16/07/2020
𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 – 𝟭𝟱 𝗷𝘂𝗹𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟬 𝟮𝟮:𝟭𝟱 𝘂𝘂𝗿
Op 15 juli 2000 stond ik op de vroege donderdagavond met wat vrienden en collega’s op het Plein in Den Haag een biertje te drinken. We hadden een jong gezin, dus zo vaak kwam dat er niet van. Uitgerekend op die avond kwam er een dame van tegen de zestig het terras op lopen, die tot vermaak van mijn gezelschap riep: ‘Jan, gefeliciteerd met je trouwdag!’. Het was mijn moeder. Ik heb haar zoenen dankbaar in ontvangst genomen (kon toen nog) en ben niet lang daarna toch maar naar huis gefietst om Bärbel te feliciteren. Ze was helemaal verbaasd, omdat we zelden bij onze trouwdag stil stonden, eerder bij de vele jaren daarvoor gelegen dag dat we elkaar leerden kennen. Toch ben ik 15 juli sindsdien niet vaak meer vergeten. Vandaag is het 25 jaar geleden dat we trouwden, dus ik probeer dit stukje voor het avondeten af te ronden en heb niet met mijn geliefde collega’s afgesproken. Wel komt onze zoon vanavond op bezoek, terwijl we net vanmorgen onze dochter uitzwaaiden.
Dan denkt u misschien ‘die reizen erop los, kan dat allemaal wel’. Ik moet zeggen, we zijn om meerdere redenen minder reislustig dan voorheen. Aan de drukte van vliegvelden en vliegtuigen stellen we ons niet onnodig bloot. Maar we vinden het ook weer niet zo riskant dat we onze kinderen vertellen dat ze niet moeten komen. Ik las in de staatjes van het RIVM dat er van de mensen die na 1 juli COVID hadden opgelopen en recent een buitenlandse reis hadden gemaakt, er maar één naar Spanje was geweest. We drukken de kinderen wel op het hart om alle voorzorgsmaatregelen te nemen: dus zoveel mogelijk afstand houden, als dat niet mogelijk is mondkapje gebruiken, regelmatig de handen wassen, niet het gezicht aanraken.
Zeker na alle berichten over verplichte mondkapjes en nieuwe uitbraken op een paar plekken in Spanje, krijgen we – met name op de Facebookpagina ‘Nederlandse Ambassade in Spanje’, waar veel vakantiegangers op kijken - veel vragen of het nu nog wel verstandig is om naar Spanje te gaan. U weet, het reisadvies van Buitenlandse Zaken staat voor bijna heel Spanje op geel (‘veiligheidsrisico’s, bereid u goed voor’). Alleen twee kleine gebieden in de provincies Lugo en Lleida zijn oranje gekleurd. Dit loopt overigens iets achter, bij een volgende actualisatie zal in ieder geval het gebiedje in Lugo worden verkleind, en is de toevoeging van een aantal gemeenten in Noordoost-Spanje waarschijnlijk. Het algemene beeld is nog steeds dat, als u zich aan de leefregels (inclusief de waarschuwingen voor de paar gebieden waar de cijfers zijn opgelopen) houdt, de kans dat u in Spanje COVID19 krijgt nog steeds heel klein is. Maar, net als op veel andere plekken in de wereld, opletten blijft nodig, en iedereen die een reis onderneemt weet dat er meer onzekerheid is dan in andere zomers.
Voordat ik nog even terugkom op de lokale maatregelen een paar woorden over de andere activiteiten van de ambassade. Het gewoon werk is weer volledig op gang gekomen, al werken degenen die dat kunnen nog zoveel mogelijk thuis. De balie voor reisdocumenten is weer open voor mensen die vooraf een afspraak hebben gemaakt. Er is ook alweer een naturalisatieceremonie geweest, waarbij 13 mensen die daar door hun afstamming of na het afleggen van een inburgeringsexamen recht op hadden, het Nederlanderschap kregen. De ceremonie was overigens per videoconferentie. Ook andere afdelingen, zoals handel, landbouw, politie, justitie en sociale zaken hadden alweer een volle agenda. Zelf ben ik, samen met een paar andere collega’s nogal druk geweest met de voorbereiding van de ontmoeting tussen premier Pedro Sánchez en zijn collega Mark Rutte die aanstaande vrijdag in de Europese Raad gaan proberen beslissingen te nemen over de Europese aanpak van de economische problemen die COVID teweegbrengt. Bij dat alles was het wel handig dat ook het diplomatieke circuit weer op gang kwam, zodat je ook links en rechts nog wat Spaanse politici, ambtenaren, journalisten en Europese collega’s kon spreken, want het wordt nog een hele toer om hier samen uit te komen. Zo waren we bijvoorbeeld bij de Fransen op bezoek om ‘Quatorze Juilllet’ te vieren. Dit keer waren er in plaats van 4000 maar 250 gasten in de tuin, voorzien van mondkapjes en/of wat ‘afstandelijker’ dan anders.
Terug naar de Nederlandse gemeenschap in Spanje. Het viel me de afgelopen dagen op dat op Facebook veel verschillende meningen waren over de mondkapjes. Daarbij lijkt het erop dat degenen die hier wonen en de Coronacrisis hebben meegemaakt het voorzichtige kamp vormen en denken ‘baat het niet, het schaadt ook niet’. Of er de nadruk op leggen dat je met een mondkapje vooral ook andere mensen beschermt. Tussen de mensen die op vakantie naar Spanje (wilden) gaan, is er veel meer kritiek op de mondkapjes, die in Spanje overigens door heel veel mensen vrijwillig worden gedragen. Ik heb respect voor ieders mening. Maar ik verbaas me er af en toe wel over dat mensen er zo hard in gaan. Er is in Spanje een grote zorg over het feit dat het virus geregeld weer de kop op steekt terwijl er groepen zijn die helemaal niet meer opletten, waaronder helaas ook groepjes toeristen. Men is bang dat er weer vele mensen ernstig ziek worden, maar ook dat de hele toeristensector opnieuw onderuit gaat. Ondertussen hebben vele miljoenen Spanjaarden gemerkt dat het helemaal niet zo’n ramp is om het mondkapje te dragen. En daarom neemt men het zekere voor het onzekere.
Inmiddels hebben Catalonië, de Balearen, Extremadura, Aragon, Asturias, Navarra, Murcia, La Rioja, Andalusië en Baskenland het mondkapje verplicht gesteld. In Galicië is de verplichting alleen van toepassing in het gebied waar een uitbraak is geweest. Zie het kaartje achter deze link (https://www.rtve.es/noticias/20200715/uso-mascarilla-espana-comunidades-obligatorio-cuales-estan-estudiando/2027951.shtml). Het is goed mogelijk dat er de komende dagen meer regio’s volgen. We zullen u via de Facebookpagina van de ambassade zo goed mogelijk op de hoogte proberen te houden.
U heeft waarschijnlijk al de nodige informatie gezien over de epidemiologische situatie in Spanje. Er is steeds rekening mee gehouden dat na de versoepeling van de maatregelen de aantallen positieve testen wat zouden oplopen. Het is logisch dat er zonder lockdown meer mensen met het virus in aanraking komen dan toen iedereen nog thuis zat. In het grootste deel van Spanje is het beeld redelijk rustig: in het hele land zijn er de afgelopen zeven dagen 165 mensen door COVID in het ziekenhuis terecht gekomen. De grootste zorgen zijn er in twee gebieden in Catalonië: in en rondom de stad Lleida en in een aantal wijken van de tegen Barcelona aan gelegen stad Hospitalet de Llobregat. In beide gebieden wordt mensen gevraagd thuis te blijven en alleen voor noodzakelijk verplaatsingen de straat op te gaan. Het verkeer van en naar deze gebieden is aan banden gelegd. Daarnaast zijn er in Aragón en Andalusië een paar uitbraken, die (net als in Lleida) verband lijken te houden met de leefomstandigheden van de seizoensarbeiders in de tuinbouw. In de post bovenaan de Facebookpagina ‘Nederlandse ambassade in Spanje’ vindt u een aantal links die u kunnen helpen om informatie over uw eigen regio te vinden.
Tot nu toe zijn er geen ernstige oplevingen van het virus geweest in de toeristengebieden aan de Middellandse Zee. Iedereen is er ook erg op gebrand om dat zo te houden. Deze week was er ophef over het gedrag van groepen toeristen op Mallorca. Dat heeft de Balearen (die als eerste open gingen, met erg lage Coronacijfers!) er nu toe gebracht de regels aan te scherpen. Naast de mondkapjes, heeft men bijvoorbeeld de bars en terrassen gesloten in de ‘ham en bier’-straten bij het strand van Palma en in Punta Ballena in Magaluf, gebieden die bekend staan om het ‘turismo de excesos’ (uitspattingstoerisme). Daarnaast is er nu op de hele Balearen een verbod op ‘lange rietjes’ en gedeelde cocktailglazen. Even opgezocht. Ik heb een beeld. Weer wat bijgeleerd. Ik wens u een rustige zomeravond,
Jan Versteeg
Foto: Diario de Sevilla