23/03/2024
וכמה טוב שהצלחנו להכנס ולתת כבוד לקדוש החילוני הזה!
מי בתמונה?
או, אז תשמעו סיפור:
כבר שנים (שנים!) שאני רוצה לסור לספרייה הלאומית בפאריס כדי לראות את פסלו של וולטר, המוצב שם. זאת משני טעמים:
א. וולטר הוא הסופר הנערץ עלי בתבל (גם מוכשר, גם מצחיק, גם חילוני לתפארה).
ב. במגירה השחורה שמתחת לפסל (זו שרואים בבסיס העץ עליו ניצב הפסל) שמור… ובכן… לבו של וולטר.
כן, ממש לבו של וולטר! וזאת משום שפעם, כשקדוש נוצרי מת, היו מסתערים עליו המאמינים ותולשים מגופתו כל מה שיכלו - פה יד, שם ראש, לפעמים רגל או אצבע - תלוי במזל ובכוח. כך זכינו לכנסיות ברחבי תבל שהוקמו מסביב לאברים שכאלה, בלי קשר להיכן חי הקדוש והיכן מת.
אגב - לא רק קדושים (וקדושות) זכו לגורל מוזר שכזה אחרי מות. האמונה הרווחת היא שאיבר הרבה יותר מוצנע של נפוליאון בונפרטה שמור במבחנה באנגליה, ואילו במוחו של אינשטיין מתחלקות כמה וכמה אוניברסיטאות, רובן אמריקאיות.
בחזרה לוולטר. הוא לא היה קדוש. ההפך מזה. הוא היה אויבה המר של הכנסייה (ושל הדת). הוא היה קדוש חילוני. אחרי שרוב חייו גלה מצרפת בשל רדיפות (ואף הקים סוג של קיבוץ בשוייץ!) הוא זכה לחזור לפאריס בערוב ימיו, להיות מוכר כאחד מגדולי האומה והתרבות ו…מת חיש קל. לבו, כאמור, נחנט ונשמר.
אבל לא קל לראות אותו. הוא נשמר בספרייה הלאומית, תחת הפסל של וולטר באתר שבשנים האחרונות היה בשיפוצים, ואחר כל נפתח לציבור אלא שהפסל הוצב בחדר סגור לקהל.
לא אלמן ישראל ולא ותרן גיל חובב. לפני שנסעתי לכאן (אני בפאריס, אם טרם הבנתם), ביקשתי מהנפלא במדריכי התיירים בצרפת, עמית רופא, לנסות להשיג לי ביקור. ״כבר ניסינו כמה פעמים בשנים האחרונות בכל הביקורים הקודמים שלך״, אמר רופא, ״אבל ננסה שוב״.
יומיים אחר כך הוא מודיע: ״יש! ככה זה בצרפת: פקידה אחרת, עולם אחר״.
הנה עמית המתוק בחזית הפסל של וולטר. שימו לב איך וולטר מביט בו בהערצה חכמה ומוצדקת. והנה קישור לאתר של עמית. יש לו סיורים מדהימים - חכמים, מעמיקים, מרתקים - כאלה שאפשר לחוות אך ורק איתו. מומלץ בחום!
Gofroggy