25/12/2024
110 jaar geleden op 25 december is het Christmas Truce bij Mesen het Kerstbestand één van de beroemdste en meest gemythologiseerde gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog geworden.
Maar wat was het echte verhaal achter het bestand?
Waarom gebeurde het en speelden Britse en Duitse soldaten echt voetbal in niemandsland? Laat op kerstavond 1914 hoorden mannen van de British Expeditionary Force (BEF) Duitse troepen in de loopgraven tegenover hen kerstliederen en patriottische liederen zingen en zagen lantaarns en kleine sparrenbomen langs hun loopgraven.
Er werden berichten tussen de loopgraven heen en weer geschreeuwd.
De volgende dag ontmoetten Britse en Duitse soldaten elkaar in niemandsland en wisselden geschenken uit, maakten foto's en sommigen speelden spontaan een potje voetbal.
Ze begroeven ook slachtoffers en repareerden loopgraven en onderkomens.
Na Tweede Kerstdag werden de ontmoetingen in niemandsland minder.
Het bestand werd niet overal langs het Westelijk Front nageleefd.
Elders ging de strijd door en vielen er op Eerste Kerstdag wel slachtoffers.
Sommige officieren waren ontevreden over het bestand en vreesden dat het de strijdlust zou ondermijnen.
Na 1914 probeerden de hoge commando's aan beide kanten te voorkomen dat er nog eens een bestand van een vergelijkbare omvang zou plaatsvinden.
Desondanks waren er enkele geïsoleerde incidenten van soldaten die later in de oorlog korte bestanden hielden, en niet alleen met Kerstmis. In wat bekend stond als het 'Live and Let Live'-systeem, werden in rustige sectoren van de frontlinie soms korte pauzes in de vijandelijkheden stilzwijgend overeengekomen, zodat beide partijen hun loopgraven konden herstellen of hun doden konden verzamelen.