20/11/2024
𝟏𝟎 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐬𝐩𝐢𝐫𝐢𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐚𝐮𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐜 𝐦𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐞𝐧𝐞𝐬𝐜 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐕𝐢𝐞𝐭̦𝐢𝐢!
Astăzi sărbătorim un deceniu de la lansarea brandului turistic al Republicii Moldova - 𝐏𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐕𝐢𝐞𝐭̦𝐢𝐢. Creat în 2014 și devenit în 2018 brand de țară, Pomul Vieții reflectă esența Moldovei, iar prin sloganele utilizate pe parcursul anilor, „𝐃𝐢𝐬𝐜𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐭𝐡𝐞 𝐫𝐨𝐮𝐭𝐞𝐬 𝐨𝐟 𝐥𝐢𝐟𝐞”, “𝐀 𝐩𝐥𝐚𝐜𝐞 𝐭𝐨 𝐟𝐢𝐧𝐝 𝐲𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐥𝐟”, “𝐁𝐞 𝐎𝐮𝐫 𝐆𝐮𝐞𝐬𝐭”, îndemnul devine clar și invită la descoperirea și explorarea atracțiilor turistice din Moldova, unde fiecare pas dezvăluie ospitalitatea caldă, istoria bogată, savorile vinului, deliciile gastronomice și farmecul tradițiilor noastre, dar reprezintă și o invitație de a investi în Moldova în sectoarele strategice.
Din punct de vedere grafic, 𝐏𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐕𝐢𝐞𝐭̦𝐢𝐢 reflectă importanța turismului și a vinificației, fiind completat cu figuri care reprezintă celelalte 5 sectoare strategice ale economiei naționale: Industria ușoară, TIC, Automotive și Electronică, Infrastructură și Energetică. Acest simbol continuă să fie utilizat pe larg atât de instituțiile publice, cât și mediul privat din aceste domenii, subliniind potențialul economic al Moldovei.
Pe parcursul acestor 10 ani, brandul turistic și de țară a evoluat și contribuit activ la crearea și consolidarea imaginii pozitive a Moldovei pe plan internațional, fiind remarcat de cei mai buni experți din marketing și branding la nivel mondial. Dovadă a acestui fapt este că la începutul anului 2024, 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐬-𝐚 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐚𝐭 𝐩𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥 𝟏𝟏𝟖 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟗𝟑 𝐢̂𝐧 𝐆𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐏𝐨𝐰𝐞𝐫 𝐈𝐧𝐝𝐞𝐱 𝐚𝐥 𝐁𝐫𝐚𝐧𝐝 𝐅𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐞, raport care ne oferă date despre cm este văzută țara la nivel internațional. Acest succes reflectă eforturile continue de promovare a brandului de țară, care a avut un impact semnificativ în creșterea vizibilității Moldovei pe plan global.
𝐏𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐕𝐢𝐞𝐭̦𝐢𝐢 a fost și continuă să fie un simbol central în promovarea exporturilor și Moldovei ca destinație turistică la 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟒𝟎 𝐝𝐞 𝐭𝐚̂𝐫𝐠𝐮𝐫𝐢, 𝐟𝐨𝐫𝐮𝐦𝐮𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, atât pe piața europeană cât și peste ocean. Actualmente, brandul de țară Pomul Vieții este susținut activ și de membrii diasporei moldovenești, care îl adoptă în diverse inițiative și proiecte. Exemple remarcabile sunt restaurantele din Boston, Hong Kong, New York, dar și multe alte proiecte, toate având scopul de a spori vizibilitatea și recunoașterea internațională a acestui simbol național.
ANTRIM, împreună cu membrii săi, de la începutul creării brandului de țară, a avut un aport esențial în promovarea acestuia prin participarea la concursuri internaționale, evenimente B2B, expoziții, în cadrul a zecilor de tururi de presă și tururi de familiarizare și prin activitățile comune susținute de partenerii strategici de dezvoltare USAID Moldova, UNDP Moldova, EU Delegation to the Council of Europe, Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, Dezvoltăm Moldova Rurală, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Primăria Municipiului Chișinău, Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova.
Continuăm să promovăm cu mândrie brandul de tara și Moldova, valorificând frumusețea, tradițiile și potențialul nostru economic. Realizăm acest lucru inclusiv prin parteneriate media de succes cu presa internațională și articole în National Geographic Travel, Wanderlust Travel Magazine, Lonely Planet, Telegraph Moldova, iar în 2025, ne pregătim pentru o apariție spectaculoasă pe Netflix cu Flavours of Moldova.
𝐵𝑟𝑎𝑛𝑑𝑢𝑙 𝑡𝑢𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐 𝑎𝑙 𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖, 𝑃𝑜𝑚𝑢𝑙 𝑉𝑖𝑒𝑡̦𝑖𝑖, 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑡 𝑖̂𝑛 2014, 𝑐𝑢 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑢𝑙 𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑒𝑔𝑖𝑐 𝑎𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑈𝑆𝐴𝐼𝐷 𝐶𝐸𝐸𝐷 𝐼𝐼 𝑙𝑎 𝑖𝑛𝑖𝑡̦𝑖𝑎𝑡𝑖𝑣𝑎 𝑠𝑒𝑐𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑎𝑡. 𝐴𝑁𝑇𝑅𝐼𝑀 𝑠̦𝑖 𝑚𝑒𝑚𝑏𝑟𝑖𝑖 𝑎𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝑎𝑢 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑖𝑡 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑚𝑜𝑣𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑢𝑖𝑎 𝑙𝑎 𝑛𝑖𝑣𝑒𝑙 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐼̂𝑛𝑐𝑒𝑝𝑎̂𝑛𝑑 𝑐𝑢 2020, Agenția de Investiții din Moldova 𝑎𝑟𝑒 𝑚𝑎𝑛𝑑𝑎𝑡𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝐵𝑟𝑎𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑇̦𝑎𝑟𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑎𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎 𝑜 𝑝𝑟𝑒𝑧𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑝𝑢𝑡𝑒𝑟𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑣𝑖𝑧𝑖𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒 𝑝𝑖𝑎𝑡̦𝑎 𝑔𝑙𝑜𝑏𝑎𝑙𝑎̆.
Multumiri speciale colegilor din echipa ANTRIM care pe parcursul anilor au contribuit și continuă să contribuie la promovarea imaginii țării și Pomului Vieții pe plan internațional:
Elena Stepanov, Natalia Turcanu, Alina Casian, Diana Lazar, Prisacaru Diana, Vika Coroban, Cătălina Plinschi, Dinalidina Kirilenko, Nicolai Olarasu, Elvira Boenciuc, Tatiana Lupascu, Ana Durlescu Durlescu, Balatel Elana, Andrei Chistol, Rodica Verbeniuc, Irina Tolstousov, Valeriu Istrati.