26/06/2024
.*Sürpriz geldi!*
George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi müdürü, yaşlı bir kişinin beyninin genel olarak inanıldığından çok daha pratik olduğunu söylüyor. Bu yaşta, beynin sol ve sağ yarım kürelerinin etkileşimi uyumlu hale gelir ve bu da yaratıcı olasılıklarımızı genişletir. Bu nedenle, 60 yaşın üzerindeki insanlar arasında yaratıcı faaliyetlerine yeni başlayan birçok kişilik var.
Elbette beyin artık gençliğindeki kadar hızlı değil. Öte yandan, esneklik kazanır. Bu nedenle, yaşlandıkça daha iyi kararlar alma ve olumsuz duygulara daha az maruz kalma olasılığımız artar. İnsan entelektüel aktivitesinin zirvesi, beynin tam hızda çalışmaya başladığı 70 yaş civarındadır.
Zamanla beyindeki miyelin miktarı artar, nöronlar arasında sinyallerin hızlı geçişini kolaylaştıran bir maddedir. Bu sayede entelektüel yetenekler ortalamaya göre %300 artar.
Ayrıca 60 yaşından sonra bir kişinin iki yarım küreyi aynı anda kullanabileceğini belirtmekte fayda var. Bu, çok daha karmaşık sorunları çözmeyi mümkün kılar.
Montreal Üniversitesi'nden Profesör Monchi Uri, yaşlanan beynin en az enerji tüketen yolu seçtiğine, gereksiz olanı elediğine ve sorunu çözmek için yalnızca iyi seçenekleri bıraktığına inanıyor. Farklı yaş gruplarının katıldığı bir çalışma yapıldı. Testler sırasında gençlerin kafası çok karıştı, 60 yaş üstü kişiler ise doğru kararlar verdi.
Şimdi beynin 60 ile 80 yaş arasındaki özelliklerine bakalım. Onlar gerçekten pembe.
*YAŞLI BİRİNİN BEYNİNİN ÖZELLİKLERİ.*
*1*. Çevrenizdeki herkesin dediği gibi beyin nöronları ölmez. Kişi zihinsel çalışma yapmazsa, aralarındaki bağlantılar basitçe ortadan kalkar.
* Dikkat dağınıklığı ve hafıza kaybı çok fazla bilgiden kaynaklanır. Bu nedenle, tüm hayatınızı gereksiz önemsiz şeylere adamanıza gerek yok.*
*60 yaşından itibaren karar veren bir insan, gençler gibi beynin sadece bir yarım küresini değil, ikisini birden kullanır.*
*4. Sonuç:* bir kişi sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürüyorsa, hareketliyse, yeterli fiziksel aktiviteye sahipse ve zihinsel olarak tamamen aktifse, *entelektüel yetenekler yaşla birlikte DÜŞMEZ, sadece artar,* 80-90 yaşlarında zirveye ulaşır.
*SAĞLIK İPUÇLARI:*
*1)* Yaşlılıktan korkmayın.
*2)* Entelektüel olarak kendinizi geliştirmeye çalışın.
*3)* Yeni işler öğrenin, müzik yapın, müzik aleti çalmayı öğrenin, resim yapın! Dans!
*4)* Hayatla ilgilenin, arkadaşlarla tanışın ve onlarla iletişim kurun, gelecek için planlar yapın, mümkün olduğunca seyahat edin.
*Mağazalara, kafelere, şovlara gitmeyi unutmayın.
*6)* Kendinizi kilitlemeyin, bu herkes için yıkıcıdır.
*7)*Pozitif olun, daima şu düşünceyle yaşayın:* _tüm güzel şeyler hala önümde_!
*KAYNAK: _New England Journal of Medicine._*
Lütfen bu bilgiyi 60'lı, 70'li ve 80'li yaşlarındaki akraba ve arkadaşlarınıza iletin ki yaşlarıyla gurur duysunlar 😉.