17/03/2024
בתמונה היפה הזו של נאסא אפשר ללמוד קצת על מזג האויר באפריקה הדרומית.
עכשיו חודש מרץ, סוף הקיץ, והאזור המזרחי - יהונסבורג, קרוגר, מוזמביק, לסוטו, אסווטיני, הרי הדרקנסברג ודרבן - ירוקים, אחרי קיץ רטוב וחם. עונת הגשמים נמשכת בערך מספטמבר ועד אפריל. הגשם מגיע בסופות ברקים ורעמים מרהיבות, מקרר קצת את מזג האויר ובהרבה מקרים נגמר מהר ולא משבש תוכניות יותר מדי. אחרי הקיץ הרטוב מגיע החורף היבש, כלומר קר בלילה, בהרים אפילו מאוד, אבל אין משקעים כמעט בכלל. הימים נעימים ושמשיים. החורף קצר, נמשך ממאי ועד אוגוסט.
בצד מערב של המפה - אזור קייפטאון, מקבל את רוב הגשמים בחורף עם פריחת אביב מטריפה לאורך החוף, בדומה לחורף וקיץ הים-תיכוני המוכר, אם כי יורד גשם גם בקיץ.
הכתם החום משמאל הוא מדבר קלהארי שלא מקבל כמעט בכלל משקעים ואחרי שתי שנות בצורת רצופות הוא יבש במיוחד.
אז מתי לטייל? כל אזור והעונות שלו, כל טיול והדגשים שלו. ספארי בקרוגר עדיף בחורף היבש, כשהעשב לא גבוה והחיות הצמאות מגיעות לבורות המים. טיולים בדגש מים וים עדיף בקיץ כמובן, אבל חובבי הטרקים יהנו מהחורף היבש שדווקא מאפשר לטייל בלי חשש של גשם וסופות ברקים - פרט חשוב לתכנון טיולים בדרקנסברג. קייפטאון יותר כייפית ופעילה בקיץ, אבל רק בחורף יש בה לווייתנים בכמויות. חוץ מזה, קייפטאון ידועה במזג אויר הפכפך לאורך כל השנה אז אין מה לתכנן או להבהל יותר מדי משינויים מפתיעים במהלך היום. אזור היין מסקרן ומלטף בחורף, מתפוצץ מעושר בקיץ, אבל בעונת שיא הקטיף (ינואר-מרץ) החום קשוח ויכול להכביד. לנמיביה ובוצואנה עדיף להגיע רק בחורף.
ועוד לא דיברנו על תופעות טבע יחודיות וקצרות מועד כמו מרוץ הסרדינים, פריחת האביב בנמאקוולנד, פריחת הג׳קרנדות בפרטוריה ופריחת מטעי הנשירים במורדות הדרקנסברג ובסדרברג ועוד….
כל התופעות האלה שוות טיול ייעודי שמתוכנן לעונה בקפידה ובגמישות. אחרי הכל, לטבע חוקים משלו.
*עובדת בונוס: בצד ימין של התמונה אפשר לראות גם רמז לסופות הציקלון הקשות באוקיינוס ההודי שמכות בחופים של מוזמביק והחופים הצפוניים של דרום אפריקה בעונה זו (ינואר-מרץ).