Roadtrip till det vackra, udda och galna

  • Home
  • Roadtrip till det vackra, udda och galna

Roadtrip till det vackra, udda och galna En guide till utflykter bortom de traditionella. Här prioriteras de vackra, udda och galna resmålen. Så in i bilen, upp på motorcykeln och åk och upplev!

Gammal runsten är äldstoch hur charmig som helst  Roadtrip  # 11Krogstastenen, Krogsta, Uppsala län Ögonbrynen åker upp ...
11/04/2024

Gammal runsten är äldst
och hur charmig som helst


Roadtrip # 11
Krogstastenen, Krogsta, Uppsala län

Ögonbrynen åker upp och hakan slår mjukt i gräset i den gamla beteshagen i Krogsta. Munnen står vidöppen av förvåning. Vad är detta? Har ett barn varit framme? Eller är det ett practical joke från personer med glimten i ögat?
Nej, ingendera, visar det sig. Detta är en av Sveriges allra äldsta runstenar. Den är äldst av alla 1300 stycken i Uppsala län - landets runstenstätaste. Och den är ett totalt mysterium för historiker från Sverige, England och Tyskland som under århundraden försökt knäcka hemligheten. Det är Krogstastenen.

Runstenen som får de flesta att le, står intill en gammal tall i en beteshage invid en grusväg. Ser man sig omkring så är det något som inte stämmer med marken. Kullarna är märkligt flata. Stenrader gör att de bildar terasser. Vi befinner oss på ett litet forntida gravfält. Och eftersom runstenen här är daterad till mellan år 550 och 600 e.Kr. och står på sin ursprungliga plats så är gravfältet förmodligen tillkommet flera hundra år före vikingatiden.

Krogstastenens runor är fornnordiska. Dessa urgamla runor finns bara på tre stenar i Uppsala län. Runraderna på Krogstastenen består av ett fåtal tecken på stenens fram- och baksida.
Här tornar problemen upp sig för forskarna. Eftersom det finns så få stenar med fornnordiska runor, så få runtecken på stenen och att ett par tecken saknas där flisor slagits ur nertill så famlar forskarna i mörker. Kan de inhuggna runorna tolkas som samma tecken som på andra stenar från samma tid? Är något eller några tecken ”felhuggna”? Har runristaren ett budskap som vi inte möter bland de tusentals runstenarna från vikingatiden? Vikingatidens runstenar följer i stort ett grundmönster och är i allmänhet enkla att tolka. Stenar ristades som minnen, oftast tillägnade en son eller far som avlidit. Ibland hur ett arv skulle fördelas, ibland hur markgränser bestämts. Lite Fred Flinta med andra ord. Men läses runtecknen på Krogstastenen rakt av så bildar de på stenens framsida ett outtalbart ord. Och på baksidan - kanske - ordet ”sten”.
Att det finns en naivt formad gubbe på Krogstastenen är ett mindre bekymmer. Liknande figurer finns på 2000 år äldre hällristningar. Om det ligger något symboliskt budskap i gubben? Ja, kanske. Men återigen, det finns för få bilder att jämföra med.
Det som kan lösa Krogstastenens gåta är sannolikt att fler runstenar från samma tid återfinns, och att de kan ge nya insikter.
Tills dess gör vi det enkelt för oss. Den charmiga gubben får heta Sten.


Hitta hit:
Krogsta, söder om Alunda i Uppsala län

Koordinater för
Google Maps och Apple Kartor:
60.03050, 18.07071

Vattenfall, lekande forsaroch märkliga stenarsom doftar fotogen  Roadtrip  #10Silverfallet, Karlfors gård, Skövde, Väste...
10/04/2024

Vattenfall, lekande forsar
och märkliga stenar
som doftar fotogen


Roadtrip #10
Silverfallet, Karlfors gård, Skövde, Västergötland


Det är vid kanten av platåberget Billingen som Karlforsbäcken sätter fart utför backar och branter. Höjdskillnaden är närmare 60 meter. Fall och forsar skapar de vackra Silverfallen över kalkstenshällar, alunskiffer och sandsten.
Platsen är oerhört vacker. Den består av en unik natur med en blandning av bergarter. Här växer ädellövträd, blåsippa, smånunneört, lungört, vårlök och svalört. Det forsande vattnet har dragit till sig strömstarar som häckar här. Strömstaren är en attraktion i sig där den dyker ner och springer fram på bottnen.

Samtidigt möter besökaren rester av industriverksamhet som dragit nytta av energin från vattnet. Här låg Skaraborgs största alunbruk på 1800-talet. När det lades ner tog kalkstensbrytning vid. Här finns lämningar efter kalkugnar och högar med den tegelröda askan från bränd alunskiffer som kallas rödfyr. Man drog nytta av oljeinnehållet i alunskiffer och använde det som bränsle vid kalkbränning. Rödfyr har använts i Sverige som underlag vid vägbyggen, på tennisbanor för att ge den röda färgen och som färgämne vid tillverkning av en röd färg som inte ska blandas ihop med Falu rödfärg. Rödfyr innehåller stora mängder uran och arsenik, och hanteringen är idag omgärdad av hårda miljöregler.

En märklig, linsformad sten som ligger insprängd i de släta lagren av alumnskiffer, kallas orsten. Den har så hög halt av organiska ämnen att den luktar petroleum eller fotogen när man slår på den. Orstenarna kan också innehålla fossil som är så välbevarade att insekters ben och antenner kan studeras i mikroskop.

Hitta hit:
Karlfors gård, Skövde, Västergötland

Koordinater för
Google Maps och Apple Kartor:
58.492367, 13.744338

Sveriges siste grottmänniska- tjuvjägaren Lasse i berget Roadtrip  # 9Lasse i Bergets grotta, Husaby, Götene, Västra Göt...
06/04/2024

Sveriges siste grottmänniska
- tjuvjägaren Lasse i berget

Roadtrip # 9
Lasse i Bergets grotta, Husaby, Götene, Västra Götaland

Lars Eriksson var hans dopnamn. Men denne säregna person gick allmänt under namnet Lasse i berget. Han och hustrun Inga bodde tillsammans under drygt 25 år i en grotta. Lasse hade murat upp en fasadvägg i grottöppningen. Den utskjutande klippan fungerade som tak. Alternativet för paret hade varit fattigstugan.

Lasse i berget föddes 1828 i Husaby. Redan som ung blev skogen hans andra hem. Lasse fick rykte om sig att vara en vrång person, men också för att vara skicklig skytt och jägare. Problemet för markägarna var att Lasse struntade i deras åsikter. Ville han jaga så jagade han - oavsett vems marken var.
Inga Andersdotter gifte sig med Lasse 1860. Paret bodde då i en liten torpstuga. Hon födde fem barn. Två av dem dog före fem års ålder. Inga fick också ett rykte om sig. Hon respekterades i samhället för sin förmåga att hantera den egensinnige och bland många impopuläre maken, men också för att hon lyckades föda upp och uppfostra barnen trots stor fattigdom.

I slutet av 1880-talet hade de tre barnen flyttat ut. Lasse och Inga blev uppsagda från sitt hem. De ägde i stort sett inget mer än en säng, en soffa, ett litet bord med stolar, en pall, ett skåp, en symaskin och en vävstol. En typisk torpar-inredning. Paret var hänvisat till fattigstugan. Men dit vägrade Lasse flytta. Han byggde därför ett hus med två rum under ett utskjutande klippblock i skogen utanför Husaby. Husets bakvägg och tak utgjordes av berget. Brädor och tidningspapper sattes upp mot berget i ett försök att hålla den drypande fukten borta. Ovanpå detta sattes tapeter. En murad spis i varje rum höll vinterkylan någorlunda på avstånd. Paret fick en järnspis i gåva men den kastade Lasse ut. Dörrposten tillverkade han av Ingas vävstol. På golvet låg lösa brädor utlagda.
Fukten och möglet i bostaden vintertid var en prövning för paret. Ändå bodde de där tillsammans i drygt 25 år. Lasse stannade kvar i två år efter att hustrun avlidit, men nedbruten av sjukdom tvingades han till sist flytta till fattigstugan. Där dog han efter två månader år 1910.

Flera av Ingas och Lars barn emigrerade till USA. Ett av dem var dottern Maria. Hon fick fyra barn som hon uppmuntrade till studier. En av hennes söner utsågs med tiden till direktör i staten Connecticuts största sparbank. En kontrast mot en vare sig läs- eller skrivkunnig morfar som bott i en grotta.
Inredningen har stulits och väggarna raserats. Men Lasse i bergets hem under nästan 30 år har restaurerats utifrån gamla fotografier. Parkering finns ca 100-200 meter därifrån.

Hitta hit
Halla naturreservat, Husaby, Götene, Västra Götaland

Koordinater för
Google Maps och Apple Kartor:
58.5219078, 13.351120

Ny fossil bildasmedan du ser på Roadtrip  # 8Skultorp, Västra Götaland Den är en märklig sak, Skultorpsprofilen. Den är ...
05/04/2024

Ny fossil bildas
medan du ser på

Roadtrip # 8
Skultorp, Västra Götaland

Den är en märklig sak, Skultorpsprofilen. Den är enda sevärdheten i ett naturreservat med samma namn. Och reservatet är mindre än en normal villatomt.
Men platsen är unik, här bildas fossil medan du står nedanför och tittar på!

Skultorpsprofilen är ett naturreservat på bara 500 kvadratmeter. Och det innehåller bara en sevärdhet. Det är en lodrät bergvägg av kalksten som blivit kvar efter stenbrytning på platsen.
Förhållandena här är perfekta för bildandet av bergarten kalktuff. Och berg bildas medan du tittar på. Det nybildas hela tiden, så vi ser faktiskt berg växa till. Men inte bara det. Eftersom kalktuff brer ut sig över växter, snigelskal och annat material i dess väg och kapslar in dem, så ser vi också hur fossil blir till. Tittar vi noga upp mot bergväggen så kan vi se grästuvor som sakta stängs in av det växande lagret kalktuff.

Det som sker är samma sak som när stalaktiter och stalagmiter bildas i kalkstensgrottor. Skillnaden är att det kalkhaltiga vattnet där droppar från grottornas tak och bildar ”istappar” - stalaktiter. Det vatten som släpper från tapparna bildar uppåtpekande tappar från grottgolvet - stalagmiter. Stalaktiterna och stalagmiterna möts ibland och växer ihop till pelare.

Kalktuff bildas när utläckande vatten har löst upp kalk, och vattnet når ytan. Då fälls kalciumkarbonat ut. Det är kalktuff, eller källkalk, som det också kallas. Bergarten är gul-vit.
Områden med kalktuff finns på många platser i Sverige. Det unika med Skultorpsprofilen är att den tydligt visar vad som händer.
Vill du uppleva Skultorpsprofilen så gå in nära. Du blir lite våt av droppande vatten, men det är när du står alldeles intill bergväggen som du verkligen ser hur kalktuffen är på väg att sluka grästuvor i sin väg.

Hitta hit:
Skultorp, Västra Götaland
Åk Skövde-Falköpingsvägen från Skövde genom Skultorp. Strax efter busshållplats Hästhagen går det ner en liten grusväg åt vänster. Åk ner till Nohlmarkens naturreservats entré. Mitt emot, på andra sidan grusvägen, syns den lodräta kalkstensvägg, där kalktuffen bildas.

Koordinater för
Google Maps och Apple Kartor:
58.3343659, 13.8226864

Vattnet faller utförKinnekulles raukar Roadtrip  # 7Martorpsfallet, Kinnekulle, Västergötland Ögat kan luras tro att det...
05/04/2024

Vattnet faller utför
Kinnekulles raukar

Roadtrip # 7
Martorpsfallet, Kinnekulle, Västergötland

Ögat kan luras tro att det befinner sig i ett raukområde på Öland eller Gotland. Och det är inte så konstigt. Issjöns yta låg här för 9000 år sen medan inlandsisen drog sig tillbaka. Platåberget Kinnekulle var en ö, och vågorna dundrade oupphörligt emot den branta stranden. Och precis som på Öland och Gotland, gröpte havet ur berget där kalkstenen var mjuk.
En bäck på berget rinner ut över kanten och bildar det vackra Martorpsfallet, som dansar nerför klippans avsatser på våren. Utsikten är vidsträckt.
Vi befinner oss uppe på Kinnekulle. Från parkeringen har vi följt Västerplanaleden, som också är en del av pilgrimsleden Husaby-Forshem. Sträckan är 1,6 km lätt vandring på slät mark i gamla beteshagar. Leden går intill Kinnekulles östra brant. På flera ställen syns raukar i branten. Och precis som på Öland och Gotland är kalkstenen full av fossil efter förhistoriska bläckfiskar med koniska skal.
Martorpsfallet bildas där bäcken väller över rödstenen, faller fritt och sedan forsar nerför branten. Kalkberget är skiktat och ger intryck av att tillhöra en annan plats på jorden än centrala Västra Götaland.
Likheterna med Öland och Gotland är flera. Precis som på Ölands Alvar ligger här ett mycket tunt jordtäcke på kalksten. Näringsbrist, torka och översvämning ingår i livsvillkoren för växtlivet. Alvar finns bara på några få platser i världen. Ett tiotal olika orkidéer trivs i den kalkrika miljön. Flera växtarter finns bara här och på Öland och Gotland. Kalknarv, en ganska oansenlig växt som påminner om vitsippa, hittar du ingen annanstans i världen än på Gotland, inom ett litet område i Schweiz och här på Kinnekulle.
Än idag syns rester efter en gammal kvarn som Carl von Linné beskrev redan år 1746. Men området har varit viktigt för människor mycket längre än så. År 1433 nämns Martorp, några kilometer västerut, för första gången i skrift, och bara under 1400-talet har ett 20-tal dokument beskrivit platsen där en sätesgård en gång stått. Inga synliga lämningar finns kvar av den, men imponerande källarvalv lär finns kvar under jord.

Hitta hit:
Kinnekulle, Västra Götaland. Markerad vandringsled finns från parkeringen

Koordinater för
Google Maps och Apple Kartor:
58.55061644238502, 13.369212026349997

Naturens krafter blev för starka- då gick de mäktiga fallen under Roadtrip  # 6Döda fallen i Avesta, Dalarnas län Dånet ...
04/04/2024

Naturens krafter blev för starka
- då gick de mäktiga fallen under

Roadtrip # 6
Döda fallen i Avesta, Dalarnas län

Dånet från vattenmassorna överröstar naturens övriga ljud. Nybildade Dalälven vräker smältvatten från inlandsisen över bergskrönet. Forsen är 200 meter bred. På tre platser stupar berget lodrätt och skapar 10-15 meter höga vattenfall.
En vårdag tystnar forsen. Vattenmassor störtar inte längre utför stupen. Tomma på vatten står de där än idag, ungefär 6 500 år senare.
Döda fallen i Avesta är de enda vattenfallen i Sverige som naturen själv har tagit kål på. Resten är människans verk.

Älven flyter på, till synes som den alltid har gjort, under bron som tar väg 70 söderut mot Enköping och norrut mot Mora. Lugn och fridfull, svart och lite mystisk, bred och mäktig som våra stora älvar är.
Alldeles intill syns spåren av de fall och forsar som är borta idag. Där Dalälven flöt fram i sin ungdom.
För 9 700 år sen hade inlandsisen smält undan ungefär till Avesta. Iskanten möter den stora smältvattensjön som med tiden ska bilda Östersjön. Döda fallen är ännu inget annat än en bergsformation 100 meter under ytan i viken som letar sig upp från Mälardalen.

2 000 år senare bildas Dalälven när landhöjningen tvingar tillbaka issjön. I nuvarande Avesta stöter älven på kullen Getaklack och en utlöpande bergsrygg som dämmer upp älven tills den väller över kanten. De tre fallen Stora-, Lilla- och Södra Helvetet bildas. Mellan dem vräker sig vattnet fram i en 200 meter bred fors.
Ännu är Dalälven ung. Dramatiska förändringar i älvens lopp sker ideligen. Getaklack består av urberg på den sida som vetter mot fallen. Men älven plågar Getaklacks andra sida. Obönhörligt gräver sig det strömmande vattnet in i de lösare jordlagren.

Ca 6 500 år före dagens datum blir klimatet varmare. Sommartid är Avesta lika varmt som Frankrike idag. Inlandsisens avsmältning går nu fort. Och under en vårflod bryter vattenmassorna igenom norr om Getaklack, som plötsligt är en isolerad brant ö i älven. Trycket på älvens norra strandbrink blir så stort att hela älven flyttar sig i sidled några hundra meter norrut. Fallen sinar när älven har hittat en lägre belägen fåra. De levde inte i mer än drygt 1000 år. Och när de dog så torrlades de inom loppet av några timmar.

Hitta hit:
Döda fallen ligger på västra sidan av södra landfästet till väg 70-bron över Dalälven.

Koordinater för
Google Maps och Apple Kartor:
60.146498017327374, 16.19486612984372

04/04/2024

Välkommen till Roadtrip. Jag lägger ut sidan med fem förslag på tripper som erbjuder nånting vackert, udda eller galet. Och i fortsättningen kommer sidan att växa med flera nya utflyktsmål i veckan. Om du gillar det, dela gärna så att fler kan få tips direkt i mobilen, plattan eller datorn!

Pinnar mot berget till minneav ett dödande skott Roadtrip  # 5Läckövägen vid Råsdalen, Västra Götaland Få tänker på det....
04/04/2024

Pinnar mot berget till minne
av ett dödande skott

Roadtrip # 5
Läckövägen vid Råsdalen, Västra Götaland

Få tänker på det. Men i 300 år har människor lutat pinnar mot bergsväggen vid Råsdalen utefter vägen mot Läckö slott i Vänern.
Pinnarna mot berget är en minnesplats, ett sk stötteberg. De påminner om en hemsk händelse som skedde här för 300 år sen.
Den handlar om ett bråk mellan hejderidaren Carl Carlsson hos greve Magnus Gabriel De la Gardie på Läckö slott och jägaren Nils Jönsson, anställd av baron Stake på Fröslunda. Hejderidare Carlsson hade till uppgift att förhindra tjuvjakt på Läckös ägor. Han var ökänd för att hota och överfalla folk.

Denna ödesdigra kväll, den 2 januari 1670, satt De la Gardies buse och drack öl med en bonde i Flisbäck när jägaren Nils Jönsson kom dit med bössan över axeln och en skjuten hare i handen. Hejderidaren beskyllde nu Jönsson för tjuvjakt. Jägaren ilsknade till och föll ut i hårda ord mot Carlsson. De båda beslutade att mötas senare på dagen vid Teglunda gård för att göra upp. Men hustrun där tänkte inte tillåta något bråk mellan de två nu berusade männen och visade ut Nils Jönsson. Hejderidaren knuffade omkull sin antagonist över en vedhög vid spisen. Gårdens dräng grep in och tog gästen under armen för att leda honom hem till sig.
Här låter vi den fantastiske Västgötahistorikern Tore Hartung återge fortsättningen:

”Hejderidaren följde då efter, slog omkull Nils i en snödriva och drog sin värja. Nils blev rädd och försökte nu, raglande och halkande i det besvärliga väglaget, skynda sig hemåt. Han fick ett litet försprång, ungefär ett stenkast, men stannade då plötsligt, fick upp bössan till axeln och ett skott small av. Hejderidaren träffades, tog sig för magen, föll omkull och sade: – Där sköt han mig, den skälmen.
Kulan hade gått in två fingrar under naveln och drängen fick hjälpa den sårade till Teglunda; där begrep alla att hans tillstånd var allvarligt. En häst sadlades snabbt och med den gick ilbud till fältskären på Lindholmen, men då denne inte var hemma kom i stället två läkekunniga gummor till hjälp. De förmådde emellertid inget göra och därför tillkallades komministern i Sunnersberg som efter ett kort skriftemål meddelade hejderidaren nattvarden. I släde fördes sedan den sårade till hemmet i Gösslunda för att där utandas sin sista suck.”

I efterdyningarna konstaterade tinget i Örslösa att Jönsson skjutit ihjäl Carlsson. Men skulle dödsstraff utdömas för mord? Carlsson hade startat bråket, och dessutom förföljt skytten med dragen värja. Mordet kunde vara nödvärn…
Tinget skickade ärendet till hovrätten. Hur den sedan dömde är okänt.
Teglunda gård låg mellan Fröslunda och Läckö-vägen. Enligt förhörsprotokollen sköts hejderidaren på en ås i gårdens grannskap. Att folk sedan dess rest stöttor mot just detta berg talar för att det var här Jönsson avfyrade sin bössa mot hejderidaren och denne fällde orden:
”Där sköt han mig, den skälmen!”

Hitta hit:
Åk efter koordinaterna. När du närmar dig, håll utkik efter en gammal milsten på höger sida. Sväng in på vändplanen mitt emot milstenen. Där ser du de pinnar som rests mot bergsväggen.

Koordinater för
Google Maps och Apple Kartor:
58.6029, 13.1199

När fabriken skulle bli museum:”Rör inget, bara res er och gå!”  Roadtrip  # 4Skoindustrimuseet, Kumla, Örebro län Bengt...
04/04/2024

När fabriken skulle bli museum:
”Rör inget, bara res er och gå!”

Roadtrip # 4
Skoindustrimuseet, Kumla, Örebro län

Bengtar-Sko i Kumla skulle läggas ner men blev odödlig när det bestämdes att fabriken skulle köpas upp och bli skoindustrimuseum. Ingenting fick röras, inga papperskorgar tömmas, inga smutsiga väggar rengöras. Den tidstypiska pinuppa-teckningen från sena 1950-talet kanske skapade en del diskussioner men blev kvar. Sista arbetsdagen skulle personalen bara resa sig och gå. Därefter skulle tiden stanna!
Skoindustrimusset i Kumla är en pärla bland museer. Och det av två skäl. Tiden har verkligen fått stanna. Bortskurna remsor av skinn ligger i högar på golvet, borden är stökiga, kreativt kaos råder istället för modernt steril industrimiljö.
Det andra skälet är att man som besökare misstar sig. Tiden har egentligen inte stannat. Det ser bara så ut. Tillverkningen fortgår. Personal sitter fortfarande (på deltid) och tillverkar morfarstofflor och ökenkängor. Mitt i museet!
Kumla är utan tvekan skostaden nummer ett i Sverige. En tid låg hälften av landets skoindustrier i Örebro län, och enbart i Kumla har det genom åren funnits fler än 130 skotillverkare.
Bengtar-Sko flyttade in i huset 1969. Namnet ”Bengtar” kommer av att båda ägarna hette Bengt. Man tillverkade främst barnskor, sandaler och slippers. De 15 anställda producerade runt 250 par om dagen helt hantverksmässigt. Produkterna såldes via NK, Åhlén & Holm, KF och Wessels. I mitten av 1970-talet inleddes legotillverkning av skor med stålhätta åt Arbesko.
1987 kom så dagen då personalen följde den uppgjorda planen. De reste sig, tog sina matlådor och gick hem utan att ens städa. Nu tog en ny tid vid. Bengtar-Sko blev Europas enda museum med tillverkning.
Skoindustrimuseets maskinpark har sina rötter i 1950-talet. Miljön är ålderdomlig och sliten. Den vittnar om en standard som krävde stor hantverksskicklighet.
Museet innehåller drygt 7000 artiklar med hundratals svensktillverkade skor, verktyg och maskiner. Här kan besökaren följa skomodet från 1890-talets knäppkängor, via 1950-talets myggjagare fram till 1980-talet då den svenska skoindustrins era dör ut. Bildarkivet rymmer 5000 bilder. I museets butik, Skoaffären Svea, säljs skorna som tillverkas här.
Museet startades av Örebro läns landsting, Kumla kommun, Svenska Skofabriksföreningen och Beklädnadsförbundet. Det drivs idag som stiftelse.

Hitta hit:
Sveavägen 19 i Kumla Örebro län

Naturreservat närdet är som bäst Roadtrip  # 3Yttre Bodane, Åmål, Västra Götaland 28 april 2023. Klockan är halv ett när...
04/04/2024

Naturreservat när
det är som bäst

Roadtrip # 3
Yttre Bodane, Åmål, Västra Götaland

28 april 2023. Klockan är halv ett när vi tar första pausen i naturreservatet Yttre Bodane. Ett par finskorpor med mandelsmak slinker ner medan ögonen vilar på Vänerns glittrande yta nedanför berghällar med småväxta tallar och nån enstaka björk med alldeles nyutsprungna musöron. Det är obeskrivligt vackert här ute.
En bris drar lite kyligt utifrån Dalbosjön. Men himlen är närmast klarblå och solen värmer genom svarta vindjackor.
Ett knip-par sneddar över viken, tar sikte på ett långsmalt skär, dyker och ploppar upp som flöten alldeles intill skäret.
Vi har läst att storlom häckar här. Nämner det som hastigast och blickar slött ut över det enastående panoramat.
Då ser vi den blott tio meter ut. En storlom kommer simmande som en krokodil med bara huvudet och litet av ryggen över ytan. Den ligger djupt i vattnet och plötsligt är den borta. Nästa gång den dyker upp är den ytterligare kanske 25 m bort.
Där rök den foto-chansen!
Vi reser oss, rätar på gamm-ryggarna och banar väg genom stackmyrors arbetsområde. Bråda dagar. Kåken ska städas och vinterns skador fixas. Med barr, småpinnar och ett och annat grässtrå. Inget tryckimpregnerat, inga 3-glasfönster. Bara enkla material, en instinkt sen urminnes tider och hårt kroppsarbete.

Vandringslederna går som en spindelväv genom området. Röd, gul, vit, blå... alla bildar slingor av olika längd och bjuder på olika vyer. Den längsta är närmare halvmilen. Litet långt, tycker vi, och gör som vi vill. "Det har du alltid gjort" som mamma brukar säga.
Vi går på fina skogsstigar och över mjukt rundade hällar, tar en smörgås och delar en halv Galia-melon på en klipphylla alldeles invid vattnet.
Vi passerar ett dött träd som liknar en stupad släkting till den omdiskuterade filosofen på Nytorget i Arboga. Han ligger på rygg med amputerat högerben. Plågad.
Vi gör dåliga vägval och river oss i täta men bladlösa buskage, hittar nya hällar och läser på klockorna vid återkomsten till reservatets entré att vi tillryggalagt drygt 8 km under knappt fyra timmar. Dagens små datoriserade armbandsur visar att livet går men också hur långt jag gått. Och av nån anledning också hur många trappor jag besegrat idag. Klockan säger 6 st. Jag säger inte en enda förutom de två stegen ner från verandan i morse. Armbandsuret kan inte definiera ordet trappa. För klockan är en uppnådd höjdskillnad på en viss tillryggalagd sträcka förmodligen en trappa. Men inte för mig. En trappa är en trappa och en berghäll en berghäll. Hällen kan vara mer eller mindre hög, men nån trappa blir den aldrig. Jag är för gammal för att lära om, även om det är lätt att lära mig sitta. Jag sitter gärna. Eller halvligger. Ja, gud så skönt!

Gul led hade varit en hälften så lång sträcka. Men vi gick orange, blå och vit och lite hit och dit. Klockan såg det - på sitt sätt. Men vad vet en klocka om att se en storlom simma förbi på nära håll eller hur en Galia-melon upplevs av en stackmyra som måste tillkalla hjälp för att få hem sin alldeles egna enorma melonbit. Eller hur sjön påverkar den som bär uret när tomtebloss oupphörligt strör sitt glitter över ytan? Jag menar, när klockan inte kan skilja berg från trappor. Än mindre förstå den skönhet besökaren i Yttre Bodane får uppleva. Har du inte varit där - åk dit! Det är en fantastisk plats.

Hitta hit:
Yttre Bodane naturreservat, Åmål, Västra Götaland

Koordinater för
Google Maps och Apple Kartor:
58.821330376264015, 12.574514024604689

Här promenerade Heliga Birgittaoch Gustav Vasa på borggården Roadtrip  # 2Kägleholms slottsruin. Örebro län Det stod pam...
04/04/2024

Här promenerade Heliga Birgitta
och Gustav Vasa på borggården

Roadtrip # 2
Kägleholms slottsruin. Örebro län

Det stod pampigt, vänt ut mot sjön Väringen, tre våningar högt. Heliga Birgitta, Gustav Vasa och Karl X Gustavs syster kunde ses promenera på den enorma borggården. Kägleholm på sjön Väringens största ö, var en samlingsplats för svenska hovet och den rika adeln.
Idag finns endast källarvåningen kvar. Den är täckt av ett tak för att skydda grundmuren mot väder och vind. Ändå är slottsruinen ett utflyktsmål värt att besöka. Kägleholm ligger några få mil från Örebro och Arboga, och erbjuder en slingrande roadtrip på asfalt även för mc och veteranbil.
Det höga taket ger källaren en rymd som gör det enkelt att föreställa sig den både som grund för ett slott och som fängelse för de ryska krigsfångar som Karl XII placerade här. Källaren står öppen för besökare.
Slottet Kägleholm är känt sedan medeltiden, men det var på 1670-talet som det byggdes om till ett pampigt herresäte med enorm borggård och flera kungligheter i ägarlängden.
Under tidigt 1700-tal förlorade Kägleholm sin g***s. Karl XII lät då inhysa ryska krigsfångar på slottet. År 1712 brann huvudbyggnaden. All dyrbar inredning blev lågornas rov men murarna höll. Kägleholm återuppbyggdes ändå inte. Det fick förfalla tills endast källarvåningen stod kvar. Norra flygelbyggnaden klarade sig undan branden. I den fanns förråd och potatiskällare efter den stora om- och tillbyggnaden på 1600-talet. En del av flygelbyggnaden byggdes om till privatbostad på 1950-talet.
En av de första kända ägarna var Ulf Gudmarsson, heliga Birgittas make. Gustav Vasa köpte Kägleholm 1541. Ebba Brahe, kvinnan som änkedrottning Kristina vägrade låta Gustav II Adolf gifta sig med, testamenterade slottet till sin son Magnus Gabriel De la Gardie, och det var han som lät bygga om slottet med hjälp av bland andra arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. Magnus Gabriel De la Gardie ägde även ståtliga Läckö slott vid Vänern. Karl X Gustavs syster Eufrosyne finns också med bland ägarna. Hon var gift med De la Gardies son.

Hitta hit:
Kägleholm, Örebro län

Koordinater för
Google Maps och Apple Kartor:
59.404726191551, 15.415521227287588

Den rostande plåtensförföriska sång Roadtrip  # 1Båstnäs, VärmlandDe ligger döda i ett högväxt skogslandskap. Färgen fla...
03/04/2024

Den rostande plåtens
förföriska sång

Roadtrip # 1
Båstnäs, Värmland

De ligger döda i ett högväxt skogslandskap. Färgen flagnar när rosten kryper på underifrån. Vandaler har krossat rutor. Andra har stulit dekaler och emblem. Naturen deltar och tar tillbaka vad som en gång tagits ifrån den. Men där läcker samtidigt ut oljor, bränsle, syror, bly... Det är tusen vrak efter bilar, bussar och lastbilar.
Men det är också en plats som blivit en magnet för nostalgiker. De kommer hitresta från när och fjärran för att se spillrorna av bilmodeller som var vardag under deras barndom på 60-talet; VW bubblan, Ford Cortina, Volvo PV, Saab 93, Ford Taunus, Opel Rekord - you name them så finns de där. Design från 40-, 50- och -60-talen i upplösning har blivit en turistattraktion.
Jag skrev ordet "de" men jag är en av de tiotusentals människor som lockats hit av den rostande plåtens förföriska sång.
Platsen är värmländska Båstnäs, strax söder om Töcksfors.
Det är ingen tillfällighet att bilkyrkogården ligger här i gränslandet. Bröderna Ivansson såg affärsmöjligheten i att demontera begagnade bilar och forsla delarna till Norge, där de likt ett bilismens Ikea åter sattes ihop till fungerande fordon. Det var en kreativ lösning på hårda importbegränsningar i vårt grannland.
De flesta av landets gamla bilskrotar har försvunnit. Men inte denna. Ingen vill ta i problemet när det samtidigt blivit en sådan attraktion att till och med den ansvariga kommunen slår ett slag för den i sin marknadsföring.
Bilkyrkogården har blivit en omöjlig kollision mellan borde och blunda. Och jag står mitt i den. Och jag vill fånga in det vackra med kamerans sökare. Och jag vet inte om jag borde skämmas när jag förevigar den ytliga skönheten hos något som sakta bryts ner i ett av våra vackraste landskap.

Hitta hit:
Båstnäs, Värmland

Koordinater för
Google Maps och Apple Kartor:
59.360869, 11.838064

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Roadtrip till det vackra, udda och galna posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Travel Agency?

Share