28/10/2017
Sàpiens núm. 188. Novembre 2017
La força de la gent: 12 episodis de coratge i determinació del poble català
PER QUÈ PASSA? / SEGLES XIX, XX I XXI
Rohingyes: 'apartheid' a Birmània
Aquesta tardor s’ha intensificat l’escalada de violència entre l’exèrcit birmà i la minoria musulmana, els rohingyes
Una onada d’atacs contra diversos punts fronterers de la policia per part de combatents rohingyes i la virulenta reacció de les forces de seguretat de l’exèrcit birmà han deixat centenars de morts en els últims mesos a Myanmar, l’antiga Birmània. És el darrer episodi d’un conflicte que va començar a gestar-se després de la Segona Guerra Mundial i que, des d’aleshores, ha portat a l’exili desenes de milers de civils, en la seva majoria rohingyes. Algunes veus de l’At Comissionat de les Nacions Unides ja parlen directament de “neteja ètnica”.
Daniel Gomà
L'ENTREVISTA / SEGLE XX
Armand Puig: “La religió s’ha de reubicar i presentar-se amb unes altres credencials”
Exdegà de la Facultat de Teologia de Catalunya i autor d’un dels best-sellers sobre Jesús, Puig ens fa una radiografia de la salut de les religions al món
Allunyant-se dels clixés, les simplificacions i la demagògia que sovint acompanyen els afers religiosos, el sacerdot i teòleg Armand Puig ens ofereix la seva visió de les tendències, els bioritmes i les lluites internes que ell observa en les principals religions mundials.
Clàudia Pujol
REPORTATGES / SEGLES XX I XXI
La força de la gent: 12 episodis de coratge i determinació del poble català
Del que va passar l’1 d’octubre passat, el poeta Joan Maragall n’hauria dit un alçament. El terme se’l va inventar el 1907, mentre redactava un article on intentava explicar als polítics espanyols que allò que unia gent tan diversa en el moviment de Solidaritat Catalana era el desvetllament de l’amor pel seu país. “No és un montón, senyor Maura. Que no ho veu? És un alçament…” deia adreçant-se directament al president espanyol, Antonio Maura. D’aquests alçaments, a Catalunya, n’hi ha hagut diversos. En la nostra tria, hem procurat que a més de significatius, els 12 esdeveniments seleccionats fossin essencialment protagonitzats no tant pels líders polítics, sinó per la gent normal i corrent.
Sònia Casas (text) i Josep M. Solé i Sabaté
REPORTATGES / TOTES LES ÈPOQUES
La història de l'electricitat: de l'imant a la bombeta
El present no es pot entendre de cap manera sense l’electricitat, que omple de llum la foscor i alimenta d’energia les nostres llars. Però els avenços científics que han fet possible la seva comprensió i el seu domini no van venir d’un dia per l’altre; va ser una cursa de fons en què molts investigadors van posar el seu granet de sorra, Aquesta és la història de com se’ls va encendre la bombeta.
Víctor Farradellas (text) i Xavier Duran (assessorament)
REPORTATGES / EDAT MITJANA
Althingi, el primer parlament
L’assemblea de víkings islandesos amb més de mil anys d'història
Mentre el comte Sunyer I, fill de Guifré el Pelós, guanyava terreny als sarraïns a cops d’espasa, a la remota illa d’Islàndia es fundava el primer parlament. Era el 930 i feia poc més de 60 anys que hi havien arribat els víkings. Els seus representants van constituir una gran assemblea comuna per establir un marc legal de convivència sense necessitat de rei. Naixia l’Althingi, un parlament que esdevindria el més antic en actiu del món i que va sembrar la llavor d’un sentiment nacional que acabaria donant-los la independència més de mil anys després, el 1944.
Glòria Trullàs (text) i José Enrique Ruiz-Domènec
REPORTATGES / SEGLE XX
Les 7 vides de Josep Bartolí
La biografia de pel·lícula d'un artista que va passar dels camps de concentració a les millors galeries de Nova York
Mentre feia classes de dibuix, va aprendre a guanyar-se la vida als carrers del Poble-sec barceloní. Sempre cul inquiet, Bartolí va dibuixar per les principals capçaleres satíriques republicanes, va estar detingut durant els fets d’Octubre i es va allistar per alliberar Saragossa. Va lluitar, el van ferir, va ser confinat en un camp i es va escapar de la mort en diverses ocasions abans d’esmunyir-se en un vaixell per anar a l’exili. Activista compromès, no va deixar mai de dibuixar, va arribar a convertir-se en el segon il·lustrador comercial més ben pagat dels Estats Units i va envoltar-se dels millors artistes de la segona meitat del segle XX.
Àlex Novials (text) i Andreu Mayayo (assessorament)
VIU LA HISTÒRIA
Memorimage: el festival del cinema d'arxiu
El Memorimage omplirà Reus de projeccions entre el 8 i l'11 de novembre
VIU LA HISTÒRIA / SEGLES XVII I XXI
Rere l'obra d'Antoni Viladomat, el geni del barroc català
A partir de l’anàlisi material de les seves pintures, la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona mostra la tècnica d’Antoni Viladomat
VIU LA HISTÒRIA
L'extravagància de la Plana
Tres turons carregats d’història i art enmig de fruiters a Bellpuig de la Plana
Parafrasejant Heròdot, podríem dir que Bellpuig és un “regal del canal d’Urgell”: la seva riquesa agrícola li ho deu tot, però, en canvi, són els tres turons sobre on està assentat el que va cridar l’atenció de dues poderoses famílies aristocràtiques i el que li devia donar nom. Encara avui, la seva orografia atrau turistes de tot el món.
Tota la informació sobre la revista d'història Sàpiens