23/01/2021
Zadar e un oraș efervescent, tot timpul sunt festivaluri, concerte, evenimente care îl însuflețesc, tinerii de la universitățile din oraș colindă străzile până târziu în noapte, vechiul centru are un vibe bun, oricât de obosit ai fi după o zi de vizitat una-alta nu te înduri să pleci la hotel.
Zadar are cea mai mare piață de pește din regiune (vinerea este nebunie aici, toate restaurantele vin pentru aprovizionare, mai ales că vinerea e și ziua în care – în special – se mănâncă pește în Croația), iar prețurile la restaurante sunt ceva mai mici decât în sudul țării.
Zadar oferă în fiecare seară ceva diferit de orice alt oraș de la Mediterana: un spectacol impresionant și nemaiîntâlnit de sunet și lumini. Zadranii au făcut marea să cânte (la propriu!) și au transformat soarele într-un imens ring disco, astfel că faleza e locul unde se adună toată lumea după apusul soarelui.
Și mai are ceva Zadar: o istorie pestriță fascinantă (a fost oraș roman, a făcut parte din Imperiul Venețian, din cel Austro-Ungar, apoi Croația, Iugoslavia) care se vede la fiecare pas pe străduțele cu piatra tocită de atâtea milioane de pași.
Ce vezi în Zadar
Riva: Orga marină și Salutul Soarelui. Din punctul meu de vedere partea aceasta a orașului e atracția principală. Arhitectul Nikola Bašić este vinovatul pentru aceste minunății, pentru care a primit mai multe premii internaționale.
Ce-a făcut concret acest arhitect de-i face pe croați să creadă astăzi că Riva lor (faleza) este cea mai frumoasă din lume? A făcut marea să cânte (Sea Organ) și incendiază pământul seară de seară, după apus (Greeting to the sun). Arhitectul și-a imaginat un sistem prin care marea îți cântă la propriu: valurile împing aerul din 35 de tuburi de diferite mărimi, ascunse sub treptele care coborară până în mare. Muzica e mereu alta și e influențată de puterea și de frecvența valurilor. Vara, când marea e liniștită, turiștii se roagă să mai treacă un v***r care să „dea volumul mai tare”. Acesta e, de fapt, farmecul Orgii marine: că reușește să interpreteze de fiecare dată o altă simfonie.
După apus, toată lumea se mută câțiva pași mai încolo, pe o platformă de sticlă care simbolizează Soarele și primele 3 planete. Tot spectacolul de lumini e un omagiu adus soarelui și plecării lui la culcare; de altfel, despre apusurile din Zadar se spune că sunt cele mai frumoase din lume, tocmai datorită găselniței arhitectului croat. „Soarele” acesta multicolor are un diametru de 22 de metri și 300 de panouri de sticlă fotovoltaice care captează energia solară în timpul zilei și o eliberează în cel mai artistic mod la căderea întunericului.
Calatorii si Bilete