Abşeron Yarımadası’nda Dünya’daki üç Zerdüşt Tapınağı’ndan biri olan Ateşgah Mimari Kompleksi
Ateşi yıllardır sönmeyen bu yapı, Zerdüşt inancına göre belli başlı Hac yerlerinden biridir. Hücreler ve şapel XVII-XIX yüzyıllar arasında, farklı zamanlarda inşa edilmiştir. “Ateşgah” Bakü’ye gelerek burada yerleşen ve aslen kuzey Hindistan’dan olan sinkhlər tarikatına mensup hint toplumu tarafından inşa edilmiştir. Tapınağın en erken yapısı 1713 yılına aittir. Merkezi tapınak-sunak ise 1810 yılında Hindistanlı tüccar Kançanagaran tarafından yaptırılmıştır. Ateşgah, yapısına göre şehir hanlarına benzemektedir. Mabedin ortasında gece – gündüz devamlı yanan bir ateş vardır. Söylentiye göre bu eskiden doğal bir ateşti, şimdi ise tapınağın ortasındaki kuyudan çıkan doğal gaz verilerek yakılmaktadır. Ateşgah’ta yanan ateş etrafında küçük odalar bulunmaktadır. Bu odaların yine küçük birer penceresi ateşi görmektedir. Eskiden hac için buraya gelen Zerdüştler bu odalarda konaklar, pencereden sürekli ateşi izler ve kendilerine çeşitli işkenceler yaparak ibadetlerini gerçekleştirirlermiş.
Bakü Füniküler
Bakü’nün kuş bakışı panoramik manzaralarını izlemek ve kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekmek için hem füniküler sistem ile kolayca Highland Park’a (Dağüstü Parkı) ulaşabilirsiniz. Şehrin en yüksek noktasında yer alan ve büyüleyici gökdelenlerden Hazar Denizi'ne kadar kilometrelerce uzanan benzersiz manzaralara şahit olacağınız Dağüstü Parkı, Bakü’nün tarihi yapılarıyla modern binalarının buluştuğu çarpıcı silüetini gözlerinizin önüne serecek.
Qobustan Çamur Volkanları
Azerbaycan, yeryüzündeki çamur volkanlarının klasik gelişme bölgesi olarak kabul edilmektedir. Azerbaycan, ülke geneline yayılan 300 çamur volkanıyla dünyanın en büyük çamur volkanı yoğunluğuna sahip ülke. Burada bulunan koni biçimindeki tepecikler, çağlar, fokurdar ve bazen de kalın, soğuk çamur püskürtür. Buna şahit olmak eğlenceli bir deneyim...
Grubumuz ile Ateşgah'ı geziyoruz...
Gergeti Teslis Kilisesi (Gergeti Trinity Church)
Gergeti Teslis Kilisesi ve arkasında tüm ihtişamıyla yükselen Kazbek Dağı.
Kazbek Dağı’nın eteklerinde 2170 metre yükseklikte Gergeti'de bulunan Teslis Kilisesi, 14. yüzyılda inşa edilmiştir.
Doğanın güzelliği ile çevrelenmiş dik bir dağın tepesindeki izole konumu Kiliseyi Gürcistan'ın simgesi haline getirmiştir.
Gürcistan doğal güzellikleri ile aşık olacağınız ülkelerden biridir.
PERSEPOLİS
Persepolis, etkileyici mimarisi ile Ahameniş İmparatorluğu’nun son başkentiydi. İran‘ın Şiraz şehrinin 70 km. Kuzeydoğusunda yer alan ve Pers İmparatorluğuna başkentlik etmiş Persepolis’in MÖ 521’de yapımına başlanmış yapımı yaklaşık 150 yıl sürmüştür.
Ünlü Pers Kralı I. Darius tarafından yaptırılan Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Persepolis, görkemli saray kalıntıları, etkileyici duvar süslemeleri ve heykelleri ile Pers sanatını, gücünü gözler önüne seriyor.
Persepolis, Pers İmparatorluğu’nun başkenti Pârsa’nın bazen Parseh veya Parse olarak yazılan Yunanca ismidir. (“Persler Şehri” anlamına gelmektedir) Persepolis, Ahamenişlar hanedanı kralı Büyük I. Darius’un başkenti, Pers İmparatorluğu’nun M.Ö. 522-486 arasında hükümdarıydı. Şehir, Ahamenişler için Pers İmparatorluğu şehirlerinin en önemlisiydi. Persepolis şehrinin kalıntıları, en çok bilinen ve en çok ziyaret edilen arkeolojik alanlar arasındadır.
Persepolis, Büyük İskender’in şehri yakıp yıktıktan, sonra işgal altında kaldı. Sasaniler (MS 224-651) burayı önemli bir şehir olarak kullandılar. Persepolis, 1979’da UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındı.
Saray Kompleksi:
Persepolis, düzensiz bir arazide, insan yapımı bir terasın üzerine inşa edildi. Bu teras, Kuh-e Rahmat dağının eteğindeki Marvdasht Ovası’nda, modern bugünkü, Şiraz şehrinin 50 km kuzeydoğusunda ve Büyük Cyrus’un başkenti Pasargadae’nin 80 km güneyinde yer almaktadır.
Terasın tepesinde, Büyük Darius tarafından yaptırılan ve oğlu Xerxes ve torunu Artaxerxes tarafından süslenen Takht-e Jamshid (Jamshid’in Tahtı) olarak bilinen saray veya kale kompleksi yer almaktadır. Komplekste 6.7 metre genişliğinde çift merdiven, Tüm Milletlerin Kapısı adı verilen köşk, sütunlu bir sundurma, Talar-e Apadana isimli heybetli bir seyirci salonu ve Y
İçerişehir (İçərişəhər)
Bakü’nün tarihini yansıtan eski kale duvarları, Shemakha Kapısı, Kız Kalesi, Şirvanşahlar Sarayı Kompleksi, Miniatürk Kitap Müzesi, camileri, modern binaları ve yeşil parkları gibi önemli yapılar, Azerbaycan’ın Unesco Dünya Mirası listesine dâhil olan İçerişehir'de (İçərişəhər) yer almaktadır. Tarihi sokaklar arasında dolaşırken, ortaçağ eski kentinin doğal güzelliğini hissetmek için eşsiz bir fırsat yakalayabilirsiniz...
AZERBAYCAN HALI MÜZESİ (AZƏRBAYCAN XALÇA MUZEYI)
Dünyanın ilk halı müzesini de barındıran başkent Bakü’deki halı müzesi, Azerbaycan halıcılık sanatının en nadide eserlerine ev sahipliği yapıyor. Şehrin merkezinde bulunan bu müze Bakü’nün en önemli müzelerinden bir tanesidir. Azerbaycan’ın ünlü halıcısı ve ressam Letif Kerimov’un öncülüğünde inşasına başlana müze, 1967 yılı itibari ile hizmete açılmıştır.
Müzenin temel amacı, Azerbaycan halılarını ulusal sanatsal mirasın en önemli bileşenlerinden biri olarak korumak ve kapsamlı ve kapsamlı bir şekilde halka sunmaktır.
UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Azerbaycan halı sanatı, büyün dünya tarafından yakından tanınmaktadır. Bu halıları, dünyanın en ünlü müzelerinde görmek de mümkün. Londra’da Victoria ve Albert müzesinden, Washington’da Metropolitan Müzesi’ne kadar pek çok yerde Azerbaycan halıları sergilenmektedir
ŞEKİ HAN SARAYI
Şeki hanlarının yaz sarayı 1761-1762 yıllarında Azerbaycan'da ilk bağımsız hanlığın temelini atan Hacı Çelebi Han'ın torunu Hüseyin Han döneminde inşa edilmiştir. Hüseyin Han aynı zamanda şair olduğu için "Müştag" ismiyle de tanınıyor. Bazı kaynaklarda bu saray "Müştag sarayı" olarak da kullanılmıştır. Kale duvarları ile çevrili olan Han Sarayı iki katlı olmakla altı odadan, dört koridordan, iki aynalı balkondan oluşuyor. Bu sarayı diğerlerinden ayıran en büyük özellik inşası sırasında çivi kullanılmamış olması ve duvarlardaki işlemeleridir.
Azerbaycan’ın tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Şeki kentinin tarihi mahallesi ve Şeki Han Sarayı (UNESCO) Dünya Miras Listesinde yer almaktadır.
ALAVERDİ MANASTIRI
Telavi şehir merkezine 20 km uzaklıkta bulunan manastır, Gürcü Doğu Ortodoks manastırı olan Antakya’dan gelen Rahip Joseph tarafından 6. Yüzyılda kurulmuş, eski bir kilise yerine 11. yüzyılda inşa edilmiş Alaverdi Manastırı tüm güzelliği ile bizleri beklemektedir. Alaverdi Manastırı’nda toplam 104 farklı çeşit üzüm yetişir ve kökleri 6. yüzyıla kadar uzanır. Gürcistan’a özgü şarap geleneği Ortodoks rahipler tarafından bugünlere kadar yaşatılmıştır.
Manastır kurulduğundan beri burada şarap üretilmektedir. Gürcistan’da şarap çok eski bir gelenektir. Hristiyan ayinlerinde çok önemli bir rolü vardır. Hristiyanlık öncesi zamanlarda insanların günlük yaşamında şarap büyük yer tutuyordu. ”Gürcistan şarabını özel yapan şey ise, şarabın kvevri denilen çömleklerde bekletilip fermente edilmesidir. Kvevriler toprağa gömülse dahi, ustalar üzerlerine özel desenler çizerler.
SİĞNAĞİ
Alazani Vadisi ve büyük Kafkas dağlarına hâkim bir tepe üzerine kurulmuş, alışılmadık tuhaf mimarisi, büyüleyici evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, savunma duvarları ve Kafkasya yelpazesinin muhteşem manzarasına sahip, şarapcılığı ve halıcılığı ile ün yapmış, bölgenin en güzel şehirlerinden biri olan aşk şehri Siğnaği...
ANANURİ KALESİ
Aragvi Nehrinin üzerinde kurulan bu görkemli yapı, 2007 yılında, UNESCO Dünya Mirası programına dâhil edilmek üzere geçici listeye alınmıştır. Ananuri, 13. yüzyıldan beri bölgeyi yöneten, feodal bir hanedan olan Aragvi eristavisinin (Dük) kalesi ve konutuydu.
Ananuri Kalesi, yukarı (akropol) kısım ve aşağı kısım olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Aşağı kısım 18. yüzyıldan kalma olup, Bakire Meryem Kilisesi, Theotokos Kilisesi, Murnali Kilisesi, yer altı salonu, çan kulesi, su rezervi , sur kalıntıları ve taş ile tuğladan yapılmış evler yer almaktadır.
Nasır El Mülk Camii (Pembe Camii) / İran - Şiraz
1876 yılında inşasına başlanmış olan Nasır El Mülk Camii, ince sanat dokusuyla göz alıcı bir tasarıma sahip olup bu eşsiz yapı eski dönemde yer alan Türk Uygarlıkları, Osmanlı ve Fars medeniyetlerinin mimarisinden izler barındırmaktadır.
Cami’nin içinde vitray camların aracılığıyla içeriye yansıtılan ışıklarla birlikte rengârenk bir görünüme bürünmüştür.Bu ihtişamlı, rengârenk yapı içerisinde tüm renkleri barındırmakla beraber ağırlıklı olarak pembe rengine sahip olduğu için cami “Pembe Camii” olarak da bilinmektedir.
Camii’nin Fars’ça olan orijinal ismi Masjed-e Nasir ol Molk’dur. Kaçar Hanedanından olan Mirza Hasan’ın Ali Nasır El Mülk’ün buyruğu üzerine yaptırılmıştır. Bu camiinin inşaatının yapım aşaması 12 yıl sürüp 1888 tarihinde tamamlanmıştır.
Nasır El-Mülk Camii'sinin birçok ismi mevcuttur, bunlardan bazıları; Pembe Camii, Renkli Camii, Gökkuşağı Camii, Kaleydoskop Camii dir.
PERSEPOLİS
Persepolis, etkileyici mimarisi ile Ahameniş İmparatorluğu’nun son başkentiydi. İran‘ın Şiraz şehrinin 70 km. Kuzeydoğusunda yer alan ve Pers İmparatorluğuna başkentlik etmiş. Persepolis’in MÖ 521’de yapımına başlanmış ve yapımı yaklaşık 150 yıl sürmüştür. Ünlü Pers Kralı I. Darius tarafından yaptırılan Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Persepolis, görkemli saray kalıntıları, etkileyici duvar süslemeleri ve heykelleri ile Pers sanatını, gücünü gözler önüne seriyor.
Persepolis, Pers İmparatorluğu’nun başkenti Pârsa’nın bazen Parseh veya Parse olarak yazılan Yunanca ismidir. (“Persler Şehri” anlamına gelmektedir) Persepolis, Ahamenişlar hanedanı kralı Büyük I. Darius’un başkenti, Pers İmparatorluğu’nun M.Ö. 522-486 arasında hükümdarıydı. Şehir, Ahamenişler için Pers İmparatorluğu şehirlerinin en önemlisiydi. Persepolis şehrinin kalıntıları, en çok bilinen ve en çok ziyaret edilen arkeolojik alanlar arasındadır. Persepolis, Büyük İskender’in şehri yakıp yıktıktan, sonra işgal altında kaldı. Sasaniler (MS 224-651) burayı önemli bir şehir olarak kullandılar. Persepolis, 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındı
Kişiye ve gruplara özel İran tuları detaylı bilgi için https://www.azerbaycanturlari.com/kategori/iran-turlari
Bir çok medeniyetin doğduğu topraklara ev sahipliği yapan İran...
İnanışlarıyla, mimarisiyle ve hikayeleriyle günümüzde de tüm gizemini koruyan, bu gizemli ülkeyi Fmd Tours farkı ile gezin.
Kişiye ve gruplara özel İran tuları detaylı bilgi için 👉🏻 https://www.azerbaycanturlari.com/kategori/iran-turlari
Ushguli is a community of four villages that is one of the highest continuously inhabited settlements in Europe. Located in the historic province of Svaneti, in the northern part of Georgia, this amazing place is part of the Upper Svaneti UNESCO World Heritage Site
VARDZİA - GÜRCİSTAN
Mağara kasabası olarak adlandırılan Vardzia; Kura Nehri'nin sol yakasında bulunan Erusheti Dağı'nın eteklerinde, 1185 yılında kazılmış olan muhteşem bir yerdir. Burası, Kraliçeler kraliçesi Tamar ile ilişkili olduğundan Gürcüler için çok önemlidir.
Vardzia kompleksi, Gürcistan'ın tüm mimari eserleri arasında en kıymetli olanıdır. Kayaya oyulmuş bu şehirde evler, dükkânlar, kütüphaneler ve hatta bir su kanalı bile vardı. On üç kat üzerine dağılmış yaklaşık 6000 oda bulunmaktadır.
1283 yılında, yapımından sadece yüzyıl sonra meydana gelen yıkıcı bir deprem de Vardzia’nın büyük bir bölümünü yok oldu.
"Vardzia mağara kompleksi yaklaşık 48 yılda el ile inşa edilmiş ve savunma amaçlı 50 bin kişiyi barındıracak şekilde tasarlanmıştı. Fakat sonradan eğitimsel amaçlı kullanılan bir kraliyet manastırına dönüştü."