Rio Rojo Pueblo - Phini Suites

Rio Rojo Pueblo - Phini Suites Rio Rojo Pueblo Suites is located in Phini village.
(1)

Το Rio Rojo Pueblo βρίσκεται στην καρδιά του χωριού Φοινί λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού. Αποτελείτε από 3 σπιτάκια, 2 υπνοδωματίων, το καθένα. Εμπλουτισμένο από αρκετά facilities τα οποία σου προσφέρει και μπορείς να τα απολαύσεις συνδυάζοντας την ηρεμία της φύσης το άκουσμα του ποταμού καθώς και το κελάϊδισμα των πουλιών. Με μόλις λίγα λεπτά περπάτημα μπορείς να βρεις τις κ

εντρικές ταβέρνες και καφεστιατόρια του χωριού, την κεντρική πλατεία καθώς και την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.

17/06/2021

Chrysandrea’s House feature two bedrooms, one bathroom and a cozy lounge area with fireplace – perfect for families or 2 couples sharing. Master Room has 1 x king/twin bed and the other room has a double bunk bed. Chrysandrea’s House are located in the center of the Fini Village in Limassol.

18/05/2021

Rio Rojo Pueblo is located in the heart of Fini village just a few meters from the village’s main square. It consists of 3 houses, 2 bedrooms, each. Enriched with several facilities, it offers you all you need! You can enjoy the tranquility of nature along with the sound of the river and the chirping of birds.
Within just a few minutes' walk, you can find the main taverns and cafes of the village, the main square and the church of the village.

07/02/2021

04/02/2021

03/01/2021

28/12/2020

21/12/2020

Ταβέρνες - ΕστιατόριαΤαβέρνα Φοινί "PHINI Tavern" ή αλλιώς... η ταβέρνα του Αυγουστή . Καμιά φορά χρειάζεται ειδικότερα ...
26/09/2020

Ταβέρνες - Εστιατόρια

Ταβέρνα Φοινί "PHINI Tavern" ή αλλιώς... η ταβέρνα του Αυγουστή . Καμιά φορά χρειάζεται ειδικότερα όταν πρόκειται για την ταβέρνα του Αυγουστή Σωτηρίου στο Φοινί... να την πεις με το όνομα της. Θα την βρείτε στο κέντρο του χωριού μόλις πενήντα μέτρα από την πλατεία.

Απολαύστε εύγεστο φαγητό σε ένα ευχάριστο και οικογενειακό περιβάλλον του εστιατορίου «ΝΕΡΑΪΔΑ» στο Φοινί. Ο οικοδεσπότης Δημήτρης Δημητρίου σας επιφυλάσσει θερμή υποδοχή και με χαμόγελο δηλώνει... πανέτοιμος να ικανοποιήσει, κάθε γευστική σας επιθυμία!

Απολαύστε τον καφέ σας μαζί με ένα Φοινιώτικο λουκούμι και ξεδιψάστε με δροσερό νερό στο Κέντρο Νεότητας Φοινιού. Ο Λεμεσιανός Μαρίνος Μιντερίδης που ανέλαβε το οίκημα (Κυλικείο) του ΚΝΦ, θα σας φιλέψει με ό,τι καλύτερο και θα σας υποδεχθεί θερμά. Συνέχεια της Φοινιώτικης παραδοσιακής φιλοξενία υπόσχεται να προσφέρει ο Μαρίνος αφού ο ίδιος από την ημέρα που ανέλαβε το οίκημα του ΚΝΦ έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Κοινότητα και είναι έκτοτε συγχωριανός μας.

«Η ΠΑΣΤΡΑ» ο καφενές του Γιάννη Κλεβούλου στο Φοινί που παραδοσιακά μέχρι πρόσφατα ήταν μόνο για άντρες είναι ένας χώρος που σίγουρα ξεχωρίζει. Βρίσκεται απέναντι από το Πηλαβάκειο Μουσείο στο κέντρο της μικρής πλατεία του χωριού.

Απολαύστε τον καφέ σας μαζί με ένα Φοινιώτικο λουκούμι και ξεδιψάστε με δροσερό νερό στην καφετέρια «κληματαριά». Ο Αντώνης θα σας υποδεχθεί θερμά και θα σας φιλέψούν με ό,τι καλύτερο όπως προβλέπετε σύμφωνα και με την Φοινιώτικη παραδοσιακή φιλοξενία.

Παρεκκλήσι Άγιος ΓεώργιοςΑρκετά έξω, βόρεια από το χωριό Φοινί, πάνω σε μια βουνοπλαγιά και ανάμεσα σε πεύκα βρίσκεται κ...
26/09/2020

Παρεκκλήσι Άγιος Γεώργιος

Αρκετά έξω, βόρεια από το χωριό Φοινί, πάνω σε μια βουνοπλαγιά και ανάμεσα σε πεύκα βρίσκεται κτισμένο το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Παίρνοντας το δρόμο προς Τροοδίτισσα, ακριβώς από κάτω, σαν γυρίσεις το βλέμμα σου προς τη βουνοπλαγιά, θα αγναντέψεις στο βάθος το ασπρισμένο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Κτίστηκε μεταξύ του 2001 – 2002, με δαπάνες από την κοινότητα του Φοινιού. Το χώρο για την ανέγερση του παρεκκλησιού, δώρισε ο κος Αντρέας Χαραλαμπίδης πρώην Κοινοτάρχης Φοινιού για την περίοδο 2001-2006.

Τον Οκτώβριο μήνα του 2002 μετά από θρησκευτική τελετή, έγινε το μύρωμα (βάφτισμα) του ναού, όπου και δόθηκε και το όνομα του Αγίου Γεωργίου. Το παρεκκλήσι είναι τουβλόκτιστο και ασπρισμένο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Μικρό και χαριτωμένο παρεκκλησάκι με όλα τα απαραίτητά του. Σαν το επισκεφθείς, θα συναντήσεις στο εσωτερικό του, το σκαλιστό εικονοστάσι και πάνω σ’ αυτό να βρίσκονται κρεμασμένες έξι φορητές εικόνες των αγίων. Επίσης δύο πολύ παλιά και σιδερένια ψαλτήρια, τα οποία περιουσιακά ανήκουν στο Τίμιο Σταυρό, (και αργότερα μετεφέρθησαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου), δίνουν και αυτά την ξεχωριστή παρουσία τους. Βέβαια και τα λιγοστά καθίσματα δεν λείπουν από το ναό. Αν και μικρό, απλό παρεκκλήσι, μπορεί άνετα να φιλοξενήσει 50–60 πιστούς.

Γιορτάζει στις 23 Απριλίου, πανηγυρικά και με λιτάνευση της Άγιας εικόνας του.

Παρεκκλήσι της Αγίας ΆνναςΦεύγοντας από το χωριό Φοινί και παίρνοντας το δρόμο προς το νότο και κάπου στο ύψωμα μιας βου...
26/09/2020

Παρεκκλήσι της Αγίας Άννας

Φεύγοντας από το χωριό Φοινί και παίρνοντας το δρόμο προς το νότο και κάπου στο ύψωμα μιας βουνοπλαγιάς βρίσκεται κτισμένο το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας. Με έξοδα από τους κατοίκους του χωριού, με κόπο και ιδρώτα, κτίστηκε σιγά-σιγά το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Άννας.

Το μικρό παρεκκλήσι κτίστηκε πολύ πρόσφατα, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1993. Με άνετο αυλόγυρο, κτισμένο με τούβλα μα και ασπρισμένο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Δεν θα δεις βέβαια το παλιό ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, μα ούτε και μερικές σπάνιες παλιές φορητές εικόνες. Είναι όλα νέου μοντέρνου τύπου κατασκευασμένα. Διαθέτει έξι φορητές απλές εικόνες, όσο απλό είναι και το ξύλινο εικονοστάσι της μα και τα ξύλινα ψαλτήρια της. Όσο για την αφιερωμένη εικόνα της Αγίας Άννας, βρίσκεται και αυτή στη σειρά μαζί με τις άλλες εικόνες στο εικονοστάσι. Δε θα συναντήσεις το προσκυνητάρι στην δυτική είσοδο, παρά μόνο προχωρώντας στο εσωτερικό της θα συναντήσεις τα λιγοστά καθίσματα. Είναι μικρή και όμως μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 50–70 πιστούς.

Λειτουργεί δύο φορές το χρόνο.

Στις 9 Δεκεμβρίου, της συλλήψεως της Αγίας Άννας και την Κοίμηση της Αγίας Άννας Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 25 Ιουλίου.

Εξωκλήσι της Αγίας ΜαρίναςΛίγο έξω, στα δυτικά του χωριού, ανάμεσα σε κάμπο, στην τοποθεσία βίνες, περιτριγυρισμένο από ...
26/09/2020

Εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας

Λίγο έξω, στα δυτικά του χωριού, ανάμεσα σε κάμπο, στην τοποθεσία βίνες, περιτριγυρισμένο από πεύκα και θάμνους και σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι, που και διασχίζει το χωριό, βρίσκεται κτισμένο το ξωκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Ολοκληρώθηκε το 1999.

Είναι κτισμένο από μικρό τούβλο, αλλά εξωτερικά επενδυμένο με πέτρα της περιοχής. Εσωτερικά είναι ασπρισμένο. Το ξύλινο σκαλιστό εικονοστάσι όπου διαχωρίζει την Αγία Τράπεζα από τον κυρίως ναό, ολοκληρώνεται με την παρουσία των επτά φορητών εικόνων που υπάρχουν. Επίσης τα ξύλινα σκαλιστά ψαλτήρια δίνουν την παρουσία τους στο μικρό ξωκλήσι. Εσωτερικά είναι επίπεδη και διαθέτει λιγοστούς σκάμνους. Μπορεί να φιλοξενήσει 50-70 άτομα.

Η αφιερωμένη εικόνα της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στη δυτική είσοδο του ξωκλησιού σε ειδικό προσκυνητάρι, είναι πρόσφατης κατασκευής και έγινε με δαπάνη του Αντωνάκη Χρυσοστόμου, ο οποίος ήθελε να ολοκληρώσει την επιθυμία του, αφού θεραπεύτηκε με τη βοήθεια της Αγίας Μαρίνας. Το κομμάτι γης, όπου βρίσκεται κτισμένο το ξωκλησάκι της Αγίας Μαρίνας δώρισε η οικογένεια Ψάλιου από τα αδέλφια Θεοχάρης και Ευαγόρας Ψάλιου.

Γιορτάζει πανηγυρικά στις 17 Ιουλίου.

Τίμιος ΣταυρόςΗ εκκλησία στο χωριό Φοινί, είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Είναι η κεντρική εκκλησία, των κατοίκων τη...
26/09/2020

Τίμιος Σταυρός

Η εκκλησία στο χωριό Φοινί, είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Είναι η κεντρική εκκλησία, των κατοίκων της κοινότητας Φοινιού. Κτίστηκε μεταξύ του 18ου και 19ου αιώνα. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι τοποθετημένη σε χαμηλότερο επίπεδο από τον κύριο δρόμο του χωριού, όπου για να διαβείς τον αυλόγυρο της εκκλησίας, θα κατέβεις μερικά σκαλιά. Είναι πετρόκτιστη, αλλά εξωτερικά είναι σοβατισμένη και ασπρισμένη όπως και εσωτερικά. Το ψηλό καμπαναριό της, είναι προέκταση του ναού. Πρόσφατα έγινε ανακαίνιση στη στέγη της εκκλησίας, με δαπάνες της κοινότητας του Φοινιού.

Ο εσωτερικός πλούτος της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, δεν είναι άλλος από το χειροποίητο σκαλιστό τέμπλο που διαθέτει, του 19ου αιώνα. Συγκαταλέγεται σ’ ένα από τα τρία ομορφότερα της Κύπρου, αλλά και το μοναδικό στο είδος του. Η καλαισθησία τώρα στον εκκλησιαστικό χώρο, δεν είναι άλλη από την παρουσία και τον εμπλουτισμό που δίνεται ακόμα στο τέμπλο αυτό, με την τοποθέτηση των βυζαντινών φορητών εικόνων. Ανάμεσα σε αυτές τις εικόνες, στην ίδια σειρά, βρίσκεται και αυτή του Τιμίου Σταυρού.

Υπάρχει όμως κάτι το ξεχωριστό. Πολύ παλιά η γνησιότητα του Τιμίου Σταυρού, προστατευόταν με επένδυση ειδικής κανναβίτσας και ακόμα πιο πάνω, μ’ ένα στρώμα από ειδικό μέταλλο ασημένιου χρώματος. Μέχρι σήμερα, ο Τίμιος Σταυρός, είναι φυλαγμένος και τοποθετημένος, με αυτό τον τρόπο, σε μια ειδική σφραγισμένη θήκη, μεγέθους 1μ επί 60 εκ. και βρίσκεται τοποθετημένος στο τέμπλο του ναού. Τα παλιά ψαλτήρια καταστράφηκαν και εδώ και 15 χρόνια κατασκεύασαν καινούρια, απλά και μοντέρνου τύπου.

Ο αυλόγυρος της εκκλησίας είναι άνετος και αρκετός, έτσι ώστε να απολαμβάνουν οι πιστοί κατά την ημέρα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού, την ακολουθία της αγίας λιτανείας. Γιορτάζεται στις 14 του Σεπτέβρη και την 1η Αυγούστου.

ΛουκούμιαΗ τέχνη της κατασκευής του φοινιώτικου λουκουμιού εισήχθη στο Φοινί από το Φυλαχτή Πηλαβάκη ή απλά  το «Ζαχαροπ...
26/09/2020

Λουκούμια

Η τέχνη της κατασκευής του φοινιώτικου λουκουμιού εισήχθη στο Φοινί από το Φυλαχτή Πηλαβάκη ή απλά το «Ζαχαροπλάστη» όπως ήταν γνωστός. Ο άνθρωπος αυτός έζησε από παιδί για αρκετά χρόνια στην Αίγυπτο και εκεί έμαθε την τέχνη του λουκουμιού. Όταν γύρισε στην Κύπρο το 1930 έφερε μαζί του την τέχνη αυτή και άρχισε να την εξασκεί από τότε στο Φοινί.

Ο παρασκευαστής του αρχίζει τη δουλειά του από πολύ νωρίς το πρωί. Αφού διαχωρίσει τα υλικά που θα χρειαστεί στη σωστή αναλογία, (ζάχαρη, νησιαστέν, διάφορες αρωματικές ουσίες και φυσικά νερό), τοποθετεί το «χαρτζί» (μεγάλο καζάνι) στη «νησκιά» (ειδικός τόπος για να βράζει το «χαρτζί»). Βάζει έπειτα τα υλικά που διαχώρισε μέσα στο χαρτζί και ανάβει την φωτιά, που δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή και αρχίζει σιγά σιγά το ψήσιμο.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αρχίσει ένα συνεχές ανακάτωμα του μίγματος μέσα στο χαρτζί που κρατάει ώρες πολλές. Στην αρχή, βέβαια, το μίγμα είναι αραιό και το ανακάτεμα γίνεται σχετικά εύκολα. Αργότερα όμως όταν αρχίζει να πήζει το μίγμα βαραίνει και το ανακάτεμα γίνεται αρκετά δύσκολη και κουραστική δουλειά. Και επειδή κρατάει ώρες, ένας μόνος του δεν μπορεί. Χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου συνεργάτη για να ανταλλάζονται και να ξεκουράζει ο ένας τον άλλο.

Αφού ψηθεί το λουκούμι και τελειώσει επιτέλους το ανακάτεμα του, κατεβαίνει το χαρτζί από τη φωτιά και το περιεχόμενο του χύνεται σε ξύλινα καλούπια, όπου μένει μέχρι την άλλη μέρα για να κρυώσει. Την επομένη μέρα κόβεται σε μικρά κομματάκια και αφού πασπαλιστεί με λεπτή ζάχαρη μπαίνει σε κουτιά και είναι πλέον έτοιμο.

Τα φοινιώτικα λουκούμια είναι γνωστά σε όλη τη Κύπρο και στο εξωτερικό.

Η αγγειοπλαστική τέχνη στην ΚοινότηταΤο χωριό Φοινί ανέπτυξε μια ξεχωριστή και μεγάλη αγγειοπλαστική παράδοση, η ιστορία...
26/09/2020

Η αγγειοπλαστική τέχνη στην Κοινότητα

Το χωριό Φοινί ανέπτυξε μια ξεχωριστή και μεγάλη αγγειοπλαστική παράδοση, η ιστορία της οποίας χάνεται μέσα στους αιώνες. Κατά τις τελευταίες εκατονταετίες αποτέλεσε ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα κέντρα αγγειοπλαστικής τέχνης στην Κύπρο. Τα αγγεία που κατασκευάζονται μέχρι σήμερα στο χωριό αυτό είναι κόκκινα πορώδη και όμοια με αυτά του Κόρνου.

Η τέχνη αυτή αποτέλεσε ένα προσοδοφόρο επάγγελμα για μεγάλο αριθμό κατοίκων. Ολόκληρες οικογένειες ζούσαν από το επάγγελμα αυτό. Οι άνδρες ήταν κυρίως πιθαράδες. Οι γυναίκες κατασκεύαζαν ως επί το πλείστον αντικείμενα για τη μεταφορά και φύλαξη των γεωργικών προϊόντων και του νερού. Σήμερα η τέχνη αυτή έχει επικρατήσει σαν γυναικείο επάγγελμα. Η ευημερία και η ανάπτυξη του χωριού από τα εισοδήματα της τέχνης αυτής έγινε αφορμή για επέκταση της αργότερα και στα χωριά Καμινάρια και Άγιο Δημήτριο. Τον τελευταίο αιώνα η αγγειοπλαστική τέχνη εξελίχθηκε και διασώθηκε ως οικοτεχνία. Περιηγητές που επισκέφθηκαν την Κύπρο αναφέρουν τα εξής χαρακτηριστικά για το είδος αυτό της οικοτεχνίας. «Στο Φοινί οι άνδρες κατασκευάζουν στο χέρι χωρίς τροχό μεγάλα δοχεία, τα πιθάρια, που προορίζονται για την αποθήκευση κρασιού». Εξαιτίας της ανάπτυξης της τέχνης αυτής, το Φοινί γρήγορα έγινε το κέντρο παραγωγής πιθαριών των κρασοχωριών.
Η ετοιμασία της πρώτης ύλης

Η εξεύρεση, συλλογή και μεταφορά της πρώτης ύλης είναι ως επί το πλείστον αντρική εργασία. Για την ετοιμασία του πηλού συνήθως χρειάζονται δύο είδη χώματος, το άσπρο και το κόκκινο που προέρχονται από τις γύρω περιοχές του χωριού. Μετά την ανόρυξη ακολουθεί το άπλωμα και το στέγνωμα του χώματος. Στη συνέχεια γίνεται το «κοπάνισμα» για να σπάσουν οι σβόλοι. Αυτό επιτυγχάνεται με ξύλινο ραβδί, το «κουπάνι», κατασκευασμένο από σκληρό ξύλο. Ακολουθεί το κοσκίνισμα, που γίνεται με ειδικό κόσκινο για να αφαιρεθούν οι πέτρες και άλλα ξένα σώματα. Το ζύμωμα γίνεται σε ειδικά κατασκευασμένη γούρνα. Αφού ετοιμαστεί η σωστή αναλογία πρόσμιξης του χώματος, ραντίζεται με νερό και μετά αναμιγνύεται με ειδικό ξυλόφτυαρο. Ακολουθεί η μεταφορά του πηλού στο χώρο εργασίας.

Η κατασκευή των αγγείων

Τα χειροποίητα αγγεία του Φοινιού, εξακολουθούν να γίνονται με τον ίδιο τρόπο, όπως γίνονταν χιλιάδες χρόνια πριν, χωρίς μεγάλες αλλαγές. Η φόρμα των αγγείων, γίνεται πάνω στο παραδοσιακό «γυριστάρι». Ομοίωμα του, του 5ου π.χ. αιώνα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Η τεχνίτρια καθισμένη τοποθετεί το γυριστάρι χαμηλά μπροστά της, με τον πηλό στοιβαγμένο στο πλάι. Στην επιφάνεια του γυρισταριού στερεώνεται με τρία μικρά κομμάτια πηλού φελλός του πεύκου, ο οποίος διευκολύνει την τεχνίτρια στην δουλειά της καθώς επίσης χρησιμοποιείται και για την μεταφορά του αγγείου όταν είναι ακόμη μαλακό αμέσως μετά την κατασκευή του.

Στο κέντρο της επιφάνειας του φελλού, τοποθετείται ένα κομμάτι πηλός περίπου 2-3 κιλά, σε σχήμα μπάλας, ανάλογα με το μέγεθος του αγγείου που πρόκειται να κατασκευαστεί. Το γυριστάρι περιστρέφεται και η αγγειοπλάστρια αρχίζει με τη γροθιά της να κάνει ελαφρά κτυπήματα πάνω στην μπάλα του πηλού δημιουργώντας έτσι τη βάση του αγγείου. Ακολούθως, με το αριστερό χέρι, πιέζοντας εσωτερικά και με το δεξί χέρι εξωτερικά, πλάθει τα τοιχώματα του αγγείου δίνοντας του το ανάλογο σχήμα. Όταν χρειάζεται, το τροχός γυρίζει και καθοδηγείται με το πόδι.

Αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέχρι να ολοκληρωθεί η φόρμα του αγγείου. Κατά διαστήματα η τεχνίτρια βρέχει το αγγείο με ένα μικρό βρεγμένο κομμάτι ύφασμα για να βοηθήσει τον πηλό να πάει πιο εύκολα προς τα πάνω. Μετά τη φόρμα του αγγείου η τεχνίτρια θα γυαλίσει τα τοιχώματα του αγγείου με ένα βρεγμένο ρούχο και με τη βοήθεια καλαμιού θα σχηματίσει τα διάφορα σχέδια πάνω στο αγγείο. Στη συνέχεια θα το παραμερίσει κάπου στη σκιά, μακριά από τα ρεύματα του αέρα μέχρι την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα θα αφαιρέσει με ξυλομάχαιρο τον πηλό από τη βάση του αγγείου ώστε να το κάνει ομοιόπαχο. Μετά θα το γυαλίσει με βρεγμένο πανί και θα το στιλβώσει ελαφρά με το εξωτερικό του καλαμιού. Ανάλογα με το είδος του αγγείου, θα του προσθέσει χέρια, πλαστική διακόσμηση όπως μαργαρίτες, κουκουνάρια, πουλάκια, ανθρωπάκια κ.ά. Θα ακολουθήσει το στέγνωμα σε σκιερό μέρος. Όταν στεγνώσουν τελείως, τα αγγεία είναι έτοιμα για καμίνιασμα.

Τα πιθάρια

Τα εξειδικευμένα βιομηχανικά προϊόντα εισαγωγής και η εμφάνιση ειδών μαζικής παραγωγής στην αγορά, αντικατέστησαν τα χειροποίητα είδη. Την ίδια τύχη είχαν και τα πιθάρια. Η κατασκευή τους ήταν δύσκολη και χρονοβόρα, γι’ αυτό και η παραγωγή τους ανακόπηκε αρχές της δεκαετίας του 1970.

Τα αγγεία αυτά ήταν μεγάλα, γι’ αυτό κατασκευάζονται κυρίως στον τόπο χρήσης τους. Τα κατασκεύαζαν κυρίως άντρες, οι πιθαράδες. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούσαν προερχόταν από τις γύρω περιοχές του χωριού. Όταν τα πιθάρια θα κατασκευάζονταν σε άλλα χωριά, ο αγοραστής του πιθαριού μετέφερε το χώμα για την κατασκευή του από το Φοινί στο χωριό του. Η μεταφορά του χώματος γινόταν από ανθρώπους του αγοραστή, τους οποίους ονόμαζαν «χωματάρηδες». Κατά τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού ο πιθαράς πήγαινε στο χωριό του αγοραστή για να κατασκευάσει τα πιθάρια. Η ετοιμασία της πρώτης ύλης είναι η ίδια όπως και για τα άλλα αγγεία.

Η κατασκευή του πιθαριού διαρκούσε 20-45 μέρες ανάλογα με το μέγεθος τους. Ο πιθαράς έπαιρνε ένα κομμάτι πηλό βάρους 3-4 κιλών για να δημιουργήσει την αρχή του πιθαριού, τη βάση του. Αυτό έπρεπε να ήταν αρκετά χοντρό για να κρατά το υπόλοιπο βάρος του πιθαριού. Την ίδια μέρα δημιουργούσε την αρχή για 20-25 πιθάρια. Κάθε μέρα τοποθετούσε και ένωνε ένα δακτύλιο στο καθένα από αυτά, δηλαδή ετοίμαζε ένα κουλούρι από πηλό και το ένωνε πάνω στο προηγούμενο δημιουργώντας τη φόρμα του πιθαριού. Ο καινούργιος δακτύλιος ήταν απαραίτητο να κρατηθεί υγρός μέχρι την επομένη μέρα, γι’ αυτό και ο πιθαράς κάλυπτε τα αγγεία με φύλλα καρυδιάς ή αμπελιού. Στη συνέχεια ο πιθαράς έπλαθε νέο χοντρό κουλούρι πηλού και το έστρωνε ομοιόμορφα στο χείλος του προηγούμενου δακτυλίου της προηγούμενης ημέρας. Η εργασία αυτή κρατούσε 4-6 εβδομάδες ανάλογα με το μέγεθος του πιθαριού. Ακολουθούσε το στέγνωμα που διαρκούσε περίπου 10-15 μέρες. Το ψήσιμο γινόταν σε μεγάλα ειδικά καμίνια που χωρούσαν 3-6 πιθάρια ανάλογα με το μέγεθος τους.

Πολλά από τα πιθάρια φέρουν χαραγμένο το όνομα του κατασκευαστή και την ημερομηνία κατασκευής τους. Ορισμένα πιθάρια φέρουν και το όνομα του αγοραστή.

Το καμίνιασμα των αγγείων

Τα αγγεία μετά το στέγνωμα ψήνονται σε καμίνι ξύλων. Πρώτα τοποθετούνται τα μεγάλα αγγεία και μετά ακολουθούν τα μικρότερα. Η φωτιά ανάβει στον κάτω θάλαμο και η θερμότητα μεταφέρεται από τις τρύπες του πατώματος στο πάνω μέρος. Το ψήσιμο διαρκεί 10 ως 12 ώρες ανάλογα με το μέγεθος των αγγείων. Αρχικά γίνεται προθέρμανση του καμινιού και σταδιακά η φωτιά δυναμώνει. Το ψήσιμο των αγγείων γίνεται εμπειρικά από πεπειραμένους αγγειοπλάστες. Όταν τελειώσει ο κύκλος ψησίματος και ελαττωθεί η θερμοκρασία του καμινιού, δηλαδή μετά από 10 με 12 ώρες, τα αγγεία είναι έτοιμα για χρήση.

Το καμίνιασμα των πιθαριών

Τα πιθάρια μετά το στέγνωμα έπρεπε να ψηθούν και αυτά σε καμίνι ξύλων. Η μεταφορά του πιθαριού στο καμίνι γινόταν με τη χρήση ψάθας και σακούλας, πάνω στα οποία κυλούσαν προσεκτικά τα πιθάρια. Τα πιθάρια τοποθετούνταν προσεκτικά μέσα στο καμίνι, πρώτα τα μεγάλα και μετά τα μικρότερα. Με τον ίδιο τρόπο που γινόταν, το καμίνιασμα των αγγείων γινόταν και το καμίνιασμα των πιθαριών. Τα πιθάρια για να ψηθούν χρειαζόταν 3 μέρες. Μετά το ψήσιμο τους τα πιθάρια έπρεπε να «πισσωθούν» με πίσσα και ξύδι. Όταν τα πιθάρια ήταν ζεστά, οι πόροι τους ήταν ανοικτοί, με την πίσσα και το ξύδι γέμιζαν και έτσι το πιθάρι αποκτούσε μια εσωτερικά αδιάβροχη ιδιότητα.

ΚαρέκλεςΣτο Φοινί κατασκευάζονται οι περίφημες ξύλινες καρέκλες. Η καρεκλοποιία ήταν δύσκολη δουλειά γι’ αυτό τον λόγο σ...
26/09/2020

Καρέκλες

Στο Φοινί κατασκευάζονται οι περίφημες ξύλινες καρέκλες. Η καρεκλοποιία ήταν δύσκολη δουλειά γι’ αυτό τον λόγο σήμερα μόνο ένας χωριανός μας ασχολείται με την κατασκευή τους.

Παλαιότερα οι τεχνίτες έπρεπε να γυρίζουν ολόκληρο το δάσος για να διαλέξουν τα ξύλα από «αντρουκλιά» και «λατζιά», τα οποία έπρεπε πρώτα να καψαλιστούν, να αφεθούν για αρκετούς μήνες για να στεγνώσουν καλά και μετά να τα χρησιμοποιήσουν.

Παλαιότερα για την κατασκευή τους οι τεχνίτες δεν χρησιμοποιούσαν κανένα μηχάνημα ή γόμα παρά μόνο πανάρχαια εργαλεία, ένα σκεπάρνι, μια αρίδα και τα δύο τους χέρια. Το αποτέλεσμα όμως ήταν χειροποίητες ξύλινες καρέκλες που άντεχαν ένα αιώνα.

Σήμερα χρησιμοποιείται βιομηχανικό ξύλο από οξιά και αφού τύχει της κατάλληλης επεξεργασίας μπορεί ο τεχνίτης να ετοιμάσει τις παραδοσιακές φοινιώτικες καρέκλες εφάμιλλης ποιότητας πιο εύκολα και γρήγορα μειώνοντας παράλληλα και το κόστος παραγωγής. Χρησιμοποιείται μόνο ελαφριά χρωματική απόχρωση με την μορφή συντηρητικού για το ξύλο το οποίο μπορεί να παραμείνει φυσικό και με την κατάλληλη συντήρηση οι καρέκλες να αντέχουν για παρά πολλά χρόνια.

Κατασκευή παραδοσιακής «Βούρκας του Βοσκού»Το χωριό Φοινί ανέπτυξε μια ξεχωριστή και μεγάλη παράδοση στη κατασκευή της π...
26/09/2020

Κατασκευή παραδοσιακής «Βούρκας του Βοσκού»

Το χωριό Φοινί ανέπτυξε μια ξεχωριστή και μεγάλη παράδοση στη κατασκευή της παραδοσιακής «ΒΟΥΡΚΑΣ», η ιστορία της οποίας χάνεται μέσα στους αιώνες. Τα τελευταία χρόνια η τέχνη αυτή ήταν ευρέως διαδεδομένη κυρίως από τους άντρες βοσκούς της κοινότητας οι οποίοι κατασκεύαζαν και ασκιά για κρασί με πανομοιότυπη τεχνοτροπία.

Την τέχνη της παραδοσιακής «βούρκας» (δισάκι που χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί κατασκευασμένο από δέρμα ζώου κυρίως κατσίκας) την συναντούμε στο Φοινί τους τελευταίους αιώνες. Το πιο πιθανό η τέχνη αυτή να έχει τις ρίζες της στη Πάφο και τους παφίτες βοσκούς της εποχής. Ο πατέρας του Σύγχρονου «Βούρκατζιη» ο Νεοκλής ο Παφίτης ήταν ξακουστός στην περιοχή για την δεξιότητα και ικανότητα του στην κατασκευή της «βούρκας». Η διαδικασία για την κατασκευή της είναι άκρως ενδιαφέρουσα και σε αυτή θα μας ταξιδέψει χρόνια πίσω στη παράδοσή μας ο Νεόφυτος Νεοφύτου που αν και σήμερα ασχολείται μόνο ερασιτεχνικά είναι από τους λίγους Φοινιώτες που ασχολούνται σήμερα με την παραδοσιακή αυτή τέχνη.

Address

FINI
Limassol
4814

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Rio Rojo Pueblo - Phini Suites posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Rio Rojo Pueblo - Phini Suites:

Videos

Share


Other Vacation Home Rental in Limassol

Show All