14/04/2024
Lauantaina 20.4. ollaan Kanariansaarilla järjestämässä suurta mielenilmausta, josta tullaan varmasti uutisoimaan paljon myös Suomessa. Mikäli haluat ymmärtää tilanteen taustoja ja syitä syvemmin, suosittelen tutustumaan kollegani Marjut Lindin faktapohjaisiin julkaisuihin aiheesta!
Mielenosoitus - Raja on tullut vastaan - 20.4.2024
Johdanto:
Turismofobia - kamala sana - jota käytän julkisessa päivityksessä tietääkseni ensimmäisen ( ja toivottavasti myös viimeisen) kerran. Sana tulee olemaan uutisissa, ainakin täällä, ja useasti nyt kevään aikana.
Mitä se tarkoittaa? Löysin tällaisen määritelmän, joka mielestäni kuvaa hyvin tämän hetken tilannetta Kanariansaarilla:
“Matkailufobia on ilmiö, jonka juuret ovat eri matkailukohteiden hallinnon huonossa suunnittelussa”.
Kaikki huonon suunnittelun tai puutteellisen valvonnan piiriin kuuluvat asiat eivät mahdu yhteen päivitykseen (tai mahtuvat, m***a kukaan ei jaksa lukea niin pitkää tekstiä), joten teen tästä sarjan.
Miksi tämä kamala sana on uutisissa nyt keväällä?
Kanariansaarilla on iso mielenilmaus lauantaina 20.04.2024 klo 12:00. Mielenosoituksia on Gran Canarialla, Fuerteventuralla, Lanzarotella, La Palmalla ja Teneriffalla, siis kaikkilla saarilla, joilla on kansainvälinen lentokenttä. Mielenilmauksessa ei vastusteta turismia vaan halutaan ilmoittaa poliitikoille, että raja on tullut vastaan. Massamatkailun aika on ohi ja matkailumalli saarilla olisi muutettava kestävämpään suuntaan. EDIT: 18.4., kaikilla Kanariansaarilla on mielenosoitus.
Mistä kanarialaiset ovat erityisesti huolissaan?
-Saarten väkiluku on jyrkässä kasvussa ja samoin matkailijoiden määrä lisääntyy ja luonto ei kestä kuormitusta.
-Saarten arvokas elinympäristö ei saa ansaitsemaansa kunnioitusta
-asuminen, vaikeus löytää kohtuuhintaista vuokra- tai omistusasuntoa
-liikenne, pitääkö tästä edes puhua… PITÄÄ!
-vesi ja jätevesi ja jätehuolto
-matkailuvero tai paremminkin sen puuttuminen
Tuon kamalan - alussa mainitun - sanan käytössä tulee olla tarkkana, koska sitä hallinto käyttää nyt häikäilemättä. Sana kuulostaa pelottavalta ja helposti karkottaa niitä lomailijoita, joilla toiveena on matkailla mahdollisimman kestävästi. Kamalalla sanalla provosoidaan mielenosoittajia, jotka yksinkertaisesti haluavat parempaa elinympäristöä perheilleen, tulevaisuutta lapsilleen ja samalla toivovat muutosta kestävämpään matkailuun. En kiellä, etteikö täällä olisi joku oikea foobikko ja vihaaja. Radikaaleja mahtuu joka paikkaan ja ilmastoon.
Osa lauantain mielenosoittajista elää matkailusta ja ovat itsekin loma-aikaan matkailijoita. Lomailijat ovat edelleen tervetulleita, kunhan muistavat kunnioittaa kohteen asukkaita ja luontoa, kulttuuria ja elintapaa. M***a kestävämpi tulevaisuus tarvitsee ennen kaikkea lainsäädännön muutoksia.
Jatkuu ensi viikolla……
Ja muistutan parista asiasta
1. En ole tämänkään asian asiantuntija, vaan suomalainen Teneriffalla asuva retkiopas, joka jakaa kanarioiden huolen
2. Kaikkia päivityksiäni saa jakaa ja tämä tulee todennäköisesti herättämään keskustelua. Osallistun keskusteluun vain omalla sivullani. En välttämättä edes näe kaikkia jakoja.
3. Don’t shoot the messenger.