PWGenk - Plantenwerkgroep Genk

PWGenk -  Plantenwerkgroep Genk PWGenk is een Plantenwerkgroep die vooral in Genk en directe omgeving wilde planten bestudeert tijdens wandelingen. Wees welkom!

Onze vaste tijdstip voor de wandelingen is zondagochtend. Plantenwerkgroep Genk is een plantenwerkgroep voor iedereen met interesse in wilde en verwilderde planten binnen het grondgebied van de stad Genk. Heb je nog nooit een plant gedetermineerd of ben je een wandelende flora? Samen leren we van elkaar bij en struinen we door de sappigste en meest dorre vegetaties van Genk. Op de wandelingen kun

je erachter komen welke wilde planten er in je eigen omgeving voorkomen en hoe je ze kan herkennen. Dit kan gaan van de meest algemene 'onkruiden' tot de bijzonderste beschermde planten. Wat voor groens er ook voor de voeten komt, we zullen het een naam proberen te geven! Stevige schoenen en goede zin zijn genoeg om deel te kunnen nemen. Je mag onderweg meeschrijven, waarnemingen mee invoeren / doorgeven, foto's van de planten maken, vragen stellen etc.

Op 14 juli is de volgende wandeling van PWGenk te Genk -Kattenvennen. Om 9:30 uur vetrekken we hier;  https://www.google...
23/06/2024

Op 14 juli is de volgende wandeling van PWGenk te Genk -Kattenvennen. Om 9:30 uur vetrekken we hier; https://www.google.com/maps/place/50%C2%B057'29.3%22N+5%C2%B031'26.2%22E/@50.9581389,5.5239444,649m/data=!3m2!1e3!4b1!4m4!3m3!8m2!3d50.9581389!4d5.5239444?entry=ttu

Dit is TER VERVANGING van de daar geplande wandeling op 30 juni. Die gaat dus niet door want beide 'leiders' zijn dan met vakantie. Ook aankondigingen elders worden veranderd.

Op 2 juni j.l. waren we op het Domein Kiewit en de directe omgeving en vonden we in een lange ochtend bijna 300 soorten. We begonnen bij de grote vijver (zie ook de door Thomas gemaakte foto) op het domein en konden al relatieve bijzonderheden als Borstelbies en Ruw walstro noteren. In het bos stonden opvallend grote populaties van Dalkruid. We liepen nu van het domein richting de spoorweg en parallel aan het spoor (op een publiek toegankelijk deel) konden we heel wat aanvullingen noteren. De Koningsvaren en Bleke morgenster waren wel de hoogtepunten. Langs de weg en half in het bos vonden we heel wat tuinvlieders en ruderale soorten die de soortenlijst bijzonder lang maakte.

Op 16 juni waren we langs de Maas bij Mazenhoven te vinden. Ook de beheerder van het Limburgs Landschap van het gebied dat we in het km-hok bezochten, kwam meelopen. De dijkflora ter plaatse was goed ontwikkeld met oa. Beemdkroon, Goudhaver, Gewone agrimonie, Wilde marjolein, Kruidvlier en op de 'binnendijk' naast Kraailook ook een grote populatie Slangenlook. De vaste deelnemers zijn ook zeer geïnteresseerd in alles wat afhankelijk is van de specifieke plantensoorten dus ook het schimmeltje op de Slangenlook kreeg speciale aandacht. Zo werd op de Poelruit ook de Ruitzaadgalmug gespot en zo werd de handigheid van het herkennen van planten ook op een andere manier nuttig toegepast.

We vonden vervolgens Maasraket en soorten als Wilde reseda, Zacht en Wit vetkruid op de grindige, normaal gezien droge ondergrond. De Maas bleek te vol te staan om ook daar de grindbedding, die normaal gezien wel droog ligt in juni, te bezoeken. We bleven rond de 250 soorten hangen.

In het voorjaar is het maar druk voor liefhebbers van de wilde flora en morgen is er dan ook de zoveelste, maar natuurli...
01/06/2024

In het voorjaar is het maar druk voor liefhebbers van de wilde flora en morgen is er dan ook de zoveelste, maar natuurlijk ontzettend geweldig interessante activiteit van PWGenk. We gaan planten zoeken op en rond het domein Kiewit: https://www.google.com/maps/place/50%C2%B057'35.8%22N+5%C2%B022'22.7%22E/@50.9599444,5.3729722,334m/data=!3m2!1e3!4b1!4m4!3m3!8m2!3d50.9599444!4d5.3729722?entry=ttu , om 9:30 uur.

Onze trouwe volgers op facebook hebben twee verslagen van de afgelopen activiteiten moeten missen en dat willen we hierbij, zij het in korte bewoordingen, inhalen.

Op 5 mei gaf Thomas een inleiding in de floristiek / botanie aan cursisten en was er tegelijkertijd een excursie voor iets meer gevorderde plantenliefhebbers van PWGenk rond het PNC Genk. De groepen liepen dan weer uit elkaar en kwamen dan weer samen. Informatie werd gedeeld en doorgegeven. Aan het eind was er zelfs een warm drankje en een stukje vlaai en de diehards namen daarna nog een kijkje in Het Wik voor enkele speciallekes zoals Ongedoken moerasscherm en Waterscheerling.

Op 19 mei was er weer een klassieke PWGenk excursie met het nodige struinwerk. Op de afspreek- en parkeerplaats van Heis Sport vonden we al Vreemde ereprijs en Klein robertskruid, op een oud voetbalplein groeide een nogal groot Duits viltkruid en langs het spoor richting Genk viel ons een vreemde tussenvorm van Klein robertskruid en Robertskruid op met lichtroze bloemen. Volgens een Akense botanist betreft dit Geranium alboroseum, maar andere kenners zijn nog niet helemaal overtuigd van het bestaan van dit taxon.

Langs het spoor stond onder meer ook een uit Genk bekend plantje: de Lancetbladige basterdwederik. Het bleek bij elkaar genomen een heel afwisselend en rijk km-hok te zijn met op die dag zo'n 260 soorten. We gaan ze niet allemaal noemen behalve dan nog een tweede vondst voor België van een verwilderde Robinia x margaretiae (R. hispida x R. pseudoacacia), een Robinia (Valse acacia) met lichtroze bloemen. Al net zo uitloperig als de ouder Robinia pseudoacacia.

3500 Hasselt, Belgium

Morgen gaan we weer op pad met PWGenk, maar is een speciale dag. Er zijn een aantal cursisten die Thomas binnen een uur ...
04/05/2024

Morgen gaan we weer op pad met PWGenk, maar is een speciale dag. Er zijn een aantal cursisten die Thomas binnen een uur uitleg gaat geven over het (Belgische) plantenrijk en daarna is er een excursie. Voor wie binnen mee wil luisteren graag een half uur eerder aanwezig te zijn dan normaal: 9:00 uur aan het PNC https://www.google.com/maps/place/Provinciaal+Natuurcentrum+Limburg+(PNC)/@50.9650657,5.4282566,221m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x47c120b20e479c7f:0xfb782b52458b4812!8m2!3d50.9655092!4d5.4292939!16s%2Fg%2F11g8cxr3b2?entry=tts

Voor wie alleen de excursie wil volgen, kun je iets later komen (de gebruikelijke 9:30 uur). Je wordt dan opgevangen en loopt met Rutger een half uurtje of iets langer mee rond de vijver aan het PNC. Daarna is er een gezamenlijke excursie in Het Wik.

Nu volgt het verslagje van 24-04 2024. We waren te Eigenbilzen om de wilde planten van het kerkhof en de achterliggende bossen te bekijken. Twee oude bekenden uit Oost-Vlaanderen waren speciaal vroeg opgestaan om ons te vergezellen.

Op het Kerkhof zagen we oa. Muurleeuwenbek en Muurvaren, een verwilderd Zacht vetkruid (zit veel in sedummatten en bloemstukjes), naast heel wat algemene akkeronkruiden. We liepen vervolgens langs het oude spoor, dat grotendeels begroeid is geraakt met bomen, en zagen in het stenige talud soorten als Stijve en Zachte naaldvaren en een Geschubde mannetjesvaren.

Aan de onderzijde van het talud stroomde aan de ene kant een mooie beek met soorten in haar hogere oevers als Witte klaverzuring en Ruige veldbies, aan de andere kant was er een vochtig hooiland met een vijvertje. Dit terrein wordt zeer goed onderhouden door een natuurvereniging en dat was te zien aan het assortiment planten. We noemen slechts Gulden boterbloem, Moerasstreepzaad en Weide-vergeet-mij-nietje. De lijst was namelijk behoorlijk lang en sommige bijzonderheden kunnen we beter niet bij naam noemen. Tussen de plantjes door vlogen de nodige Oranjetipjes, dus het was een met recht te beschermen paradijsje.

De vegetatie wilden we niet te veel vertrappelen dus maakten we na een kort bezoekje nog een ommetje door wat minder kwetsbaar biotoop, de ondergroei van een wat droger bos. Hier was mooi de overgang van de Kempen naar Haspengouw te aanschouwen; vanuit een voedselrijker, kalkrijker deel liepen we binnen een 100-tal meters naar een kiezelrijker, kalkarmer en ook zandiger deel waar we al direct soorten als Valse salie, Adelaarsvaren en Brem zagen. Al bij al was de ochtend zeer leerzaam. Op ons lijstje prijkten meer dan 200 plantensoorten.

Tot slot: De vraag: 'Wat doe je eigenlijk met de gegevens?' wordt ons wel eens gesteld. Het soms gegeven antwoord: 'Niets!' is allicht wat cru geformuleerd. De gegevens komen op waarnemingen.be en worden daar natuurlijk wel door anderen gebruikt, oa door beheerders, andere waarnemers en voor het algehele overzicht van de verspreiding van planten. Er gebeurt dus wel zeker iets mee, maar PWGenk heeft er zelf vooralsnog geen gericht doel mee. Of het zou moeten zijn dat we er verslagjes als hierboven mee willen maken. Dan is dat toch nog iets!

★★★★☆ · Federal government office

Voor de last-minute-beslissers en ik-wacht-wat-het-weer-gaat-doen-mensen een warme oproep om morgen (zondag 21 april) me...
20/04/2024

Voor de last-minute-beslissers en ik-wacht-wat-het-weer-gaat-doen-mensen een warme oproep om morgen (zondag 21 april) met PWGenk mee te gaan zoeken naar bloeiende, niet bloeiende maar in ieder geval boeiende wilde planten te Eigenbilzen. We beginnen op 9:30 aan het kerkhof: https://www.google.be/maps/place/50%C2%B052'38.8%22N+5%C2%B034'21.7%22E/@50.8774444,5.5726944,669m/data=!3m2!1e3!4b1!4m4!3m3!8m2!3d50.8774444!4d5.5726944?entry=ttu

Voor wie wil weten hoe geweldig die excursies wel niet zijn een kort verslag van onze wandeling op 7 april te Kortessem: We begonnen daar op de kleine parking van het Hemelspark en noteerden daar al de nodige planten. We kregen gezelschap van een toevallige wandelaar die het gebied goed kende en ook wel eens wat meer van planten in zijn favoriete natuurgebied wilde weten. Altijd welkom!

Op het randje van de parking richting een vijvertje struikelden we al over Slanke sleutelbloem, Daslook en Zeegroene zegge en dat zijn in Genk zeker geen alledaagse soorten. De nodige exoten als Reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop, Japanse kamperfoelie en Schijnaardbei werden er ook gevonden; een teken dat het parkje al heel wat bezoekers en beheer (in de ruime zin van het woord) achter de rug heeft.

We wilden zeker ook een stuk van het Bellevuebos dat nog in het IFBL-kilometerhok dat we deden lag bekijken, dus liepen we daarheen via een aangrenzend stuk landbouw (akker en boomgaard). Een kleine zoektocht naar onze favoriete akkerplant Muizenstaart leverde helaas niets op. Onderweg aan de rand van de beek was wel een mooie populatie Reuzenpaardenstaart te vinden, helaas wel wat doorgroeid met wederom Japanse duizendknoop.

In het Bellevuebos werden we getrakteerd op een palet van oud-bosssoorten alhoewel het bosbestand nogal jong oogde. Dat was met name te danken aan afstervende Essen (door de Essenziekte) en de daarvoor in de plaats gekomen massale opschietende jonge Gewone esdoorns. We vonden in het bos onder andere Bosanemoon, Boszegge, Bleeksporig bosviooltje, Gevlekte aronskelk, Muskuskruid, Gulden boterbloem, Tweestijlige meidoorn (en de kruising met Eenstijlige) en Stijve naaldvaren. Met recht een voorjaarsbos te noemen.

Voor de terugweg kozen we door stukje door de bebouwing te lopen en vonden daar nogal wat 'urbanen' als Muurvaren en Gehoornde klaverzuring. Met 210 soorten in totaal deze ochtend mochten we toch aardig tevreden zijn.

Foto (door Thomas): Behalve de weelderige plantengroei van het Bellevuebos kreeg ook de vogelzang de nodige aandacht.

Ons programma van 2024 is al een tijdje klaar en zichtbaar op https://www.natuurpunt.be/werkgroepen/plantenwerkgroep-gen...
18/03/2024

Ons programma van 2024 is al een tijdje klaar en zichtbaar op https://www.natuurpunt.be/werkgroepen/plantenwerkgroep-genk De gezamenlijke excursies in dit programma zijn beschikbaar voor alle leden / belangstellenden van mossen- en plantenwerkgroepen in Belgisch Limburg en worden op 1 na (die van 16 juni) niet door PWGenk georganiseerd en vinden ook niet plaats op onze gebruikelijke zondagen. Belangstellenden, ook die van PWGenk, zijn wel uitdrukkelijk uitgenodigd. De eerste echte PWGenk excursie is op zondag 7 april bij Kortessem en start om 9:30 hier: https://maps.app.goo.gl/hbvEf3HxtLCZQ4qZ8

★★★★☆ · Parking lot

Op 22 oktober was PWGenk -  Plantenwerkgroep Genk te vinden ten noorden van het Albertkanaal op de grens van Genk en Zut...
28/10/2023

Op 22 oktober was PWGenk - Plantenwerkgroep Genk te vinden ten noorden van het Albertkanaal op de grens van Genk en Zutendaal. Het was de laatste excursie van het jaar 2023. We begonnen vrijwel direct met het noteren van de planten langs het Albertkanaal. Vanwege het kalkrijkere (Maas-)water zijn hier wat andere planten te vinden dan we kennen van het kiezelrijke zand in dit deel van de Kempen. Wilde marjolein en Goudgele honingklaver denken we te danken hebben aan het Maaswater.

We volgden nu een wat minder voedselrijk beekje, door de betonnen bodem makkelijk bewandelbaar (zie foto 1 door Thomas genomen), met toch redelijk wat leuke waterplanten waaronder Groot moerasscherm en Duizendknoopfonteinkruid in een kwelrand. In het aanliggende vochtige grasland konden we heel wat gewonere, maar in het agrarisch gebied van Vlaanderen snel zeldzamer wordende planten als Kale jonker, Pinksterbloem en Holpijp noteren.

We liepen vervolgens noordelijk over een dreef met een heel diverse loofhoutbegroeiing die ook de nodige diversiteit aan paddenstoelen opleverde. Jean kent er heel wat bij naam, dus het dreigde bijna een zwammenwandeling te worden. 'Gelukkig' vonden we ook nog heel wat planten, te noemen zijn Muursla, Drienerfmuur, Tandjesgras en de kruising tussen de twee inheemse berken. In een opengekapte rand van het vochtige bos weer bijna terug bij het kanaal konden we nog heel wat aanvullingen doen en vooral pionierssoorten noteren. Er stond ook veel Knolrus en we zagen er onder andere een paar Bleekgele droogbloemen. Met nog een kort extra bezoekje aan de kanaalkant (zie foto 2 door Thomas genomen) hadden we inmiddels een forse lijst bij elkaar gekregen; We waren al doende de 250 soorten gepasseerd. Toch de moeite zo eind oktober.

Deze winter maken we, onder het genot van een warm drankje en bij een vuurtje, een programma voor 2024. In januari / februari 2024 zal dat hopelijk klaar zijn. Dank aan iedereen die in 2023 aanwezig was en / of ons gevolgd heeft op Facebook en hopelijk tot volgend jaar!

Op 24 september waren we met PWGenk -  Plantenwerkgroep Genk rond en in het mijnarboretum van Genk te vinden. We vonden ...
19/10/2023

Op 24 september waren we met PWGenk - Plantenwerkgroep Genk rond en in het mijnarboretum van Genk te vinden. We vonden vooral aan de randen van het bos en in de bermen en randjes rond het Atlascollege heel wat bijzondere planten. Zo is de bosrand van de bomencollectie van het mijnarboretum duidelijk een oude heiderand geweest met opvallend veel Tandjesgras, wat Boshavikskruid en zelf een enkele Dichte bermzegge.

Op een nieuw ingerichte 'wadi' bij de sporthal vonden we een assortiment dat aanplant of inzaai deed vermoeden. Zo zagen we er een verdachte Steenanjer, maar we vonden er ook het minder verdachte Grasklokje. Op de wadi op de parkeerplaats van de school stond Platte rus en dat kennen we verder ook niet uit Genk.

Op 8 oktober namen we een kijkje op de Kieleberg (zie foto, gemaakt door Thomas). Hier wordt al jaren grond uit alle windstreken op de natte ondergrond uitgereden en we vonden er in al die tijd al een hele waslijst aan plantenverstekelingen. Dit keer lag er een grote zandhoop nog op de kade en konden we heel wat gekke amaranten zien. De Kleine majer die we vonden is een amarant met een meestal uitgerand bladtop, een erop gelijkende, halfopstijgende plant. Amaranthus viridis, heeft dat veel minder en bovendien een langere onbebladerde bloeiwijze. We vonden de laatste ook al een keer eerder in Genk. Ook vonden we naast redelijk wat Goudbes ook een klein broertje ervan: Physalis grisea.

Op het vochtige terrein zelf vonden we een poel met veel Kranswier en zelfs de drijfbladeren van Kleinste egelskop. Het gebied was vroeger een prachtige natte heide en dat zal er nog een restant van zijn geweest. Op de meeste plekken ligt nu 2-4 meter extra grond met allerlei rommel erin. Het water blijft er echter uit opborrelen.

Aankomende zondag (22 oktober 2023) is de laatste excursie van ons seizoen. Geïnteresseerden worden verwacht om 9:30 voor een wandeling / plantenspeurtocht in het Stelebos, aan het einde van de Dijkstraat te Zutendaal: https://www.google.com/maps/place/50%C2%B054'31.3%22N+5%C2%B033'17.3%22E/@50.9086944,5.5548056,702m/data=!3m2!1e3!4b1!4m4!3m3!8m2!3d50.9086944!4d5.5548056?entry=ttu

Op 10 september was PWGenk -  Plantenwerkgroep Genk op stap in Negenoord bij Stokkem. We deden een IFBL-km-hok aan waar ...
14/09/2023

Op 10 september was PWGenk - Plantenwerkgroep Genk op stap in Negenoord bij Stokkem. We deden een IFBL-km-hok aan waar het natuurgebied Negenoord voor een deel in lag, maar ook een deel was bebouwing en akkerland. We begonnen met het natuurdeel en leken al direct veel aandacht van de aanwezige begrazers en dan met name de Konikpaarden te krijgen (zie foto door Eva). Ze waren kennelijk hetzelfde stuk aan het 'begrazen', want toen we ze iets ontweken liepen ze rustig verder. In de oevers vonden we enkele bijzonderheden die we ook van de Midden-Limburgse vijvers kennen zoals Bruin cypergras en Rijstgras, maar ook voor ons meer typische Maasplanten zoals Smalle waterweegbree en Poelruit. Er stond ook een jong plantje Spiesleeuwenbek en die soort hadden we al enige tijd niet meer gezien. Enkele enorme bramenkoepels (4 meter hoog) met Dijkviltbraam en toch heel wat horsten van Late guldenroede gaven het als halfnatuurlijke grasland bedoelde stuk een toch wel heel ruig en geïnvasiviseerd (als dat een woord is :-) ) uiterlijk.

We staken nu de winterdijk over en liepen door wat bebouwing met al hun onkruidrandjes om wat gaatjes in onze plantenlijst te vullen. Al snel viel een gras op dat door het grind vlak langs de straat stak. Het bleken zaailingen van een mooi en op bamboe gelijkend gras te zijn: Chasmanthium latifolium. Opmerkelijk, want er was in België slechts 1 waarneming van uit 1949, maar wel verontrustend. Het valt ons vaker op dat liefhebbers een grastuin met allerlei exotische grassen aanleggen en dat sommige grassen het daar wel érg goed doen. Meestal gaat dat door middel van uitlopers en is dit binnen de tuin nog wel beheersbaar, maar als soorten duidelijk heel vruchtbaar blijken, dan zijn dat in potentie natuurlijk meer te vrezen exoten. Overigens dumpen veel mensen ook soorten met uitlopers in bosjes en bossen en krijgen deze alsnog een goede kans daar voor problemen te zorgen.

Genoeg waarschuwingen gegeven, dus terug naar de excursie. We konden mooi de verschillen aanschouwen tussen Groene, Geelrode en Kransnaaldaar en zagen ook wat meer onschuldige gebleken tuinvlieders als Wilde akelei en Grote leeuwenbek. Met zo'n 240 soorten sloten we de lijst af.

Op 24 september zoeken we het iets dichter bij huis. We hopen iedereen te verwelkomen om 9:30 uur te Genk - Bret-Gelieren; https://goo.gl/maps/SUVqQ8gQ3VCWRjhe6

We hebben al een tijdje geen verslagen meer geschreven van onze wandelingen dus hieronder een korte samenvatting van al ...
31/08/2023

We hebben al een tijdje geen verslagen meer geschreven van onze wandelingen dus hieronder een korte samenvatting van al dat u dus miste :-)

Op 18 juni waren we aan de noordkant van De Maten te vinden en hebben we daadwerkelijk ook een stuk van dit natuurgebied onderzocht op planten. Er waren aardige delen bij met Veenbies, een gagelstruweel en een grote 'vijver' waarin we Gesteeld glaskroos vonden. Thomas maakte die dag een foto die wel wat gelijkenissen vertoonde met een historisch plaatje van Massart uit de Maten in 1904.

Linkerdeel van de foto: © https://www.recollectinglandscapes.be/nl-1904-massart-genk-59

Op 2 juli was er een aangename wandeling te Hasselt / Kuringen in het Prinsenhof. Het is een heel afwisselend gebied waar flink wat wilde planten te vinden waren. Bijzonder was een verwilderde Duivelswandelstok en een Geschubde mannetjesvaren.

Na onze traditionele zomerstop waren we 28 augustus in het Hasseltse deel van Halveweg. Dit betrof voornamelijk een villawijk met stukjes bos, wat braakliggende gronden, in het zuiden van het IFBL km-hok zelfs nog wat graslanden en natuurlijk vele wegbermen en semiverharde plaatsen. De hoogtepunten waren allicht de Knobbelklaverzuring, een dubbelganger van Stijve klaverzuring en de vondst van een verwilderd stukje Engels gras langs de Genkersteenweg, zie foto door Thomas.

Op 10 september zijn we langs de Maas te vinden in het prachtige natuurgebied De Wissen – Negenoord. We spreken af op de parking van het bezoekerscentrum om 9:30 uur; https://goo.gl/maps/mXqQCGoigz8UAPML8

Op 4 juni 2023 was PWGenk -  Plantenwerkgroep Genk op bezoek rond de campus Diepenbeek en deed zo (bedoeld) ook mee aan ...
17/06/2023

Op 4 juni 2023 was PWGenk - Plantenwerkgroep Genk op bezoek rond de campus Diepenbeek en deed zo (bedoeld) ook mee aan de Bioblitz https://www.ica-europe.info/ica-biodiversity-challenge-2023 die de natuur rond 17 universiteiten in een goedbedoelde competitie in kaart brengt. We kozen een km-hok uit die samenviel met het gebied rond de campus en noteerden als vanouds er alle plantensoorten.

We begonnen op de parking van de PXL hogeschool, er zijn daar nogal wat parkings dus sommigen waren wat aan het zoeken, en noteerden daarrond al heel wat moois. Te noemen zijn Groot streepzaad en Vierzadige wikke. Langs het fietspad viel een rozetje van Kleine bevernel op dat ook vaag naar Peen rook en zo ontstond er enige verwarring bij de 'geurtest'. We doorkruisten verschillende bosjes zodat ook de bosplanten, te noemen zijn Dalkruid, Lelietje-van-dalen en na enig zoeken ook een Geschubde mannetjesvaren, konden worden genoteerd.

Op een vochtig deel 'gazon' vlakbij de gebouwen zagen we dicht bijeen Ruw walstro, Borstelbies en Gevleugeld hertshooi. Zo kan intensiever maaibeheer ook nog wat moois opleveren. Ook de vochtige hoge ruigtes leverden mooie vondsten op. Zo zagen we Wilde bertram, Weide-vergeet-me-nietje en Blaaszegge. Ook van aangevoerde planten was uiteraard sprake. Het inmiddels algemene pekelvolgende Hertshoornweegbree was goed vertegenwoordigd langs het asfalt en we zagen ook Knobbelklaverzuring; een niet zo bekende rechtopstaande cultuurvolger met opvallend grote bloemen en een geknikte vruchtsteel.

Het grasland met een heel enkele Blauwe knoop, wat meer Egelboterbloem en vooral heel, heel veel Moerasstruisgras viel wat tegen, maar er was, naast een verzuring, duidelijk ook wel invloed van de niet te vermijden droogte. Aan het eind van de wandeling maakte we nog een kleine uitstap naar de Sluisbeemden alwaar we de lijst gevoelig uitbreidden met soorten als Rode ogentroost, Lidsteng en Oeverbies. Veel uit de Sluisbeemden was er ook tijdens de Bioblitz al gezien, want het is het favoriete 'uitlaatterrein' voor de 'groene studenten'.

Op 18 juni gaan we naar het noordelijk deel van de Maten en aanliggende woonwijk te Genk. We verwachten geïnteresseerden om 9:30 uur op Huiskensweier 35, 3600, Genk:
https://www.google.com/maps/place/Dakwerken+Noterman/@50.9569751,5.4470435,160m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x47c0df5a26b968c7:0xc144cee03364ab24!8m2!3d50.9568471!4d5.4478585!16s%2Fg%2F11fp1t00xg?entry=ttu
Zie ook onze volledige kalender hier: https://www.natuurpunt.be/afdelingen/plantenwerkgroep-genk

Bijgevoegd enkele foto's van de afgelopen wandeling genomen door onze huisfotograaf Thomas. De conclusie: Rond de campus is heel mooi groen te vinden.

Op zondag 21 mei (2023) was PWGenk -  Plantenwerkgroep Genk te Kortessem voor een rondwandeling aan de bovenloop van de ...
29/05/2023

Op zondag 21 mei (2023) was PWGenk - Plantenwerkgroep Genk te Kortessem voor een rondwandeling aan de bovenloop van de Mombeek. De Mombeek zelf stelt weinig voor en is op het gelopen traject een diep uitgebaggerd en genormaliseerd beekje met steile kanten. Er stonden wel wat waterplanten in, te noemen zijn Gekroesd fonteinkruid en Groot moerasscherm, en dat is ten opzichte van veel andere watergangen in de streek al best een prestatie. Op het zandige oude slib dat op de oever was gedeponeerd vonden we Vlasbekje en Zandhoornbloem en kon je zelfs iets spreken van een oeverwalbegroeiing. In een natuurlijke situatie ontstaan die zandige wallen door meandering en zandafzettingen in de bochten tijdens hogere waterafvoer.

Maar verder over de wandeling: We volgden het beekje tot een vochtig bos waar de populieren waren afgedaan en konden over de grotendeels kale bodem en langs het aanpalend moeras heel wat bijzondere soorten noteren. Zo bleek er Poelruit te groeien die eigenlijk alleen wat algemener in België is langs de grotere rivieren (de Maas bijvoorbeeld). Ook vonden we een mooi assortiment voorjaarsplanten (Slanke sleutelbloem, Bosanemoon, Bosviooltje, Salamonszegel) in wat ouder eikenbos aanpalend aan de kapvlakte en constateerden we dat er best wat Hondstarwegras aanwezig was (nog niet in bloei). Dit gras is waarschijnlijk wat gewoner in Haspengouw dan bekend. Zie bijvoorbeeld ook http://www.biodiversiteitlimburg.be/atlas/ (typ daar 'Hondstarwe' in de zoekbalk en klik op de pijltjes eronder). We vonden Hondstarwegras al wat vaker in de omgeving en zelfs ook te Genk.

We keerden op onze schreden terug en zochten iets later in de randen van boomkwekerij naar bijzonderheden. We vonden zowaar weer Muizenstaart (zie wandeling van 7 mei), maar ook Behaarde boterbloem en Vreemde ereprijs waren present. In de wegbermen en hagen die we passeerden om ons rondje rond te maken noteerden we onder meer het iets gewonere Knolsteenbreek, de Margriet, het Knoopkruid maar ook de bijzondere en ter plaatse mooi bloeiende Viltroos. Dat 'Vilt' slaat op de donzige, wittige beharing op het daardoor doffe blad. De algemenere Hondsroos heeft, zeker op de bovenzijde van het blad, weinig of geen beharing en is daardoor glimmend.

Door de keur aan biotopen, het goede seizoen en natuurlijk onze volhardendheid sloten we de wandeling in de vierkante kilometer af met iets meer dan 250 soorten. Niet mis toch voor een ochtend botaniseren?

Op 4 juni gaan we naar Diepenbeek. We verwachten geïnteresseerden om 9:30 uur op de Parking PXL Gebouw H, Agoralaan, 3590 Diepenbeek:
https://www.google.be/maps/place/50%C2%B055'38.4%22N+5%C2%B023'08.6%22E/@50.927334,5.3850763,364m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x562bb3333ad58333!7e2!8m2!3d50.9273329!4d5.3857269?coh=164777&entry=tt&shorturl=1
Zie ook onze volledige kalender hier: https://www.natuurpunt.be/afdelingen/plantenwerkgroep-genk

Parking lot, Agoralaan, 3590 Diepenbeek, Belgium

Op 7 mei liep PWGenk -  Plantenwerkgroep Genk rond te Hoelbeek en bestudeerden we de daar voorkomende spontane, wilde pl...
12/05/2023

Op 7 mei liep PWGenk - Plantenwerkgroep Genk rond te Hoelbeek en bestudeerden we de daar voorkomende spontane, wilde planten. Het Jonckholtpad is goed bekend, ook onder de botanisten, maar zoals eerder al geschreven; ook op 'bekende' plekken is vaak nog veel nieuws te ontdekken. Het is in ieder geval een rijk gebied met soorten als Maretak, Aardbeiganzerik en Knolsteenbreek. Op de netjes afgesmeerde fundamenten van de Ruïne van Fort Jonckholt vonden we toch nog wel wat leuks. Er stond o.a. een eenzame Tongvaren en een paar Ruig klokjes. Twee forse Roodwangschildpadden in de fort-gracht namen niet eens de moeite weg te vluchten. Langs de brede eikenlaan spotte Thomas een wel heel forse Zomereik en een wel heel kromme en oude Haagbeuk. Er stonden wat zaailingen onder van een vreemde meidoorn. Deze waren helaas te jong om er een soortnaam op te plakken. Veel loofbomen hebben in een jong stadium ook heel ander blad dan aan volwassen exemplaren, dus we moeten zeker nog eens terug.

De wandeling ging ook terug, via het oude spoortje (Hasselt-Maastricht). Op de zonnigere, niet door bomen overschaduwde stukjes vonden we Wilde marjolein, in de beboste taluds stonden enkele toefen Gulden boterbloem. Bijna terug bij het startpunt besloten we nog een klein uitstapje te maken, nog in het betreffende km-hok, langs enkele kleinere beekjes. De beekjes zelf bleken viezige stroompjes voornamelijk begeleid door brandnetels, maar bij een veedrinkpunt vonden we tot ons genoegen vol in bloei staande Muizenstaart en bij een poel met wat drasland errond onder meer Tweerijige zegge en Rosse vossenstaart. We vulden ons lijstje er aan tot 227 soorten.

Op 21 mei gaan we naar Kortessem. We verwachten geïnteresseerden om 9:30 uur aan de Bombroekstraat 1, 3721 te Kortessem: https://www.google.com/maps/place/50%C2%B052'12.2%22N+5%C2%B024'27.2%22E/@50.8700556,5.4075556,320m/data=!3m2!1e3!4b1!4m4!3m3!8m2!3d50.8700556!4d5.4075556
Zie ook onze volledige kalender hier: https://www.natuurpunt.be/afdelingen/plantenwerkgroep-genk

Foto (door Thomas): De ondergroei bij de oude Haagbeuk werd nauwkeuring bestudeerd!

Volgende week zondag gaan we weer op stap, dus hoogste tijd om een verslagje te geven van de vorige activiteit op 16 apr...
29/04/2023

Volgende week zondag gaan we weer op stap, dus hoogste tijd om een verslagje te geven van de vorige activiteit op 16 april 2023 :-) .

We begonnen in de achtertuin van de oom van Thomas te Hoeselt en dit gaf al direct de nodige spontaan groeiende verrassingen. Ook voor de oom van Thomas. In het kruidenrijke gazon stonden planten als Gulden sleutelbloem, Knolsteenbreek en Aardbeiganzerik. Deze voor ons bijzondere planten komen ook in het wild in de omgeving voor. Jean vertelde dat Knolsteenbreek zelfs plaatselijk vrij gewoon is in de omgeving van Hoeselt. Op de Kempische zandgronden is dit een veel zeldzamere plant.

Vanuit de genoemde achtertuin liepen we een mooi voorjaarsbos in en noteerden we Gevlekte aronskelk, Bosanemoon, Muskuskruid, Slanke sleutelbloem, Tweestijlige meidoorn en nog wat meer in Genk zeldzame planten. We maakten hierna een ommetje via de velden en kleinere paden naar voor sommigen onder ons vagelijk bekende graslandjes waar 15 jaar geleden ook Bosorchis stond. Het was plaatselijk zeer verruigd en we wisten niet meer welk grasland het exact betrof. Op de nattere plekken vonden we Moesdistel, Valse voszegge en Reuzenpaardenstaart, op de wat drogere plekken in de bosranden Donkersporig bosviooltje en Kruisbladwalstro.

Alleen wie laarzen droeg had inmiddels nog droge voeten, dus was er een extra reden de uitnodiging voor een kopje koffie en échte vlaai te aanvaarden. Hierbij nog eens dank voor de hartelijke ontvangst!

Op 7 mei zoeken we het nog steeds iets zuidelijker dan Genk. We verwachten geïnteresseerden om 9:30 uur te Hoelbeek bij Bilzen aan de Hoelbeekstraat; https://www.google.com/maps/place/50%C2%B052'39.2%22N+5%C2%B033'39.9%22E/@50.8775556,5.5610833,683
Zie ook onze volledige kalender hier: https://www.natuurpunt.be/afdelingen/plantenwerkgroep-genk

Plantenwerkgroep Genk (PWGenk) - actief sinds 2016 - is een plantenwerkgroep voor iedereen met interesse in wilde en verwilderde planten binnen het grondgebied van de stad Genk en omgeving. In 2022 organiseren wij 16 excursies, telkens op zondagen van 9u30 tot ~13u30.Heb je nog nooit een plant gedet...

Afgelopen zondag (2 april) waren we te Diepenbeek aan de rand van het Jongenbos om te zoeken naar voorjaarsbloeiers en a...
04/04/2023

Afgelopen zondag (2 april) waren we te Diepenbeek aan de rand van het Jongenbos om te zoeken naar voorjaarsbloeiers en al het andere herkenbare groen uit de plantenwereld. De kern van het Jongenbos bevat zoals velen weten de nodige bijzondere planten en ook in grotere hoeveelheden, maar wij begaven ons aan de noordkant en namen ook een heel stuk van het aangrenzende agrarische landschap mee.

In het onszelf toegewezen stukje bos zagen we Wilde narcis, Bosanemoon, Daslook, Stijve naaldvaren, Groot heksenkruid en natuurlijk vele iets algemenere soorten. Minder vanzelfsprekend was een flinke populatie Wilde hyacint. We maakten we een kleine uitstap buiten het km-hok naar het eerder gemelde Schaafstro. Onder de loep bekeken leken de patronen van de dwarsribbels en knobbels op de stengelleden veel op een kruising, maar Thomas bestudeerde het thuis nog eens met goed licht erop en het bleek toch een onvervalst Schaafstro. Zie ook https://www.inaturalist.org/observations/153162690

In de akkers die er nu nog ongeploegd bij lagen vonden we soorten als Muizenstaart, Klein bronkruid en een op het oog verdwaalde Aziatische veldkers. Mogelijk was ze er toch met grond en al aangevoerd want dichtbij was ook een dumpplek van tuinafval en tuingrond. Allerlei andere verdwaalde planten die we in de bermen en houtranden vonden, te noemen zijn Grote maagdenpalm en Kruisbladige wolfsmelk, completeerden onze lijst aanzienlijk en we sloten af met iets meer dan 180 streepjes. Zie https://waarnemingen.be/users/40106/observations/?date_after=2023-04-02&date_before=2023-04-02

Op 16 april zoeken we het ook iets zuidelijker dan Genk. We verwachten geïnteresseerden om 9:30 uur te Hoesselt aan de Goosstraat; https://www.google.com/maps/place/50%C2%B051'05.6%22N+5%C2%B028'05.8%22E/@50.8515953,5.4677365,166m/data=!3m1!1e3!4m4!3m3!8m2!3d50.8515556!4d5.4682778

Zie ook onze volledige kalender hier: https://www.natuurpunt.be/afdelingen/plantenwerkgroep-genk

Waarnemingen.be wil iedereen in staat stellen om waarnemingen op te slaan en te delen, om zo de kennis van de natuur te vergroten.

Adres

Genk

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer PWGenk - Plantenwerkgroep Genk nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar PWGenk - Plantenwerkgroep Genk:

Delen

Kom je mee op pad?

Plantenwerkgroep Genk is een plantenwerkgroep voor iedereen met interesse in wilde en verwilderde planten binnen het grondgebied van de stad Genk. Heb je nog nooit een plant gedetermineerd of ben je een wandelende flora? Wees welkom! Samen leren we van elkaar bij en struinen we van de sappigste naar de meest dorre vegetaties van Genk. Op de wandelingen kun je erachter komen welke wilde planten er in je eigen omgeving voorkomen en hoe je ze kan herkennen. Dit kan gaan van de meest algemene 'onkruiden' tot de bijzonderste beschermde planten. Wat voor groens er ook voor de voeten komt, we zullen het een naam proberen te geven! Stevige schoenen en goede zin zijn genoeg om deel te kunnen nemen. Je mag onderweg meeschrijven, waarnemingen mee invoeren / doorgeven, foto's van de planten maken, vragen stellen etc.


Andere Reisbureau in Genk

Alles Zien