DJ107R pe ruta Băișoara - Stațiunea Muntele Băișorii. Se mai poate ajunge de pe DN75, printr-o serie de drumuri neasfaltate, care pornesc din localitățile: Bistra, Lupșa și Poșaga.
🏕️ Traseele turistice, cu marcaj, din zona Muntelui Mare sunt numeroase, dar cele care ating zona golului alpin sunt doar două: Lupsa – Serboiu – La Ruine – La Dube Neteda – Muntele Mare – Sesul Cald – Statiunea Baisoara — marcaj cruce rosie, durata 7-8 h, un traseu de dificultate medie;

Statiunea Baisoara – Sesul Cald – Muntele Mare – Smidele – Capatana Balomireasa – Saua Ursoaia – Ghetarul de la Scarisoara — marcaj bandă rosie, durata 17-20 h.

Alte trasee marcate: Staţiunea Muntele Băișorii - Rezervaţia Scăriţa Belioara – Runc – marcaj cruce albastră, durata 5-6 h. Este traseul care face legătura dintre Staţiunea Muntele Băișorii și satul Runc, cu legătura mai departe spre Ocoliș și Valea Ariesului.

Rezervatia Scarita-Belioara – Cornul Pietrei – Cheile Pociovalistei – Runc — marcaj triunghi albastru, durata 3 h. Traseu periculos iarna.

Statiunea Baisoara – Crint – Gabriana – Preluca Bonduresei – Valea Huzii – Cabana Muntele Filii — marcaj bandă albastră, durata 5 h. Pe timp de iarna, traseul este recomandat numai drumetilor experimentati. Traseu bun pentru cicloturism.

13/02/2024
https://youtu.be/V2UQkK2ImIICe frumusețe 🙏🥰
09/02/2024

https://youtu.be/V2UQkK2ImII
Ce frumusețe 🙏🥰

Am avut parte de o zi extraordinară pe Muntele Mare şi ne-am bucurat de peisajele cuprinzătoare asupra celor mai impozante masive din Meridionali, chiar şi d...

https://www.facebook.com/share/GxoCvxf28rABbdjm/?mibextid=WC7FNe
08/02/2024

https://www.facebook.com/share/GxoCvxf28rABbdjm/?mibextid=WC7FNe

Munții Apuseni ascund adevărate comori naturale și culturale, însă din păcate nu sunt puse în valoare. În Țara de Piatră găsim stațiuni cu cel mai curat aer din Europa și priveliști asemănătoare celor din Alpi, pe care autoritățile ar putea să le administreze mai bine. Staţiunea ...

Totu-n lume se scumpește,Doar Omul se ieftineșteCu cât banu-i mai voinic,Cu atât, omu-i mai mic.Fost-au vremuri grele-od...
07/02/2024

Totu-n lume se scumpește,
Doar Omul se ieftinește
Cu cât banu-i mai voinic,
Cu atât, omu-i mai mic.

Fost-au vremuri grele-odată,
Când creștea pâinea-n covată
Și-ncăpeau oamenii-roată,
La măsuța din ogradă.

Dintr-o măliguță - șapte,
Și bătrâni, și cei de lapte,
Poate, n-aveau și de pâine,
Dar mai hrăneau și un câine.

Azi, mâncăm până plesnim
Și-ntrebăm cm să slăbim,
Tot ce-i place omului,
Numai fericire nu-i...

N-avea ce pune pe-un dinte,
Dar glumea lumea-nainte
N-aveau timp, nicicând, de "stres",
C-aveau câmpuri de cules.

Dar, azi, mândri și fălcoși,
Toți botoși și mânioși,
Nu vezi om cântând în drum,
Poate, doar dacă-i nebun.

Azi, noi, ăștia cu orgolii,
Din mașini, drept în fotolii,
Venim seara obosiți,
Oropsiți și necăjiți,

C-am muncit, cât într-un an,
Tot cu ochii la ecran
Și nu mai putem de picioare
Prin atâtea ascensoare...

Fost-au vremuri de pomină,
Mândra era gospodină,
Bărbatul era bărbat,
Chiar și-un pic neepilat.

Știa coasă, știa plug,
Cântece, pe deal, la rug,
Știa paloș, demnitate,
Nu știa de bănci furate.

Nici de euro-n offshore,
Dar știa omul de dor,
Și de doine, de rușine,
De ce-i rău și ce e bine.

La o clacă zgomotoasă,
Într-o zi, făceau o casă,
Poate, mai din sărăcie,
Dar era cu bucurie.

Iar de când, cu "masa mare",
Tot mai singur fiecare,
Burtă plină, suflet gol,
Aur mult și mult nămol.

Totu-i scump, dar ieftin-foc,
Alergăm toți stând pe loc
Așa-s vremurile-aici,
Conturi mari, dar oameni mici.

Toate-n lume s-au scumpit,
Doar Omul s-a ieftinit...


✍🏼 Alexandru Cazacu Dor
📸 Emanuel Tânjală

Un moț pe plaiuri natale.Trecut la neființă de ceva vreme😔
06/02/2024

Un moț pe plaiuri natale.
Trecut la neființă de ceva vreme😔

Bună dimineața,moții mei!🤗
02/02/2024

Bună dimineața,moții mei!🤗

Alexandra Cret ⚡ Motii mei is oameni buni ⚡ Videoclip Oficial ⚡ Muzica de Petrecere Subscribe Alexandra Cret Music Canal YouTube : https://bit.ly/3cFho6qB...

Bună dimineața!Mic dejun moțesc!😍
01/02/2024

Bună dimineața!Mic dejun moțesc!😍

….    Nu exista să nu te puie la masă, când ajungeai de pe drum.Trebuia să mânci, și de era cu sfadă.Mintenaș încălzea m...
31/01/2024

….
Nu exista să nu te puie la masă, când ajungeai de pe drum.Trebuia să mânci, și de era cu sfadă.Mintenaș încălzea mătușa zama și sarmalele clea pe sobă, aducea pânuța și-o tăiau,umpleau masa cu de tăte. Până mâncam zama, mătușa făcea on pireu si-n tigaia de alăturea numa’ bine să-nherbântau cârnați’ și carnea. Doamne, ce bunătate putea hi. Aducea pe-on bliduț castraveți murați din cămară. Erau reci ca gheața, numa’ pomneau întră măsele. Murăturile mătușii Aurelia erau celea măi bune, și-amu’ îmi lasă gura apă.
Era cald și bine în casă, pocoteau lemnele în sobă și mirosea a crampă hiartă. Să-ncingeau la povești, ști Dumnezo Sfântu’ câte celea își spuneau…..
Dana Junc
Pământul care m-o făcut

Arieseni ❄️🏔️Județul Alba Pârtie de ski
31/01/2024

Arieseni ❄️🏔️Județul Alba
Pârtie de ski


Zi cu soare azi în Țara Moților❄️🌞
30/01/2024

Zi cu soare azi în Țara Moților❄️🌞

Vârful Vlădeasa este cel mai înalt vârf din Masivul Vlădeasa, atingând altitudinea de 1836 m. Culmea e formată din 2 vâr...
29/01/2024

Vârful Vlădeasa este cel mai înalt vârf din Masivul Vlădeasa, atingând altitudinea de 1836 m. Culmea e formată din 2 vârfuri, Vlădeasa și Vlădeasa Sud, aflate la o distanță mică unul de celălalt și aproximativ la aceeași altitudine. Prezintă urme de periglaciațiune pe latura sudică a vârfului, ba mai mult, o mică urmă de căldare glaciară neformată în coborâre de pe vârf la Pietrele Albe. Oferă largi priveliști asupra Stanei cu vf. Buteasa, Padișului și Bihorului, Muntelui Mare și chiar asupra depresiunii Huedin; în zilele de decembrie, cand norii sunt joși si aerul de peste ei este curat, se pot vedea crestele Munților Retezat.

Ce peisaje avem⛰️😊fie iarna sau vara Țara Moților abundă de frumusețe ❤️
29/01/2024

Ce peisaje avem⛰️😊fie iarna sau vara Țara Moților abundă de frumusețe ❤️

Cascada Pisoaia Vidra
28/01/2024

Cascada Pisoaia Vidra

Noapte bună din Țara Moților!🤗
26/01/2024

Noapte bună din Țara Moților!🤗

Address

Horea Matisesti

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Tărâmul Țării Moților/Munții Apuseni posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share